Ενα μύλος ''ορόσημο'' για τη βιομηχανία του τρίτου κύματος του καφέ , ένας ''μύλος αναφοράς'' για τους διάφορους λάτρεις του καφέ!
Ο ΜΥΛΟΣ
Η ιστορία του ξεκινάει πριν 30 περίπου χρόνια όταν σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε απο την Mahlkonig για αυστηρά επαγγελματική χρήση σε καφεκοπτεία και παρεμφερείς επιχειρήσεις για να αλέθει μπαχαρικά,δημητριακά και βεβαίως καφέ σε μεγάλες ποσότητες ,με ταχύτητα και αξιοπιστία στο χρόνο.Διαθέτει μαχαίρια 98mm ,κινητήρα 1300Watt και ταχύτητα άλεσης περίπου 25gr/sec (data sheet)!Ο σχεδιασμός του ειναι καθ ύψος ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί απο κάτω του και να πιαστεί στο ειδικό ''μανταλάκι'' ,σακουλάκι για τον αλεσμένο καφέ.Ειδικότητα του βέβαια η άλεση καφέ για ''φίλτρου'' και όχι τύπου εσπρέσσο και προτέρημά του η ομοιογενής άλεση που παράγει.
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ
- Ο μύλος κάνει μια απο τις πρώτες του εμφανίσεις το 2009 (?) στο καφέ που διατηρεί ο μετέπειτα opinion leader του καφέ Scott Rao στο Μόντρεαλ του Καναδά ,αλέθοντας specialty coffee .
- 2 χρόνια μετά ,το 2011 ο Matt Perger διαγωνιζόμενος για το world brewers cup τυχαία ''ανακαλύπτει'' το μύλο αλλά δεν τον χρησιμοποιεί στο διαγωνισμό ,ώσπου
- το 2012 τον χρησιμοποιεί για να κερδίσει την πρώτη θέση στον ίδιο διαγωνισμό
- το 2013 είναι η χρονιά ορόσημο για τον Ek43 ,o Matt perger διαγωνιζόμενος στο World Barista Cup χρησιμοποιεί τον μύλο για να εκχυλίσει espresso και κερδίζει τις εντυπώσεις των κριτών ,ενω παράλληλα κάνει διάσημο τον μύλο στην κοινότητα του specialty espresso!Μπορεί ο Matt να κατέλαβε την 3η θεση στο διαγωνισμό αλλά η κινησή του να χρησιμοποιήσει εναν μύλο για καφέ φίλτρου σε παρασκευή εσπρέσσο ,σε συνδυασμό με την πρωτότυπη μέθοδο του για tamping που χρησιμοποίησε (Nutation),κίνησε το ενδιαφέρον ολόκληρης της κοινοτητας του εσπρέσσο να δοκιμάσει τι ήταν ο μύλος αυτός!
Κάπως έτσι ο Matt perger έγινε ''πρεσβευτής'' της Mahlkonig , ο Ek43 έγινε ο μύλος του παγκοσμίου πρωταθλήματος καφέ ή αλλιώς ο ''βασιλιάς των μύλων'' κατα την κατασκευάστρια εταιρεία του και τα υπόλοιπα ειναι ιστορία ...
ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο Ek43 είναι ενας μύλος του οποίου τα μαχαίρια ειναι σχεδιασμένα για να παράγουν ενα ομοιογενές αποτέλεσμα στον αλεσμένο καφέ με σχετικά ελάχιστα fines .Η εξαιρετική ομοιομορφία των αλεσμένων κόκκων του καφέ δίνει ενα γευστικό αποτέλεσμα με μεγάλη καθαρότητα γευσης ,ενώ παράλληλα επιτρέπει μεγάλα ποσοστά εκχύλισης του καφέ που δίνουν γλύκα και μεγάλη γευστική παλέτα στο φλυτζάνι.Επίσης η κάθετη σχεδίασή του επιτρέπει το single dosing με ελάχιστη κατακράτηση καφέ ,κάτι που τον καθιστά ικανο για οικιακή χρήση ή σε πρωταθλήματα.Τέλος η ικανότητά του να αλέθει απο εσπρέσσο μέχρι french press τον κάνει εναν all around μύλο.
Το πρόβλημα του ειναι οτι επειδή δεν ειναι σχεδιασμένος να αλέθει καφέ για εσπρέσσο ,δεν παράγει αρκετά fines ώστε να καθυστερεί η εκχύλιση υπο πίεση .Τα fines άλλωστε ειναι απαραίτητα στον εσπρέσσο για να πετύχουμε αντίστοιχους χρόνους εκχύλισης π.χ. >20'' παρά τη μεγάλη πίεση που ασκείται.Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Matt Perger όταν τον χρησιμοποίησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα barista ,εφάρμοσε τη μέθοδο tamping Nutation για να καθυστερήσει τεχνητά την εκχύλιση.
Σαν να μην έφτανε η σχεδίαση των μαχαιριών του που δεν παράγουν αρκετά fines, η Mahlkonig επειδή δεν τον σχεδίασε για εσπρέσσο , δεν τον παρήγαγε με την απαραίτητη κατασκευαστική ακρίβεια που απαιτείται για τόσο μεγάλα μαχαίρια και τόσο ψιλή άλεση ώστε αρκετοί χρήστες βρέθηκαν να έχουν εναν μύλο που παρήγαγε υποδεέστερο αποτέλεσμα απο άλλους πιο ταπεινούς (και φθηνότερους) μύλους.
Ενδεικτικά να αναφερθεί οτι:
- 3 στους 10 Ek43 όπως βγαίνουν απο το εργοστάσιο δεν μπορούν να αλέσουν αρκετά ψιλά για εσπρέσσο (πηγή:Titus-Terranova)
- μόνο 1 στους 10 Ek43 όπως βγαίνουν απο το εργοστάσιο παράγει τα εξαιρετικά αποτελέσματα που αναμένεται (πηγή:Scott Rao)
- Ακόμα και στην περίπτωση που ο μύλος αλέθει όπως πρέπει ,επειδη τα μαχαίρια του έχουν μεγάλο εύρος άλεσης , στο κάτω εύρος λειτουργίας τους που ειναι για εσπρέσσο είναι πολύ πιθανό να δίνουν ενα πολύ περιορισμένο εύρος πριν ακουμπήσουν τα μαχαίρια μεταξύ τους.
Τον καλύτερο μύλο για καφέ!
Η ΕΞΕΛΙΞΗ
Η ίδια η Mahlkonig ανακάλυψε σε μια νύχτα το άλογο κούρσας που διέθετε και δεν το γνώριζε.Είδε ξαφνικά τις παραγγελίες να ξεπερνούν την δυνατότητα παραγωγής ,αφού βρέθηκαν αρκετοί ''τρελοί'' να βάλουν στην κουζίνα τους μια ''ανεμογεννήτρια'' ύψους 77cm που αλέθει καφέ
και να χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα φτιαγμένο να δουλεύει ολη μέρα για να αλέθουν μια δόση καφέ σε 2'' !
Η ίδια ομως το εκμεταλεύτηκε κατάλληλα , έγινε χορηγός του παγκοσμίου πρωταθλήματος και έκανε τον Ek43 το μύλο που χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι διαγωνιζόμενοι.Επίσης αντιλαμβανόμενη το κενό της αγοράς για οικιακούς καταναλωτές ,δημιούργησε μια κοντύτερη έκδοση που την ονόμασε Ek43s
ενω παράλληλα βελτίωσε την κατασκευαστική της ακρίβεια ,μειώνοντας τις ανοχές που εννίοτε δεν επέτρεπαν στο μύλο να ειναι αντάξιος του ονόματος του.Τέλος έβγαλε στην αγορά και ενα νέο σετ μαχαίρια με την δυνατότητα να αλέθουν ψιλότερα (turkish-ek43st).
Συνεχίζεται με unpacking,μαχαίρια,ευθυγράμμιση,βελτίωση,εμπειρία χρήστη και άλλα.