Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
Είναι το ίδιο με τις ταινίες σκληρότητας νερού.
Βοηθά να ξέρουμε τί νερό βάζουμε στην καφετιέρα και τί νερό βγαίνει από αυτή.
Για ολικά στερεά κ. α δεν μετράει αλλά πόσοιι τελικά θα ασχοληθούν με αυτό.
Βοηθά να ξέρουμε τί νερό βάζουμε στην καφετιέρα και τί νερό βγαίνει από αυτή.
Για ολικά στερεά κ. α δεν μετράει αλλά πόσοιι τελικά θα ασχοληθούν με αυτό.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
τουλαχιστον το εχεις να μετρας τα αλατα του νερου , καθως οι ταινιες εχουν περιπου την ιδια τιμη ομως ειναι μιας χρησης.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
Λέω να μπω στην διαδικασία να αγοράσω ένα αναλογικό δεδομένου ότι δεν θέλω να διαθέσω τώρα 400ε. Θα με βοηθήσει στο κομμάτι espresso? Και αν έχετε να μου προτείνετε καποιο. Η τι να προσέξω. Ευχαριστώ
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
εάν ακόμη ψάχνεις για αγορά μπορείς να δεις κι αυτό https://www.aliexpress.com/item/Beer-Wo ... 0.0.JtiDpw το οποίο μετράει σε brix και για να κάνεις την μετατροπή σε tds απλά ότι αποτέλεσμα σου βγάλει το πολλαπλασιάζεις επι 80% , πχ. εάν σου δείξει 10 τότε 10χ80% = 8 tds.antonis21 έγραψε:Λέω να μπω στην διαδικασία να αγοράσω ένα αναλογικό δεδομένου ότι δεν θέλω να διαθέσω τώρα 400ε. Θα με βοηθήσει στο κομμάτι espresso? Και αν έχετε να μου προτείνετε καποιο. Η τι να προσέξω. Ευχαριστώ
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
The 2:1 Ratio By Scott Rao
Ενα ενδιαφέρον άρθρο στο μπλογκ του γνωστού συγγραφέα βιβλίων για τον καφέ.
Βασικά μιλάει για το ratio εκχύλισης αλλά οι προεκτάσεις του αναφέρονται και σε διαλυτά στερεά ,ποσοστά εκχύλισης κτλ.Ενα άρθρο για όσους ενδιαφέρονται να πιούν καλύτερο καφέ απο ότι πίνουν σήμερα .Βασικά μόλις διαβάσεις οτι όλοι καφέδες που πίνουμε ειναι ''υποεκχυλισμένοι'' και οτι το ρατιο που πίνουμε σήμερα είναι ενδεχομένως (και υπο προυποθέσεις) μικρο λες ''τι @@@ λέει το παλικάρι'' ?Οταν ομως δοκιμάσεις κάποια απο αυτά που προτείνει καταλαβαίνεις οτι ΝΟΜΙΖΕΣ οτι πίνεις καλό καφέ.
Ειναι στα αγγλικά αλλά δεν νομιζω οτι ειναι δύσκολο στην κατανόηση.Επίσης πολύ ενδιαφέροντα ειναι και τα σχόλια των αναγωνστών,όπως και οι απαντήσεις σε αυτά.
Ενα ενδιαφέρον άρθρο στο μπλογκ του γνωστού συγγραφέα βιβλίων για τον καφέ.
Βασικά μιλάει για το ratio εκχύλισης αλλά οι προεκτάσεις του αναφέρονται και σε διαλυτά στερεά ,ποσοστά εκχύλισης κτλ.Ενα άρθρο για όσους ενδιαφέρονται να πιούν καλύτερο καφέ απο ότι πίνουν σήμερα .Βασικά μόλις διαβάσεις οτι όλοι καφέδες που πίνουμε ειναι ''υποεκχυλισμένοι'' και οτι το ρατιο που πίνουμε σήμερα είναι ενδεχομένως (και υπο προυποθέσεις) μικρο λες ''τι @@@ λέει το παλικάρι'' ?Οταν ομως δοκιμάσεις κάποια απο αυτά που προτείνει καταλαβαίνεις οτι ΝΟΜΙΖΕΣ οτι πίνεις καλό καφέ.
Ειναι στα αγγλικά αλλά δεν νομιζω οτι ειναι δύσκολο στην κατανόηση.Επίσης πολύ ενδιαφέροντα ειναι και τα σχόλια των αναγωνστών,όπως και οι απαντήσεις σε αυτά.
- Βασιλης Α.
- Δημοσιεύσεις: 257
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Βασίλη, καθώς και η κουβέντα που γίνεται στα σχόλια από κάτω, ευχαριστούμε.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
Μας προτείνει δλδ να πάμε προς τη lungo μεριά του φεγγαριού ή κάνω λάθος;
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
Δεν προτείνει συγκερκιμένα το Lungo αλλα σταχυολογόντας θα διάλεγα τα ακόλουθα:
Το μειονέκτημα ειναι οτι μεγαλώνοντας το ratio ,αδυνατίζουμε το σώμα του εσπρέσσο ,αν και μέχρι σε κάποιο βαθμό αυτό δεν ειναι τόσο αντιληπτό στο στόμα μιας και η γεύση συνεχίζει να ειναι επικρατούσα.Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε πολύ εντονο σώμα και το μέγιστο δυνατό της γεύσης που μπορεί να πάρει απο τον καφέ , θα πρέπει να εχει τον κατάλληλο εξοπλισμό (κυρίως μύλο αλλά και καλάθι) αλλιώς θα πρέπει να συμβιβαστεί σε κάτι λιγότερο σε κάποιον τομέα-είτε στο σώμα είτε στη γεύση.
The best extraction is the highest extraction, within reason
Δηλαδή αυτό που θέλει να πεί ειναι οτι όσο μεγαλύτερη ειναι η εκχύλιση ,τόσο περισσότερα γευστικά συστατικά του καφέ μεταφέρονται στο ποτήρι μας, τόσο πιο ''κρυστάλλινη'' είναι η γεύση του εσπρέσσο μας.Περιορίζοντας την εκχύλιση μας σε ενα συγκεκριμένο ratio π.χ. 1:1,6 ή 1:2,0 ,χάνουμε το να πάρουμε ακομα περισσότερη γεύση απο τον καφέ.Πόσο μεγαλύτερο μπορεί να γινει το ratio?Οσο το δυνατόν μεγαλύτερο χωρίς να βγάζει την πίκρα της υπερεκχύλισης στη γεύση .Με διάφορες τεχνικές αυτό ειναι εφικτό και μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το πόσο ακόμα μπορούμε να τραβήξουμε τη γεύση χωρίς να την ''χαλάσουμε''.By “underextracted” I simply mean the coffee would taste better if the extractions were higher.
Το μειονέκτημα ειναι οτι μεγαλώνοντας το ratio ,αδυνατίζουμε το σώμα του εσπρέσσο ,αν και μέχρι σε κάποιο βαθμό αυτό δεν ειναι τόσο αντιληπτό στο στόμα μιας και η γεύση συνεχίζει να ειναι επικρατούσα.Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε πολύ εντονο σώμα και το μέγιστο δυνατό της γεύσης που μπορεί να πάρει απο τον καφέ , θα πρέπει να εχει τον κατάλληλο εξοπλισμό (κυρίως μύλο αλλά και καλάθι) αλλιώς θα πρέπει να συμβιβαστεί σε κάτι λιγότερο σε κάποιον τομέα-είτε στο σώμα είτε στη γεύση.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
Μια ακόμα αναφορά σε "εναλλακτικές συνταγές".
Έχω να πω πλέον οτι τα παιχνίδια με manual preinfusion και αύξηση της αναλογίας της συνταγής δίνουν πολύ γευστικά αποτελέσματα.
Έχω να πω πλέον οτι τα παιχνίδια με manual preinfusion και αύξηση της αναλογίας της συνταγής δίνουν πολύ γευστικά αποτελέσματα.
-
- Δημοσιεύσεις: 1
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 07, 2019 2:50 am
Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο
Na rotiso iparxei kanena metaxeirismeno diathlasiometro.euxaristw poli