LELIT PL41TEM θερμοκρασία
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Πχ. βάζω PID 99 , και όντως κάποια στιγμή η θερμοκρασία σταθεροποιείται εκεί στο 99. Αν κάνω flush δεν χαλάω τη θερμοκρασία που έχω πιάσει? ( Αμέσως μετά το flush να κουμπώσω και να πατήσω για εκχύλιση)
Οπότε αυτό επηρεάζει την θερμοκρασία εκχύλισης ? Ή πρέπει να κάνω τελικά flush?
Πραγματικά δεν ξέρω! Ξέρω ότι σε HX μηχανές επιβάλλεται το flush. Στη δικη μου δεν εχω βγάλει άκρη αν χρειάζεται!
Οπότε αυτό επηρεάζει την θερμοκρασία εκχύλισης ? Ή πρέπει να κάνω τελικά flush?
Πραγματικά δεν ξέρω! Ξέρω ότι σε HX μηχανές επιβάλλεται το flush. Στη δικη μου δεν εχω βγάλει άκρη αν χρειάζεται!
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Σε μια μηχανή μονού μπόιλερ (είτε με Pid είτε χωρίς) αν κάνεις φλασάρισμα αμέσως πριν την εκχύλιση ξοδεύεις ml που έχουν ζεσταθεί. Το pid σε βοηθάει τουλάχιστον να καταλαβαίνεις πόσο έπεσε η θερμοκρασία. Από κει και πέρα έχει να κάνει με το μέγεθος του μπόιλερ της κάθε μηχανής. Με λίγα μικρά φλασαρίσματα ζεσταίνουμε πιο γρήγορα τη μηχανή όταν βιαζόμαστε. Το cooling flush μιας hx μηχανής δεν έχει σχέση εδώ γιατί εκεί γίνεται για άλλο λόγο, για να κατεβάσει τη θερμοκρασία. Εσύ θέλεις να τη διατηρήσεις, όσο το δυνατόν γίνεται, πιο σταθερή γι' αυτά τα κρίσιμα 25-30 δευτερόλεπτα. Στη δική μου κάνω ένα φλασάρισμα την πρώτη φορά που θα κάνω καφέ, πριν αλέσω, και μετά προχωρώ κανονικά στην εκχύλιση (αφού περάσουν λίγα λεπτά).
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για το χρόνο που απαντάς στις απορίες μου! Οπότε δεν υπάρχει λόγος να φλασάρω πριν κουμπώσω. Ευχαριστώ!
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Παιδιά μια ερώτηση ακόμα σχετικά με την πίεση. Πάντα, όταν ξεκινάει η εκχύλιση ανεβαίνει στα 10bar , και στη συνέχεια περίπου στα 16 δευτερόλεπτα σταθεροποιείται στα 9 bar.
Στο τυφλό είναι σταθερό στα 10 bar.
Το θέμα είναι όταν ήρθε από το κατάστημα που την αγόρασα και ζήτησα 9 bar, σταθεροποιείταν στ 8,5 bar , ακίνητο ανέβασα λίγο. Μήπως εκει το ρύθμισαν με άλλο τρόπο και όχι με το ενσωματωμένο μπαρομετρο?
Αυτό που ρωτάω είναι είναι φυσιολογικό να ξεκινάει ψηλά για 15 δευτερόλεπτα και να σταθεροποιείται μετά?
Μήπως πρέπει να την χαμηλώσω λίγο?
Στο τυφλό είναι σταθερό στα 10 bar.
Το θέμα είναι όταν ήρθε από το κατάστημα που την αγόρασα και ζήτησα 9 bar, σταθεροποιείταν στ 8,5 bar , ακίνητο ανέβασα λίγο. Μήπως εκει το ρύθμισαν με άλλο τρόπο και όχι με το ενσωματωμένο μπαρομετρο?
Αυτό που ρωτάω είναι είναι φυσιολογικό να ξεκινάει ψηλά για 15 δευτερόλεπτα και να σταθεροποιείται μετά?
Μήπως πρέπει να την χαμηλώσω λίγο?
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό μιας και στην αρχή της εκχύλισης δεν περνά νερό από τον καφέ, επομένως η πίεση θα πηγαίνει στο μέγιστο της ρύθμισης. Στη συνέχεια περνάει νερό από τον καφέ και η πίεση που διαβάζει το μπαρόμετρο μειώνεται ελαφρά. Εαν περνούσε νερό με μεγαλύτερη ροή θα έβλεπες την πίεση να πέφτει στα 8 bar ή χαμηλότερα. Εαν κόψεις πολύ ψιλά και μπουκώσει η μηχανή, τότε θα δείχνει πάλι 10 bar, όπως και με το τυφλό.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Ευχαριστώ! Και κάτι τελευταίο και πιο σοβαρό. Στις τελευταίες εκχυλισεις παρατηρώ στο τέλος κομματάκια καφέ. Πολύ περίεργο! Πρώτη φορά το βλέπω. Τι λάθος κάνω?
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Κάτι μικρά σβολακια
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Άκυρη η ερώτηση , βρήκα άλλο θέμα που άνοιξε παλιότερα και έγραψα εκεί.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Λοιπόν , σήμερα έβαλα ένα θερμοζευγος και έβγαλα ένα συμπέρασμα με την θερμοκρασία.
Πάντα χωρίς offset. Και το P στο 1 , που σημαίνει ότι πάντα ξεπερνάει την επιθυμητή θερμοκρασία που έχουμε βάλει. Όπως ήταν εργοστασιακά.
Βάζω PID 95. Μετά από προθέρμανση, αφήνω να τρέξει νερό για λίγο και λογικά πέφτει η θερμοκρασία στο PID. Ανεβαίνοντας η θερμοκρασία μόλις φτάσει στο 93-94 δεν την αφήνω να πάει παραπάνω , (λόγω P στο 1 όπως είπα) , ανοίγω το on να τρέξει νερό και βλέπω στο θερμοζεύγος θερμοκρασία 93!
Το εκανα αρκετές φορές και είχα το ίδιο αποτέλεσμα.
Μετά είπα να το δοκιμάσω στη θερμοκρασία 100, που μου ανέφερε ο φίλος σε προηγούμενο ποστ, και να δω αν βγάζει ήχο σαν να βράζει. Πήγε στο 100 , άφησα να τρέξει λιγο νερό , δεν έβγαλε κανέναν ήχο. Ανεβαίνοντας η θερμοκρασία , ξανά στο 100 , άνοιξα να τρέξει νερό, και έβγαλε αυτόν τον ήχο και μπουρμπουλήθρες.
Μήπως τελικά είναι καλύτερα , γιατί έχουμε πιο σταθερή θερμοκρασία κατά την εκχύλιση , αφού εκείνη την ώρα που τρέχει το νερό το μποιλερ ήταν ανοιχτό για να το ζεστάνει?
Δεν ξέρω αν είναι σωστή διαδικασία , αλλά όποιος θέλει μπορεί να το δοκιμάσει και να μας ενημερώσει.
Πάντα χωρίς offset. Και το P στο 1 , που σημαίνει ότι πάντα ξεπερνάει την επιθυμητή θερμοκρασία που έχουμε βάλει. Όπως ήταν εργοστασιακά.
Βάζω PID 95. Μετά από προθέρμανση, αφήνω να τρέξει νερό για λίγο και λογικά πέφτει η θερμοκρασία στο PID. Ανεβαίνοντας η θερμοκρασία μόλις φτάσει στο 93-94 δεν την αφήνω να πάει παραπάνω , (λόγω P στο 1 όπως είπα) , ανοίγω το on να τρέξει νερό και βλέπω στο θερμοζεύγος θερμοκρασία 93!
Το εκανα αρκετές φορές και είχα το ίδιο αποτέλεσμα.
Μετά είπα να το δοκιμάσω στη θερμοκρασία 100, που μου ανέφερε ο φίλος σε προηγούμενο ποστ, και να δω αν βγάζει ήχο σαν να βράζει. Πήγε στο 100 , άφησα να τρέξει λιγο νερό , δεν έβγαλε κανέναν ήχο. Ανεβαίνοντας η θερμοκρασία , ξανά στο 100 , άνοιξα να τρέξει νερό, και έβγαλε αυτόν τον ήχο και μπουρμπουλήθρες.
Μήπως τελικά είναι καλύτερα , γιατί έχουμε πιο σταθερή θερμοκρασία κατά την εκχύλιση , αφού εκείνη την ώρα που τρέχει το νερό το μποιλερ ήταν ανοιχτό για να το ζεστάνει?
Δεν ξέρω αν είναι σωστή διαδικασία , αλλά όποιος θέλει μπορεί να το δοκιμάσει και να μας ενημερώσει.
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
- Όνομα: Φώτης
- Μηχανή:: Lelit MaraX
- Μύλος:: Eureka Mignon Spec
- Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...
Re: LELIT PL41TEM θερμοκρασία
Καλησπερα παιδια, παρελαβα και εγω την μηχανη μου. PL41TEM μαζι με Eureka Mignon Specialita. (μαζι εχω και εναν καφε lavazza oro που τον πηρα επειδη ειμαι σιγουρος οτι θα τον πιει ο νεροχυτης σαν πρωτες μου προσπαθειες)
Δοκιμασα χθες τον πρωτο καφε, χωρις να εχω καμια προηγουμενη εμπειρια με τετοια μηχανη αλλα μονο με αυτα που διαβασα τους τελευταιους μηνες εδω μεσα. Ακομα δεν δοκιμασα καποιον απο τους καφεδες μου, ειμαι τυπος του μετριου γλυκου καφε με γαλα, κατως προσπαθουσα να πιασω μερικες απο τις βασικες ρυθμισεις.
Αρχικα λοιπον, ειχε πιεση bar 8--8.5 το οποιο στην συνεχεια επεφτε κι αλλο... Εκοψα πιο λεπτο, ανεβηκε μαξ στο 9, αλλα ο καφες εβγαινε πολυ αργα μου φανηκε.
Δευτερο προβλημα, η θερμοκρασια. Μου δειχνει οτι εχω μια μειωση στους 10(!!!) βαθμους για εναν διπλο εσπρεσσο. Δεν ειναι υπερβολικο αυτο?
Σιγουρα θα εχω πολλα λαθη αλλα οποιος μπορει να μου δωσει καμια συμβουλη για τα πρωτα δυο, αν θα πρεπει να ανεβασω εγω χειροκινητα λιγο την πιεση (ή φταει κατι αλλο) και αν θα πρεπει σιγουρα να τσεκαρω την θερμοκρασια.
Δοκιμασα χθες τον πρωτο καφε, χωρις να εχω καμια προηγουμενη εμπειρια με τετοια μηχανη αλλα μονο με αυτα που διαβασα τους τελευταιους μηνες εδω μεσα. Ακομα δεν δοκιμασα καποιον απο τους καφεδες μου, ειμαι τυπος του μετριου γλυκου καφε με γαλα, κατως προσπαθουσα να πιασω μερικες απο τις βασικες ρυθμισεις.
Αρχικα λοιπον, ειχε πιεση bar 8--8.5 το οποιο στην συνεχεια επεφτε κι αλλο... Εκοψα πιο λεπτο, ανεβηκε μαξ στο 9, αλλα ο καφες εβγαινε πολυ αργα μου φανηκε.
Δευτερο προβλημα, η θερμοκρασια. Μου δειχνει οτι εχω μια μειωση στους 10(!!!) βαθμους για εναν διπλο εσπρεσσο. Δεν ειναι υπερβολικο αυτο?
Σιγουρα θα εχω πολλα λαθη αλλα οποιος μπορει να μου δωσει καμια συμβουλη για τα πρωτα δυο, αν θα πρεπει να ανεβασω εγω χειροκινητα λιγο την πιεση (ή φταει κατι αλλο) και αν θα πρεπει σιγουρα να τσεκαρω την θερμοκρασια.