Quick Mill Anita - Όχι αρκετά ζεστός καφές.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Re: Quick Mill Anita - Όχι αρκετά ζεστός καφές.

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Φεβ 26, 2019 9:47 pm

Στη Νάπολη δεν υπάρχει μέτριο ψήσιμο αυτό φαίνεται και οπτικά.
Τα γούστα εκεί είναι και αμφιλεγόμενα και στο άλλο άκρο σε σχέση με την βόρεια Ιταλία.
Στο Μιλάνο υπάρχει ένα καφέ που σερβίρει καφέ TAF στη Νάπολη αυτό θα ήταν σίγουρη συνταγή αποτυχίας.

takisspanos
Όνομα: Τακης
Μηχανή:: Quick Mill Anita EVO
Μύλος:: Rancilio Rocky SD

Δημοσίευση από takisspanos » Τετ Φεβ 27, 2019 8:47 am

Συνηθώς ψώνιζα τρία κιλά καφέ και συνήθως διαφορετικές μάρκες για να δοκιμάζω, εκτός μια μεγάλη περίοδο που πέρνα τον τρικιλο Illy. Βέβαια τόσα χρόνια πολλές φορές ανακυκλωνόμουνα σε συγκεκριμένες μάρκες . Καφέδες με τιμη κιλού πανω από 20€ έως 32€μερικες φορές έκανα καμμιά παρασπονδία και ανέβαινα και παραπανω. Την τελευταία φορα πήρα το Kimbo Superior Blend και επειδή μας άρεσε παρα πολύ πήρα ένα κουτί 6 κιλά.
Στο Site της αντιπροσωπίας δεν αναφέρει τι χαρμάνι είναι, στο www.coffees.gr αναφέρει Σύσταση: Arabica 100% αλλού σε ξένα site τον ειδα 80-20, παντός εμενα με την προηγουμένη μηχανή μου ειχε καθίσει πιο καλα από οποιονδήποτε άλλον καφέ.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Φεβ 27, 2019 2:32 pm

Για το αν είναι dark τo ψήσιμο ή έχει ποσοστά robusta είναι καθαρά θέμα προτίμησης οπότε περί ορέξεως...αλλά είναι κρίμα να δίνεις τόσα λεφτά για μπαγιάτικο ενώ υπάρχουν ωραίες φρεσκαδούρες.

Nimrodel
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ

Δημοσίευση από Nimrodel » Τετ Φεβ 27, 2019 2:57 pm

Βασικά είναι κρίμα να έχεις τέτοια μηχανή και να πίνεις μπαγιάτικο... Δεν αξιοποιείς τα προσόντα της. Σε υπεραυτοματη δεν φαίνεται τόσο , αλλά σε αυτή, η ποιότητα του καφέ παίζει μεγάλο ρόλο.

takisspanos

Δημοσίευση από takisspanos » Τετ Φεβ 27, 2019 2:58 pm

Φρεσκαδουρα ποιον λες ;;;;
Και παιδιά είναι αμαρτία εχω δώσει 1350€ και πίνω, ακόμα τωρα που σας μιλάω, ένα καφέ χάλια πολύ χειρότερο από την Jura. Να σκεπτείτε μέχρι προχθές έπινα 10 καφέδες την ημέρα τωρα ούτε 3.
Σκέφτομαι να βάλω την Jura δίπλα για αν δω πως να την αντιγράψω στο πάχος κοψίματος του καφέ και στην ποσότητα του καφέ μήπως μπορέσω να φτειάξω καφέ. Μετα από τόσα χρόνια εμπειρίας νοιώθω άχρηστος.
Η αλήθεια είναι πως ζήλεψα μια SMEG που πήρα στην κόρη μου και έφταιξε υπέροχο καφέ και εγω με την Jura, πήρα την μηχαναρα και φτειάχνω χάλια καφέ.

odys2008
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από odys2008 » Τετ Φεβ 27, 2019 6:02 pm

Χωρις ίχνος παρεξήγησης, από τα post σου φαίνεται ότι αγνοείς βασικά πράγματα.

Όποια εμπειρία έιχες από τις αυτόματες και όλες τις μηχανές με pressurized φίλτρο ξέχνα την. Θα χρειαστεί να μάθεις να κάνεις καφέ από την αρχή.

Τώρα αν έχεις σαν βάση αναφοράς το νεροζούμι που βγάζει η smeg και η jura (το οποίο είναι σαν γαλλικός, γιατί εσπρεσσο δεν το λες), δεν θα το πάρεις από την μηχανή που έχεις.

Δεν ξέρω απο που να αρχίσω για να σε καθοδηγήσω. Ίσως αν ανέβαζες ένα βίντεο από την εκχύληση να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε απο κάπου.

Πάντως εμένα η εμπειρία μου με του kimbo είναι ότι γενικά πικρίζουν και είναι dark roasted. Έχω πιεί 2 κιλά καφέ από τον δικό σου τον superior blend. Θέλουν χαμηλή θερμοκρασία 92-93 βαθμοόύς και δεν θέλουν ούτε τραβηγμενη εκχείληση ούτε πολλά γραμμάρια καφέ(15-16 καλά είναι για αρχή).

Tip: Αν αρχίσεις τους φρεσκους και τους speciality και μάθεις στις σοκολάτες δεν υπάρχει γυρισμός.

takisspanos

Δημοσίευση από takisspanos » Τετ Φεβ 27, 2019 6:23 pm

<<Αν αρχίσεις τους φρεσκους και τους speciality και μάθεις στις σοκολάτες δεν υπάρχει γυρισμός.>>
Αυτό που γράφεις δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, εξήγησε το μου σε παρακαλώ και σε ευχαριστώ για την βοήθεια. Ο Kimbo πάντως δεν είναι σκουρόχρωμος είναι καφέ ανοικτός και όχι γυαλιστερός.
Εσύ τι καφέ θα σύστηνε σε λογική τιμη βέβαια.
Βέβαια μην με υποτιμάς γιατι ξερω πως είναι ο κάλος εσπρέσο χρόνια πηγαινοερχόμουνα στην Ιταλία και εδώ πηγαίνω σε μαγαζιά με καλο εσπρέσο.
Εχω παει και σε πολλά μαγαζιά με πολλή χειρότερο καφέ από αυτόν που έβγαζε η Jura.

odys2008
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από odys2008 » Τετ Φεβ 27, 2019 8:00 pm

Οι διάφοροι φρέσκοι καφέδες και οι speciality (στην ελλάδα υπάρχουν απο taf,cup 10, coffee island και άλλους ) έχουν διάφορες επιγεύσεις που ξεφεύγουν πάρα πολύ απο αυτό που ο μέσος άθρωπος εχει συνηθήσει ως "καφεδίλα".

Ας πούμε για παράδειγμα ο καφές που πίνω τώρα είναι αυτός https://damatteo.se/collections/coffee/ ... c-espresso και τα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο roaster είναι

Taste profile: Full bodied and sweet with notes of dark chocolate and dried fruit

Μιλάμε ο καφές που πίνω έχει τόσο γεμάτο σώμα και τόσο ωραία επίγευση μαύρης σοκολάτας που λες αποκλείεται να προέρχεται από καφέ.

Όταν τον πήρα είχε ψηθεί 3 μέρες πριν, οπότε περίμενα μερικές μέρες και άρχισα να τον χρησιμοποιώ στη 1 βδομάδα. Αυτό εννοούμε ότι ειναι φρέσκος

Έχω πιεί απο πάρα πολλές και πανάκριβες jura των 2000ευρώ, καθως είναι ψιλιστανταρ στην Σουηδια. Απέχει πάρα πολύ το αποτέλεσμα από αυτό ενός σωστά εκχειλισμένου φρέσκου.

Νομίζω όλοι στο φόρουμ θελουμε να σε βοηθήσουμε και όχι να το παίξουμε εξυπνοι η να ειρωνευτούμε. Για αρχή πρέπει να μας περιγράψεις ακριβώς την ρουτίνα για τον καφέ σου. Θα ήθελα να ζυγίσεις τον κομμένο καφέ που βαζεις στο καλαθάκι. Να βάζεις 15 γραμμάρια, να πατάς σταθερά, όχι πολύ δυνατά και παντα το ίδιο. Πριν πατήσεις να κάνεις καλή κατανομη του καφέ και κάνοντας όλα τα προηγούμενα να ρυθμίσεις τον μυλο σου ώστε να βγαίνουν 50 ml εσπρέσσο σε 25-30 δευτερόλεπτα. Αν βγάζεις παραπάνω ml καφέ σε αυτό το χρόνο να κόψεις ψιλότερα αλλιώς πιο χοντρά.

Τον χρόνο τον μετράς από την στιγμή που πατήσεις το κουμπί της αντλίας!

Τέλος θα ήθενα να σε ρωτήσω πως και αποφάσισες να πάρεις HX μηχανή και όχι πχ την bezerra unica.

Nimrodel
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ

Δημοσίευση από Nimrodel » Τετ Φεβ 27, 2019 9:35 pm

viewtopic.php?f=4&t=3064

Προτείνω να διαβάσεις το νήμα αυτό (ή έστω τις πρώτες κάνα δυο σελίδες ) πριν απαντήσεις και πριν συνεχίσεις γενικότερα τις δοκιμές.
Για την ακρίβεια προτείνω να το μελετήσεις όχι απλώς να το διαβάσεις. Θα λύσεις πολλεεεεες απορίες σου.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Φεβ 27, 2019 10:12 pm

Συμφωνώ με τα παιδιά, πρέπει να ξεχάσεις τη jura, βαλ´τη στο ντουλάπι, πούλα τη....και να το ρίξεις στο διάβασμα πρώτα μαθαίνοντας τον αξιόλογο εξοπλισμό σου (ειδικά τα βασικά για τις heat exchanger μηχανές) και ακολούθως τα βήματα μιας τυπικής συνταγής, για τα οποία έχουμε γράψει άπειρες φορές. Ψάξε με λέξεις κλειδιά και ξεζούμισε όλα τα νήματα. Βάλε στο μυαλό σου ότι θα σου πάρει λίγο χρόνο, οπότε επένδυσε στη γνώση γιατί θα σε γλιτώσει χρόνο, πιθανές αποτυχίες και φυσικά κόστος (πεταμένοι καφέδες). Αν κάτι δεν πάει καλά - που σίγουρα δεν θα πάει :a025: - εδώ είμαστε.

Απάντηση