Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Λοιπόν και γω τελικά παρατηρώ κάποιες φορές ατμό για 1-2 δευτερόλεπτα όταν ανοίγω τη ροή στο group χωρίς το portafilter, αλλά και σε βίντεο που έχω δει το ίδιο παρατηρώ, δεν ξέρω αν είναι κάποιο ελάττωμα. Στην εκχύλιση του καφέ δεν έχω καταλάβει ακριβώς πού επηρεάζει, το ότι η θερμοκρασία είναι κοντά στους 100 βαθμούς;
Και γω έπαιρνα ξινούς καφέδες, αλλά με κάποιες διορθώσεις (καλή προθέρμανση μηχανής, temperature surfing, πιο σωστό grinding για μικρότερο βάρος ροφήματος, σωστότερο tamping - χωρίς χτυπήματα που δημιουργούν ρηγματώσεις, άρα και channeling, αλλά με χειροκίνητο άπλωμα και ομοιόμορφο tamping χωρίς στρίψιμο) οι καφέδες μου βγαίνουν πολύ καλύτεροι, χωρίς ξινίλα. Οπότε νομίζω στη δική μου περίπτωση θέμα τεχνικής είναι.
Και γω έπαιρνα ξινούς καφέδες, αλλά με κάποιες διορθώσεις (καλή προθέρμανση μηχανής, temperature surfing, πιο σωστό grinding για μικρότερο βάρος ροφήματος, σωστότερο tamping - χωρίς χτυπήματα που δημιουργούν ρηγματώσεις, άρα και channeling, αλλά με χειροκίνητο άπλωμα και ομοιόμορφο tamping χωρίς στρίψιμο) οι καφέδες μου βγαίνουν πολύ καλύτεροι, χωρίς ξινίλα. Οπότε νομίζω στη δική μου περίπτωση θέμα τεχνικής είναι.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Θα μπορούσες να γράψεις πιο αναλυτικά τη διαδικασια; και ειδικά το temperature surfing. Πόσο περιμένεις πριν την εκχυλιση; τι διαφορά έχει;
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Καλά δεν το έχω βελτιστοποιήσει το θέμα, αλλά από βιντεάκια στο youtube για παρόμοιες single boiler μηχανές λένε ότι βγάζεις νερό από το group χωρίς το portafilter για λίγο χρόνο, μέχρι να σβήσει το λαμπάκι, που σημαίνει ότι πηρε μπρος το boiler. Μόλις ξαναανάψει, θεωρητικά είναι έτοιμο να βγάλει καφέ, αλλά για να είναι σε καλύτερα επίπεδα η θερμοκρασία πρέπει να περιμένεις μισό-1-2 (;) λεπτά. Τον χρόνο αυτόν δεν τον έχω προσδιορίσει ακριβώς, αλλά στην περίπτωσή μου δεν είμαι σίγουρος αν έφταιγε μόνο αυτό. Νομίζω το "βίαζα" λίγο στο tamping.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Λοιπόν, ο θερμοστάτης αλλάχθηκε με ίδιο θερμοστάτη 95 C της μαμάς Lelit, αλλά το αποτέλεσμα.....ίδιο!
Έχω την αίσθηση ότι βγάζει ελάχιστα λιγότερο ατμό, αλλά πάλι όμως πάει στους 98C αν έχει προθερμανθεί καλά η μηχανή! Και πάλι ξεφυσάει ατμούς αν έχω κάνει 2-3 flush, όταν η μηχανή είναι ζεστή ή όταν κάνω δεύτερο καφεδάκι!
Πλεον πιστεύω ότι έτσι είναι από τη σχεδιασή της η μηχανή και πρέπει κανείς να παίρνει το μοντέλλο με το pid, αλλιώς θα έχει τα προβλήματα που αναφέρω. Η λύση είναι να μην την προθερμαίνεις πολύ, αλλά περίπου 15-20 λεπτά το πολύ και μετά να κάνεις ένα σύντομο φλασάρισμα μονάχα. Όχι πολλά πολλά γιατί μετά έχει πολύ ατμό!
Επειδή έχω κουραστεί με την όλη ιστορία, μάλλον θα κάνω μια παύση με τις μετρήσεις και θα προσπαθήσω να δοκιμάσω διάφορους καφέδες φρέσκους για να δω αν θα πάρω καλό αποτέλεσμα. Πάντως θα ήθελα να διευκρινήσω ότι μέχρι στιγμής δεν έχω πιει ούτε έναν καφέ που να πίκριζε, ό,τι κι αν έκανα!! Εννοώ για φρέσκους καφέδες από cup10 που αγόρασα. Ακόμα και στους 98 C δεν πικρίζει καθόλου! Ο καφές από μαρτ όμως μου έβγαλε πικράδα, καθότι πιο ξεροψημένος...
Αν κάποιος φίλος από εδώ έχει κάποιο μετρητικό θερμοκρασίας και θέλει να κάνει δοκιμή, ας μου πει τα αποτελέσματά του για να συγκρίνουμε. Πάντως το 98 C (στο portafilter) εξακολουθεί να μου φαίνεται πολυ!
Έχω την αίσθηση ότι βγάζει ελάχιστα λιγότερο ατμό, αλλά πάλι όμως πάει στους 98C αν έχει προθερμανθεί καλά η μηχανή! Και πάλι ξεφυσάει ατμούς αν έχω κάνει 2-3 flush, όταν η μηχανή είναι ζεστή ή όταν κάνω δεύτερο καφεδάκι!
Πλεον πιστεύω ότι έτσι είναι από τη σχεδιασή της η μηχανή και πρέπει κανείς να παίρνει το μοντέλλο με το pid, αλλιώς θα έχει τα προβλήματα που αναφέρω. Η λύση είναι να μην την προθερμαίνεις πολύ, αλλά περίπου 15-20 λεπτά το πολύ και μετά να κάνεις ένα σύντομο φλασάρισμα μονάχα. Όχι πολλά πολλά γιατί μετά έχει πολύ ατμό!
Επειδή έχω κουραστεί με την όλη ιστορία, μάλλον θα κάνω μια παύση με τις μετρήσεις και θα προσπαθήσω να δοκιμάσω διάφορους καφέδες φρέσκους για να δω αν θα πάρω καλό αποτέλεσμα. Πάντως θα ήθελα να διευκρινήσω ότι μέχρι στιγμής δεν έχω πιει ούτε έναν καφέ που να πίκριζε, ό,τι κι αν έκανα!! Εννοώ για φρέσκους καφέδες από cup10 που αγόρασα. Ακόμα και στους 98 C δεν πικρίζει καθόλου! Ο καφές από μαρτ όμως μου έβγαλε πικράδα, καθότι πιο ξεροψημένος...
Αν κάποιος φίλος από εδώ έχει κάποιο μετρητικό θερμοκρασίας και θέλει να κάνει δοκιμή, ας μου πει τα αποτελέσματά του για να συγκρίνουμε. Πάντως το 98 C (στο portafilter) εξακολουθεί να μου φαίνεται πολυ!
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Αδάμ καλημέρα κ καλό μήνα!
Για να τσεκάρουμε καταρχάς όλη τη διαδικασία απ΄την αρχή, κάνεις όλα τα βήματα που περιγράφει το manual για τη σωστή προετοιμασία της μηχανής; Με το που ανάβεις τη μηχανή αφήνεις στην αρχή το ακροφύσιο του ατμού ανοιχτό μέχρι αυτό να αρχίσει να βγάζει ατμό/νερό;
Μπορείς να κάνεις ένα βιντεάκι στο οποίο να φαίνεται όλη η διαδικασία της εχκύλισης; Από την αρχή που φλασάρεις και κουμπώνεις έως την εκχύλιση και τέλος την εκτόνωση;
Για να τσεκάρουμε καταρχάς όλη τη διαδικασία απ΄την αρχή, κάνεις όλα τα βήματα που περιγράφει το manual για τη σωστή προετοιμασία της μηχανής; Με το που ανάβεις τη μηχανή αφήνεις στην αρχή το ακροφύσιο του ατμού ανοιχτό μέχρι αυτό να αρχίσει να βγάζει ατμό/νερό;
Μπορείς να κάνεις ένα βιντεάκι στο οποίο να φαίνεται όλη η διαδικασία της εχκύλισης; Από την αρχή που φλασάρεις και κουμπώνεις έως την εκχύλιση και τέλος την εκτόνωση;
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Καλημέρα Αποστόλη και καλό μήνα!
Με δεδομένο ότι δεν έχω φτιάξει αφρόγαλα, θα πρέπει ΚΑΘΕ φορά που ξεκινάω τη μηχανή να αφήνω ανοιχτό το ακροφύσιο και να βγάζω νερό; Το έχω κάνει πριν από 2-3 μέρες για να δω αν είχε ατμό μέσα και να εξαερώσω, αλλά δεν το κάνω καθε φορά που θα ανάψω τη μηχανή. Φυσικά αν φτιάξω αφρόγαλα, μετά εξαερώνω πάντα.
Πάντως θυμάμαι ότι στις δοκιμές που είχα κάνει, είχα δοκιμάσει να εξαερώσω και αμέσως μετά πάλι έβγαζε ατμό. Θα ξαναδοκιμάσω το απόγευμα και θα σας πω...
Αν εξαιρέσεις ότι δεν εξαερώνω κάθε φορά που ανάβω τη μηχανή, τότε ακολουθώ ακριβώς όσα λέει το manual.
Όσο για το βιντεάκι, θα προσπαθήσω να το τραβήξω, αλλά συνήθως φωνάζουν τα παιδιά και γίνεται χαμός ακριβώς τη στιγμή που θέλω ησυχία για να ακουστεί ο ήχος στο βίντεο, οπότε δεν έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρω κάτι της προκοπής.
Με δεδομένο ότι δεν έχω φτιάξει αφρόγαλα, θα πρέπει ΚΑΘΕ φορά που ξεκινάω τη μηχανή να αφήνω ανοιχτό το ακροφύσιο και να βγάζω νερό; Το έχω κάνει πριν από 2-3 μέρες για να δω αν είχε ατμό μέσα και να εξαερώσω, αλλά δεν το κάνω καθε φορά που θα ανάψω τη μηχανή. Φυσικά αν φτιάξω αφρόγαλα, μετά εξαερώνω πάντα.
Πάντως θυμάμαι ότι στις δοκιμές που είχα κάνει, είχα δοκιμάσει να εξαερώσω και αμέσως μετά πάλι έβγαζε ατμό. Θα ξαναδοκιμάσω το απόγευμα και θα σας πω...
Αν εξαιρέσεις ότι δεν εξαερώνω κάθε φορά που ανάβω τη μηχανή, τότε ακολουθώ ακριβώς όσα λέει το manual.
Όσο για το βιντεάκι, θα προσπαθήσω να το τραβήξω, αλλά συνήθως φωνάζουν τα παιδιά και γίνεται χαμός ακριβώς τη στιγμή που θέλω ησυχία για να ακουστεί ο ήχος στο βίντεο, οπότε δεν έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρω κάτι της προκοπής.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Η διαδικασία που πρέπει να κάνεις κάθε φορά για να προετοιμάσεις σωστά τη μηχανή σου είναι αυτή που γράφει στο manual (δυστυχώς δεν το βρήκα στα ελληνικά):
....
8. Turn the machine on by pushing the on /off switch. The indicator light: machine on comes on to confirm the power supply.
9. Open the steam/hot water knob.
10. Press the steam switch and the coffee/hot water switch.
11. When water comes out of the steam spout, press the coffee/hot water switch and the steam switch again and close the steam/hot water knob.
12. After completing all these operations, leave the machine on.
Οι μηχανές είναι συνήθως εφοδιασμένες με μια βαλβίδα που ονομάζεται βαλβίδα αναπνοής. Όταν η θερμοκρασία ανέβει, αρχίσουν να αναπτύσσονται ατμοί, οι οποίοι κλείνουν τη βαλβίδα δλδ σφραγίζουν το boiler. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει να ανεβαίνει η πίεση μέχρι όπου έχει ρυθμιστεί.
Η μηχανή σου όμως δεν έχει τέτοια βαλβίδα επομένως τη δουλειά της πρέπει να την κάνεις εσύ χειροκίνητα. Άρα ενεργοποιείς τη μηχανή, πατάς τους διακόπτες, αφήνεις ανοιχτό το ακροφύσιο και όταν αυτό αρχίσει να ξεφυσάει και να βγάζει νερό (λογικά μετά από μερικά λεπτά) κλείνεις ακροφύσιο κ τους διακόπτες. Από εκεί και πέρα θα αρχίσει να ανεβάζει πίεση. Στη συνέχεια την αφήνεις να προθερμανθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Επίσης ο όρος "εξαέρωση" δεν είναι και τόσο δόκιμος. Εξαέρωση κάνουμε στα καλοριφέρ .
Μέσα στο boiler συνυπάρχει ζεστό νερό και ατμός. Είναι απαραίτητα και τα δύο! Το πρώτο το χρειάζεσαι για την εκχύλιση του δεύτερο για το γάλα. Άλλη θερμοκρασία το ένα, άλλη το άλλο. Κατά την εκχύλιση δεν θέλουμε ατμό, στο φούσκωμα του γάλατος δεν θέλουμε νερό.
Το βιντεάκι τράβα το χωρίς ήχο, αν υπάρχει υπερβολικός ατμός από το group θα φανεί.
....
8. Turn the machine on by pushing the on /off switch. The indicator light: machine on comes on to confirm the power supply.
9. Open the steam/hot water knob.
10. Press the steam switch and the coffee/hot water switch.
11. When water comes out of the steam spout, press the coffee/hot water switch and the steam switch again and close the steam/hot water knob.
12. After completing all these operations, leave the machine on.
Οι μηχανές είναι συνήθως εφοδιασμένες με μια βαλβίδα που ονομάζεται βαλβίδα αναπνοής. Όταν η θερμοκρασία ανέβει, αρχίσουν να αναπτύσσονται ατμοί, οι οποίοι κλείνουν τη βαλβίδα δλδ σφραγίζουν το boiler. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει να ανεβαίνει η πίεση μέχρι όπου έχει ρυθμιστεί.
Η μηχανή σου όμως δεν έχει τέτοια βαλβίδα επομένως τη δουλειά της πρέπει να την κάνεις εσύ χειροκίνητα. Άρα ενεργοποιείς τη μηχανή, πατάς τους διακόπτες, αφήνεις ανοιχτό το ακροφύσιο και όταν αυτό αρχίσει να ξεφυσάει και να βγάζει νερό (λογικά μετά από μερικά λεπτά) κλείνεις ακροφύσιο κ τους διακόπτες. Από εκεί και πέρα θα αρχίσει να ανεβάζει πίεση. Στη συνέχεια την αφήνεις να προθερμανθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Επίσης ο όρος "εξαέρωση" δεν είναι και τόσο δόκιμος. Εξαέρωση κάνουμε στα καλοριφέρ .
Μέσα στο boiler συνυπάρχει ζεστό νερό και ατμός. Είναι απαραίτητα και τα δύο! Το πρώτο το χρειάζεσαι για την εκχύλιση του δεύτερο για το γάλα. Άλλη θερμοκρασία το ένα, άλλη το άλλο. Κατά την εκχύλιση δεν θέλουμε ατμό, στο φούσκωμα του γάλατος δεν θέλουμε νερό.
Το βιντεάκι τράβα το χωρίς ήχο, αν υπάρχει υπερβολικός ατμός από το group θα φανεί.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Ναι, το βρήκα κι εγώ το εγχειρίδιο και διάβασα. Τα Αγγλικά ευτυχώς δεν είναι πρόβλημα.
Θα κάνω τη διαδικασία από την αρχή, όπως ακριβώς τη γράφει. Δε διευκρινίζει βέβαια αν πρέπει να περιμένεις να ζεσταθεί το νερό πριν ανοίξεις το ακροφύσιο για εκτόνωση, αλλά φαντάζομαι δε θα έχει σημασία.
Ο ατμός πιστεύω είναι αναγκαίο "κακό" αφού ζεσταίνεις νερό στους 95 C και θα έχεις μεγάλη τάση ατμών σε κλειστό δοχείο, άρα πίεση. Κατά την εκχύλιση δε θέλεις ατμό, αφού την πίεση την παρέχει η αντλία, πιέζοντας νερό μέσα στο boiler. Ιδανικά, αν δεν έχεις μεγάλες θερμοκρασίες δε θα πρέπει να έχεις και πολύ ατμό, τουλάχιστον όχι ατμό υπό πίεση. Όταν όμως πατήσεις το κουμπάκι του ατμού για αφρόγαλα, τότε ανεβάινει η θερμοκρασία του νερού πάνω από τους 100 (επιτρέπεται λόγω πίεσης μεγαλύτερης από 1 bar μέσα στο boiler) και ανεβαίνει και η πίεση οπότε διώχνει νερό και έχουμε ατμό μέσα στο boiler υπό πίεση. Έτσι δε χρειάζεται να λειτουργεί η αντλία όσο φτιάχνουμε το αφρόγαλα, αφού ο βρασμός δημιουργεί ατμό υπό πίεση συνεχώς.
Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τη λειτουργία της μηχανής και γι'αυτό μου φαίνεται παράξενο να βγάζει ατμό υπό πίεση στην αρχή του flush. Ο μόνος λόγος να υπάρχει ατμός υπό πίεση είναι να έχεις θερμοκρασία μέσα στο boiler πολύ κοντα στους 100 C.
Θα κάνω τη διαδικασία από την αρχή, όπως ακριβώς τη γράφει. Δε διευκρινίζει βέβαια αν πρέπει να περιμένεις να ζεσταθεί το νερό πριν ανοίξεις το ακροφύσιο για εκτόνωση, αλλά φαντάζομαι δε θα έχει σημασία.
Ο ατμός πιστεύω είναι αναγκαίο "κακό" αφού ζεσταίνεις νερό στους 95 C και θα έχεις μεγάλη τάση ατμών σε κλειστό δοχείο, άρα πίεση. Κατά την εκχύλιση δε θέλεις ατμό, αφού την πίεση την παρέχει η αντλία, πιέζοντας νερό μέσα στο boiler. Ιδανικά, αν δεν έχεις μεγάλες θερμοκρασίες δε θα πρέπει να έχεις και πολύ ατμό, τουλάχιστον όχι ατμό υπό πίεση. Όταν όμως πατήσεις το κουμπάκι του ατμού για αφρόγαλα, τότε ανεβάινει η θερμοκρασία του νερού πάνω από τους 100 (επιτρέπεται λόγω πίεσης μεγαλύτερης από 1 bar μέσα στο boiler) και ανεβαίνει και η πίεση οπότε διώχνει νερό και έχουμε ατμό μέσα στο boiler υπό πίεση. Έτσι δε χρειάζεται να λειτουργεί η αντλία όσο φτιάχνουμε το αφρόγαλα, αφού ο βρασμός δημιουργεί ατμό υπό πίεση συνεχώς.
Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τη λειτουργία της μηχανής και γι'αυτό μου φαίνεται παράξενο να βγάζει ατμό υπό πίεση στην αρχή του flush. Ο μόνος λόγος να υπάρχει ατμός υπό πίεση είναι να έχεις θερμοκρασία μέσα στο boiler πολύ κοντα στους 100 C.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Ανάβεις μηχανή, ανοίγεις τον knob του ατμού, πατάς steam κ coffee διακόπτες, περιμένεις πάνω απ´τη μηχανή μέχρι να δεις να βγαίνει ατμός ή νερό, κλείνεις το knob, κλείνεις τους διακόπτες, περιμένεις να ζεσταθεί καλά η μηχανή. Όλο αυτό το κάνει η βαλβίδα, εσύ δεν την έχεις, άρα το κάνεις χειροκίνητα.
Αφού κάνεις αυτή την προετοιμασία μετά ξεκινάς το temp surf.
Αφού κάνεις αυτή την προετοιμασία μετά ξεκινάς το temp surf.
Re: Lelit PL41em πρόβλημα με θερμοστάτη;
Καλησπέρα brexei
Ενώ τα πράγματα τα γράφεις σωστά δεν τα έχει βάλει με την σωστή σειρά.
Ο βρασμός του νερού έρχεται στους 100 βαθμούς με ατμοσφαιρική πίεση όμως. Το σημείο βρασμού έχει σχέση με την πίεση.
Ανοίγεις το ακροφυσιο και ενεργοποιείς την αντλία. Όταν τρέξει νερό κλείνεις τον ατμό , και μετά την αντλία. Ετσι μέσα στο boiler η πίεση είναι πάνω από την ατμοσφαιρική. Είναι λογικά η μικρότερη που χρειάζεται για να τρέξει το νερό απο το portalfilter.
Ετσι έχουμε άλλες συνθήκες βρασμού. Όταν κάνεις εξαέρωση με ζεστή μηχανή από το ακροφυσιο , στην ουσία βοηθάς τον βρασμό αφού μειώνεις την πίεση στο boiler.
Όλα αυτά φυσικά έχουν να κάνουν περισσότερο με το τι θέλεις να κάνεις με τον καφέ , και λιγότερο με το σωστό ή λάθος.
Ενώ τα πράγματα τα γράφεις σωστά δεν τα έχει βάλει με την σωστή σειρά.
Ο βρασμός του νερού έρχεται στους 100 βαθμούς με ατμοσφαιρική πίεση όμως. Το σημείο βρασμού έχει σχέση με την πίεση.
Ανοίγεις το ακροφυσιο και ενεργοποιείς την αντλία. Όταν τρέξει νερό κλείνεις τον ατμό , και μετά την αντλία. Ετσι μέσα στο boiler η πίεση είναι πάνω από την ατμοσφαιρική. Είναι λογικά η μικρότερη που χρειάζεται για να τρέξει το νερό απο το portalfilter.
Ετσι έχουμε άλλες συνθήκες βρασμού. Όταν κάνεις εξαέρωση με ζεστή μηχανή από το ακροφυσιο , στην ουσία βοηθάς τον βρασμό αφού μειώνεις την πίεση στο boiler.
Όλα αυτά φυσικά έχουν να κάνουν περισσότερο με το τι θέλεις να κάνεις με τον καφέ , και λιγότερο με το σωστό ή λάθος.