CUP10 coffee roaster
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: CUP10 coffee roaster
Το Σαββατοκύριακο που βρήκα λίγο χρόνο έκανα ακόμα μερικές δοκιμές.
Προθέρμανα καλά τη μηχανή και μετά έφτιαξα πάλι καφέ (2 καφέδες τη μέρα). Το κόψιμο το έχω βρει, είναι 4-5 μικροκλίμακες πιο ψιλά στον Vario, αλλά έχω ακόμα περιθώριο. Πήρα 35 γρ καφέ σε περίπου 37-38 sec. Ο μύλος κάνει διαφορετικό θόρυβο, αλλά αλέθει κανονικά, χωρίςπρόβλημα. Στην αρχή έσταζε αργά και μετά τα 12-15 sec αρχίζει να τρέχει, όχι ομοιόμορφα, όχι ρευστά σαν μέλι, αλλά με σχεδόν σταθερή ροή που τρεμοπαίζει λιγάκι. Το puk μετά βγήκε πολύ καλό και ομοιόμορφο!
Το αποτέλεσμα ήταν λίγο καλύτερο από πριν, με κάμποση οξύτητα, γεμάτη γεύση και ίσως να έπιανα και κάτι σαν σοκολάτα στο τέλος. Ίσως να ήταν και παραίσθησή μου, επειδή το περίμενα, δεν ξέρω. Πόσο έντονη πρέπει να είναι η σοκολάτα; Νομίζω ότι η οξύτητα τα καλύπτει όλα και η γλώσσα μου δεν πιάνει κάτι άλλο. Δεν είναι και πολύ ευαίσθητη. Γενικά η γεύση έμοιαζε να είναι φρουτώδης, αλλά και με οξύτητα (τώρα φρούτων, λεμονιού ή κάτι άλλο δε μπορώ να καταλάβω...)
Τέτοιο αποτέλεσμα θα πρέπει να παίρνω;
Δοκίμασα επίσης να εκχυλίσω στο μέγιστο της θερμοκρασίας, δηλαδή μόλις ανάβει το λαμπάκι στη μηχανή μου, όπου έχω περίπου 98 C, σύμφωνα με όσα έχω μετρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με πριν. Ποτέ δε μου έχει πικρίσει καφές από Cup10, όσο ψηλά κι αν πάω σε θερμοκρασία, όσο καλά κι αν έχω προθερμάνει τη μηχανή!
Προθέρμανα καλά τη μηχανή και μετά έφτιαξα πάλι καφέ (2 καφέδες τη μέρα). Το κόψιμο το έχω βρει, είναι 4-5 μικροκλίμακες πιο ψιλά στον Vario, αλλά έχω ακόμα περιθώριο. Πήρα 35 γρ καφέ σε περίπου 37-38 sec. Ο μύλος κάνει διαφορετικό θόρυβο, αλλά αλέθει κανονικά, χωρίςπρόβλημα. Στην αρχή έσταζε αργά και μετά τα 12-15 sec αρχίζει να τρέχει, όχι ομοιόμορφα, όχι ρευστά σαν μέλι, αλλά με σχεδόν σταθερή ροή που τρεμοπαίζει λιγάκι. Το puk μετά βγήκε πολύ καλό και ομοιόμορφο!
Το αποτέλεσμα ήταν λίγο καλύτερο από πριν, με κάμποση οξύτητα, γεμάτη γεύση και ίσως να έπιανα και κάτι σαν σοκολάτα στο τέλος. Ίσως να ήταν και παραίσθησή μου, επειδή το περίμενα, δεν ξέρω. Πόσο έντονη πρέπει να είναι η σοκολάτα; Νομίζω ότι η οξύτητα τα καλύπτει όλα και η γλώσσα μου δεν πιάνει κάτι άλλο. Δεν είναι και πολύ ευαίσθητη. Γενικά η γεύση έμοιαζε να είναι φρουτώδης, αλλά και με οξύτητα (τώρα φρούτων, λεμονιού ή κάτι άλλο δε μπορώ να καταλάβω...)
Τέτοιο αποτέλεσμα θα πρέπει να παίρνω;
Δοκίμασα επίσης να εκχυλίσω στο μέγιστο της θερμοκρασίας, δηλαδή μόλις ανάβει το λαμπάκι στη μηχανή μου, όπου έχω περίπου 98 C, σύμφωνα με όσα έχω μετρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με πριν. Ποτέ δε μου έχει πικρίσει καφές από Cup10, όσο ψηλά κι αν πάω σε θερμοκρασία, όσο καλά κι αν έχω προθερμάνει τη μηχανή!
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: CUP10 coffee roaster
Τελευταια παραγγελια 20-12 οπως ηταν και το RD
1: Yirgacheffe Kochere Washed
2: San Gabriel Honey
3: Guji Adola Natural Ethiopia
-Γενικοτερα παρατηρω οτι το ψησιμο ειναι αρκετα πιο σκουροχρωμο , ενα medium ψησιμο . Εχω καποιο καιρο να παραγγειλω απ τον Μιχαλη οποτε δεν ξερω αν εχει γινει γενικοτερα αυτη η αλλαγη στα Single Origin,παντως ολοι οι παραπανω ειναι σε medium ψησιμο.
- Ανοιγμα μετα απο 14 μερες και τα αποτελεσματα τα οποια ταιριαξαν στις δικες μου γευσεις ηταν αυτα που ερχοταν σε εκχυλισεις των ~20 δευτερολεπτων . Ροη αρκετά καλη και σταθερη με ωραιο χρωμα , χωρις early blodning .
-Θερμοκρασίες στα 93-94 . Οτιδηποτε ανεβαινε ειτε πιο πανω απο θερμοκρασια ή απο χρονους (πχ 28-30 sec) εβγαζε αρκετη πικριλα για τα γουστα μου . Πλουσιοι οι 2 σε αρωματα με αγαπημενο τον Yirgacheffe Kochere που μου θυμιζε αρωματα μπαχαρικών , 2ος ερχεται ο O Guji Adola και τελευταιος ο San Gabriel ο οποιος δεν πιστευω οτι θα τον επελεγα ξανα λογω μια γενικοτερης πικρας σε οποιοδηποτε setting κι αν εβαλα .
- Το προβλημα που διαβασα και καπου πιο πανω με τον μυλο οπου αν δεν κανω λαθος στον San Gabriel επρεπε να κοψω αρκετά ψηλα οποτε και ο μυλος εφτανε στα ορια του και οριακα μπουκωνε .
Σε γενικες γραμμες ευχαριστημενος απ την Παραγγελια μου Ισως να προτιμουσα λιγο πιο λαιτ ψησιματα ωστοσο .
1: Yirgacheffe Kochere Washed
2: San Gabriel Honey
3: Guji Adola Natural Ethiopia
-Γενικοτερα παρατηρω οτι το ψησιμο ειναι αρκετα πιο σκουροχρωμο , ενα medium ψησιμο . Εχω καποιο καιρο να παραγγειλω απ τον Μιχαλη οποτε δεν ξερω αν εχει γινει γενικοτερα αυτη η αλλαγη στα Single Origin,παντως ολοι οι παραπανω ειναι σε medium ψησιμο.
- Ανοιγμα μετα απο 14 μερες και τα αποτελεσματα τα οποια ταιριαξαν στις δικες μου γευσεις ηταν αυτα που ερχοταν σε εκχυλισεις των ~20 δευτερολεπτων . Ροη αρκετά καλη και σταθερη με ωραιο χρωμα , χωρις early blodning .
-Θερμοκρασίες στα 93-94 . Οτιδηποτε ανεβαινε ειτε πιο πανω απο θερμοκρασια ή απο χρονους (πχ 28-30 sec) εβγαζε αρκετη πικριλα για τα γουστα μου . Πλουσιοι οι 2 σε αρωματα με αγαπημενο τον Yirgacheffe Kochere που μου θυμιζε αρωματα μπαχαρικών , 2ος ερχεται ο O Guji Adola και τελευταιος ο San Gabriel ο οποιος δεν πιστευω οτι θα τον επελεγα ξανα λογω μια γενικοτερης πικρας σε οποιοδηποτε setting κι αν εβαλα .
- Το προβλημα που διαβασα και καπου πιο πανω με τον μυλο οπου αν δεν κανω λαθος στον San Gabriel επρεπε να κοψω αρκετά ψηλα οποτε και ο μυλος εφτανε στα ορια του και οριακα μπουκωνε .
Σε γενικες γραμμες ευχαριστημενος απ την Παραγγελια μου Ισως να προτιμουσα λιγο πιο λαιτ ψησιματα ωστοσο .
- M.speciality
- Δημοσιεύσεις: 132
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2016 1:15 am
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: San Reno racer
- 2η Μηχανή:: Gina goat story
- Μύλος:: Mythos
- 2ος Μύλος:: Bunn G2
- Οι καφέδες μου:: Cup10
- Τοποθεσία: ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
- Επικοινωνία:
Re: CUP10 coffee roaster
Ήρθε η ώρα να δοθεί τέλος στον προβληματισμό για την San Gabriel honey αλλά και την ίδια σε natural για την Ελλάδα, πουλήθηκε όλο το στοκ στην Σκοτία, θα τους διαθέτουν τα κορίτσια του the ugly mug στο stirling!!!
Μας άφησαν ακόμα ένα βακουμ και λίγο από την fully washed!!!
Και 2 σακουλάκια ένα και ένα αναμνηστικά για εμένα!!!
Βρίσκομαι στην αναζήτησή νέον καφέδων και θα ήθελα να ακούσω τις προτιμήσεις σας σε προελεύσεις, περιοχές και επεξεργασίες!!
Ώστε να αναζητήσω φάρμες!!
Μας άφησαν ακόμα ένα βακουμ και λίγο από την fully washed!!!
Και 2 σακουλάκια ένα και ένα αναμνηστικά για εμένα!!!
Βρίσκομαι στην αναζήτησή νέον καφέδων και θα ήθελα να ακούσω τις προτιμήσεις σας σε προελεύσεις, περιοχές και επεξεργασίες!!
Ώστε να αναζητήσω φάρμες!!
-
- Δημοσιεύσεις: 162
- Εγγραφή: Σάβ Μαρ 11, 2017 1:57 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Mazzer super jolly
- 2ος Μύλος:: Hario Skerton
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Round Cup, Cup 10 κτλ.
- Τοποθεσία: Athens
Re: CUP10 coffee roaster
Αυτά είναι γούστα βέβαια αλλά εγώ προσωπικά από τη μικρή εμπειρία μου προτιμώ τους φλοράλ καφέδες από την αφρική ειδικά την Αιθιοπία και σε μεγάλα υψόμετρα!!!! Τώρα για επεξεργασίες δεν μπορώ ακόμη να πω με σιγουριά.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: CUP10 coffee roaster
Μπράβο Μιχάλη, με το καλό οι νέες σοδιές!
Θα ήθελα προσωπικά να δω κάτι από τα παρακάτω:
Θα ήθελα προσωπικά να δω κάτι από τα παρακάτω:
- Rwanda (bourbon)
- Brazil (mundo novo, typica/bourbon related)
- Ethiopia (Sidamo κατά προτίμηση, ξηρή επεξεργασία)
- Colombia (οτιδήποτε)
- ... Κάτι σε Semi-Washed αν βρεθεί...
-
- Δημοσιεύσεις: 260
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: CUP10 coffee roaster
Sidamo σε καλή τιμή και θα γυρίσω και τους φρέντο μου άμα λάχει.
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: CUP10 coffee roaster
Mundo novo bourbon Brazil για μένα παρακαλώ!
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: CUP10 coffee roaster
Για να καταλάβω κι εγώ, τελικά ο San Gabriel Honey είχε θέμα; Ή φταίω εγώ που δε βγαίνει όπως θα έπρεπε; Έχω καταναλώσει σχεδόν τον μισό (rd 7/1), αλλά αν έχει θέμα σας παρακαλώ πείτε μου το για να σταματήσω να πειραματίζομαι και να προσπαθώ, μπας κι ανοίξω την καημένη τη Βραζιλία που με κοιτάει πονηρά από το ράφι... Ίσως τον υπόλοιπο San Gabriel τον κάνω γαλλικό, δεν ξερω...
Από γεύσεις νομίζω ότι είναι καθαρά προσωπικό θέμα του καθενός.
Εγώ δε συμπαθώ ιδιαίτερα τις οξύτητες και προτιμώ σοκολατένιες γεύσεις, γεμάτο σώμα και έντονα αρώματα. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα αγοράζω ευχαρίστως.
Καλή αναζήτηση!
Από γεύσεις νομίζω ότι είναι καθαρά προσωπικό θέμα του καθενός.
Εγώ δε συμπαθώ ιδιαίτερα τις οξύτητες και προτιμώ σοκολατένιες γεύσεις, γεμάτο σώμα και έντονα αρώματα. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο θα αγοράζω ευχαρίστως.
Καλή αναζήτηση!
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: CUP10 coffee roaster
Tecapa Chinameca από El Salvador &M.speciality έγραψε: ↑Τρί Ιαν 29, 2019 10:51 pmΒρίσκομαι στην αναζήτησή νέον καφέδων και θα ήθελα να ακούσω τις προτιμήσεις σας σε προελεύσεις, περιοχές και επεξεργασίες!!
Ώστε να αναζητήσω φάρμες!!
Blue Bianca από Sumatra.
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: CUP10 coffee roaster
Έχω αναφέρει και πιο πισω στο νημα τον Matahara Washed απο Moplaco
Αν και λιγο νεος ~1 χρονο στο σπορ θα ελεγα ότι κλείνω περισσότερο σε καφεδες απο Αιθιοπιας καθαρα λόγω αρωματων και οξύτητας .
Πιστεύω βέβαια οτι καλο θα ηταν να υπάρχουν και καφεδάκια για Freddo με καλο σωμα και λιγο πιο σκούρο ψήσιμο ~medium.
Κατα καιρους που ειχα Nespresso θυμαμαι την μονη καψουλα που μου ειχε κάνει εντυπωση.
Η Monsooned Malabar India ,δεν ξερω αν καποιος την έχει δοκιμασει ή αν εχει δοκιμασει τον συγκεκριμένο καφε σε κανονικο espresso, παντως ειναι μια γευση που θα θελα να την ξαναδοκιμάσω.
Αν και λιγο νεος ~1 χρονο στο σπορ θα ελεγα ότι κλείνω περισσότερο σε καφεδες απο Αιθιοπιας καθαρα λόγω αρωματων και οξύτητας .
Πιστεύω βέβαια οτι καλο θα ηταν να υπάρχουν και καφεδάκια για Freddo με καλο σωμα και λιγο πιο σκούρο ψήσιμο ~medium.
Κατα καιρους που ειχα Nespresso θυμαμαι την μονη καψουλα που μου ειχε κάνει εντυπωση.
Η Monsooned Malabar India ,δεν ξερω αν καποιος την έχει δοκιμασει ή αν εχει δοκιμασει τον συγκεκριμένο καφε σε κανονικο espresso, παντως ειναι μια γευση που θα θελα να την ξαναδοκιμάσω.