Καλησπέρα παιδιά! Κάνω 2-3 χρόνια ¨εσπρέσσο'' σπίτι ή όπως μπορεί κανείς να το πεί κανείς μετά από αυτά που έχω δεί εδώ μέσα! Έχω την gaggia gran style (ίδια με saeco poemia ) εδώ και ένα χρόνο και τον τελευταίο μήνα έβγαλα το μηχανισμό πίεσης στο portafilter και το έκανα naked! (το γνωρίζω η μηχανή είναι κακή αλλά ως ανίδεος ,και ζορισμένος φοιτητής,τότε έπεσα στην οικονομική παγίδα του αααα gaggia με 130!) Τον τελευταίο μήνα αγόρασα και έναν πρωτάρη μύλο (GRAEF CM702) που διάβασα ότι κάνει σχετικά ομοιόμορφη και σίγουρα καλή για τα λεφτά του άλεση! Επίσης έχω ζυγαριά ακριβείας 0,1 γρ. Ξεκινάμε λοιπόν ,στον μύλο έχω δύο ροδέλες τοποθετημένες και αλέθω με τα δεδομένα των ροδελών στο 6-7.Καφέ βάζω 17.8-18.1 γρ,ίσιο και καλό πάτημα με belogia 53mm tamper αφού το εξομαλύνω με το χέρι, και αφου έχω ζεστάνει καλά τη "μηχανή"(15-20 min) πατάω κάποιες φορές να τρέξει ώστε να ζεστάνω το σύστημα .Λίγο πριν ανάψει πράσινο ξεκινώ την εκχύλιση και παίρνω 58-62 ml σε 25δευτερόλεπτα ! Η κρέμα είναι ξανθιά (με ελάχιστες ρίγες και φρου φρου) αλλά ίσως και λόγω μεγάλης διαμέτρου στο φλιτζάνι δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω και πλούσια κρέμα .Ο καφές είναι ο single origin colombia huila της ΤΑf με rd 8/1/2019.Δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα με εντυπωσιάζει , δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου αφήνει ξινίλα ή πικρίλα αλλά σίγουρα άμα δεν πιώ νερό μου αφήνει ένα κάψιμο στο λαιμό ! Μπορεί να φταίει ο καφες , η μηχανή ή εγω λόγω καποιας αλλης παραμέτρου.Επίσης όταν έχω πιει αρκετό,κοιτώντας το φλιτζάνι στο φώς γυαλίζει και κάνει "νερά" λες και έχει λάδι (δεν ξέρω τι σημάδι είναι αυτο).
Το ξέρω σας κούρασα αλλά θέλω καμιά συμβουλή και έπρεπε να το παρουσιάσω κάπως . Το ξέρω σκοπεύω να αλλάξω μηχανή αλλά κρατιέμαι γιατί θέλω να μαζέψω για lelit με pid, οποτε προς το παρον θα με στοιχειώνει η gaggia οπότε πρέπει να της αντλήσω ότι πιο τίμιο μπορεί να βγάλει
ευχαριστώ εκ των προτέρων
συμβουλή σε πρωτάρη με εκχύλιση taf
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: συμβουλή σε πρωτάρη με εκχύλιση taf
Οι taf είναι δύσκολοι καφέδες ακόμα και με πανάκριβο εξοπλισμό με τον δικό σου θα σου έλεγα ότι η οξύτητα είναι δεδομένη.
Τουτέστιν λεφτά θα πετάξεις καφέ της προκοπής δεν θα πίνεις.
Τουτέστιν λεφτά θα πετάξεις καφέ της προκοπής δεν θα πίνεις.
- Kostk
- Δημοσιεύσεις: 23
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 09, 2019 3:41 am
- Όνομα: Konstantinos
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia gran style
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: taresso,kudu,cup10,taf, Guji Ethiopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: συμβουλή σε πρωτάρη με εκχύλιση taf
τι καφέ προτείνεις;;
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: συμβουλή σε πρωτάρη με εκχύλιση taf
Με classic μαμα(χωρίς pid, χωρίς ρύθμιση πιεσης, χωρίς naked, χωρίς temp surf).. Η οξύτητα είναι δεδομένη..; και δε μιλάω για μονοποικιλιακους, που η απάντηση μάλλον είναι, ναι.. Μιλάω για speciality ''ευκολα'' χαρμανια τύπου tigrato, με βάση τα όσα διαβάζω εδώ στο φόρουμ.. Εγώ, σε μισό κιλο από τον συγκεκριμένο δεν μπόρεσα να πάρω καλό σοτ...εβγαινε υπορβολικα οξινος..