Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Τα κάνουν όλα (αλέθουν, δοσομετρούν, εκχυλίζουν) με το πάτημα ενός κουμπιού μόνο.
Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Δευ Δεκ 31, 2018 12:00 am

@dantz

Γεια χαρα και παλι...

Σημερα ειχα χρονο και ειναι να πεταξω μερικα γραμ καφε :P

Εκανα τα σχετικα πειραματα και νομιζω οτι εφτασα στο ιδανικο αποτελεσμα. Tigrato.
2.5 αλεσμα, 1 κουκιδα νερο, τελευταια κουκιδα πριν το μαξ σε καφε. Μιλαω για μονό. Η μηχανη ηταν ηδη ζεστη κανα 15 λεπτο, πεντακαθαρη, εκανα μια εκχυλιση σκετο νερο να ζεσταθει το κυκλωμα και εκτελεσα μετα το καφεδακι. 14 γραμ αλεσε, το τσεκαρα αρκετα καλα κ το ξαναδοκιμασα. Το αποτελεσμα κατα την αποψη μου σουπερ. Σκαρτα 29 ml στη μεζουρα, πλουσια κρεμα αφρο απο πανω 1εκατοστο+, πλουσιος καφες, χρωμα τελειο, γευση μπορει να μην αγγιζε του καταστηματος στο κολωνακι αλλα ενιωθα οτι ηταν κοντα και αυτο μου αρκει.

Στη συνεχεια εκανα και ενα καπουτσινο με μονο εσπρεσο με την ιδια δοση, στη γαλατιερα βαζω 100ml γαλα, διαδικασια στο steam, (εννοειτε βγαζω το λιγο νερο κλπ) εχω δοκιμασει αρκετα γαλατα και κατα ενα περιεργο τροπο ειμαι αναμεσα σε νουνου φαμιλυ πληρες η specialists πληρες μεβγαλ, αυτος με τις πολλες πρωτεινες UHT4. θεωρω οτι τοχω μαθει πλεον κ το παω καλα. Απλα εχω μια απορια, ενω φουσκωνει το γαλα, ειμαι σταθερος, ολα πανε καλα, το αφηνω να ηρεμησει λιγο, χτυπαω, ανακατεβω, φαινεται οπτικα αριστο, ξεκιναω τη μιξη, βγαζω συνολικο ροφημα 150ml, εχω ωραια αντιθεση κρεμας αφρου εσπρεσο κ αφρογαλα, ειναι καποιες κωλοφυσαλιδες που με τρελαινουν. Φυσικα παντα περισευει λιγο γαλα, οταν ειχα ξεκινησει εβαζα 80ml στη γαλατιερα αλλα δεν. Τα εκανα μανταρα. Χαχαχα Δεν εχω καταφερει να το κανω νανε σαν ενα σωμα. Οπτικα ειναι παρα πολυ καλο κ γευστικα απλα με τρελαινει αυτο. Δεν εχω πετυχει το μεταξωτο που λενε.

Συμβουλες δεκτες...

Και μετα καθαρισα τη μηχανη και δοκιμασα moka speciality blend σε σπυρι απο αθηνας 44. Αν το γνωριζετε τη γνωμη εχετε? Γιατι μαρεσε παρα πολυ, αν και το tigrato με κερδισε. :cfstd:

Ευχαριστω εκ των προτερων

dantz
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2018 11:06 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Delonghi ECAM 22.110
Μύλος:: Bean-to-cup μηχανή
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από dantz » Δευ Δεκ 31, 2018 1:36 pm

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ούτε ειδήμων ούτε καν έμπειρος. Αρχάριος όσο δεν παίρνει που απλά πειραματίζομαι και κρίνω εκ του αποτελέσματος και βάσει των δικών μου γούστων. Επομένως ενδέχεται να γράφω και ανακρίβειες.

Όταν λες φυσαλίδες εννοείς σαν αυτές τις μικρές που μου βγαίνουν κι εμένα (δες συνημμένο - ελπίζω να φαίνεται γιατί αναγκάστηκα να μειώσω πολύ την ανάλυση για να με αφήσει να την ανεβάσω); Το δικό μου έχει ομοιογενές σώμα από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά (τουλάχιστον για τα δικά μου standards). Εσένα σου βγαίνει "αφρός" που έχει πολύ αέρα; Ρωτάω μήπως μπορώ να βοηθήσω και χωρίς καμία πρόθεση να το "παίξω" μάστορας στον καφέ.
Συνημμένα
20181231_132254-356x496.jpg

Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Δευ Δεκ 31, 2018 3:01 pm

@dantz

Αγαπητε και μονο που σπαταλας χρονο να απαντησεις το εκτιμω. Ολοι απο καπου ξεκιναμε και μεσω αποτυχιας και εμπειριας μαθαινουμε! Καμια παρεξηγηση στο περι μαστοριας κλπ.

Σημερα καταφερα να πετυχω ομοιογενες δεσιμο, φυσικα οχι οπως αυτο στη φωτο. Δεν θα το ελεγα αφρο παρα καποιες φυσαλιδες διασπαρτες λες κ εχει κρυφτει αερας κ σκανε που κ που. Οχι κατι τρελο. Βεβαια μετα απο 20 λεπτα και καποιες γουλιες αγριευει η επιφανεια.

Χτυπαω αρκετα καλα τη γαλατιερα κ ανακατεβω αρκετα καλα αλλα ισως να πρεπει να αφαιρεσω τη τον λιγο αφρο πρωτο χτυπησω κ ανακατεψω.

Επισης το κανω με το πλαστικο του ατμου το μεγαλο, δεν αφαιρω ωστε να μεινει μονο το ακρο. Θα το δοκιμασω κ ετσι.

Σε θερμοκρασια ειμαι οκ, 55 μαξ και ποσοτητα στην 350αρα γαλατιερα βαζω 150. Αυτα.

Το ζηλεψα το καφεδακι σου.

Ευχαριστω και παλι

dantz
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2018 11:06 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Delonghi ECAM 22.110
Μύλος:: Bean-to-cup μηχανή
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από dantz » Δευ Δεκ 31, 2018 6:22 pm

Χαρά μου να συνομιλώ και να ανταλλάσω απόψεις με άνθρωπο που φαίνεται ότι έχει μεράκι να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να μάθω κι εγώ από τις δικούς σου πειραματισμούς!

Κι εμένα έτσι μου βγαίνει μερικές φορές με πιο "άγρια" επιφάνεια (κάτι σαν μαρέγκα σε lemon pie). Αν όντως σου άρεσε ο καφές της φωτογραφίας και δεν το λες από ευγένεια, αυτό που άλλαξα είναι ότι πλέον δεν κρατάω σταθερό χέρι όπως είχα διαβάσει. Κι αυτό γιατί, κατά τη γνώμη μου, η μηχανή μου δεν παράγει ικανή ισχύ ατμού, όπως μία καλή, ώστε να φτάσει σε όλο το γάλα και να διανείμει την θερμότητα ισομερώς. Επομένως κάνω μία παραλλαγή. Ξεκινάω με σταθερή κλίση και βύθισμα (που είναι πιο κοντά στην επιφάνεια) και μετά βυθίζω παραπάνω ώστε να ζεσταθεί και το γάλα στον πάτο χωρίς να παραθερμάνω και "σκληρύνω" την επιφάνεια. Επαναφέρω ήρεμα (μιλάμε για διαφορά 0.5 εκατοστού) που και που προς τα πάνω γιατί λόγω της επαφής με τον αέρα το γάλα της επιφάνειας ψύχεται πιο γρήγορα. Αλλάζω επίσης και την κλίση ελαφρώς και δεξιά αριστερά ώστε να ζεσταθεί το γάλα ομοιόμορφα και προς τα πλάγια.

Πλήρες Νουνού Family ή το μακράς διάρκειας της Δέλτα χρησιμοποιώ. Σε γαλατιέρα 350ml βάζω μέχρι την αρχή του στόμιου (όπως φαίνεται στην εσωτερικό) και το καταναλώνω όλο σε 2 μονούς espresso των 30gr. Θερμοκρασία δεν μετράω. Έχω το χέρι στον πάτο και όταν αρχίσει να καίει και έχει φουσκώσει το γάλα σταματάω. Κάνω κυκλικές κινήσεις και χτυπάω στο πάγκο.

Kafrovic
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 27, 2018 12:01 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Kafrovic » Τρί Ιαν 01, 2019 2:03 am

@dantz

Καλη χρονια με υγεια!

Νασε καλα, απο μερακι αστα, αλλο τιποτα!

Φυσικα και μαρεσε, ηταν δελεαστικο.

Θα κανω και εγω τις σχετικες δοκιμες που ανεφερες, εχω κανει ηδη καποιες και εχω μπει καλα στο κλιμα.
Απλα υπαρχει ενα μειον στην μηχανη, παραειναι καθετο το steam οποτε δεν επιτρεπει μεγαλη κλιση στη γαλατιερα. Καταλαβες τι εννοω.

Μια ερωτηση, τι εννοεις μεχρι το στομιο, πες με χαζο, αλλα δεν εχω καταλαβει που τοχω διαβασει κ αλλου.

Εγω σε 30αρι εσπρεσακι, απο τα 100 ml γαλα που κανω στον ατμο, και καθαρισω τον πολυ αφρο απο πανω μετα βαζω τα 120 σε ογκο αφρογαλα πλεον αφου αδειασω πολυ λιγο πριν ξεκινησω να βαζω στον καφε. Και μου βγαινει ακριβεια σε 150 ποτηρι καπουτσινο. Ειναι ενα τεχνασμα δικο μου, ειτε σωστο ειτε λαθος αλλα με βολεψε για την ωρα γιατι οταν αδειαζει η γαλατιερα ξεκιναει κ η ομοιογενεια αφρογαλου κ κρεμας εσπρεσο.
Και φυσικα κανω κ εξασκηση σε λατε. Οσο μπορω.

Αυτααα...

dantz
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 21, 2018 11:06 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Delonghi ECAM 22.110
Μύλος:: Bean-to-cup μηχανή
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από dantz » Παρ Ιαν 04, 2019 8:23 pm

Καλή Χρονιά! Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά τέρμα οι Διακοπές τέρμα και ο ελεύθερος χρόνος. Επιστροφή στην καθημερινότητα.

Έχεις δίκιο για την κλίση. Για αυτό γέρνω τη γαλατιέρα ώστε να προκαλέσω την κατάλληλη κλίση και κατ' επέκταση την περιστροφική κίνηση.

Όσον αφορά την εύλογη απορία σου, στο εσωτερικό, περίπου στο 1/3 από τον πάτο, ξεκινάει μια εσοχή που οδηγεί στο στόμιο πάνω που πέφτει το αφρόγαλα για το latte art. Έχω την παρακάτω. Όπως εξωτερικά φαίνεται να εξέχει το στόμιο αντίστοιχα και μέσα φαίνεται η εσοχή. Ενδεχομένως να μην έχει η δική σου. Αλλά αν βρεις την ποσότητα που σε ικανοποιεί γευστικά τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Άλλοι προτιμούν περισσότερο γάλα άλλοι καφέ οπότε καλή η θεωρία, σαν σημείο αρχικής αναφοράς, αλλά στο τέλος σημασία έχει να είναι το αποτέλεσμα αυτό που άρεσει στον καθένα. Ανάλογα τον καφέ, αν δεν είναι πολύ έντονος για παράδειγμα, μειώνω την ποσότητα γάλακτος.

https://www.baristatools.gr/el/galatier ... 350ml.html

barkoulis
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 12:55 pm

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από barkoulis » Τετ Μαρ 06, 2019 5:46 pm

Καλησπέρα !!

Ειμαι και εγω προσφατα κάτοχος αυτης της καφετιέρας και αρχάριος στον καφε( προσπαθώ όμως !!!) .Εχω μια απορία αν κάποιος μπορει να μου την λύσει. Μέχρι στιγμής εχω αγοράσει 2 ποικιλίες. Μια απο τα coffeway υποτιθεται αυτη που χρησιμοποιούν στον καφέ τους και μια απο το σουπερμαρκετ lavvazza σε κοκκους. Όσο ψιλή να έκανα την κοπή (την πήγα μέχρι το 1) ο καφες τρέχει γρήγορα και δεν στάζει όπως διάβαζα σε άλλα ποστ οτι θα πρέπει να κάνει οταν κοβεται πολύ ψηλα. Μήπως εχει χαλασμένο μύλο η καφετιέρα μου? Πως μπορώ να καταλάβω οτι κόβει διαφορετικά σε κάθε σκάλα;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μαρ 06, 2019 8:17 pm

Δεν ξέρω την μηχανή σου αλλά σε πολλές περιπτώσεις έπαιξε κάποιο mod για να κόβει πιο ψιλά ο μύλος. Λάβε επίσης υπόψιν σου ότι ο φρέσκος καφές έχει μεγαλύτερη αντίσταση στο νερό, οπότε θα σου πρότεινα να αλλάξεις καφέ σε πρώτη φάση και βλέποντας και κάνοντας.

https://www.taresso.com/product/tigrato ... ight=250gr
http://cup10.gr/index.php?route=product ... duct_id=53
όπως και άλλες επιλογές από άλλους έλληνες roasters. Είναι σημαντικό να είναι φρεσκοψημένος ο καφές.

Με το που ανοίξεις την συσκευασία θα καταλάβεις αμέσως τη διαφορά. Πάντως για καλό espresso χρειάζεται καλός μύλος ξεχωριστά και μια καλή Lever ή ημιαυτόματη μηχανή. ΟΙ υπεραυτόματες είναι πιο πολύ για την ευκολία.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

kastoras74
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τρί Σεπ 05, 2017 3:37 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από kastoras74 » Πέμ Αύγ 22, 2019 1:28 am

To ίδιο πρόβλημα με τον σύντομο χρόνο έκχυσης έχω και εγώ ακόμα και στον πιο λεπτοκομμένο κόκκο.
Τι φταίει ;

Founias
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τετ Δεκ 25, 2019 7:57 am

Re: Delonghi esam 3200 magnifica - αποριες αρχαριου!

Δημοσίευση από Founias » Τετ Δεκ 25, 2019 8:03 am

Γεια στην παρεα! Καινουριο μελος στο φορουμ. Μου εκανε ο κουμπαρος μου δωρο την παραπανω καφετιερα αλλα δεν μπορω με τιποτα να πετυχω freddo espresso :a042: Δεν βγαζει με τιποτα αφρο ειδικα οταν τον χτυπαω με το μιξερ φαινεται μονο η μαυριλα του καφε. Ειμαι τελειως newbie στο αθλημα. Μπορει καποιος να νου πει τι ρυθμισεις εχει ? Καφε ειχα παρει απο coffee island Peru: la avanzada. Ευχαριστω εκ των προτερων

Απάντηση