Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Δε διαφωνώ προφανώς στο θέμα της πίεσης ή της λειτουργίας. Διαφωνώ στο ότι από τη στιγμή που όπως λέει είναι στα ~8.5 bar σε εκχύλιση (που είναι ok), πρέπει να αλέσει ψιλότερα για να πάρει καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το κάνει, "χάνει" τον καφέ. Δε μας λέει πόσα gr βάζει στο καλαθάκι, αλλά με το 57άρι pf, ποντάρω ότι έχει βάλει σίγουρα λιγότερα από 17g (πάνω από 15 πιστεύω).
Στα 8.5 bar μια χαρά εκχυλίσεις έχεις (κατ εμέ πολύ συχνά περισσότερο γευστικές από ότι σε πίεση στα 9bar|| δεν είναι τυχαίο που και σε καταστήματα επιλέγεται συχνά η σταθερά των 8.5bar), και τα 29 δευτερόλεπτα που χαρακτηρίστηκαν ως "πολύ γρήγορη ροή" για να επιτευχθεί το παραπάνω, μοιάζει "λάθος" τοποθέτηση. Εμένα η διαφωνία μου εκεί είναι: στο ότι προτείνουμε finer άλεση για να πιάσουμε τα "επιθυμητά bar", με αποτέλεσμα θεωρητικά να φτιάχνουμε ένα παράγοντα (πίεση) στα συνήθη πλαίσια και ταυτόχρονα να καταστρέφουμε άλλον, εφόσον ξέρουμε ότι δεν εκχυλίζουμε σωστά τον καφέ. Έστω ότι αλέθει finer, ανεβάζει πίεση εκχύλισης στα 9bar και φτάνει σε extraction 35sec, 60ml, από 15-17gr καφέ (κάπου εκεί έχει βάλει), ο οποίος είναι χαρμάνι με μεγάλο ποσοστό robusta και καβούρδισμα προς σκούρο. "Προκαλώωω (που είναι και της μόδας η ατάκα, χαχαχα), τον φίλο μας να δοκιμάσει ένα τέτοιο φλιτζάνι και να μη το φτύσει στο νεροχύτη!"
Γι αυτό λοιπόν και είπα παραπάνω, πως η λύση δεν είναι η λεπτότερη άλεση, αλλά πως το πρόβλημα έγκειται πιθανότατα στη θερμοκρασία (έχει χαμηλότερη) ή/και στην κατανομή του.
______
Επίσης, τώρα κατάλαβα ότι δεν έχει μύλο. Άρα πήρε αλεσμένο από το κατάστημα. Εκχύλισε μέσα στην επόμενη ώρα, ή μετά από κάποιες μέρες; Γιατί αν ισχύει το 2ο, νομίζω ότι κάνουμε τόση ώρα τσάμπα συζήτηση Προφανώς και θα είχε όξινο αποτέλεσμα τότε
Στα 8.5 bar μια χαρά εκχυλίσεις έχεις (κατ εμέ πολύ συχνά περισσότερο γευστικές από ότι σε πίεση στα 9bar|| δεν είναι τυχαίο που και σε καταστήματα επιλέγεται συχνά η σταθερά των 8.5bar), και τα 29 δευτερόλεπτα που χαρακτηρίστηκαν ως "πολύ γρήγορη ροή" για να επιτευχθεί το παραπάνω, μοιάζει "λάθος" τοποθέτηση. Εμένα η διαφωνία μου εκεί είναι: στο ότι προτείνουμε finer άλεση για να πιάσουμε τα "επιθυμητά bar", με αποτέλεσμα θεωρητικά να φτιάχνουμε ένα παράγοντα (πίεση) στα συνήθη πλαίσια και ταυτόχρονα να καταστρέφουμε άλλον, εφόσον ξέρουμε ότι δεν εκχυλίζουμε σωστά τον καφέ. Έστω ότι αλέθει finer, ανεβάζει πίεση εκχύλισης στα 9bar και φτάνει σε extraction 35sec, 60ml, από 15-17gr καφέ (κάπου εκεί έχει βάλει), ο οποίος είναι χαρμάνι με μεγάλο ποσοστό robusta και καβούρδισμα προς σκούρο. "Προκαλώωω (που είναι και της μόδας η ατάκα, χαχαχα), τον φίλο μας να δοκιμάσει ένα τέτοιο φλιτζάνι και να μη το φτύσει στο νεροχύτη!"
Γι αυτό λοιπόν και είπα παραπάνω, πως η λύση δεν είναι η λεπτότερη άλεση, αλλά πως το πρόβλημα έγκειται πιθανότατα στη θερμοκρασία (έχει χαμηλότερη) ή/και στην κατανομή του.
______
Επίσης, τώρα κατάλαβα ότι δεν έχει μύλο. Άρα πήρε αλεσμένο από το κατάστημα. Εκχύλισε μέσα στην επόμενη ώρα, ή μετά από κάποιες μέρες; Γιατί αν ισχύει το 2ο, νομίζω ότι κάνουμε τόση ώρα τσάμπα συζήτηση Προφανώς και θα είχε όξινο αποτέλεσμα τότε
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Έχει μύλο. Vario. Το γράφει Καναδυο σελίδες πιο πίσω. (Αν θυμάμαι καλά)
-
- Δημοσιεύσεις: 4
- Εγγραφή: Τετ Δεκ 05, 2018 11:44 am
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Wow! Ακόμα δεν έχω μύλο Σε κάνα 15μερο.
Αλεσμενος καφές από CI blend ναι.
Τα γραμμάρια ήταν 17 ζυγισμενα σε απλή ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας (jumbo guh guh) και η θερμοκρασία στο εργοστασιακό 95 αν κ έδειχνε 93. Ίσως το πάτημα μου ν μην ήταν έντονο κ σωστό.
Μην παρεξηγηθώ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ξινιλα που δεν πίνεται. Ίσα, ίσα που ήταν καλό με ελάχιστη οξύτητα . Απλώς προσπαθώ για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί είναι νιουμπης
Εξαλου έχω πιει αρκετά χειρότερους καφέδες - ξυνιλες έξω!
Αλεσμενος καφές από CI blend ναι.
Τα γραμμάρια ήταν 17 ζυγισμενα σε απλή ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας (jumbo guh guh) και η θερμοκρασία στο εργοστασιακό 95 αν κ έδειχνε 93. Ίσως το πάτημα μου ν μην ήταν έντονο κ σωστό.
Μην παρεξηγηθώ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ξινιλα που δεν πίνεται. Ίσα, ίσα που ήταν καλό με ελάχιστη οξύτητα . Απλώς προσπαθώ για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα γιατί είναι νιουμπης
Εξαλου έχω πιει αρκετά χειρότερους καφέδες - ξυνιλες έξω!
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
@εκκολαπτόμενη Χημικό
Επειδή ο φίλος δεν διευκρίνισε ακριβώς την πίεση, νομίζω οτι αν το θέμα μας είναι μόνο μισό bar, δεν είναι τραγικό πρόβλημα για να διορθωθεί. Αν δεν θέλει να αλέσει ελάαααχιστα -για τόσο μιλάμε- πιο fine μπορεί απλά να πατήσει λίγο πιο δυνατά από το σύνηθες και να έρθει στα ίσα του. Ή προσθέτοντας μισό γραμμάριο παραπάνω στη δόση...επιλογές υπάρχουν, χωρίς φοβερές συνέπειες στη γεύση.
Από την άλλη τα λιγότερο από 9bar που λες, φαντάζομαι οτι αφορούν επαγγελματικές μηχανές με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και στήσιμο που δεν ξέρω αν μπορούν να επιτευχθούν στο ακέραιο από μια οικιακή μηχανή (άλλα μεγέθη boiler, θερμ σταθερότητα, άλλου τύπου αντλίες). Άσε που για κάποιον που είναι στην αρχή ακόμα και ψάχνεται γευστικά (είναι ξύδι ή φρούτα αυτό που πίνω?) είναι ξε-αγχωτικό τα νούμερα/μπούσουλας να βλέπει οτι του βγαίνουν σωστά. Μόλις βρει τα πατήματά του θα μπορεί να κάνει πειραματισμούς και ενδεχομένως να βρει πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια.
@master sith
Πάρε ζυγαριά 0,1g, είναι φθηνές και απαραίτητες!
Καλορίζικη η μηχανή και με το καλό ο μύλος (πρόσεξε μόνο τι θα πάρεις μην είναι κανένας delonghi)
Επειδή ο φίλος δεν διευκρίνισε ακριβώς την πίεση, νομίζω οτι αν το θέμα μας είναι μόνο μισό bar, δεν είναι τραγικό πρόβλημα για να διορθωθεί. Αν δεν θέλει να αλέσει ελάαααχιστα -για τόσο μιλάμε- πιο fine μπορεί απλά να πατήσει λίγο πιο δυνατά από το σύνηθες και να έρθει στα ίσα του. Ή προσθέτοντας μισό γραμμάριο παραπάνω στη δόση...επιλογές υπάρχουν, χωρίς φοβερές συνέπειες στη γεύση.
Από την άλλη τα λιγότερο από 9bar που λες, φαντάζομαι οτι αφορούν επαγγελματικές μηχανές με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και στήσιμο που δεν ξέρω αν μπορούν να επιτευχθούν στο ακέραιο από μια οικιακή μηχανή (άλλα μεγέθη boiler, θερμ σταθερότητα, άλλου τύπου αντλίες). Άσε που για κάποιον που είναι στην αρχή ακόμα και ψάχνεται γευστικά (είναι ξύδι ή φρούτα αυτό που πίνω?) είναι ξε-αγχωτικό τα νούμερα/μπούσουλας να βλέπει οτι του βγαίνουν σωστά. Μόλις βρει τα πατήματά του θα μπορεί να κάνει πειραματισμούς και ενδεχομένως να βρει πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια.
@master sith
Πάρε ζυγαριά 0,1g, είναι φθηνές και απαραίτητες!
Καλορίζικη η μηχανή και με το καλό ο μύλος (πρόσεξε μόνο τι θα πάρεις μην είναι κανένας delonghi)
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Μάλλον μπερδευτήκατε... Εγώ έχω το Vario!
Το τάμπερ ήρθε σήμερα, οπότε θα κάνω δοκιμές...
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά την προθέρμανση, γιατί δεν το βρίσκω πουθενά! Προθερμαίνουμε το πορταφιλτερ χωρίς το καλαθάκι μέσα;
Γιατί αν αφήσω και το καλαθάκι τότε αφενός βρέχεται και θα κολλάει ο καφές, αφετέρου θα καίει πολύ, οπότε δε μπορώ μετά να κάνω διανομή του καφέ! Οπότε το κρατάω έξω και το κουμπώνω στο χερούλι τελευταία στιγμή, σωστά;
Το τάμπερ ήρθε σήμερα, οπότε θα κάνω δοκιμές...
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που αφορά την προθέρμανση, γιατί δεν το βρίσκω πουθενά! Προθερμαίνουμε το πορταφιλτερ χωρίς το καλαθάκι μέσα;
Γιατί αν αφήσω και το καλαθάκι τότε αφενός βρέχεται και θα κολλάει ο καφές, αφετέρου θα καίει πολύ, οπότε δε μπορώ μετά να κάνω διανομή του καφέ! Οπότε το κρατάω έξω και το κουμπώνω στο χερούλι τελευταία στιγμή, σωστά;
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Φυσικά με το καλαθάκι μέσα διαφορετικά κάνεις μια τρύπα στο νερό.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Και μετά πώς το βγάζεις έξω για να βάλεις τον καφέ και να τον διανείμεις με το δάχτυλο και να πατήσεις; Αφού καίει!!
Επίσης αυτο αποκλείει να κάνεις λίγο flush ζεστό νερό για να ζεσταθεί πιο γρήγορα το γκρουπ και το πορταφιλτερ, γιατί μετά θα έχει νερά το καλαθάκι και θα κολλάει ο καφές...
Επίσης αυτο αποκλείει να κάνεις λίγο flush ζεστό νερό για να ζεσταθεί πιο γρήγορα το γκρουπ και το πορταφιλτερ, γιατί μετά θα έχει νερά το καλαθάκι και θα κολλάει ο καφές...
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ναεχεις μια πετσετουλα να το σκουπίζεις το καλαθάκι.
Εγώ ζυγίζω τον καφέ στο κουτάκι που τον έχω αλέσει (του μύλου) και μετά το ρίχνω μέσα στο καλαθάκι (ενώ είναι ήδη κουμπωμενο στο pf). Με τη βοήθεια ενός funnel δεν μου πέφτει έξω ο καφές κιόλας. Μετά σπάω τους κόμπους , λεβελινγκ, ταμπινγκ, καθαρίζω τα πλαϊνά, φυσάω τον καφέ που δενεχει πατηθεί και κουμπωνω.
Έχω 2-3 πετσέτουλες στον πάγκο. Άλλη για το καλαθάκι, άλλη για τη σίτα (μετά την εκχύλιση που την καθαρίζω)
Εγώ ζυγίζω τον καφέ στο κουτάκι που τον έχω αλέσει (του μύλου) και μετά το ρίχνω μέσα στο καλαθάκι (ενώ είναι ήδη κουμπωμενο στο pf). Με τη βοήθεια ενός funnel δεν μου πέφτει έξω ο καφές κιόλας. Μετά σπάω τους κόμπους , λεβελινγκ, ταμπινγκ, καθαρίζω τα πλαϊνά, φυσάω τον καφέ που δενεχει πατηθεί και κουμπωνω.
Έχω 2-3 πετσέτουλες στον πάγκο. Άλλη για το καλαθάκι, άλλη για τη σίτα (μετά την εκχύλιση που την καθαρίζω)
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Σωστή η Αναστασία!
Αδάμ, η κατανομή όχι με το δάχτυλο(!) καλύτερα με μια οδοντογλυφίδα, συνδετήρα, σύρμα...κάτι που να ανακατεύει και να κατανείμει ήπια τον καφέ.
Αδάμ, η κατανομή όχι με το δάχτυλο(!) καλύτερα με μια οδοντογλυφίδα, συνδετήρα, σύρμα...κάτι που να ανακατεύει και να κατανείμει ήπια τον καφέ.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Ναί, έχω μια οδοντογλυφίδα με την οποία ανακατεύω κυκλικά, όπως στο βίντεο. Εν τω μεταξύ παρατήρησα ότι μετά το ανακάτεμα δεν κάνει ίσιωμα με το δάκτυλο, αλλά πατάει απευθείας με το τάμπερ! Εγώ προσπαθώ να το ισιώσω με τον δείκτη και τον αντίχειρα σε ορθή γωνία, όπως φαίνεται σε άλλα βίντεο και μετά πατάω. Αν δε χρειάζεται η διαδικασία με το δάχτυλο, τότε ακόμα καλύτερα!
Πάω για δοκιμές...
Πάω για δοκιμές...