Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Καλημέρα και από εμένα σε όλη την ομάδα του φόρουμ Χάρης από Αθήνα επιτέλους μετά από πολύ καιρό λέω να ξεκινήσω και εγώ την ενασχόληση με αυτό το πάθος που λέγεται espresso δε πάει άλλο να πίνω αυτό το καμένο νεροζουμι που σερβίρουν έξω να είναι λαχείο αν θα τύχει να πιούμε ένα καλο καφε
Αυτά καλημέρα
Αυτά καλημέρα
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Το καφεδάκι σπίτι είναι πιο ποιοτικό και πιο οικονομικό απ' οτι έξω!
Καλή αρχή και καλό
Καλή αρχή και καλό
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Καλωσόρισες στο forum!
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Καλησπέρα καλός σας βρήκα
-
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 14, 2017 2:51 pm
- Όνομα: Αριστείδης
- Μηχανή:: LaMarzocco LineaMini
- 2η Μηχανή:: Rancilio Miss Silvia
- Μύλος:: Mazzer SuperJolly el
- 2ος Μύλος:: ECM Casa
- Οι καφέδες μου:: Διάφοροι
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
@Luckees : Πιο οικονομικός δεν θα έλεγα, εξαρτάται στο τι βάθος, σημασία και έρευνα θα δώσει ο κάθε για την ενασχόληση. Πιο ποιοτικός όμως ναι!
Για χαρά και από μένα!
Για χαρά και από μένα!
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Αριστείδη έχεις υπολογίσει πόσο σου στοιχίζει ένας καφές στο σπίτι;
[Κόστος κόκκου καφέ+ρεύμα*+γάλα(για όποιον βάζει)+ζάχαρη(για όποιον βάζει)+καλαμάκι]= αρκετά πιο χαμηλό ποσό από τον οποιοδήποτε εσπρέσο/φρέντο/καπουτσίνο που σερβίρεται εκεί έξω. Έχω δει από 1,80€ έως και πάνω από 3€!
Παλιότερα είχα υπολογίσει ότι με τον ημερίσιο καφέ που έφτιαχνα στο σπίτι (δικό μου και συζύγου) είχα περίπου 70λεπτά κέρδος/καφέ και έτσι μπόρεσα να αποσβέσω τον πρώτο μου εξοπλισμό, μια oscar και ένα μύλο k3 μέσα σε 1,5 χρόνο. Μετά τον χρόνο ξεκινάει το κέρδος! Φυσικά όλο αυτό το σκεπτικό ισχύει με την παραδοχή ότι κάποιος θα πίνει καφέ τακτικά, σχεδόν κάθε μέρα για αρκετά χρόνια.
Προφανώς εσύ με μια la marzocco θα αποσβέσεις σε μερικά χρόνια παραπάνω απ' οτι εγώ
Αναφέρομαι στην επένδυση ενός βασικού εξοπλισμού: μηχανή+μύλος+παρελκόμενα, που αναζητά ένας απλός οικιακός χρήστης όπως εμείς. Άντε να βάλεις και ένα καλό φίλτρο νερού και να πάει ο χρόνος απόσβεσης λίγο μακρύτερα. Το οποίο φίλτρο δεν θα χρησιμοποιείς αποκλειστικά στον καφέ για το χρεώσεις αποκελιστικά εκεί, αλλά τέλοσπάντων.
Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αυτοί που ψήνουν μόνοι τους και καταφέρνουν να ρίχνουν το κόστος του κόκκου σε υποπολλαπλάσια νούμερα.
Το ζήτημα είναι ότι ο καφές στο σπίτι για εμάς που πίνουμε τακτικά θα είναι πάντα πιο οικονομικός και πιο ποιοτικός!
*Η ακριβής αξία του ρεύματος βρίσκεται έυκολα μέσω της κατανάλωσης που μετράει μια wifi πριζα πάνω στην οποία είναι μηχανή+μύλος.
[Κόστος κόκκου καφέ+ρεύμα*+γάλα(για όποιον βάζει)+ζάχαρη(για όποιον βάζει)+καλαμάκι]= αρκετά πιο χαμηλό ποσό από τον οποιοδήποτε εσπρέσο/φρέντο/καπουτσίνο που σερβίρεται εκεί έξω. Έχω δει από 1,80€ έως και πάνω από 3€!
Παλιότερα είχα υπολογίσει ότι με τον ημερίσιο καφέ που έφτιαχνα στο σπίτι (δικό μου και συζύγου) είχα περίπου 70λεπτά κέρδος/καφέ και έτσι μπόρεσα να αποσβέσω τον πρώτο μου εξοπλισμό, μια oscar και ένα μύλο k3 μέσα σε 1,5 χρόνο. Μετά τον χρόνο ξεκινάει το κέρδος! Φυσικά όλο αυτό το σκεπτικό ισχύει με την παραδοχή ότι κάποιος θα πίνει καφέ τακτικά, σχεδόν κάθε μέρα για αρκετά χρόνια.
Προφανώς εσύ με μια la marzocco θα αποσβέσεις σε μερικά χρόνια παραπάνω απ' οτι εγώ
Αναφέρομαι στην επένδυση ενός βασικού εξοπλισμού: μηχανή+μύλος+παρελκόμενα, που αναζητά ένας απλός οικιακός χρήστης όπως εμείς. Άντε να βάλεις και ένα καλό φίλτρο νερού και να πάει ο χρόνος απόσβεσης λίγο μακρύτερα. Το οποίο φίλτρο δεν θα χρησιμοποιείς αποκλειστικά στον καφέ για το χρεώσεις αποκελιστικά εκεί, αλλά τέλοσπάντων.
Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αυτοί που ψήνουν μόνοι τους και καταφέρνουν να ρίχνουν το κόστος του κόκκου σε υποπολλαπλάσια νούμερα.
Το ζήτημα είναι ότι ο καφές στο σπίτι για εμάς που πίνουμε τακτικά θα είναι πάντα πιο οικονομικός και πιο ποιοτικός!
*Η ακριβής αξία του ρεύματος βρίσκεται έυκολα μέσω της κατανάλωσης που μετράει μια wifi πριζα πάνω στην οποία είναι μηχανή+μύλος.
-
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 14, 2017 2:51 pm
- Όνομα: Αριστείδης
- Μηχανή:: LaMarzocco LineaMini
- 2η Μηχανή:: Rancilio Miss Silvia
- Μύλος:: Mazzer SuperJolly el
- 2ος Μύλος:: ECM Casa
- Οι καφέδες μου:: Διάφοροι
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Φίλε Αποστόλη όλα αυτά που γράφεις όπως και οι υπολογισμοί σου είναι πολύ σωστά, με την προϋπόθεση όμως -όπως γράφεις κι εσύ- μακροχρόνια αρκετή κατανάλωση καφέ με αρχικό απλοϊκό εξοπλισμό χωρίς αναβαθμίσεις συνεχώς.
Δυστυχώς «ή ευτυχώς» αν μπει το μικρόβιο μέσα και αντί για ένα απλό καφεδάκι εξελίχθηκε σε επιστήμη ... εκεί αλλάζουν τα πράγματα, γι αυτό έγραψα πριν σε γενικές γραμμές το κόστος ανάλογο στο τι έμφαση θα δώσει ο καθένας στο αντικείμενο.
Προσωπικά δεν πιστεύω να καταφέρω να κάνω κάποια απόσβηση, η LaMarzocco είναι η τέταρτη αναβάθμιση (πριν Technika IV Profi) αλλά παρηγορούμαι στου ότι οι ποιοτικοί καφέδες που πίνονται σπίτι μου (έτσι το βλέπω εγώ) έξω δεν υπάρχουν... και αν ναι... αδύνατο να πληρώνονται... οπότε βγαίνω και κερδισμένος
Μην ξεχνάς και τις ώρες απασχόλησης «εργασίας» καθημερινά στην παραγωγή καφέ (προετοιμασία μηχανής, καθαριότητα, ψιλό συντήρηση κλπ) ... πάει το 70λεπτο, μπήκες μέσα
Δυστυχώς «ή ευτυχώς» αν μπει το μικρόβιο μέσα και αντί για ένα απλό καφεδάκι εξελίχθηκε σε επιστήμη ... εκεί αλλάζουν τα πράγματα, γι αυτό έγραψα πριν σε γενικές γραμμές το κόστος ανάλογο στο τι έμφαση θα δώσει ο καθένας στο αντικείμενο.
Προσωπικά δεν πιστεύω να καταφέρω να κάνω κάποια απόσβηση, η LaMarzocco είναι η τέταρτη αναβάθμιση (πριν Technika IV Profi) αλλά παρηγορούμαι στου ότι οι ποιοτικοί καφέδες που πίνονται σπίτι μου (έτσι το βλέπω εγώ) έξω δεν υπάρχουν... και αν ναι... αδύνατο να πληρώνονται... οπότε βγαίνω και κερδισμένος
Μην ξεχνάς και τις ώρες απασχόλησης «εργασίας» καθημερινά στην παραγωγή καφέ (προετοιμασία μηχανής, καθαριότητα, ψιλό συντήρηση κλπ) ... πάει το 70λεπτο, μπήκες μέσα
-
- Δημοσιεύσεις: 59
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 06, 2017 5:48 pm
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Vbm domobar levetta
- 2η Μηχανή:: v60
- Μύλος:: La san marko 91
- 2ος Μύλος:: sozen
- Οι καφέδες μου:: cup10, kudu, ipanema
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Η γνώμη μου είναι ότι είναι κάπως άστοχο, να συγκρίνουμε κόστος καφέ απέξω σε σχέση με το σπίτι. Το εσπρεσάκι που φτιάχνουμε σπίτι (σε οποιαδήποτε μορφή) έχει καταντήσει κάτι σαν χόμπυ . Άντε να συγκρίνεις κόστος ρεύματος, κατακράτηση γραμμαρίων καφέ, κόστος περιφερειακών, αναβάθμιση μηχανών/ μύλων κλπ Τι μέτρο σύγκρισης θα χρησιμοποιήσεις για τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου καφέ το πρωί στη κουζίνα σου; Πως να εξηγήσεις στους άλλους την απογοήτευση που νιώθεις όταν οπτικά η εκχύλιση δεν σου αρέσει, ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμα; Όλα η ρουτίνα είναι κατά κάποιο τρόπο χόμπυ, το οποίο δεν το καταλαβαίνει κανείς που δεν το κάνει και είναι λάθος η σύγκριση του με την αγορά καφέ απέξω. Οι δοκιμές/αγορές σε διαφορετικής προέλευσης/καβουρδίσματος καφέ είναι συγκρίσιμα με τα blends που παίρνουμε συνήθως απέξω; Έχω δει στο φόρουμ μας απόπειρες κοστολόγησης της παρασκευής στο σπίτι και οι περισσότερες ήταν λίγο-πολύ άστοχες γιατί δεν περιλάμβαναν παρακρατημένα από το μύλο γραμμάρια καφέ, ή πεταμένους ξινούς καφέδες, ή αλλαγές στα γραμμάρια δόσης καφέ ανάλογα με το είδος του ή τις μέρες που είναι ανοιγμένο το σακουλάκι κλπ. Παρόλα αυτά εάν το δει κάποιος σαν χόμπυ ας έχουμε υπόψην μας ότι πολύ περισσότερος κόσμος ασχολείται με πολύ πιο ακριβά χόμπυ από το δικό μας (εάν δείτε πόσο έχουν βασικοί φακοί μηχανών dslr θα πάρετε μια ιδέα)
-
- Δημοσιεύσεις: 68
- Εγγραφή: Τετ Ιουν 28, 2017 9:31 pm
- Όνομα: χαρης
- Μηχανή:: bezzera unica
- Μύλος:: ascaso i2
- Τοποθεσία: αττικη
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
το βασικο πλεονεκτημα ειναι οτι σπιτι απο ενα σημειο και μετα αφου εχεις μαθει των εξοπλισμο σου θα πινεις ΚΑΦΕΕΕ σιγουρα βγαινει οικονομικοτερος απλα μετα λιγο ο εθισμος λιγο το χομπυ καποιες φορες ξεφευγουμαι αλλοι λιγοτερο αλλοι περρισσοτερο
εγω προσωπικα για να πιω καφε ανεχτω θελω απο 1,80 και πανω στα μαγαζια εξω και πολλες φορες το αποτελεσμα δεν ειναι ιδιο αλαζει ο μπαριστα εχει κοσμο το μαγαζι και βιαζονται και αλλα πολλα
εγω προσωπικα για να πιω καφε ανεχτω θελω απο 1,80 και πανω στα μαγαζια εξω και πολλες φορες το αποτελεσμα δεν ειναι ιδιο αλαζει ο μπαριστα εχει κοσμο το μαγαζι και βιαζονται και αλλα πολλα
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Χαιρετισματα σε όλους τους coffe lovers
Θα διαφωνήσω με τον φίλο Βαγγέλη για την αστοχία σύγκρισης...γι' αυτό είμαστε εδώ άλλωστε
Η ενασχόλησή μας με τον καφέ έχει δύο υποστάσεις. Είναι φυσικά χόμπι, αλλά είναι και ανάγκη. Εξηγούμαι:
Από τη μία η σπιτική παρασκευή καφέ χαρακτηρίζεται ως χόμπι διότι το αγαπάμε και μας γεμίζει. Το να σηκώνομαι κάθε πρωί με χαρά για να φτιάξω/μυρίσω καφέ είναι συναίσθημα που δύσκολα κατανοεί κάποιος αν δεν του αρέσει. Επίσης είναι σαφές ότι στα χόμπυ τα budget έχουν τεράστιο εύρος και το όριο που θέτει ο καθένας στον εαυτό του είναι σχετικό, σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες και τις προτεραιότητες που θέτει στη ζωή του. Στο προσωπικό παράδειγμα που έφερα, μίλησα για ένα entry level εξοπλισμό της τάξεως ~1000 ευρώ και πως αυτό αποσβένεται μέσα στον χρόνο, μέχρι να υπάρξει αναβάθμιση. Μπορεί όμως και να μην υπάρξει αναβάθμιση, οπότε ο χρήστης θα μείνει με τον εξοπλισμό του μέχρι να παραδώσει πνεύμα (ένας απ' τους δύο...). Υπάρχουν χρήστες που κρατάνε πάνω από μια 10ετία μια gaggia classic παρέα με ένα μύλο χειροκίνητο. Πιο φθηνή μονάδα καφέ πεθαίνει.
Από την άλλη ο καφές για τους περισσότερους είναι μια αναγκαιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θέλουμε καφέ κάθε μέρα γιατί μας φτιάχνει τη διάθεση, μας ξυπνάει, είναι το ναρκωτικό μας...κλπ. Αν δεν ήταν θα σταματάγαμε να πίνουμε καφέ και θα πίναμε νεράκι. Άρα λοιπόν για όλους εμάς που πίνουμε καφέ είναι ένα σημαντικό αναγκαίο έξοδο. Ας μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να δώσουν τα 350€ που κάνει μια lelit ή τα 100€, που κάνει ένας graef σαν το ελάχιστο πακέτο για να ξεκινήσει κάποιος. Θέλουν το μίνιμουμ εξοπλισμού για να φτιάχνουν ένα αξιοπρεπή γευστικό εσπρέσο με το μικρότερο δυνατό κεφάλαιο, χωρίς περαιτέρω σκέψεις για αναβαθμίσεις ή άλλα έξοδα. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει νόημα η σύγκριση με όσα μετρήσιμα δεδομένα έχουμε στη διάθεσή μας, λέγοντάς τους παράλληλα ότι με ένα τέτοιο βασικό εξοπλισμό θα πιουν οικονομικότερο καφέ απ' ότι έξω. Έστω και αν στην αρχή πετάξουν κιλά καφέ για τις δοκιμές, έστω και αν αλλάζουν κάθε βδομάδα άλλο καφέ. Κάποια στιγμή θα βρουν τα πατήματά τους και δεν θα πετάνε ούτε κόκκο. Ενδεχομένως κάποιος να μείνει ευχαριστημένος με ένα καφέ και να μην τον αλλάζει (κάποτε όλη η Ελλάδα έπινε μανιωδώς φραπέ επί χρόνια). Επίσης με την πάροδο του χρόνου και την εμπειρία ο οποιοδήποτε μπορεί να ρυθμίσει τον μύλο του με έναν άγνωστο καφέ με 3-4 δοκιμές.Το κόστος συντήρησης είναι αμελητέο όταν με 20€ αφαλατικό+καθαριστικό θα σου κρατήσουν χρόνια. Η κατακράτηση είναι όντως ένα θέμα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κρίσιμος παράγοντας για να εκτοξευθεί το κόστος, ειδικά σε μύλους με κάθετη άλεση.
Συνοψίζοντας πέρα από την αναμφισβήτητη ποιοτική υπεροχή του σπιτικού καφέ, μπορεί εύκολα κάποιος να καταφέρει να περιορίσει αρκετά το κόστος μονάδας, ώστε να τον κάνει και πιο οικονομικό.
Η ενασχόλησή μας με τον καφέ έχει δύο υποστάσεις. Είναι φυσικά χόμπι, αλλά είναι και ανάγκη. Εξηγούμαι:
Από τη μία η σπιτική παρασκευή καφέ χαρακτηρίζεται ως χόμπι διότι το αγαπάμε και μας γεμίζει. Το να σηκώνομαι κάθε πρωί με χαρά για να φτιάξω/μυρίσω καφέ είναι συναίσθημα που δύσκολα κατανοεί κάποιος αν δεν του αρέσει. Επίσης είναι σαφές ότι στα χόμπυ τα budget έχουν τεράστιο εύρος και το όριο που θέτει ο καθένας στον εαυτό του είναι σχετικό, σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες και τις προτεραιότητες που θέτει στη ζωή του. Στο προσωπικό παράδειγμα που έφερα, μίλησα για ένα entry level εξοπλισμό της τάξεως ~1000 ευρώ και πως αυτό αποσβένεται μέσα στον χρόνο, μέχρι να υπάρξει αναβάθμιση. Μπορεί όμως και να μην υπάρξει αναβάθμιση, οπότε ο χρήστης θα μείνει με τον εξοπλισμό του μέχρι να παραδώσει πνεύμα (ένας απ' τους δύο...). Υπάρχουν χρήστες που κρατάνε πάνω από μια 10ετία μια gaggia classic παρέα με ένα μύλο χειροκίνητο. Πιο φθηνή μονάδα καφέ πεθαίνει.
Από την άλλη ο καφές για τους περισσότερους είναι μια αναγκαιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θέλουμε καφέ κάθε μέρα γιατί μας φτιάχνει τη διάθεση, μας ξυπνάει, είναι το ναρκωτικό μας...κλπ. Αν δεν ήταν θα σταματάγαμε να πίνουμε καφέ και θα πίναμε νεράκι. Άρα λοιπόν για όλους εμάς που πίνουμε καφέ είναι ένα σημαντικό αναγκαίο έξοδο. Ας μην ξεχνάμε οτι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται να δώσουν τα 350€ που κάνει μια lelit ή τα 100€, που κάνει ένας graef σαν το ελάχιστο πακέτο για να ξεκινήσει κάποιος. Θέλουν το μίνιμουμ εξοπλισμού για να φτιάχνουν ένα αξιοπρεπή γευστικό εσπρέσο με το μικρότερο δυνατό κεφάλαιο, χωρίς περαιτέρω σκέψεις για αναβαθμίσεις ή άλλα έξοδα. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει νόημα η σύγκριση με όσα μετρήσιμα δεδομένα έχουμε στη διάθεσή μας, λέγοντάς τους παράλληλα ότι με ένα τέτοιο βασικό εξοπλισμό θα πιουν οικονομικότερο καφέ απ' ότι έξω. Έστω και αν στην αρχή πετάξουν κιλά καφέ για τις δοκιμές, έστω και αν αλλάζουν κάθε βδομάδα άλλο καφέ. Κάποια στιγμή θα βρουν τα πατήματά τους και δεν θα πετάνε ούτε κόκκο. Ενδεχομένως κάποιος να μείνει ευχαριστημένος με ένα καφέ και να μην τον αλλάζει (κάποτε όλη η Ελλάδα έπινε μανιωδώς φραπέ επί χρόνια). Επίσης με την πάροδο του χρόνου και την εμπειρία ο οποιοδήποτε μπορεί να ρυθμίσει τον μύλο του με έναν άγνωστο καφέ με 3-4 δοκιμές.Το κόστος συντήρησης είναι αμελητέο όταν με 20€ αφαλατικό+καθαριστικό θα σου κρατήσουν χρόνια. Η κατακράτηση είναι όντως ένα θέμα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κρίσιμος παράγοντας για να εκτοξευθεί το κόστος, ειδικά σε μύλους με κάθετη άλεση.
Συνοψίζοντας πέρα από την αναμφισβήτητη ποιοτική υπεροχή του σπιτικού καφέ, μπορεί εύκολα κάποιος να καταφέρει να περιορίσει αρκετά το κόστος μονάδας, ώστε να τον κάνει και πιο οικονομικό.