Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) DB

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D

Δημοσίευση από phoinix_gr » Τρί Φεβ 27, 2018 9:19 pm

ialex έγραψε: Α, μου βγήκε ολίγον τι ξινός, νομίζω. Είναι λογικό; Ο καφές είναι Burundu-Shembati
Ξυνός σημαίνει υποεκχυλιση.
Σε γενικές γραμμες:

Ξυνος = Υποεκχυλιση . Το οποιο μπορει να προελθει απο:
- Χαμηλη θερμοκρασία εκχύλησης
- Μικρός χρόνος εκχύλησης
- Στραβο πατημα (μερικές περιοχές υπερκεχυλίζονται, και μερικές υποκχυλίζονται)
- Channeling / Οχι καλή κατανομή στο portafilter (μερικές περιοχές υπερκεχυλίζονται, και μερικές υποκχυλίζονται)


Πικρός = Υπερεκχύλιση . Το οποιο μπορει να προελθει απο:
- Υψηλή θερμοκρασία εκχύλισης
- Μεγάλος χρόνος εκχύλισης
- Στραβο πατημα (μερικές περιοχές υπερκεχυλίζονται, και μερικές υποκχυλίζονται)
- Channeling / Οχι καλή κατανομή στο portafilter (μερικές περιοχές υπερκεχυλίζονται, και μερικές υποκχυλίζονται)

Δοκιμασε να ανεβάσεις τον χρόνο εκχύλησης γύρω στα 30sec, κόβοντας πιο ψηλα για αρχή.
Ο καθε καφές ειναι διαφορετικος, και θα πρεπει να προσαρμόζεις τον μυλο σου (και όχι μονο) σε καθε καφε.
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug

ialex
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Τρί Φεβ 13, 2018 11:41 pm
Μηχανή:: Rocket R58
Μύλος:: Eureka Mignon

Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D

Δημοσίευση από ialex » Τετ Φεβ 28, 2018 10:57 am

Καιιιιιι, SUCCESS!

Με έπιασε το πείσμα σήμερα.

Έκοψα έναν 17 γρ (τόσο έπεσε :P), τον έβαλα μέσα, γρήγορα πάλι η ροή (35 γρ στα 28''-29''), λιγότερο ξινός από χτες, αλλά ήθελε αλλαγή.
Κόβω πιο λεπτό, πέφτουν 16.5 γρ στο πφ, τα 33 γρ στα 31-33 δευτερόλεπτα, ήμουν κοντά.
Ξανακόβω λίγο πιο λεπτό (πέσαν 17+ γρ), τον βάζω στο πφ κ βλέπω ότι η πρώτη σταγόνα στα 11 δευτερόλεπτα, αλλά νόμιζα ότι δε θα προλάβω γιατί έπεφτε λίγος. 9 bar στα 12 δευτερόλεπτα (αλλά μετά από λίγο έπεσε λιγάκι, στα 8.5+, φαντάζομαι λογικό αφού έχει ροή, άρα να το ανεβάσω λίγο;), 35γρ καφέ στα 35'' περίπου. Ίσως με παίρνει για λίγο κόψιμο επιπλέον. Η γεύση των 3 όμως ήταν αισθητή, με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στον τελευταίο (το ήξερα στη θεωρία, αλλά στην πράξη είναι πιο ωραίο να το καταφέρνεις). Ίσως με παίρνει, εννοώντας ότι λόγω κ preinfusion όπως έχουμε πει, θέλουμε άλλα +7-8''.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα συνεχίσω να το ψάχνω :) Καλημέρα :b050:

Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D

Δημοσίευση από phoinix_gr » Τετ Φεβ 28, 2018 11:15 am

Σουπερ, μπορω να καταλαβω πως νιώθεις ! :a013:

Σχετικα με τα γραμμαρια του καφε που βαζεις στο Pf , λες "πέσαν 16.5, πέσαν 17 γρ"
Δοκιμασε να κρατας σταθερη την ποσότητα καφε στο Pf. Αν εχεις στόχο 16.5 και σου πεσουν 17+, παρε ενα κουταλάκι και πεταξε το παραπανήσιο.

Γενικά καλο ειναι να αλλάζεις μόνο μια μεταβλητη σε καθε δοκιμή.
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Φεβ 28, 2018 11:19 am

Αλλάζεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δεν θα βγάλεις άκρη. Να πειράζεις ένα πράγμα τη φορά και να βλέπεις αν σου κάνει γευστικά.
Αυτό το "τόσα έπεσαν.." :a014: ...μήπως να κάνεις single dosing?

Προχώρα είσαι σε καλό δρόμο!

ialex
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Τρί Φεβ 13, 2018 11:41 pm
Μηχανή:: Rocket R58
Μύλος:: Eureka Mignon

Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D

Δημοσίευση από ialex » Τετ Φεβ 28, 2018 11:26 am

Τον λυπόμουν να τον πετάξω να πω την αλήθεια (να βγάλω λίγο με το κουταλάκι). 'Πέφτει' τόσο εννοώ ότι δεν βγάζει σταθερά ο μύλος (Eureka instantaneo), αλλά αν πιάσει φαντάζομαι μαζί πολύ πράμα, βγάζει πιο πολύ καφέ ανά πάσα στιγμή. Θα δοκιμάσω να τον βγάλω και να παίζω με 16γρ για αρχή για να μη χαλάω πολύ καφέ :P.

Υπάρχει κάποιος οδηγός όσον αφορά τη θερμοκρασία; Δηλαδή πήρα 2 χτες, έναν washed κ έναν natural (τον washed έβαλα), αλλά έχω κρατήσει throughout όλες τις δοκιμές το 93 C σαν θερμοκρασία κ παίζω με το κόψιμο κ τα γραμμάρια (το tamping το μαθα). Επίσης δε θα βάλω τον άλλον μέχρι να τελειώσει αυτός (για να μην αλλάζω πολλές παραμέτρους πάλι). :a080:

Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D

Δημοσίευση από phoinix_gr » Τετ Φεβ 28, 2018 12:29 pm

Σε γενικές γραμμες οι μονοποικιλιακοί χρειαζονται λιγο πιο μεγάλη θερμοκρασία (93-94), χωρις να ειναι αυτο η νορμα βεβαια. Η γευση θα σου καθορίσει τι ειναι σωστότερο για τον καφε.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με κάποιο εμπορικο καφεδακι, σαν Illy, lavazza, danesi, οι οποίοι συγχωρουνε λάθος πιο ευκολα.
Και στην συνεχεια να προχωρήσεις σε πιο advanced πραγματα.
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, expobar brewtus leva (IV?) D

Δημοσίευση από Christos » Τετ Φεβ 28, 2018 12:52 pm

Ialex πολύ χαίρομαι που βρέθηκε άκρη στα βασικά. :oneup:
Θα σε παρακαλούσα μόνο να ενημερώσεις το προφίλ σου και πλέον να ανοίγεις ή να βρίσκεις τα νήματα στις κατάλληλες ενότητες. Διαβάζουμε και ψάχνουμε σε όλο το forum. Ευχαριστώ.
Το παρόν κλειδώνει.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Κλειδωμένο