Backflushing

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
Άβαταρ μέλους
loft
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Δευ Ιουν 17, 2013 5:22 pm
Μηχανή:: La Pavoni Puccino
Μύλος:: 1Zpresso JE-Plus
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Backflushing

Δημοσίευση από loft » Κυρ Φεβ 04, 2018 11:07 pm

Η βαλβίδα που πετάει το νερό πίσω στο δοχείο με το καθαρό νερό λέγεται OPV και δεν έχει καμία σχέση με το backflush.

Η τρίοδη βαλβίδα αφαιρεί την πίεση από το group στεγνώνοντας το puck του καφέ, για να αφαιρέσεις το portafilter πιο εύκολα. Το επιπλέον νερό που αφαιρείται πάει με σωληνάκι στο tray με τα απόνερα. Βεβαιώσου από τις οδηγίες χρήσης ότι η μηχανή σου χρειάζεται backflush, μπορεί και να μην έχεις τρίοδη βαλβίδα.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Backflushing

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Φεβ 04, 2018 11:47 pm

Πολύ σωστά σου γράφει ο Loft. :oneup:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Georgeassos
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 04, 2018 9:57 pm

Re: Backflushing

Δημοσίευση από Georgeassos » Τρί Φεβ 06, 2018 12:23 am

Ευχαριστώ παιδιά για την άμεση απάντηση. Τα χαρακτηριστικά είναι αυτά http://www.ascaso.com/div-espresso-coff ... sic-3.html λέει ότι είναι τριοδη βαλβίδα για να βγάζει το περιττό νερό όποτε δεν γίνεται buckflush περιορίζομαι στο απλό κλασικό καθάρισμα.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Backflushing

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 06, 2018 9:07 am

Μην τα λαμβάνεις 100% για σίγουρα αυτά που έχεις στο link. Ανέκαθεν η Ascaso είχε μπερδεμένα τα specs των μηχανών της ανάλογα σε ποια παραλλαγή τους έκανε αναφορά. Θυμάμαι το μπάχαλο με την Dream και την Dream up, για το τι μπόιλερ είχαν, τι πορταφίλτερ έπαιρναν, εάν είχαν τρίοδη βαλβίδα κά. Τότε για την Dream καταλάβαινες την ύπαρξη της τρίοδης από το σωληνάκι μπροστά στην μηχανή που εκτόνωνε την έχτρα πίεση του νερού στο δίσκο περισυλλογής των απόνερων και όχι στο δοχείο νερού. Στην Basic δεν θυμάμαι αλλά σίγουρα το είχαμε συζητήσει οπότε άμα ψάξεις καλά στο forum κάτι θα βρεις.

Τεσπά, άμα δεν έχει η μηχανή σου κάτι τέτοιο μπροστά, τότε κατά 99% δεν έχεις τρίοδη βαλβίδα στην κλασική χρήση/τοποθέτηση της και άρα δεν μπορείς να κάνεις αλλά και δεν χρειάζεται backflush. H άλλη λύση είναι να ανοίξεις την μηχανή και να δεις τι υπάρχει.

Δες το σωληνάκι στην Dream (όπως βλέπεις την φωτογραφία αριστερά). Αυτό στα νεότερα μοντέλα εξαφανίστηκε.
ascaso-dream-machine.jpg
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

naxos21
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί Αύγ 07, 2018 9:52 pm
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
2ος Μύλος:: Graef CM 702

Re: Backflushing

Δημοσίευση από naxos21 » Τρί Μάιος 14, 2019 6:04 pm

Μια ερώτηση για επιβεβαίωση αυτών που έχω διαβάσει εδώ. Έχω μια gaggia classic που αγόρασα Αύγουστο του 18. Είναι λογικά το καινούριο μοντέλο. Οπότε εγώ δεν έχει νόημα να κάνω backflush μιας και δεν έχει η μηχανή τριοδη βαλβίδα. Αυτό που έχω προσέξει στα βίντεο στις παλιές gaggia είναι το σωληνάκι που καταλήγει στα απόβλητα. Εμένα τέτοιο πράγμα δεν έχει οπότε υποθέτω ισχύουν τα παραπάνω;

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 482
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Backflushing

Δημοσίευση από Gespresso » Τρί Μάιος 14, 2019 8:23 pm

Βγάλε μια φωτογραφία τη μηχανή και ανέβασε τη να σου πούμε, για σιγουριά. Ακόμα καλύτερα αν βάλεις και το ταμπελακι που έχει η μηχανή επάνω της και αναγράφει τον κωδικό του μοντέλου.

naxos21
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί Αύγ 07, 2018 9:52 pm
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
2ος Μύλος:: Graef CM 702

Re: Backflushing

Δημοσίευση από naxos21 » Τετ Μάιος 15, 2019 8:41 am

Gespresso έγραψε:
Τρί Μάιος 14, 2019 8:23 pm
Βγάλε μια φωτογραφία τη μηχανή και ανέβασε τη να σου πούμε, για σιγουριά. Ακόμα καλύτερα αν βάλεις και το ταμπελακι που έχει η μηχανή επάνω της και αναγράφει τον κωδικό του μοντέλου.
20190515_083603.jpg
20190515_084152.jpg

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Backflushing

Δημοσίευση από Christos » Τετ Μάιος 15, 2019 8:45 am

Δεν έχει το σωληνάκι αριστερά άρα δεν μπορείς να κάνεις backflushing. Μόνο τους κλασικούς καθαρισμούς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

naxos21
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: Τρί Αύγ 07, 2018 9:52 pm
Όνομα: Κωνσταντίνος
Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
2ος Μύλος:: Graef CM 702

Re: Backflushing

Δημοσίευση από naxos21 » Τετ Μάιος 15, 2019 12:49 pm

Christos έγραψε:
Τετ Μάιος 15, 2019 8:45 am
Δεν έχει το σωληνάκι αριστερά άρα δεν μπορείς να κάνεις backflushing. Μόνο τους κλασικούς καθαρισμούς.
Εγινε σ ευχαριστώ!

Άβαταρ μέλους
AlexFocus
Δημοσιεύσεις: 240
Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: La Marzocco LM
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Backflushing

Δημοσίευση από AlexFocus » Πέμ Απρ 14, 2022 7:58 pm

Μελετησα ολα τα ποστ του παροντος νηματος και κανω μια συντομη ανασκοπηση.

Κατ' αρχας η σκοπιμοτητα του bf εξηγειται πολυ παραστατικα στο παρακατω ποστ του φιλου Γιαννη. Εγω το μονο που εχω να προσθεσω ειναι να φανταστουμε τον εαυτο μας οταν φτιαχνουμε Ελληνικο καφε αφου τελειωσουμε το ψησιμο και πριν τραβηξουμε την πρωτη τζουρα το πρωτο πραγμα που κανουμε ειναι να ξεπλυνουμε το μπρικι απο τα κατακαθια του καφε ωστε να ειναι καθαρο για την επομενη φορα. Δεν αφηνουμε το μπρικι απλυτο, να κολλησουν τα κατακαθια και να το πλυνουμε την επομενη μερα, ή ακομα χειροτερα να μην το πλυνουμε καθολου, που θα ξαναφκιαξουμε καφε. Ετσι λοιπον και με τις μηχανες μας θα πρεπει να γινεται καθημερινα μετα το τελευταιο shoot ενα bf με σκετο νερο και μετα απο καμποσα shoots να γινεται bf με Cafiza.
Y.V έγραψε:
Παρ Ιαν 11, 2013 4:53 pm
Θελω να εξηγήσω κάτι που έχω την εντύπωση ότι σε κάποιους δεν έχει γινει καταννοητό.
Κατα την εκχύλιση το νερό περναει από το μπόιλερ στην ηλεκτροβαλβίδα και από εκει κάνει μια διαδρομή μεχρι την ντουζιέρα.
Οταν σταματαμε την εκχύλιση τα υπολείματα του καφέ οδηγούνται αντίστροφα από το πορταφίλτερ στην ντουζιέρα, από την ντουζιέρα στην ηλεκροβαλβίδα και από εκεί απορίπτονται μέσω μιας β΄διαδρομής στο λεκανάκι της αποχέτευσης.
Αυτό σημαινει ότι ή διαδρομή από την ηλεκτροβαλβίδα μεχρι την ντουζιέρα είναι κατά ένα μέρος κοινή και για το καθαρό νερό της εκχύλισης αλλά και για τα υπολείματα του καφέ που οδηγούνται αντιστροφα προς στο λεκανάκι.
Επομένως το backflush δεν γινεται μόνο για να διατηρηθεί καθαρή η ηλεκτροβαλβίδα αλλά κυρίως γίνεται για να μην «μολύνεται» το νερό που χρησιμοποιούμε για την εκχύλιση (λόγω της κοινής διαδρομής), με μπαγιάτικα έλαια συσσωρευμένα από προηγούμενες εκχύλισεις, και μας καταστρέφει την γεύση.
Υπαρχουν λοιπον δυο ειδη bf. Το ενα ειναι με σκετο νερο και το αλλο με Cafiza. Πιο συγκεκριμενα, το bf με σκετο νερο γινεται μετα το τελευταιο shoot της ημερας σε 3 κυκλους και το bf με Cafiza γινεται μετα απo 56 shoots (βασει του κατωθι ποστ παιρνοντας το ελαχιστο δυνατο, δηλ. 4 εβδομαδες και 2 shoots την ημερα) σε 5 κυκλους με Cafiza και 5 κυκλους με σκετο νερο ωστε να ξεπλυθει η μηχανη απο το Cafiza. Καθε κυκλος διαρκει 5 - 10 sec και αναμεσα σε καθε κυκλο μεσολαβει ενα διαλειμμα 7 - 10 sec ωστε να προλαβει να "ξεκουραστει" λιγο η αντλια. Προτιμουμε Cafiza σε σκονη και χρησιμοποιουμε ποσοτητα 1/3 κουταλακι του γλυκου σε ζεστη μηχανη. Τελος το πρωτο shoot μετα απο bf με Cafiza το πεταμε.
Christos έγραψε:
Τετ Ιαν 05, 2011 8:46 am
Μία παρατήρηση, υπάρχει το backflushing (BF) με σκέτο νερό και το backflushing με Cafiza. Είναι υπερβολη να έκανε κάποιος με Cafiza μετά από κάθε shot.
Στο θέμα μας, δεν υπάρχει καταφατική απάντηση στο έρωτημα σου. Ο καθένας ανάλογα με την περίσταση του πράττει. Για παράδειγμα το service από το Chris Coffee συνιστά BF με Cafiza ή κάποιο αντίστοιχο χημικό κάθε 4 με 6 εβδομάδες για κάποιον που κάνει 2 με 6 shots την ημέρα.
http://www.chriscoffee.com/faq#5
Αλλά θα το βρεις και εμπειρικά. Εάν για παράδειγμα μετά από 4 εβδομάδες βλέπεις να βγαίνουν πολλά έλαια καφέ κάνε την διαδικασία συχνότερα.
Παρακαλω οι παρατηρησεις των εμπειρων συναδελφων. Τα παραπανω τα εγραψε ενα στραβαδι το οποιο ακομη περιμενει τη μηχανη και το μυλο του :red:

Απάντηση