Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Γεια χαρά σε όλους.
Βασικά πρέπει να απευθυνθώ στον διαχειριστή: Βρήκα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες - και ασυνήθιστες- οδηγίες για moka pot στο reddit και οι πρώτες δοκιμές που έκανα μου φάνηκαν, αν και δεν είμαι expert, να έχουν αξία. Επειδή είναι μακροσκελείς, να βάλω link από το reddit ή απαγορεύεται;
Σε κάθε περίπτωση, έχω σκοπό κι εγώ να αναφερθώ, αλλά θα είναι χρήσιμο να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι το σύνολο.
Βασικά πρέπει να απευθυνθώ στον διαχειριστή: Βρήκα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες - και ασυνήθιστες- οδηγίες για moka pot στο reddit και οι πρώτες δοκιμές που έκανα μου φάνηκαν, αν και δεν είμαι expert, να έχουν αξία. Επειδή είναι μακροσκελείς, να βάλω link από το reddit ή απαγορεύεται;
Σε κάθε περίπτωση, έχω σκοπό κι εγώ να αναφερθώ, αλλά θα είναι χρήσιμο να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι το σύνολο.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Κανένα πρόβλημα Γιώργο, μπορείς να παραθέσεις τα links που βρήκες. Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερα αυτά τα links να συνοδεύονται και από τα δικά σου ευρήματα από τις οδηγίες που αναφέρεις.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Το link είναι αυτό:
https://www.reddit.com/r/Coffee/comment ... t/dm6wlvm/
Όπως αναφέρει, ο σκοπός του είναι να φέρει το παραγόμενο αποτέλεσμα πιο κοντά στον εσπρέσο, χωρίς βέβαια να λέει ότι έτσι κάνει εσπρέσο. Εισαγωγικά να πω ότι κι εγώ δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω κάτι καλό με το μπρίκι κι ότι έχω διαβάσει πάρα πολύ στο net σχετικά και έχω δει πάρα πολλά βίντεο. Ένα από τα πράγματα που με έμπλεξε περισσότερο ήταν 2 οδηγίες που βρήκα σε διαφορετικά νήματα. Η μία αφορούσε το κόψιμο και συνιστούσε να χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας το μέγεθος του κοψίματος του lavazza rossa και η άλλη αφορούσε τον χρόνο και έλεγε για 4 με 5 λεπτά αν δεν κάνω λάθος. Για να είμαι ακριβής ήταν ο συνδυασμός τους που δεν μου έβγαινε με τίποτα. Είχα καταλήξει σε αρκετά χοντρότερο κόψιμο και το μέγεθος του rossa με πήγαινε πιο πολύ προς δεκάλεπτο και. Να πω ότι ξεκινούσα με βραστό νερό και το μάτι στο 7 ή 7,5 στην κεραμική μου εστία. Για να πάω στα 4 λεπτά, θα έπρεπε το μάτι να έχει ...15 . Υπέθεσα ότι μπορεί το συγκεκριμένο μπρίκι να μην είναι ΟΚ ή τουλάχιστον να δουλεύει καλύτερα με άλλες παραμέτρους. Κάτι άλλο όμως που πρέπει να πω είναι ότι συνέχιζα την εκχύλιση ακόμα και με μπορμπουλήθρες, αρκεί μόνο να μην πέταγε πολύ δυνατά. Για να μην το τραβήξω πολύ μακριά, να περάσω στα πιο βασικά και αντισυμβατικά, που είδα στο συγκεκριμένο link.
1. Κόψιμο: συνιστά λίγο πιο ψιλό από εσπρέσσο! Όχι μόνο αυτό, συνιστά και tamping - ελαφρύ αλλά tamping. Σε αντιστάθμιση, θέλει μετά το tamping να καταλήξει ο καφές 2 χιλιοστά κάτω από το χείλος, ώστε να έχει περιθώριο να φουσκώσει.
2. Θερμοκρασία νερού. Το debate κρύο ή βραστό καλά κρατάει στο net, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το βραστό. Ο δικός μας λέει 70 βαθμούς ή περίπου 50-50 βρύσης και βραστό.
3. Αυτό μπορεί να μην είναι καινοτομία του, αλλά απλά να μην το είχε χωρέσει το χοντρό μου κεφάλι από τις οδηγίες άλλων: Με το που η ροή θα αρχίσει να μην είναι ήρεμη και αρχίσουν οι μπουρμπουλήθρες, στοπ άμεσα, όσο λίγο κι αν έχει βγάλει. Εγώ όπως αναφέρω παραπάνω περίμενα να γεμίσει σχεδόν το πάνω δοχείο (ως την τρύπα εννοείται).
4. Seasoning/πατινάρισμα ή καθάρισμα του μπρικιού; Εδώ η ορθοδοξία λέει βέβαια μόνο ξέβγαλμα με νερό, αλλά υπάρχουν και λίγοι που λένε σκούπισμα γιατί το υπόλλειμα προκαλεί πίκρα. Σε ένα τέτοιο βίντεο παραπέμπει ο δικός μας, οπότε κι εδώ δεν είναι τελείως πρωτότυπος, αλλά παίρνει την αντισυμβατική οδό (αν και δεν κάνει ειδική αναφορά στο θέμα πλην την παραπομπής στο βίντεο).
5. Χρόνος. Εδώ δεν κάνει καμία αναφορά στο συνολικό χρόνο (πέραν των 4-5 λεπτών που είναι η συνηθισμένη οδηγία έχω δει και 5-7), αλλά δίνει 1 ως 1,5 λεπτό για την καθαυτή εκχύλιση.
Η εμπειρία μου: Ακολούθησα την οδηγία για νερό μισό-μισό, έκοψα ψιλότερα από το συνηθισμένο (αλλά όχι και ψιλότερα από εσπρέσο καθώς το φοβήθηκα, ειδικά με τα μεγάλα βήματα του mini), απέσυρα με το που άρχισε να μπουρμπουλιάζει με αποτέλεσμα να πάρω μικρή ποσότητα (το μπρίκι είναι 2 φλυτζανιών) ενώ το είχα σκουπίσει πριν με χαρτί κουζίνας. Το αποτέλεσμα είναι ότι είχα μικρή σχετικά ποσότητα, αλλά αρκετά πηχτό καφέ (κοντά σε εσπρέσο) και το κυριότερο χωρίς πίκρα και χωρίς ξινίλα. Ξέρω, άλλαξα πολλές παραμέτρους μαζί αλλά δεν άντεχα για επιστημονική προσέγγιση. Συνολικά πάντως είχα μάλλον καλύτερο αποτέλεσμα από κάθε άλλη φορά.
Δεδομένης της απειρίας μου, των λίγων δοκιμών αλλά και της αντισυμβατικής προσέγγισης, δεν θα έλεγα "κάντε το οπωσδήποτε", αλλά ένα δοκιμάστε το ή σκεφτείτε το σοβαρά, θα το έλεγα σίγουρα...
https://www.reddit.com/r/Coffee/comment ... t/dm6wlvm/
Όπως αναφέρει, ο σκοπός του είναι να φέρει το παραγόμενο αποτέλεσμα πιο κοντά στον εσπρέσο, χωρίς βέβαια να λέει ότι έτσι κάνει εσπρέσο. Εισαγωγικά να πω ότι κι εγώ δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω κάτι καλό με το μπρίκι κι ότι έχω διαβάσει πάρα πολύ στο net σχετικά και έχω δει πάρα πολλά βίντεο. Ένα από τα πράγματα που με έμπλεξε περισσότερο ήταν 2 οδηγίες που βρήκα σε διαφορετικά νήματα. Η μία αφορούσε το κόψιμο και συνιστούσε να χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας το μέγεθος του κοψίματος του lavazza rossa και η άλλη αφορούσε τον χρόνο και έλεγε για 4 με 5 λεπτά αν δεν κάνω λάθος. Για να είμαι ακριβής ήταν ο συνδυασμός τους που δεν μου έβγαινε με τίποτα. Είχα καταλήξει σε αρκετά χοντρότερο κόψιμο και το μέγεθος του rossa με πήγαινε πιο πολύ προς δεκάλεπτο και. Να πω ότι ξεκινούσα με βραστό νερό και το μάτι στο 7 ή 7,5 στην κεραμική μου εστία. Για να πάω στα 4 λεπτά, θα έπρεπε το μάτι να έχει ...15 . Υπέθεσα ότι μπορεί το συγκεκριμένο μπρίκι να μην είναι ΟΚ ή τουλάχιστον να δουλεύει καλύτερα με άλλες παραμέτρους. Κάτι άλλο όμως που πρέπει να πω είναι ότι συνέχιζα την εκχύλιση ακόμα και με μπορμπουλήθρες, αρκεί μόνο να μην πέταγε πολύ δυνατά. Για να μην το τραβήξω πολύ μακριά, να περάσω στα πιο βασικά και αντισυμβατικά, που είδα στο συγκεκριμένο link.
1. Κόψιμο: συνιστά λίγο πιο ψιλό από εσπρέσσο! Όχι μόνο αυτό, συνιστά και tamping - ελαφρύ αλλά tamping. Σε αντιστάθμιση, θέλει μετά το tamping να καταλήξει ο καφές 2 χιλιοστά κάτω από το χείλος, ώστε να έχει περιθώριο να φουσκώσει.
2. Θερμοκρασία νερού. Το debate κρύο ή βραστό καλά κρατάει στο net, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το βραστό. Ο δικός μας λέει 70 βαθμούς ή περίπου 50-50 βρύσης και βραστό.
3. Αυτό μπορεί να μην είναι καινοτομία του, αλλά απλά να μην το είχε χωρέσει το χοντρό μου κεφάλι από τις οδηγίες άλλων: Με το που η ροή θα αρχίσει να μην είναι ήρεμη και αρχίσουν οι μπουρμπουλήθρες, στοπ άμεσα, όσο λίγο κι αν έχει βγάλει. Εγώ όπως αναφέρω παραπάνω περίμενα να γεμίσει σχεδόν το πάνω δοχείο (ως την τρύπα εννοείται).
4. Seasoning/πατινάρισμα ή καθάρισμα του μπρικιού; Εδώ η ορθοδοξία λέει βέβαια μόνο ξέβγαλμα με νερό, αλλά υπάρχουν και λίγοι που λένε σκούπισμα γιατί το υπόλλειμα προκαλεί πίκρα. Σε ένα τέτοιο βίντεο παραπέμπει ο δικός μας, οπότε κι εδώ δεν είναι τελείως πρωτότυπος, αλλά παίρνει την αντισυμβατική οδό (αν και δεν κάνει ειδική αναφορά στο θέμα πλην την παραπομπής στο βίντεο).
5. Χρόνος. Εδώ δεν κάνει καμία αναφορά στο συνολικό χρόνο (πέραν των 4-5 λεπτών που είναι η συνηθισμένη οδηγία έχω δει και 5-7), αλλά δίνει 1 ως 1,5 λεπτό για την καθαυτή εκχύλιση.
Η εμπειρία μου: Ακολούθησα την οδηγία για νερό μισό-μισό, έκοψα ψιλότερα από το συνηθισμένο (αλλά όχι και ψιλότερα από εσπρέσο καθώς το φοβήθηκα, ειδικά με τα μεγάλα βήματα του mini), απέσυρα με το που άρχισε να μπουρμπουλιάζει με αποτέλεσμα να πάρω μικρή ποσότητα (το μπρίκι είναι 2 φλυτζανιών) ενώ το είχα σκουπίσει πριν με χαρτί κουζίνας. Το αποτέλεσμα είναι ότι είχα μικρή σχετικά ποσότητα, αλλά αρκετά πηχτό καφέ (κοντά σε εσπρέσο) και το κυριότερο χωρίς πίκρα και χωρίς ξινίλα. Ξέρω, άλλαξα πολλές παραμέτρους μαζί αλλά δεν άντεχα για επιστημονική προσέγγιση. Συνολικά πάντως είχα μάλλον καλύτερο αποτέλεσμα από κάθε άλλη φορά.
Δεδομένης της απειρίας μου, των λίγων δοκιμών αλλά και της αντισυμβατικής προσέγγισης, δεν θα έλεγα "κάντε το οπωσδήποτε", αλλά ένα δοκιμάστε το ή σκεφτείτε το σοβαρά, θα το έλεγα σίγουρα...
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 20, 2017 10:08 pm
- Μηχανή:: Pezzetti Steelexpres
- Μύλος:: Porlex Tall
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Για το νερό μετά απο δικούς πειραματισμούς είχα καταλήξει ήδη σε ένα ζεστό νερό όχι όμως σε σημίου βρασμού.
Δεν μετρούσα θερμοκρασία.
Καθαρισμό έκανα με χαρτί, εδώ δεν βρήκα το λινκ που λες, τι προτείνει αυτός;
Tampering έκανα επίσης ελάχιστο, για τον λόγο που είπε. Αλλά με coarse κόψιμο και δεν άφηνα κενό.
Θα δοκιμάσω με πιο λεπτό κόψιμο.
Πάντως 2 φορές που έκανα λεπτό κόψιμο πήγε και πέρασε μπόλικος καφές στο φλιτζάνι και βγήκε χάλια.
Θα το δοκιμάσω.
Δεν μετρούσα θερμοκρασία.
Καθαρισμό έκανα με χαρτί, εδώ δεν βρήκα το λινκ που λες, τι προτείνει αυτός;
Tampering έκανα επίσης ελάχιστο, για τον λόγο που είπε. Αλλά με coarse κόψιμο και δεν άφηνα κενό.
Θα δοκιμάσω με πιο λεπτό κόψιμο.
Πάντως 2 φορές που έκανα λεπτό κόψιμο πήγε και πέρασε μπόλικος καφές στο φλιτζάνι και βγήκε χάλια.
Θα το δοκιμάσω.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Την παραπομπή την έκανε από άλλο σχόλιο, σε ένα βίντεο που με τη σειρά του έλεγε "κρατείστε το καθαρό" χωρίς να λέει πώς. Εντάξει, χαρτί φαντάζομαι κι εγώ, προφανώς όχι καθαριστικό.
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Καλησπερα! συγνωμη εαν εχω ποσταρει σε λαθος topic αλλ δεν το χω κ πολυ με τα forum.
Το θεμα ειναι το εξης. εχω παρει αυτο το ειδικο κανατακι ,νομιζω λεγεται mokka αν δεν κανω λαθος, καφε πηρα Hausbrandt κ ηθελα να μαθω εαν πρεπεπι να βαζω συγκεκριμενα γραμμαρια καφε. σιγουρα εχει να κανει με το πως θελει κανεις τον καφε του αλλα σε γενικη βαση ποσο καφες χρειαζεται (γεμιζει φουλ τοδοχειακι του καφε? κ τα γραμμαρια ποσα κουταλια ειναι?)
ευχαριστω εκ των προτερων
Το θεμα ειναι το εξης. εχω παρει αυτο το ειδικο κανατακι ,νομιζω λεγεται mokka αν δεν κανω λαθος, καφε πηρα Hausbrandt κ ηθελα να μαθω εαν πρεπεπι να βαζω συγκεκριμενα γραμμαρια καφε. σιγουρα εχει να κανει με το πως θελει κανεις τον καφε του αλλα σε γενικη βαση ποσο καφες χρειαζεται (γεμιζει φουλ τοδοχειακι του καφε? κ τα γραμμαρια ποσα κουταλια ειναι?)
ευχαριστω εκ των προτερων
-
- Δημοσιεύσεις: 105
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 20, 2018 8:26 am
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: Isomac Zaffiro
- 2η Μηχανή:: V60
- Μύλος:: Graef CM800
- Οι καφέδες μου:: Κολομβίες
- Τοποθεσία: Δραμα
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Καλημέρα!lina έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 02, 2019 10:34 pmΚαλησπερα! συγνωμη εαν εχω ποσταρει σε λαθος topic αλλ δεν το χω κ πολυ με τα forum.
Το θεμα ειναι το εξης. εχω παρει αυτο το ειδικο κανατακι ,νομιζω λεγεται mokka αν δεν κανω λαθος, καφε πηρα Hausbrandt κ ηθελα να μαθω εαν πρεπεπι να βαζω συγκεκριμενα γραμμαρια καφε. σιγουρα εχει να κανει με το πως θελει κανεις τον καφε του αλλα σε γενικη βαση ποσο καφες χρειαζεται (γεμιζει φουλ τοδοχειακι του καφε? κ τα γραμμαρια ποσα κουταλια ειναι?)
ευχαριστω εκ των προτερων
Δεν είναι ανάγκη να υπολογίζεις γραμμάρια καφέ.
τα mokka pots είναι για συγκεκριμένο αριθμό cups, πχ έχει για 3, για 6. Αναλόγως πάει και το μέγεθος του δοχείου νερού και το πόσο καφέ χωράει το καλαθάκι του. Βλέποντας διάφορα tutorial βίντεο στο YouTube, είδα πως γεμίζουν το καλαθάκι ως το χείλος με καφέ (και καθαρίζουμε τον καφέ γύρω γύρω για να βιδώσει σφιχτά το μπρίκι - να μην υπάρχει καφές σε επαφή με την φλάντζα ή στο βίδωμα).
Επίσης, ο καφές καλύτερα να είναι κάπως πιο χοντροκομμένος από εσπρέσσο (για να μην βουλώσει το καλαθάκι), προσπάθησε να γεμίσεις το καλαθάκι ομοιόμορφα και ΔΕΝ το πιέζουμε (όπως με το tamper στις μηχανές εσπρέσσο).
Υποθέτω πως μπορείς να παίξεις με ποσότητα νερού και καφέ, αλλά δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα σου έδινε αυτό.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Απαντάω εδώ, γιατί είναι θέμα παρασκευής και όχι αγοράς.
2. Αν εννοείς την ένταση του ματιού, προτείνονται τα πάντα από λίγο κάτω ως λίγο πάνω από τη μέση. Εγώ ξεκινάω στο 7 από 9, αλλά εξαρτάται από το μάτι - κάνεις δοκιμή και βλέπεις. Αυτό που δεν συνιστάται είναι μάτι με μόνο on και off και γι αυτό αν και έχω τέτοιο, βάζω στην άκρη του ματιού της κουζίνας παρόλο που είναι μεγάλο.
3. Εγώ το ανέβασα. Το χρησιμοποιώ χωρίς πρόβλημα. Είναι μια από τις μεθόδους για να μην καίγεται ο καφές. Εσύ δοκίμασε χωρίς να το κάνεις κι αν το αποτέλεσμα είναι ΟΚ άφησέ το. Προτείνονται και άλλα πράγματα όπως να βάζεις ζεστό νερό, γύρω στους 70 βαθμούς κλπ.
4. Πρώτη πλύση με καυτό νερό θα έλεγα. Είναι ο κύλινδρος από όπου ανεβαίνει ο καφές, που δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεπλυθεί καλά αν έχει μπει σαπούνι. Γενικά ποτέ νομίζω δεν προτείνεται σαπούνι. Στην κανονική χρήση από κει και πέρα πάντως, από τον φόβο της πίκρας, στον πάνω θάλαμο εγώ κάνω καλό ξέπλυμα σε αντίθεση με την παλιά άποψη ναι είναι πιο "χαλαρό" για να πατινάρει για να πάρει άρωμα.
Σημειώνω ότι αυτές είναι οι δικές μου εμπειρίες και τα δικά μου συμπεράσματα, καθώς κι ότι δεν χρησιμοποιώ πια την τεχνική που είχα αναφέρει στην αρχή αυτού του νήματος.
1. Σκοπός είναι να αρχίσει να βγαίνει ο καφές κάπου στα 2 ως 4 λεπτά και να ολοκληρωθεί η εκχύλιση (να βγάλει δηλαδή όλο ή σχεδόν όλο το νερό ως καφέ προτού αρχίσει το πιτσίλισμα) 1-2 λεπτά αργότερα. Από το μάτι λοιπόν το βγάζω με το πιτσίλισμα που ιδανικά είναι τότε και κρυώνω τη βάση αμέσως (με νερό ή βρεγμένη πετσέτα). Αν έχω κάνει κάτι λάθος και αρχίσει το πιτσίλισμα νωρίτερα, έχω την επιλογή, ή να το αποσύρω αμέσως και να κρυώσω τη βάση για να σταματήσει με αποτέλεσμα να έχω όχι καμένο αλλά μικρή ποσότητα, ή να το αφήσω με αποτέλεσμα φουλ ποσότητα αλλά καμένο/πικρό καφέ.tziminhio έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 08, 2019 2:49 pmΕυχαριστώ για την απάντηση. Στην μέση της εκχύλισης το εβγαζες απο το μάτι? Επίσης αν δουλευες ματι κουζίνας το ξεκιναγες απο την μέση? Επίσης σε βιντεο που έχει ανεβάσει φίλος πιο πάνω https://www.youtube.com/watch?v=rRtF_CGY8GE ο bar
ista, βαζει νερό την ώρα που βάζει τον καφέ στο καλαθάκι. Ισχύεικάτι τέτοιο? Πρέπει να γίνεται?
Τέλος, η 1η πλύση της μπρίκας μονο με νερό γίνεται?
2. Αν εννοείς την ένταση του ματιού, προτείνονται τα πάντα από λίγο κάτω ως λίγο πάνω από τη μέση. Εγώ ξεκινάω στο 7 από 9, αλλά εξαρτάται από το μάτι - κάνεις δοκιμή και βλέπεις. Αυτό που δεν συνιστάται είναι μάτι με μόνο on και off και γι αυτό αν και έχω τέτοιο, βάζω στην άκρη του ματιού της κουζίνας παρόλο που είναι μεγάλο.
3. Εγώ το ανέβασα. Το χρησιμοποιώ χωρίς πρόβλημα. Είναι μια από τις μεθόδους για να μην καίγεται ο καφές. Εσύ δοκίμασε χωρίς να το κάνεις κι αν το αποτέλεσμα είναι ΟΚ άφησέ το. Προτείνονται και άλλα πράγματα όπως να βάζεις ζεστό νερό, γύρω στους 70 βαθμούς κλπ.
4. Πρώτη πλύση με καυτό νερό θα έλεγα. Είναι ο κύλινδρος από όπου ανεβαίνει ο καφές, που δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεπλυθεί καλά αν έχει μπει σαπούνι. Γενικά ποτέ νομίζω δεν προτείνεται σαπούνι. Στην κανονική χρήση από κει και πέρα πάντως, από τον φόβο της πίκρας, στον πάνω θάλαμο εγώ κάνω καλό ξέπλυμα σε αντίθεση με την παλιά άποψη ναι είναι πιο "χαλαρό" για να πατινάρει για να πάρει άρωμα.
Σημειώνω ότι αυτές είναι οι δικές μου εμπειρίες και τα δικά μου συμπεράσματα, καθώς κι ότι δεν χρησιμοποιώ πια την τεχνική που είχα αναφέρει στην αρχή αυτού του νήματος.
-
- Δημοσιεύσεις: 121
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 02, 2013 3:54 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Lelit PL41 Tem
- Μύλος:: Eureka Mignon Inst.
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά προσπαθω να καταλάβω πως μπορεί να γίνει η εκχύλιση σε 1-2 λεπτά όταν εμένα σε 10'' περίπου είναι οκ . Γεμίζει αμέσως και το ματι το έχω στο 7 περίπου. Παίζει να φταίει το κόψιμο?todoornot έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 09, 2019 11:25 amΑπαντάω εδώ, γιατί είναι θέμα παρασκευής και όχι αγοράς.1. Σκοπός είναι να αρχίσει να βγαίνει ο καφές κάπου στα 2 ως 4 λεπτά και να ολοκληρωθεί η εκχύλιση (να βγάλει δηλαδή όλο ή σχεδόν όλο το νερό ως καφέ προτού αρχίσει το πιτσίλισμα) 1-2 λεπτά αργότερα. Από το μάτι λοιπόν το βγάζω με το πιτσίλισμα που ιδανικά είναι τότε και κρυώνω τη βάση αμέσως (με νερό ή βρεγμένη πετσέτα). Αν έχω κάνει κάτι λάθος και αρχίσει το πιτσίλισμα νωρίτερα, έχω την επιλογή, ή να το αποσύρω αμέσως και να κρυώσω τη βάση για να σταματήσει με αποτέλεσμα να έχω όχι καμένο αλλά μικρή ποσότητα, ή να το αφήσω με αποτέλεσμα φουλ ποσότητα αλλά καμένο/πικρό καφέ.tziminhio έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 08, 2019 2:49 pmΕυχαριστώ για την απάντηση. Στην μέση της εκχύλισης το εβγαζες απο το μάτι? Επίσης αν δουλευες ματι κουζίνας το ξεκιναγες απο την μέση? Επίσης σε βιντεο που έχει ανεβάσει φίλος πιο πάνω https://www.youtube.com/watch?v=rRtF_CGY8GE ο bar
ista, βαζει νερό την ώρα που βάζει τον καφέ στο καλαθάκι. Ισχύεικάτι τέτοιο? Πρέπει να γίνεται?
Τέλος, η 1η πλύση της μπρίκας μονο με νερό γίνεται?
2. Αν εννοείς την ένταση του ματιού, προτείνονται τα πάντα από λίγο κάτω ως λίγο πάνω από τη μέση. Εγώ ξεκινάω στο 7 από 9, αλλά εξαρτάται από το μάτι - κάνεις δοκιμή και βλέπεις. Αυτό που δεν συνιστάται είναι μάτι με μόνο on και off και γι αυτό αν και έχω τέτοιο, βάζω στην άκρη του ματιού της κουζίνας παρόλο που είναι μεγάλο.
3. Εγώ το ανέβασα. Το χρησιμοποιώ χωρίς πρόβλημα. Είναι μια από τις μεθόδους για να μην καίγεται ο καφές. Εσύ δοκίμασε χωρίς να το κάνεις κι αν το αποτέλεσμα είναι ΟΚ άφησέ το. Προτείνονται και άλλα πράγματα όπως να βάζεις ζεστό νερό, γύρω στους 70 βαθμούς κλπ.
4. Πρώτη πλύση με καυτό νερό θα έλεγα. Είναι ο κύλινδρος από όπου ανεβαίνει ο καφές, που δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεπλυθεί καλά αν έχει μπει σαπούνι. Γενικά ποτέ νομίζω δεν προτείνεται σαπούνι. Στην κανονική χρήση από κει και πέρα πάντως, από τον φόβο της πίκρας, στον πάνω θάλαμο εγώ κάνω καλό ξέπλυμα σε αντίθεση με την παλιά άποψη ναι είναι πιο "χαλαρό" για να πατινάρει για να πάρει άρωμα.
Σημειώνω ότι αυτές είναι οι δικές μου εμπειρίες και τα δικά μου συμπεράσματα, καθώς κι ότι δεν χρησιμοποιώ πια την τεχνική που είχα αναφέρει στην αρχή αυτού του νήματος.
Επίσης για freddo ακόμα και όταν τοποθέτησα τον εσπρεσσο στο μπρικι το οποια το είχα καταψυξη όλο το βράδυ και το ανακατεψα με 1 παγακι , ακόμα και τότε ήταν ζεστός. Κάποιο άλλο κόλπο και για κρύωμα του εσπρεσσο?
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 339
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Μετα...μοντέρνες οδηγίες για moka pot (μπρίκι)
10" αν έπρεπε να στοιχηματίσω θα έλεγα ότι μόνο με πιτσίλισμα γίνεται . Πόση ώρα κάνει από όταν το βάζεις στο μάτι μέχρι να πρωτοαρχίσει να βγάζει; Βίντεο στο youtube έχεις δει εκτός από αυτό που είχα βάλει; Σε κάθε περίπτωση, ό,τι σε βολεύει και σε ικανοποιεί γευστικά, τα "νικάει" όλα!
Για το κρύωμα σε έχω χάσει τελείως...
Και ένα off topic γενικότερο. Παραθέσεις κάνε μόνο αν χρειάζεται γιατί αλλιώς βαραίνει το νήμα χωρίς λόγο.
Για το κρύωμα σε έχω χάσει τελείως...
Και ένα off topic γενικότερο. Παραθέσεις κάνε μόνο αν χρειάζεται γιατί αλλιώς βαραίνει το νήμα χωρίς λόγο.