Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Απάντηση
Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από Rallakias » Σάβ Νοέμ 25, 2017 9:54 pm

Το παρόν τόπικ καλό θα ήταν να περιέχει απόψεις κατόχων και χρηστών καθώς και τα σχόλιά τους ,κάτι σαν γενικευμένο review.Ειναι ενας μύλος πολυσυζητημένος για την κάθετη άλεσή του καθώς και για την ευκολία του να ζυγίζει τη δόση και να μην αλέθει με βάση το χρόνο (στην έκδοση W).

Μετα απο πιστεύω αρκετό καιρό κατοχής και χρήσης έχω άποψη για το συγκεκριμένο μύλο και μιας και έχω ερωτηθεί κάποιες φορές απο συμφορουμίτες θα ήθελα να μοιραστώ την άποψή μου δημόσια.

Ο sette 270W είναι η επιτομή της ευκολίας.-

Αλέθει με ακρίβεια βάρους max +-0.2gr ,αλέθει πάντα χωρίς δισταγμό (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) και μπορείς να αλλάξεις ρύθμιση στον μύλο και όταν ξαναπατήσεις το κουμπί να σου ξαναδώσει ακριβώς την ίδια δόση βάρους άμεσα κάτι που δεν γίνεται με τους time-based on demand μύλους.Χρησιμοποιώ τον μύλο με ενα funnel πάνω στο πορταφίλτερ με αποτέλεσμα να μην πέφτει ούτε κόκκος καφέ εκτός,ποτέ!



Η άλεσή του είναι πολύ όμορφη ,αφράτη χωρίς clumping παρα μόνο σε απειροελάχιστο βαθμό και μόνο αν αλέσεις σε επίπεδα ελληνικού καφέ-σε επίπεδο δηλαδή που νορμάλ μύλος θα βγάζει ''κοτρώνια'' .Σε νορμάλ άλεση για εσπρέσσο ούτε λόγος για clumping!
Είναι ιδανικός για single dosing άλεση ακόμα και στην έκδοση W ,αφού αλέθει το ίδιο είτε με γεμάτο hopper είτε με άδειο και γι αυτό είναι ιδανικός και για όσους αλλάζουν συχνά καφέδες.



Οι 30 ρυθμίσεις άλεσης ''macro'' που έχει , σε εμένα κάθε βήμα αλλάζει την εκχύλιση κατα 8'' και οι 9 ρυθμίσεις άλεσης ''micro'' που είναι stepless ,καθεμιά τους αλλάζει την εκχύλιση κατα 2''.Με βάση τις παραπάνω επιλογές μπορεί κανείς παρα πολυ εύκολα να ρυθμίσει σε πόσο χρόνο θέλει να ολοκληρώσει την εκχύλισή του ακόμα και με ακρίβεια δευτερολέπτου (για δεδομένους τους υπόλοιπους παράγοντες).Δηλαδή η ρύθμιση 5Β έχει το ίδιο αποτέλεσμα άλεσης με την 4 (πιο ψιλή άλεση) αλλά F (πιο χοντρή άλεση σε επίπεδο micro) .

Αυτό που δεν έχει αναλυθεί είναι η ποιότητα της άλεσής του και θα ήθελα να δώσω λίγα δεδομένα:
έχοντας στην κατοχή μου επίσης τον ταπεινό Graef Cm800 και τον πολύ αξιόλογο Quamar M80e αποφάσισα να κάνω μια σύγκριση μεταξύ τους και κριτής να ειναι το αδιάψευστο διαθλασίμετρο.
20171119_132737.jpg
Για να ''ζορίσω'' τους μύλους αποφάσισα να αλέσω όσο ψιλότερα μπορούσα αλλά σε ενα χρήσιμο εύρος για εσπρέσσο-15γρ καφέ σε 15άρι vst καλάθι (που απο μόνο του θέλει πιο ψιλή άλεση) για να πάρω 30γρ εσπρέσσο σε 30''.Οποιαδήποτε μεγαλύτερη δόση αλεσμένου καφέ θα ήθελε χοντρύτερη άλεση ενω παράλληλα τα 30'' για εκχύλιση ειναι ενα λογικό άνω άκρο.

Σε αυτή τη δοκιμή ο Sette 270w βρέθηκε κάπου στη μέση .Η ένδειξη του διαθλασίμετρου -η οποία όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο ομοιόμορφη άλεση δηλώνει- φανέρωσε την αδυναμία του sette τοποθετώντας το αποτέλεσμά του λίγο πιο πάνω απο αυτό του Graef των 150 ευρώ αλλά αρκετά πιο κάτω απο τον Quamar των 500 ευρω με τα 64άρια μαχαίρια.Ενδεικτικά να αναφέρω οτι κατα μέσο όρο 3 εκχυλίσεων απο κάθε μύλο ο Graef πέτυχε βαθμο εκχύλισης 17,80% , ο Sette 18,60% και ο Quamar 20.00% .

Το περίεργο ποιο ειναι?
Ο Quamar (τον graef ξεχάστε τον) σε πιο χοντρή άλεση για περισσότερα γραμμάρια στο καλάθι και για πιο γρήγορες εκχυλίσεις (18γρ καφέ ,ratio 1:2 σε 25'') κατεβαίνει σε ποσοστά εκχύλισης αντίστοιχα με του Sette αλλά το ίδιο εύκολα ανεβάζει και ποσοστά για εκχυλίσεις 1:1 σε 40'' .Αντίθετα ο Sette είτε πάρεις 1:2 σε 20'' είτε 1:2 σε 45'' σου βγάζει το ίδιο ποσοστό εκχύλισης! :a042: Τι δηλώνουν όλα αυτά?Για τους περισσότερους που θα το διαβάσουν τίποτα ιδιαίτερο ,γιαυτό και δεν μπήκα στον κόπο να αναφέρω πολλές λεπτομέρειες της διαδικασίας.Σαν ένδειξη όμως τα ποσοστά φανερώνουν το πόσο ποιοτική ειναι η άλεση του κάθε μύλου και ας μείνουμε μέχρι εκεί.

Συμπέρασμα:
Η άλεση του Sette 270 δεν είναι και η καλύτερη.
Ειναι κακή?Δεν θα το έλεγα μιας και το γευστικό αποτέλεσμά του είναι παρόμοιο με του Quamar.Σίγουρα όμως δεν μιλάμε για high end μύλο.Μιλάμε για εναν μύλο ιδανικό για μέση οικιακή χρήση , με κατακράτηση κάτω απο 1γρ καφέ (ενω ο quamar έχει 3-4γρ) ,πανεύκολος στη χρήση ,γρήγορος και με ικανοποιητική αφράτη άλεση.

Αν θέλετε να πατάτε ενα κουμπί και να ξενοιάζετε ,ο sette 270w ειναι μονόδρομος!Αν ψάχνετε το κάτι παραπάνω απο το μύλο σας που θα κάνει τη διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα , τότε καλύτερα κοιτάξτε αλλού.

Άβαταρ μέλους
barista.gr
Δημοσιεύσεις: 238
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 22, 2011 11:11 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: La Marzocco GS3
2η Μηχανή:: Flair Pro
Μύλος:: Ceado E37S
2ος Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Taresso Artisan Coffee Roasters
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από barista.gr » Σάβ Νοέμ 25, 2017 10:37 pm

Πολύ ωραία η παρουσίαση Βασίλη, ελπίζουμε σύντομα κ σε παρόμοιες παρουσιάσεις από αλλους χρηστεσ του φόρουμ που είναι κάτοχοι Sette

Όσον αφορά την ποιότητα της άλεσης θα μου επιτρέψεις να αναφέρω πως το ρεφρακτόμετρο δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να την δεις

Παραπάνω στερεά διαλυτα θα μπορούσε κάλλιστα να βγάζει κ ένας μύλος που η αλεση του βγάζει περισσότερα fines, μιας κ αυτά πολύ εύκολα μπορούν να υπερεκχυλισουν κ να επηρεάσουν το τι θα βρει ένα ρεφρακτόμετρο

Ενδεχωμενος θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε δυο η κ τρεις μύλους αν τους συγκρίναμε στην ομοιόμορφη αλεση τους με κάποια συσκευή με κόσκινα τύπου kruve

Εν αναμονή της άποψης σου

ΜΦΧ

Άβαταρ μέλους
psycho
Δημοσιεύσεις: 766
Εγγραφή: Τετ Φεβ 17, 2010 2:39 pm
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από psycho » Κυρ Νοέμ 26, 2017 9:07 am

Μπράβο! Απίστευτη παρουσίαση μακάρι να υπάρχουν πολλά τέτοια review στο μελλον.

Οντως το διαθλασιομετρο δεν είναι το απόλυτο όργανο για την μέτρηση της πιοτητας αλεσης αλλά τα νούμερα αυτά του sette είναι οριακα. Βλέποντας και το review από τον socratic παρατηρουμε ότι ο sette δίνει αρκετά fines, αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα καταφέρνει στο καφέ φίλτρου. Στο v60 οι καφέδες είναι flat & muted. Θεωρώ άρα οτι η παρουσίαση του Βασιλη σε συνδιασμό με αλλες δουλιες που δίνουν τα αποτελέσματα από το κοσκίνισμα σε duratap ειναι κατατοπιστικη.

Προφανώς και η ποιότητα αλεσης δεν ειναι η καλύτερη αλλά είναι πάρα πολλά αυτά που σου δίνει για την τιμή του, βασικα πρωτογνωρα:

Μηδενική κατακρατηση
Άλεση με βάρος ή χρόνο
Τρομερή ταχύτητα αλεσης
Δεν σκορπαει το καφέ ατακτα
Μηδενικό clumping
Single dosing

Επίσης σου δίνει την επιλογή για brew burr! Που μπορεί να το βαλεις σε μερικά δευτερόλεπτα και να το γυρισεις πίσω σε espresso burr. Γνωστό ότι τα μαχαίρια με γεωμετρία καταλληλη για espresso αποτυγχάνουν παταγωδώς στο φίλτρου εκτός ελαχιστων εξαιρεσεων.

Τι άλλο να πούμε με όλα αυτά τα θετικά δεν νομίζω να θελεμε και τοπ ποιότητα αλεσης ακούγεται κάπως... παραμυθενιο.

Ναι το άλεσμα του είναι κατώτερο (σε ομοιγενεια) από αυτό τον jolly και από τους anfim και τους eureka. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πλησιάζει τον k10. Δεν υπάρχει ο μύλος αυτός που φανταζόμαστε να τα κάνει ολα ούτε το μαγικό ραβδί που θα μας τον φτοιαξει!

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από Rallakias » Κυρ Νοέμ 26, 2017 10:23 pm

Χαίρομαι όταν προκαλώ αντιδράσεις-διαφωνίες με τα ποστ μου.Αυτό σημαίνει οτι είτε αυτό που γράφω είναι λάθος , είτε δεν το έγραψα ολοκληρωμένα-αιτιολογημένα.Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή απο οτι εχω καταλάβει στη συντριπτική της πλειοψηφία η παρούσα κοινότητα δεν πολυενδιαφέρεται για τεχνικα δεδομένα ,γι αυτό δεν κάθησα να αναλύσω μετρήσεις απο το διαθλασίμετρο και τεχνικές εξηγήσεις περι fines κτλ.Θεώρησα πιο χρήσιμο να φτάσω κατευθείαν στο συμπερασμα ,αλλά μιας και υπάρχει άλλη άποψη που οδηγεί σε γόνιμο διάλογο ,θα χαρώ να εξηγήσω περισσότερο την άποψή μου.
Η σκέψη του συνονόματου Βασίλη (barista.gr) οτι ενας μύλος που παράγει περισσότερα fines θα εκχυλίζει περισσότερο εμφανίζοντας μεγαλύτερη ενδειξη στο διαθλασίμετρο ,κατα βάση είναι σωστή-αλλά όχι ολοκληρωμένη.Ο μύλος με τα περισσότερα fines δεν θα ολοκληρώσει την εκχύλιση σε 30'' (όπως στη δοκιμή μου) αλλά σε μεγαλύτερο χρόνο γιατι ως γνωστόν τα fines είναι που περιορίζουν τη ροή του νερού μέσα απο το puck.Για να μειώσει το χρόνο της εκχύλισης ο μύλος αυτός (στα 30'' που είναι η σταθερά της δοκιμής) θα πρέπει να αλέσει ελαφρώς πιο χοντρά ,οδηγώντας σε μεγαλύτερο μέσο μεγεθος σωματιδίων του καφέ στο puck ,τα οποία με τη σειρά τους θα εκχυλιστούν λιγότερο σε σχέση με πρίν.Εδω λοιπόν θα έχουμε δυο αντικρουόμενες δυνάμεις:
  • Τα περισσότερα fines που θα τείνουν να υπερκεχυλιστούν και
  • τα κυρίως σωματίδια του καφέ που πλέον θα είναι μεγαλύτερα και θα τείνουν να υποεκχυλιστούν
Που θα κλείνει τελικά η ζυγαριά?Το συνολικά ποσοστό της εκχύλισης θα ειναι μικρότερο απο πρίν γιατι όσο και αν υπερεκχυλιστούν τα fines ,σαν ποσοστό βάρους επι του συνόλου του καφέ στο puck ,είναι πολύ λίγα .Το μεγαλύτερο ποσοστό βάρους αποτελείται απο τα κυρίως σωματίδια του αλεσμένου καφέ ,το λεγόμενο μέσο μέγεθος κόκκου το οποίο είναι μεγαλύτερο απο πριν και οδηγεί σε υποεκχύλιση.
Αυτή ειναι η μηχανική της εκχύλισης ,οτι (ceteris paribus) όσα περισσότερα fines βγάζει ενας μύλος τόσο μικρότερο ποσοστό εκχύλισης θα εμφανίσει , τόσο χειρότερη γεύση θα έχει ο εσπρέσσο.Αν φτάσουμε σε σημείο το σύνολο βάρους των fines να ειναι μεγαλύτερο απο εκείνο των κυρίως σωματιδίων του καφέ , τότε ο μύλος απλά ειναι για κλωτσιές και δεν τίθεται θέμα μέτρησης.

Αυτά που αναφέρω δεν ειναι βέβαια δικα μου ευρήματα.2 Παραδείγματα : Οι socratic coffee έχουν τεχνική ανάλυση που λέει οτι ο μύλος με τα φαγωμένα μαχαίρια (που ως γνωστών παράγουν περισσότερα fines) έχει στατιστικά σημαντικά μικρότερο ποσοστό εκχύλισης με εναν με καινούρια μαχαίρια.Ο scott rao επίσης αναφέρει στις διαλέξεις του αλλα και στο βιβλίο του Espresso extraction:measurement and mastery σελ.207 ''The most significant indicator of grind quality is particle-size distribution (psd)....A narrower psd meaning more of the grounds are close to the average particle size indicates a higher qualith grind.A wider psd containes a greater number of fines and boulders.Fines rapidly overextract creating bitterness and astringency while boulders tend to underextract ,decreasing total extraction and brew strength''.
particle+size+distribution.png
Σε αυτό το σημείο οφείλω να ανγνωρίσω εναν ''φάουλ'' σε βάρος του sette.Η μέτρηση έγινε σε άλεση που δεν ευνοεί τον sette και γι αυτό το ποσοστό του υστερεί εναντι του Quamar.
Δηλαδή:Λόγω σχεδίασης των μαχαιριών του sette επειδή (για πρώτη φορά?) περιστρέφεται το εξωτερικό μαχαίρι εναντι του εσωτερικού , το αποτέλεσμα της άλεσης του είναι -ας μου επιτραπεί η απλοποίηση- πάντα ίδιο.Δηλαδή το μέσο μέγεθος των κόκκων που παράγει είναι σταθερό είτε αλέσεις ψιλά είτε χοντρά.Πώς αποδεικνύεται αυτό?Με μετρήσεις που δείχνουν οτι είτε αλέσεις ψιλά είτε χοντρά , το ποσοστό εκχύλισης ειναι ίδιο.Αντίθετα ενας άλλος μύλος θα άλλαζε το μέσο μέγεθος κόκκων ,αλλάζοντας τη ρύθμισή του.Τότε πώς αλλάζει η ταχύτητα της εκχύλισης-θα ρωτήσει κάποιος.Απλά αλλάζοντας το πλήθος των fines που παραγονται.Δηλαδή ο μύλος αλέθει με εναν μόνο τρόπο σε όποια ρύθμιση και αν τον βάλεις , απλά όσο σφίγγεις την άλεση , τόσο παράγει περισσότερα fines!!!Γι αυτό το λόγο δεν ειναι καλό το αποτέλεσμα σε πολύ χοντρές αλέσεις ή σε πολύ ψιλές.
Ο μύλος όμως ειναι αρκετά σωστά ρυθμισμένος να παράγει ενα μέσο μεγεθος κόκκου πολύ κοντά σε αυτό που απαιτεί ο μέσος εσπρέσσο.Σε αυτό το μέσο εύρος άλεσης του εσπρέσσο ,το αποτέλεσμα στο διαθλασίμετρο της άλεσης του sette θα ηταν πολύ κοντά σε εκεινο του Quamar ,όπως θα ηταν και το γευστικό αποτέλεσμα.Γι αυτό ο sette είναι πολύ καλός για το μέσο χρήστη που πίνει τον μέσο εσπρέσσο.Δεν ειναι καθόλου καλός για πολύ Light roast καφέδες που απαιτούν πολύ ψιλή άλεση και για πολύ dark roast καφέδες.
Αν η μέτρησή μου είχε γίνει σε εκχύλιση με ratio 1:2 με 18+γρ καφέ στα π.χ.27'' , δηλαδή σε μια γρήγορη ροή εκχύλισης που απαιτεί μεγάλο μέσο μέγεθος κόκκου , τότε το αποτέλεσμα της μέτρησης ίσως να ήταν και υπέρ του sette!

Αντι λοιπόν να γράψω όλο αυτό το κατεβατό , στο προηγούμενο ποστ εγραψα μόνο το συμπέρασμα που είναι οτι ο μύλος είναι εξαιρετικός σε ευκολία και καλός σε άλεση σε μέσες συνθήκες ,κάνοντάς τον μια εξαιρετική επιλογή για το μέσο χρήστη.Δεν ειναι όμως high end μύλος ,δεν το ισχυρίστηκε ποτέ κανεις αυτό και δεν θα μπορούσε να ειναι σε αυτό το εύρος τιμής.

Σε κάθε περίπτωση μια διασταύρωση των δεδομένων με κάποια συσκευή με κόσκινα τύπου kruve , θα βοηθούσε.

Αφορμή για να γραψω τις σκέψεις μου και τις μετρήσεις μου είναι 1)το γεγονός οτι πρέπει να γράφουμε και τα θετικά και τα αρνητικά αυτών που συναντάμε για να μοιράζεται η γνώση και η εμπειρία.Ετσι λειτουργούν τα φόρα - άλλωστε αρκετά απο όσα αναφέρω τα έχουν γράψει κάποιοι άλλοι πιο πρίν σε άλλο φόρουμ.2)Το γεγονός οτι αν είσαι δυσαρεστημένος απο ενα προιόν θα μπείς στο φόρουμ να το γράψεις 100 φορές ενω αν εισαι ευχαριστημένος θα το γράψεις μια φορά και θα σταματήσεις.Κάπως έτσι πρέπει εμείς οι κάτοχοι που είμαστε ευχαριστημένοι ,να αποκαταστήσουμε τη ''φήμη'' του sette που πληγώθηκε απο τις παιδικές ασθένιες που εμφάνισε και μάλλον πέρασαν ανεπιστρεπτί.Πώς?Τραβώντας βίντεο , μοιραζόμενοι τις εμπειρίες μας και ανταλλάσοντας απόψεις.Ελπίζω να τον κάνουν και άλλοι χρήστες.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Νοέμ 26, 2017 11:06 pm

Rallakias έγραψε:...
Δηλαδή:Λόγω σχεδίασης των μαχαιριών του sette επειδή (για πρώτη φορά?) περιστρέφεται το εξωτερικό μαχαίρι εναντι του εσωτερικού , το αποτέλεσμα της άλεσης του είναι -ας μου επιτραπεί η απλοποίηση- πάντα ίδιο.Δηλαδή το μέσο μέγεθος των κόκκων που παράγει είναι σταθερό είτε αλέσεις ψιλά είτε χοντρά.Πώς αποδεικνύεται αυτό?Με μετρήσεις που δείχνουν οτι είτε αλέσεις ψιλά είτε χοντρά , το ποσοστό εκχύλισης ειναι ίδιο.Αντίθετα ενας άλλος μύλος θα άλλαζε το μέσο μέγεθος κόκκων ,αλλάζοντας τη ρύθμισή του.Τότε πώς αλλάζει η ταχύτητα της εκχύλισης-θα ρωτήσει κάποιος.Απλά αλλάζοντας το πλήθος των fines που παραγονται.Δηλαδή ο μύλος αλέθει με εναν μόνο τρόπο σε όποια ρύθμιση και αν τον βάλεις , απλά όσο σφίγγεις την άλεση , τόσο παράγει περισσότερα fines!!!Γι αυτό το λόγο δεν ειναι καλό το αποτέλεσμα σε πολύ χοντρές αλέσεις ή σε πολύ ψιλές.
...
Κατ΄αρχή να σε συγχαρώ για την παρουσίαση σου Βασίλη και για τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που εγείρεις προς συζήτηση. Για το παραπάνω έχεις κάποια παραπομπή και κυρίως γραφικές με τις κατανομές μεγεθών;
Επίσης όταν μετράνε το ποσοστό εκχύλισης ποιες παραμέτρους κρατάνε σταθερές; Τον χρόνο; το νερό που περνά από τον καφέ; τι; Να κόβεις πιο χοντρά ή πιο ψιλά και να μην μεταβάλλεται το ποσοστό εκχύλισης αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν μεταβάλλεται η συνολική ποσότητα νερού και ο χρόνος που περνά από τον καφέ και αυτό συμβαίνει με όλους τους μύλους όταν αλλάζεις την άλεση.
download/file.php?id=825&mode=view
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από Gaggia BC » Κυρ Νοέμ 26, 2017 11:43 pm

Εχω να κανω μια λιγο off topic ερωτηση οσον αφορα το μυλο,αλλα on topic οσον αφορα τις μετρησεις. Η κατανομη γινεται για ολα τα shots με καποια συσκευη τυπου OCD ή κατι αντιστοιχο που να εξασφαλιζει πως το στρωσιμο ειναι ιδιο καθε φορα? Εννοω πως το chanelling σιγουρα θα δημιουργουσε διαστρεβλωμενες μετρησεις. Το βλεπω με τη wdt που κανω εγω.Μια εχω μια δεν εχω chanelling. Δε θα μπορουσα να στηριξω μετρησεις με αυτο το συστημα οποτε θελω να ξερω αν οσοι το κανουν εχουν τουλαχιστον αυτη τη σημαντικη παραμετρο σταθερη.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Νοέμ 27, 2017 10:28 am

Christos έγραψε:
Rallakias έγραψε:...
Δηλαδή:Λόγω σχεδίασης των μαχαιριών του sette επειδή (για πρώτη φορά?) περιστρέφεται το εξωτερικό μαχαίρι εναντι του εσωτερικού , το αποτέλεσμα της άλεσης του είναι -ας μου επιτραπεί η απλοποίηση- πάντα ίδιο.Δηλαδή το μέσο μέγεθος των κόκκων που παράγει είναι σταθερό είτε αλέσεις ψιλά είτε χοντρά.Πώς αποδεικνύεται αυτό?Με μετρήσεις που δείχνουν οτι είτε αλέσεις ψιλά είτε χοντρά , το ποσοστό εκχύλισης ειναι ίδιο.Αντίθετα ενας άλλος μύλος θα άλλαζε το μέσο μέγεθος κόκκων ,αλλάζοντας τη ρύθμισή του.Τότε πώς αλλάζει η ταχύτητα της εκχύλισης-θα ρωτήσει κάποιος.Απλά αλλάζοντας το πλήθος των fines που παραγονται.Δηλαδή ο μύλος αλέθει με εναν μόνο τρόπο σε όποια ρύθμιση και αν τον βάλεις , απλά όσο σφίγγεις την άλεση , τόσο παράγει περισσότερα fines!!!Γι αυτό το λόγο δεν ειναι καλό το αποτέλεσμα σε πολύ χοντρές αλέσεις ή σε πολύ ψιλές.
...
Κατ΄αρχή να σε συγχαρώ για την παρουσίαση σου Βασίλη και για τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που εγείρεις προς συζήτηση. Για το παραπάνω έχεις κάποια παραπομπή και κυρίως γραφικές με τις κατανομές μεγεθών;
Επίσης όταν μετράνε το ποσοστό εκχύλισης ποιες παραμέτρους κρατάνε σταθερές; Τον χρόνο; το νερό που περνά από τον καφέ; τι;
Για αυτό που γράφω οτι αλέθει με εναν μόνο τρόπο γραφικές με κατανομές μεγεθών των κόκκων δεν έχω-ούτε έχω βρεί πουθενά τέτοιο γράφημα.Μια σημαντική παραπομπή όμως έχω και είναι αυτά που γράφει η ομάδα του homebarista.com που έκανε το πρώτο review του μύλου πριν ακομα κυκλοφορήσει στην αγορά.
Εκεί λοιπόν αναφέρθηκε οτι :
The Bad.....It is very resistant to modifying the extraction levels
The most important for last: how does it taste? And the answer isn't good or bad, but pretty much the same however you set the grind. I spent two months trying to figure out how this can be. Here's my best guess. When you adjust a grinder in the espresso range, three things can happen: you can change the average size of the regular particles; you can create more or less fines; or you can change the variance of particle sizes. The variance change is undesirable, something that happens in the cheap "dust and boulders" grinders. But the other two changes are both desirable. If you need to adjust the flow, you need fewer or more fines. If you need to adjust the extraction, you need finer or coarser particle size. The Sette, when operating in the espresso range, changes mostly the fines proportion, but not the particle size. So you can change the flow, but the extraction and taste of the shot will not change very much at all. (The K30 is the other way around, with grind changes affecting extraction much more than the flow). This makes for very bulletproof and fault tolerant operation; very good taste on most coffees, but disappointment if the coffee you are using happens to require a very high or low extraction.
Για το δεύτερο ερώτημά σου δεν ειμαι σίγουρος οτι καταλαβα τι ρωτάς αλλά θα σου απαντήσω και αν σε καλύψω καλώς αλλιώς με ξαναρωτάς.
Για να συγκρίνεις 2 μύλους κρατας όλες τις παραμέτρους σταθερές και απλά αλλάζεις μύλους.Ιδιο βάρος καφέ,βάρος εσπρέσσο ,σε ίδιο χρόνο/θερμοκρασια/tamping κτλ.Ο μύλος που θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό εκχύλισης θα έχει και καλύτερη άλεση.

Το ''πρόβλημά'' μου ξεκίνησε όταν σε καφέ που ξέρω πολύ καλά και πίνω σταθερά , όταν χρησιμοποιούσα τον μύλο Quamar σε 1:2 ratio είχα 20% εκχύλιση και όταν ξεκινησα να χρησιμοποιώ τον Sette στο ίδιο ratio είχα 18,50% !Είπα κι εγω τι να έγινε έπεσα σε πολύ φρέσκο καφέ και δεν εκχυλίζει γρήγορα?Οταν συνέχισα την εκχύλιση σε ratio 1:2,3 για να φτάσω το 20% και με τον Sette ,άρχισα να έχω πικρίλα στον εσπρέσσο που πιο πρίν με τον quamar στο 20% δεν είχα.Αυτό λοιπόν με εβαλε στη διαδικασία να κάνω αντιπαραβολή των μετρήσεων με ίδιο καφέ και με τους 2 μύλους.

Το θέμα μας τώρα είναι εξαιρουμένων των αριθμών και των ποσοστών , η διαφορά στη γεύση αναμεσα στο 18,50 και στο 20% είναι εμφανής?Αν ειναι εμφανής , φαίνεται σε όλους τους καφέδες commercial ή specialty ,φαινεται και σε εσπρέσσο και σε καπουτσίνο ?Μήπως πρέπει να εισαι γευσιγνώστης για να καταλάβεις τη διαφορά και ο μέσος χρήστης δεν θα καταλάβει διαφορά?
Να κόβεις πιο χοντρά ή πιο ψιλά και να μην μεταβάλλεται το ποσοστό εκχύλισης αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν μεταβάλλεται η συνολική ποσότητα νερού και ο χρόνος που περνά από τον καφέ και αυτό συμβαίνει με όλους τους μύλους όταν αλλάζεις την άλεση.
download/file.php?id=825&mode=view
Αυτό που συμβαίνει με όλους τους μύλους δεν συμβαίνει με τον Sette.Με ίδια δόση καφέ , για ίδιο βάρος εσπρέσσο απλά αλλάζοντας το χρόνο εκχύλισης π.χ. απο 25'' σε 45'' (διαφορετική άλεση) ,θα βγεί το ίδιο ποσοστό εκχύλισης.Αντίθετα σε οποιοδήποτε άλλο μύλο στα 45'' (πιο ψιλή αλεση) το ποσοστό εκχύλισης θα ήταν μεγαλύτερο.Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανεις να πετύχει το ίδιο ποσοστό εκχύλισης αλλά σε μικρότερη ποσότητα εσπρέσσο (ristretto) .
Gaggia BC έγραψε:Εχω να κανω μια λιγο off topic ερωτηση οσον αφορα το μυλο,αλλα on topic οσον αφορα τις μετρησεις. Η κατανομη γινεται για ολα τα shots με καποια συσκευη τυπου OCD ή κατι αντιστοιχο που να εξασφαλιζει πως το στρωσιμο ειναι ιδιο καθε φορα? Εννοω πως το chanelling σιγουρα θα δημιουργουσε διαστρεβλωμενες μετρησεις. Το βλεπω με τη wdt που κανω εγω.Μια εχω μια δεν εχω chanelling. Δε θα μπορουσα να στηριξω μετρησεις με αυτο το συστημα οποτε θελω να ξερω αν οσοι το κανουν εχουν τουλαχιστον αυτη τη σημαντικη παραμετρο σταθερη.
Η κατανομή έγινε πάντα με συσκευή τύπου ocd αλλά για αποφυγή channeling έγιναν 4-5 εκχυλίσεις απο κάθε μύλο με τις ίδιες ρυθμίσεις και κρατήθηκαν τα αποτελέσματα των 3 εκχυλίσεων με τα υψηλότερα ποσοστά (που ήταν και παραπλήσια εννοείται).Υστερα βγήκε ο μέσο όρος .Ενδεικτικά υπολόγισε οτι τα ποσοστά των εκχυλίσεων είχαν διακύμανση οχι μεγαλύτερη απο 0,15% για κάθε μύλο στις 3 μετρήσεις.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Νοέμ 27, 2017 2:22 pm

Καταρχάς πολλά συγχαρήκια στον φίλο Βασίλη, που ασχολείται σε βάθος με το θέμα του μαγικού δισκοπότηρου που λέγεται "ποιοτική άλεση".
Αυτά που θα πω λίγο ως πολύ είναι κοινότυπα, απλά με τη σειρά μου θέλω να τα επιβεβαιώσω.
Θεωρώ επίσης οτι τα ευρήματα του Βασίλη είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να συνεχίσω το ψάξιμο και να δοκιμάσω πιο απαιτητικούς light καφέδες.

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτού του νήματος, δηλώνω και εγώ ευτυχής κάτοχος (εδώ και λίγες εβδομάδες) ενός 270W και οι γενικές μου εντυπώσεις έχουν θετικό πρόσημο. Είμαι σε φάση δοκιμών, ρυθμίσεων και στρωσίματος των μαχαιριών, οπότε κατασταλαγμένη άποψη περί γεύσης δεν έχω. Θα περιοριστώ προς το παρόν σε μερικές υποκειμενικές παρατηρήσεις:
Παρατήρηση 1
Σε σχέση με τον Κ3 ο Sette κερδίζει κατά κράτος στην ταχύτητα, στην αφράτη άλεση, στην ευκολία ρύθμισης, στην ευκολία αποσυναρμολόγησης για καθαρισμό, στην αρκετά μικρότερη κατακράτηση και στην απίστευτη ευκολία που έχει η ζύγιση. Ο καθημερινός χρόνος προετοιμασίας έχει μειωθεί κατά 2/3, κάτι το οποίο ήταν στις βασικές προτεραιότητές μου.
Παρατήρηση 2
Η δικιά μου αίσθηση μακροσκοπικά είναι οτι τα fines είναι πολύ λιγότερα απ ότι στον K3, και δεν μιλάω για την έσχατη περίοδό του κατά την οποία τα μαχαίρια ήθελαν αλλαγή. Κατά τη διαδικασία μετάγγισης από το γυάλινο δοχείο όπου άλεθα προς το καλαθάκι, άφηνε πολλά υπολείμματα απο (πολύ ψιλά) κομμένο καφέ, τα οποία έμεναν κολλημένα πάνω δοχείο. Στον sette κάτι τέτοιο δεν βλέπω.
Παρατήρηση 3
Το τελευταίο αρκετό διάστημα πίνω αποκλειστικά tigrato. Η διαδικασία έχει ως εξής: Άλεση 18g στο δοχείο του sette. Πέρασμα στο καλάθι, wdt, 2 κατακόρυφα χτυπήματα, ocd, πάτημα. Από οπτικής πλευράς στο 90% των εκχυλίσεων ο καφές ξεκινάει ταυτόχρονα να ρέει, έχει ομαλή ροή και καταλήγει σε ωραία tiger με πλούσια κρέμα, οπότε το μάτι...χορταίνει! Για ένα περίεργο λόγο, η απευθείας άλεση στο καλάθι (με το funnel που δείχνει και ο Βασίλης) και με ακριβώς την ίδια διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω, μου δίνει συνεχώς ανομοιογενή εκχύλιση και εκνευριστικό channeling :a014: . To ψάχνουμε...
tigrato.jpg
Εye candy
Παρατήρηση 4
Από γευστικής πλευράς αυτό που έχω πάρει μέχρι τώρα είναι παραπλήσιο με τον K3, θα έλεγα ελαφρώς πιο γλυκόπιοτος. Oι αναλογίες παίζουν από 1:1,7 έως 1:2. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και η :waf: (ατράνταχτο επιχείρημα).
Παρατήρηση 5
Οι λίγες μετρήσεις που έγιναν με το οπτικό διαθλασίμετρο έδειξαν βελτιωμένο ποσοστό σε σχέση με τον K3. Για να είμαι όμως δίκαιος δεν έχουν γίνει αρκετές απόπειρες, ώστε να βγει ασφαλές συμπέρασμα. Προσεχώς περισσότερα...

Συμπέρασμα (προς το παρόν)
Σίγουρα ο Sette δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των high end, αλλά πιστεύω ότι για τα λεφτά του κάνει αυτό που υπόσχεται και το κάνει καλά.


Απορίες προς επαΐοντες
Η πεποίθησή μου ήταν πάντα ότι ένα ποσοστό fines/boulders πρέπει να υπάρχει μέσα στο καλάθι μας. Αληθεύει αυτό; Και αν ναι ποιο είναι αυτό το ποσοστό; Oι τοπ μύλοι τι ποσοστά παράγουν;
Από την άλλη, μια λογικοφανής άποψη θα ήταν: Τέλεια εκχύλιση θα πετύχουμε αν όλοι οι κόκκοι είναι ισομεγέθεις, ώστε να εκχυλισθούν ισομερώς. Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος είναι να περάσουν από σίτα. Άρα το ιδανικό σενάριο είναι να πάρουμε μια σίτα να κρατήσουμε μόνο ένα μέγεθος, το οποίο θα είναι κατάλληλο για εσπρέσο (σε συνάρτηση με δόση, ποικιλία, φρεσκάδα καφέ κλπ) και να απορρίψουμε τους μεγαλύτερους και μικρότερους κόκκους;
Σε ποια απ' όλες τις περιπτώσεις θα έχουμε καλύτερο (είτε σε γεύση, είτε σε μετρήσεις) αποτέλεσμα;
Γιατί στους παγκόσμιους διαγωνισμούς δεν χρησιμοποιούν όλοι τέτοιες σίτες, ώστε να πετύχουν το μάξιμουμ αποτέλεσμα;

kspyr
Δημοσιεύσεις: 148
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 10:47 am
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή:: Gaggia Pure
2η Μηχανή:: AEG EA150 Crema
Μύλος:: Eureka Mignon
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από kspyr » Δευ Νοέμ 27, 2017 3:23 pm

Το τελευταίο θέμα που βάζεις είναι πολύ μεγάλο (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πόση συζήτηση έχει γίνει πάνω σ' αυτό). Χωρίς να είμαι επαΐων (κάθε άλλο) αντιστοιχεί στο δίλημμα επίπεδα vs κωνικά. Αν ψάξεις flat vs konical burrs σου ανοίγει αυτό ακριβώς το θέμα για την ομοιομορφία της άλεσης και τα fines σε κάθε περίπτωση με πολύ υλικό για διάβασμα.

Στο wbc πάντως μετρά και ο χρόνος. Προφανώς δεν έχουν χρόνο για κοσκίνισμα.

'Ασχετο: Το ίδιο ακριβώς με το γυάλινο δοχείο κάνω και εγώ.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Ιαν 18, 2018 8:57 pm

Επανέρχομαι στο θέμα της συγκρισης του sette με τον quamar m80e ,αυτή τη φορά όχι με αριθμητικά δεδομένα αλλά με γευστικά.
Θεωρώ οτι συγκρίνω τον sette με ενα μύλο με 64άρια επίπεδα επιπέδου mazzer super jolly και με βάση αυτη τη θεώρηση θα έλεγα οτι η άλεση του sette ειναι μέτρια ενώ του quamar είναι καλή υπο προυποθέσεις.
Οι διαφορα τους στο φλυτζάνι δοκιμασμένη σε 2-3 καφέδες είναι οτι εκείνος του quamar ειναι πιο γλυκός και με λιγότερο εμφανή οξύτητα στο στόμα σε σχέση με εκείνον του sette ο οποίος σε άμεση σύγκριση δίπλα-δίπλα φαινόταν λίγο πιο όξινος.Η σύγκριση γινόταν κάθε φορά σε εκχυλίσεις με ratio 1:2 σε 25''-30'' που θεωρώ οτι ειναι ενας μέσος τύπος εκχύλισης εσπρέσσο.Την διαφορά τους ίσως κάποιος λανθασμένα την εκλάμβανε ως διαφορά μεταξύ κωνικού και επίπεδου μαχαιριού αλλά όταν στη μέση μπαίνει και το διαθλασίμετρο και μας φανερώνει μια διαφορά στο ποσοστό εκχύλισης κατα περίπου 1,5% υπέρ του quamar ,τότε καταλαβαίνουμε οτι ο quamar με όλες τις άλλες συνθήκες ίδιες εκχυλίζει περισσότερο τον καφέ και σε εναν καλοκαβουρδισμένο καφέ βγάζει πιο εύκολα τα σάκχαρα του στο φλυτζάνι.Τα περισσότερα σάκχαρα (η γλύκα δηλαδή) κρύβουν στο στόμα μας την οξύτητα (όπως κάνουν και με την πίκρα) και γι αυτό ο περισσότερο εκχυλισμένος καφές μας φαίνεται και πιο γλυκός και λιγότερο όξινος.
Πόση ειναι αυτή η διαφορά:
Θα προσπαθήσω με εμπειρικό τρόπο να μεταφέρω το μέγεθος της διαφοράς αυτού του 1,5% ,μιας γευστικής διαφοράς μικρής αλλά εύκολα αντιληπτής σε άμεση σύγκριση απο το μέσο ουρανίσκο.Η διαφορά στη γεύση φαινόταν μόνο σε σκέτο εσπρέσσο και σε άμεση σύγκριση.Αν βάζεις ζάχαρη στον εσπρέσσο ή σε όχι δίπλα-δίπλα σύγκριση ,η διαφορά χανόταν.Η διαφορά στη γεύση επίσης χανόταν και όταν ο καφές γινόταν καπουτσίνο,ακόμα και σκέτος.Αν κάποιος βάζει και ζάχαρη στον καπουτσίνο του ε τότε το θέμα σύγκριση πήγαινε περίπατο....! :red:

Το ''φαόυλ'' του quamar είναι οτι η διαφορά στη γεύση (και στο ποσοστό εκχύλίσης) υπάρχει όσο αλέθει κανεις με γεμάτο hopper.Οσο κατέβαινε ο καφές στο hopper ,τόσο μειωνόταν η διαφορα στη γεύση ώσπου σε ελάχιστα γεμάτο hopper η γευση-άλεση εξομοιωνόταν με του sette!Αντίθετα η άλεση του sette είναι πάντα ίδια είτε με γεμάτο είτε με άδειο hopper.

Συμπέρασμα:
Η άλεση του sette είναι ''μέτρια'' μεν αλλά πάντα βρίσκεται εκει χωρίς προυποθέσεις ,έναντι του quamar που θα βγάλει μια μικρη διαφορά στο φλυτζάνι οταν αλέθει με γεμάτο hopper ,αλλά η διαφορά αυτή το πιθανότερο ειναι να μην εμφανιστεί στο μέσο κάτοχο που πίνει καφέ με ζάχαρη ή καπουτσίνο.Συνυπολογίζοντας και την τεράστια ευκολία του sette ,με την άλεση χωρίς κατακράτηση και χωρίς clumping που βοηθάει εξαιρετικά στην αποφυγή του channeling ,συν την αυτόματη ζύγιση (στην έκδοση W) θεωρώ οτι η ζυγαριά γέρνει υπέρ του sette για τις περισσότερες περιπτώσεις χρηστών!

Απάντηση