Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
-
deschristi
- Όνομα: Δέσποινα
- Μηχανή:: Lelit PL41 TEM pid
- 2η Μηχανή:: Hario V60-Aeropress
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Baratza Preciso
Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου
Και για τα 2 σκεφτομουν περιπου στα 500.
- Luckees
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Καλώς ήρθες κ μπράβο για το βήμα να φύγεις απ τη no-espresso.
Που διάβασες ότι ο k3 είναι καλύτερος; Τζάμπα τον κράζουμε τόσο καιρό δλδ;
Όποιον κ να πάρεις που να κόβει espresso θα κάνει κ για φίλτρου.
Που διάβασες ότι ο k3 είναι καλύτερος; Τζάμπα τον κράζουμε τόσο καιρό δλδ;
Όποιον κ να πάρεις που να κόβει espresso θα κάνει κ για φίλτρου.
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
ο ascaso δεν κανει για φίλτρου και εσπρεσσο μαζι. γιατι εχει υπερβολικη ακριβεια στην ρυθμιση, και για να πας σε μεγαλες αποστασεις, πρεπει να γυρνας τη ροδέλα κανα 5λεπτο. δεν ειναι ο,τι πιο βολικό.
When life throws you curves, aim for the apex
- Jazz
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
Λοιπόν, για την αγορά του μύλου (κάποιου εκ των δύο που αναφέρεις) θα χρειαστείς minimum 250€ (εάν φυσικά δεν προβείς σε αγορά μεταχειρισμένου και αν η αγορά γίνει από Ελλάδα από επίσημο αντιπρόσωπο). Συνεπώς σου μένουν 250€ για τη μηχανή, τα οποία δυστυχώς έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δε φτάνουν για μηχανή πραγματικού espresso. Πλέον, έχοντας υπόψιν μας πως οι παλιές καλές Gaggia έχουν γίνει ανάμνηση του παρελθόντος, η πρώτη enrty level μηχανή πια είναι η Lelit. Και η φθηνότερη lelit είναι η Pl41e στα 360 περίπου ευρώ. Όπως προείπα οι τιμές αυτές αφορούν αγορά από Ελλάδα. Τώρα, αν δε κάνω λάθος, πάντα υπάρχουν καλές προσφορές/πακέτα από εξωτερικό πχ από Maxicoffee. Σίγουρα οι τιμές είναι καλύτερες, αλλά δε ξέρω τι παίζει με την εγγύηση και το service. Σε αυτά μπορεί να σε διαφωτίσει καλύτερα ο Artisti (μέλος του φόρουμ).
Αυτά ως εισαγωγικά.
Γενικά, η δική μου γνώμη είναι πως από τη στιγμή που αγοράζει κανείς καλό εξοπλισμό για παρασκευή espresso, τουτέστιν μύλος και μηχανή, το πιο βασικό (για μένα) είναι ο καλός Μύλος. Και αυτό το λέω για να προλάβω πιθανή αναπροσαρμογή των σχεδίων σου, που μπορεί να σημαίνει αγορά ενός υποδεέστερου μύλου (τύπου graef) και μίας καλύτερης μηχανής, στο ίδιο budget. Δε λέω προς Θεού, ότι ο graef δεν είναι μια αξιόπιστη entry επιλογή (το αντίθετο), αλλά το πιθανότερο είναι να θελήσεις πολύ γρήγορα να πας σε αναβάθμιση, ψάχνοντας για κάτι καλύτερο. Οπότε προσωπικά, θεωρώ τις 2 επιλογές που ανέφερες για 1ο μύλο, πολύ καλές. Δεν έχω προσωπική εμπειρία με τον ascaso, αλλά με τον Compak k3, οπότε μόνο για τον 2ο μπορώ να μιλήσω.
Compak k3: Καλός μύλος, τίμιος για την αρχή. Έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Αλλά στην τιμή του, δε μπορείς να ζητήσεις και περισσότερα. Ανταγωνιστές του, είναι ο Ascaso (δεν είμαι σίγουρη ότι κάνει για φίλτρου) και ο Eureka Mignon. Όλοι πολύ κοντά θεωρώ μεταξύ τους. Γιατί αναφέρω τους άλλους δύο? Γιατί, τους εμπορεύεται το barista.gr, που είναι και ο επίσημος αντιπρόσωπος για τη Lelit στην Ελλάδα. (Εδώ να τονίσω πως barista.gr = επαγγελματισμός και τιμιότητα) Εάν επιλέξεις αγορά μηχανής & Μύλου από το barista.gr σου κάνουν δώρο το 10% της αξίας της συνολικής αγοράς σε περιφερειακά, που 100% θα χρειαστείς! Τουτέστιν, ζυγαριά, δοσομετρικό ποτήρι, γαλατιέρα κοκ...
Αν δηλαδή επιλέξεις να κινηθείς σε αγορά από Ελλάδα, τότε θεωρώ πως αυτή είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή. Αυτό θα στο διαβεβαιώσουν και τα υπόλοιπα μέλη. Δε νομίζω να υπάρχει μέλος που έχει αγοράσει από το barista.gr και δεν έχει μείνει ευχαριστημένος/η.
Το κακό με τον Compak, είναι ότι ο επίσημος αντιπρόσωπος είναι η Eurogat... Και επειδή εγώ έχω καεί στο χυλό με την συγκεκριμένη αντιπροσωπεία, φυσάω πλέον και το γιαούρτι! Είναι ο μόνος λόγος που θα με τρέναρε να αγοράσω ξανά τον Κ3, αν γύρναγα στον καιρό της αγοράς μου. Κατά τα άλλα είναι μια χαρά μύλος για την τιμή του, Value for money!
Τώρα, για τη μηχανή, χρειάζεται δυστυχώς "αύξηση" του budget. Κατά 100 ευρώ περίπου. Ειδάλλως, προσανατολίζεσαι σε μεταχειρισμένη.
Αυτά ως εισαγωγικά.
Γενικά, η δική μου γνώμη είναι πως από τη στιγμή που αγοράζει κανείς καλό εξοπλισμό για παρασκευή espresso, τουτέστιν μύλος και μηχανή, το πιο βασικό (για μένα) είναι ο καλός Μύλος. Και αυτό το λέω για να προλάβω πιθανή αναπροσαρμογή των σχεδίων σου, που μπορεί να σημαίνει αγορά ενός υποδεέστερου μύλου (τύπου graef) και μίας καλύτερης μηχανής, στο ίδιο budget. Δε λέω προς Θεού, ότι ο graef δεν είναι μια αξιόπιστη entry επιλογή (το αντίθετο), αλλά το πιθανότερο είναι να θελήσεις πολύ γρήγορα να πας σε αναβάθμιση, ψάχνοντας για κάτι καλύτερο. Οπότε προσωπικά, θεωρώ τις 2 επιλογές που ανέφερες για 1ο μύλο, πολύ καλές. Δεν έχω προσωπική εμπειρία με τον ascaso, αλλά με τον Compak k3, οπότε μόνο για τον 2ο μπορώ να μιλήσω.
Compak k3: Καλός μύλος, τίμιος για την αρχή. Έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Αλλά στην τιμή του, δε μπορείς να ζητήσεις και περισσότερα. Ανταγωνιστές του, είναι ο Ascaso (δεν είμαι σίγουρη ότι κάνει για φίλτρου) και ο Eureka Mignon. Όλοι πολύ κοντά θεωρώ μεταξύ τους. Γιατί αναφέρω τους άλλους δύο? Γιατί, τους εμπορεύεται το barista.gr, που είναι και ο επίσημος αντιπρόσωπος για τη Lelit στην Ελλάδα. (Εδώ να τονίσω πως barista.gr = επαγγελματισμός και τιμιότητα) Εάν επιλέξεις αγορά μηχανής & Μύλου από το barista.gr σου κάνουν δώρο το 10% της αξίας της συνολικής αγοράς σε περιφερειακά, που 100% θα χρειαστείς! Τουτέστιν, ζυγαριά, δοσομετρικό ποτήρι, γαλατιέρα κοκ...
Αν δηλαδή επιλέξεις να κινηθείς σε αγορά από Ελλάδα, τότε θεωρώ πως αυτή είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή. Αυτό θα στο διαβεβαιώσουν και τα υπόλοιπα μέλη. Δε νομίζω να υπάρχει μέλος που έχει αγοράσει από το barista.gr και δεν έχει μείνει ευχαριστημένος/η.
Το κακό με τον Compak, είναι ότι ο επίσημος αντιπρόσωπος είναι η Eurogat... Και επειδή εγώ έχω καεί στο χυλό με την συγκεκριμένη αντιπροσωπεία, φυσάω πλέον και το γιαούρτι! Είναι ο μόνος λόγος που θα με τρέναρε να αγοράσω ξανά τον Κ3, αν γύρναγα στον καιρό της αγοράς μου. Κατά τα άλλα είναι μια χαρά μύλος για την τιμή του, Value for money!
Τώρα, για τη μηχανή, χρειάζεται δυστυχώς "αύξηση" του budget. Κατά 100 ευρώ περίπου. Ειδάλλως, προσανατολίζεσαι σε μεταχειρισμένη.
-
deschristi
- Όνομα: Δέσποινα
- Μηχανή:: Lelit PL41 TEM pid
- 2η Μηχανή:: Hario V60-Aeropress
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Baratza Preciso
Kατ΄αρχην ευχαριστω για τις απαντησεις. Ο eureka mignon κοβει και φιλτρου δηλαδη; Οσο διαβαζω καταληγω ότι πρεπει να ανεβασω το budget gia μια μηχανη lelit. Και μαλιστα βλεπω οτι πρεπει να έχει και pid οποτε παμε για 500 μονο η μηχανη. Ο συνδυασμος Lelit PL41TEM PID kai eureka mignon πως σας φαινεται; Η υπαρξη pid κρινεται απαραιτητη ,δε θελω υστερα απο λιγο καιρο να ψαχνομαι για κατι αλλο.
-
Gaggia BC
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Αμα δεν θες να ψαχνεσαι μετα και σε παιρνει,ανεβα. Το pid θα σου επιτρεψει να ανακαλυψεις πιο ευκολα τα προφιλ των καφεδων σου και θα σου δινει σταθερα αποτελεσματα. Εχει ουσιαστικη διαφορα
Οπως σου ειπε και η Jazz ολοι οι μυλοι κοβουν οτι καφε θες,απλα το μη βαθμονομημενο stepless το κανει πρακτικα αδυνατο. Εγω ας πουμε κανα δυο φορες που πηγα απο εσπρεσσο σε γαλλικο επρεπε να στριψω το διακοπτη καμμια εικοσαρια φορες. Επειδη εχει μια διαβαθμιση γυρισα πισω σχετικα ευκολα αλλα ειναι λιγο βαρετο... Τονιζω το σχετικα
Οπως σου ειπε και η Jazz ολοι οι μυλοι κοβουν οτι καφε θες,απλα το μη βαθμονομημενο stepless το κανει πρακτικα αδυνατο. Εγω ας πουμε κανα δυο φορες που πηγα απο εσπρεσσο σε γαλλικο επρεπε να στριψω το διακοπτη καμμια εικοσαρια φορες. Επειδη εχει μια διαβαθμιση γυρισα πισω σχετικα ευκολα αλλα ειναι λιγο βαρετο... Τονιζω το σχετικα
- Jazz
O Mignon κόβει από (θεωρητικά πάντα) Τούρκικο, μέχρι drip. Από όσο γνωρίζω, δε φτάνει σε επίπεδο french press. Άρα υπολόγιζε μέχρι και χάρτινο φίλτρο, υφασμάτινο, άντε και μόνιμο μεταλλικό. Μέχρι εκεί.
Pid: Συνώνυμο επαναληψιμότητας και θερμοκρασιακής ευκολίας! Αν αντέχει η τσέπη σου, μη το συζητάς καθόλου. Όρμα! χαχα
Pid: Συνώνυμο επαναληψιμότητας και θερμοκρασιακής ευκολίας! Αν αντέχει η τσέπη σου, μη το συζητάς καθόλου. Όρμα! χαχα
-
Gaggia BC
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Αμα θες πιο χοντρα κι απο french press παρε και ενα γουδι.
Τι εχει πιο περα απο french press????
Edit:Sorry διαβασα λαθος. Ειπες δεν φτανει ΜΕΧΡΙ french press. Sorry
Edit:Sorry διαβασα λαθος. Ειπες δεν φτανει ΜΕΧΡΙ french press. Sorry
- Jazz
Gaggia BC έγραψε:Αμα θες πιο χοντρα κι απο french press παρε και ενα γουδι.
Δε νομίζω ότι έχει 'πιο πέρα' από Γαλλική πρέσα. Απλά ο Mignon δεν είμαι σίγουρη ότι κόβει για Γαλλική πρέσα. Κάπου είχα διαβάσει ότι φτάνει μέχρι και drip. Οπότε καλύτερα να πάρει ένα τηλέφωνο στο barista.gr να το διευκρινίσει. Όπως και να έχει, το Έμβολο για μένα δεν είναι και η πρώτη επιλογή όταν σκέφτομαι φίλτρου. Δε μπορείς να 'ρυθμίσεις' πολλά πράγματα για το αποτέλεσμα και την εκχύλιση. Αν έχει διάθεση ο deschristi να πειραματιστεί σε εκχυλίσεις και γεύσεις, λογικά θα πάει σε dripper.
Edit: Δε σε συγχωρώ! όχι, χαχα
-
georgio
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees
Ουπσσς δηλαδή εγω που εχω τον ascaso και λιγες φορες που φτιαχνω γαλλικο γυρναω 9-10 στροφές αριστερα (πιο χοντρο κοψιμο) δεν κοβω για γαλλικό;Gaggia BC έγραψε:Αμα δεν θες να ψαχνεσαι μετα και σε παιρνει,ανεβα. Το pid θα σου επιτρεψει να ανακαλυψεις πιο ευκολα τα προφιλ των καφεδων σου και θα σου δινει σταθερα αποτελεσματα. Εχει ουσιαστικη διαφορα