Συνοδευτικός μύλος για απλή espressiera
-
Thanos87
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Hario v60
- 2η Μηχανή:: Nespresso Krups
- Μύλος:: Kinu M47
- 2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder
Re: Συνοδευτικός μύλος για απλή espressiera
Το πλαστικό με το κεραμικό το V60 δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα;
- Artisti
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Το κεραμικό κρατά καλύτερα θερμοκρασία και η διαφορά του από το πλαστικό και το γυαλί δεν είναι μεγάλη οπότε δεν αξίζει να πάρεις τα άλλα.
Για kettle έχει φυσικά η hario αλλά με PID είναι σίγουρα καλύτερο όμως με PID είναι ακριβώτερα.
http://www.barista.gr/el/bonavita-10l-g ... rasthras-3
Για kettle έχει φυσικά η hario αλλά με PID είναι σίγουρα καλύτερο όμως με PID είναι ακριβώτερα.
http://www.barista.gr/el/bonavita-10l-g ... rasthras-3
- Edesso
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Σωστος ο Γιωργης, ειναι σημαντικος παραγων η διατηρηση της θερμοκρασιας και το κεραμικο ειναι με διαφορα το καλυτερο.
Οπως και το kettle με το gouse neck απαραιτητο, ελεγχεις πληρως τη ροη και κρατα σταθερη τη θερμοκρασια του νερου σ ολη τη διαρκεια του pour over
Οπως και το kettle με το gouse neck απαραιτητο, ελεγχεις πληρως τη ροη και κρατα σταθερη τη θερμοκρασια του νερου σ ολη τη διαρκεια του pour over
espresso junkie...
-
Thanos87
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Hario v60
- 2η Μηχανή:: Nespresso Krups
- Μύλος:: Kinu M47
- 2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder
Το κεραμικό έχει σαφώς μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα από το πλαστικό. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο διατηρεί θερμοκρασία καλύτερα. ίσα ίσα που λογικά θα έχει μεγαλύτερες απώλειες.
- Artisti
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Για θερμοχωρητικότητα μιλάμε πριν την διαδικασία το βρέχεις με ζεστό νερό για να κρατήσει θερμότητα μετά.
Για τον ίδιο λόγο ζεσταίνουμε και τα Κεραμικά φλιτζάνια του εσπρέσο στη μηχανή το πλαστικό ή το γυαλί τί θερμότητα περιμένεις να σου κρατήσει.
Για τον ίδιο λόγο ζεσταίνουμε και τα Κεραμικά φλιτζάνια του εσπρέσο στη μηχανή το πλαστικό ή το γυαλί τί θερμότητα περιμένεις να σου κρατήσει.
- Edesso
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Παραμενει ζεστη η πορσελανη και διατηρει καλυτερα τη θερμοκρασια του brew, αν ηταν ολοι με πλαστικο θα παιζαν στους διαγωνισμους και στη τελικη εχεις δοκιμασει και τα δυο και εβγαλες το συμπερασμα οτι απο το πλαστικο εχεις καλυτερο γευστικο αποτελεσμα? Γιατι εγω που τα δοκιμασα και τα δυο υπαρχει διαφορα
espresso junkie...
- Jazz
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
Χμ... Ενδιαφέρον αυτό το ζήτημα/debate μεταξύ κεραμικού και πλαστικού V60. Η δική μου άποψη είναι κάπου στη μέση αυτών που εκφράστηκαν:
Να τονίσω εδώ ότι προσωπικά κατά 90% χρησιμοποιώ το κεραμικό, εφόσον όλα τα filter brew στο μαγαζί σε V60 γίνονται σε συγκεκριμένο set up, που 'πρωταγωνιστεί' το κεραμικό dripper σε ...κεραμιδί χρώμα. Χαχα. Το 10% είναι δικές μου δοκιμές στο πλαστικό, τις οποίες κάνω προς δική μου τέρψιν. Οπότε αυτά που λέω μπορεί να είναι και μπούρδες, καθότι δεν τα χρησιμοποιώ εξίσου, ώστε να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα.
Πράγματι, ο Θάνος έχει δίκιο, στο θέμα της θερμικής αγωγιμότητας. Εννοείται ότι το κεραμικό έχει θερμικές απώλειες, λόγω φύσης υλικού. Το θέμα όμως, δεν είναι μόνο η θερμική αγωγιμότητα, αλλά και η θερμοχωρητικότητα! Το πλαστικό χάνει τη θερμοκρασία σε χρόνο dt! Το κεραμικό, τη διατηρεί για αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα, το οποίο εννοείται ότι είναι φυσικά μεγαλύτερο και από τα 2-3 min της εκχύλισης. Πράγμα θετικότατο. Τώρα το θέμα είναι πως εκμεταλλεύεσαι τις ιδιότητες αυτές. Αν πχ δε διαβρέξεις επαρκώς το φίλτρο με το dripper, τότε ναι, κερδίζει το πλαστικό, γιατί σε τέτοια περίπτωση το κεραμικό, θα απορροφήσει μεγάλα ποσά θερμότητας κατά τη διάρκεια του pour over, με αποτέλεσμα ένα τελείως διαφορετικό γευστικό προφίλ στο φλιτζάνι. Από τις δοκιμές μου, θα έλεγα ότι παίρνεις τα στοιχεία του προφίλ πλήρως... "υποτονικά". Δηλαδή εγώ, όταν δοκίμασα να εκχυλίσω στο κεραμικό χωρίς προθέρμανση του, πήρα ως αποτέλεσμα φλιτζάνι με μπερδεμένες γεύσεις και πολύ 'αμυδρές'. Όχι ξεκάθαρες. Στο πλαστικό τώρα, η μη επαρκής προθέρμανση, δε παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς ως υλικό φτάνει γρήγορα σε επιθυμητές θερμοκρασίες, και γρήγορα φυσικά 'φεύγει' από αυτές. Αν τώρα, πάμε στη περίπτωση όπου διαβρέξουμε επαρκώς τα V60 σε ζεστό νερό, τότε κατ' εμέ κερδίζει το κεραμικό κατά κράτος! Γιατί από τη στιγμή που εξασφαλίσεις ότι το ceramic θα 'πιάσει' την επιθυμητή θερμοκρασία, θα είσαι σίγουρος/η ότι θα αργήσει και να τη 'χάσει', άρα εξασφαλίζεις θερμοκρασιακή σταθερότητα, που στο πλαστικό δεν την έχεις.
Βέβαια, το πλαστικό είναι φθηνότερο, ελαφρύτερο, και πιο 'εύκολο'. Δε θα σπάσει πχ. Αισθητικά το κεραμικό κερδίζει για μένα. Προσωπικά θεωρώ το κεραμικό και πιο 'υγιεινό'. Χωρίς να έχω αποδείξεις, δε ξέρω κατά πόσο το πλαστικό μετά από ένα χ αριθμό χρήσεων, είναι 100% προσφιλές.
Αυτά.
Να τονίσω εδώ ότι προσωπικά κατά 90% χρησιμοποιώ το κεραμικό, εφόσον όλα τα filter brew στο μαγαζί σε V60 γίνονται σε συγκεκριμένο set up, που 'πρωταγωνιστεί' το κεραμικό dripper σε ...κεραμιδί χρώμα. Χαχα. Το 10% είναι δικές μου δοκιμές στο πλαστικό, τις οποίες κάνω προς δική μου τέρψιν. Οπότε αυτά που λέω μπορεί να είναι και μπούρδες, καθότι δεν τα χρησιμοποιώ εξίσου, ώστε να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα.
Πράγματι, ο Θάνος έχει δίκιο, στο θέμα της θερμικής αγωγιμότητας. Εννοείται ότι το κεραμικό έχει θερμικές απώλειες, λόγω φύσης υλικού. Το θέμα όμως, δεν είναι μόνο η θερμική αγωγιμότητα, αλλά και η θερμοχωρητικότητα! Το πλαστικό χάνει τη θερμοκρασία σε χρόνο dt! Το κεραμικό, τη διατηρεί για αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα, το οποίο εννοείται ότι είναι φυσικά μεγαλύτερο και από τα 2-3 min της εκχύλισης. Πράγμα θετικότατο. Τώρα το θέμα είναι πως εκμεταλλεύεσαι τις ιδιότητες αυτές. Αν πχ δε διαβρέξεις επαρκώς το φίλτρο με το dripper, τότε ναι, κερδίζει το πλαστικό, γιατί σε τέτοια περίπτωση το κεραμικό, θα απορροφήσει μεγάλα ποσά θερμότητας κατά τη διάρκεια του pour over, με αποτέλεσμα ένα τελείως διαφορετικό γευστικό προφίλ στο φλιτζάνι. Από τις δοκιμές μου, θα έλεγα ότι παίρνεις τα στοιχεία του προφίλ πλήρως... "υποτονικά". Δηλαδή εγώ, όταν δοκίμασα να εκχυλίσω στο κεραμικό χωρίς προθέρμανση του, πήρα ως αποτέλεσμα φλιτζάνι με μπερδεμένες γεύσεις και πολύ 'αμυδρές'. Όχι ξεκάθαρες. Στο πλαστικό τώρα, η μη επαρκής προθέρμανση, δε παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς ως υλικό φτάνει γρήγορα σε επιθυμητές θερμοκρασίες, και γρήγορα φυσικά 'φεύγει' από αυτές. Αν τώρα, πάμε στη περίπτωση όπου διαβρέξουμε επαρκώς τα V60 σε ζεστό νερό, τότε κατ' εμέ κερδίζει το κεραμικό κατά κράτος! Γιατί από τη στιγμή που εξασφαλίσεις ότι το ceramic θα 'πιάσει' την επιθυμητή θερμοκρασία, θα είσαι σίγουρος/η ότι θα αργήσει και να τη 'χάσει', άρα εξασφαλίζεις θερμοκρασιακή σταθερότητα, που στο πλαστικό δεν την έχεις.
Βέβαια, το πλαστικό είναι φθηνότερο, ελαφρύτερο, και πιο 'εύκολο'. Δε θα σπάσει πχ. Αισθητικά το κεραμικό κερδίζει για μένα. Προσωπικά θεωρώ το κεραμικό και πιο 'υγιεινό'. Χωρίς να έχω αποδείξεις, δε ξέρω κατά πόσο το πλαστικό μετά από ένα χ αριθμό χρήσεων, είναι 100% προσφιλές.
Αυτά.
-
melenaos
- Μηχανή:: Krups Nespresso
- Επικοινωνία:
Με όλη αυτή τη συζήτηση, και λόγο που δεν έχει σταλεί ακόμα η παραγγελία, άλλαξα το πλαστικό σε κεραμικό.
Ελπίζω από τρίτη να φτάσουν τα πράγματα και να πιώ κανένα καφεδάκι της προκοπής. Μόνο ελληνικό και νες πίνω τόσες μέρες!
Ο μύλος δε ξέρω πότε θα φτάσει, γνωρίζετε πόσο χρόνο χρειάζεται να έρθει από maxicoffee?
Ελπίζω από τρίτη να φτάσουν τα πράγματα και να πιώ κανένα καφεδάκι της προκοπής. Μόνο ελληνικό και νες πίνω τόσες μέρες!
Ο μύλος δε ξέρω πότε θα φτάσει, γνωρίζετε πόσο χρόνο χρειάζεται να έρθει από maxicoffee?
-
kspyr
- Όνομα: Ντίνος
- Μηχανή:: Gaggia Pure
- 2η Μηχανή:: AEG EA150 Crema
- Μύλος:: Eureka Mignon
Για παραλαβή από maxicoffee υπολόγιζε 10-15 ημέρες.
-
melenaos
- Μηχανή:: Krups Nespresso
- Επικοινωνία:
Έφτασε το Σάββατο, παρήγγειλα τις 2/2 οπότε 9 μέρες!
Μια χαρά γρήγορα!
thanks
Μια χαρά γρήγορα!
thanks