Συνοδευτικός μύλος για απλή espressiera

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
melenaos
Μηχανή:: Krups Nespresso
Επικοινωνία:

Συνοδευτικός μύλος για απλή espressiera

Δημοσίευση από melenaos » Τετ Φεβ 01, 2017 5:42 pm

Διάβασα πολλά τις τελευταίες μέρες και σε αυτό το forum και σε αντίστοιχα του εξωτερικού και νιώθω δυνατός για να κάνω το επόμενο βήμα και να αγοράσω τα απαραίτητα για να φτιάχνω τον δικό μου καφέ στο σπίτι.

Επειδή το budget μου είναι περιορισμένο αλλά θέλω να κάνω σωστά και σταθερά βήματα αποφάσισα να αγοράσω μια οικονομική μηχανή esspresso (μάλλον τη Krups XP3440 ~120 ευρώ) και ένα καλό μύλο για καφέ που θα μου κοστίσει μέχρι 400-450 ευρώ.

Δεν θέλω να πάω σε λύσεις χειροκίνητου μύλου ή κάτι άλλο που να με παιδέψει, θέλω κάτι που να είναι εύχρηστο, οικονομικό σε καθημερική χρήση και να μη πρέπει να ασχοληθώ πολύ καιρό για να το μάθω.

Όταν εξοικειοθώ με τον μύλο και τη διατήριση του καφέ θα σκευτώ την αγορά μιας με unpressurized pf, ίσως τη Lelit 41 plus με PID. Αλλά για τώρα ας αγοράσω ένα μύλο που να μπορεί να τον χρησιμοποιήσω και τώρα με τη ψευτοεσπρεσιέρα και μετα με τη καλή.

Έχετε να προτείνετε κάποιο καλό μύλο που να αντέξει στον χρόνο και να μη χρειάζεται πολύ κόπο για να τη χρησιμοποιώ κάθε πρωί; Κάτι μέχρι 450 ευρώ που να έχει αρκετά καλούδια: χρονόμετρα, δοσομετριτές κ.α.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Re: Συνοδευτικός μύλος για απλή espressiera

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Φεβ 01, 2017 6:28 pm

Δεν υπάρχουν απλές και πολύπλοκες εσπρεσιέρες.
Υπάρχουν κάποιες που φτιάχνουν εσπρέσο οπως οι lelit και κάποιες σ;αν τιις krups που φτιάχνουν ένα πικρό μαυροζούμι που δεν είναι εσπρέσο σε καμιά περίπτωση.

Thanos87
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Hario v60
2η Μηχανή:: Nespresso Krups
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder

Δημοσίευση από Thanos87 » Τετ Φεβ 01, 2017 6:55 pm

Χεχε, κατευθείαν στο ψαχνό όπως πάντα ο Γιώργος. :lick:

melenaos
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από melenaos » Τετ Φεβ 01, 2017 6:56 pm

Με ένα καλο μύλο και φρεσκοκομμένο καφέ δεν βελτιώνεται η κατάσταση?

Σα πρώτο βήμα σκέφτομαι την αγορά ενός μύλου και αφού μαζέψω τα απαιτούμενα χρήματα να πάω σε κάτι πιο εξειδικευμένο
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος melenaos την Τετ Φεβ 01, 2017 7:03 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Thanos87

Δημοσίευση από Thanos87 » Τετ Φεβ 01, 2017 7:01 pm

Η βελτίωση αναφορικά με τι να γίνει; Αν εννοείς σε σχέση με προαλεσμένο καφέ από το S/M τότε ο καλός μύλος με φρέσκο καφέ είναι βελτίωση. Αλλά αυτό ως πήχης είναι ο,τι πιο χαμηλό υπάρχει.

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Φεβ 01, 2017 7:28 pm

melenaos έγραψε:Με ένα καλο μύλο και φρεσκοκομμένο καφέ δεν βελτιώνεται η κατάσταση?

Σα πρώτο βήμα σκέφτομαι την αγορά ενός μύλου και αφού μαζέψω τα απαιτούμενα χρήματα να πάω σε κάτι πιο εξειδικευμένο

https://m.youtube.com/watch?v=zqb2dOWZW6w

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Φεβ 01, 2017 7:39 pm

Ο Γιώργος (Artisti), λακωνικός και άμεσος, όπως πάντα αφοπλίζει με τις απαντήσεις του,χαχα :lol: (βάζει και τα τραγουδάκια του και 'δένει' το γλυκό)

Εγώ να προτείνω κάτι άλλο?? Λοιπόν, επειδή με μισές δουλειές αποτέλεσμα δε φαίνεται ΠΟΤΕ, και επειδή είτε πάρεις καλό μύλο και ψευτο-espressoμηχανή, είτε καλή μηχανή και ψευτο-μύλο, καφέ Espresso δε θα πιεις, και εσύ από ότι φαίνεται από τα λεγόμενά σου έχεις όρεξη να ασχοληθείς, ρίχνω στο 'τραπέζι' την εξής πρόταση:

Πάρε τον καλό μύλο που έχεις σκοπό και που θα είναι το εφαλτήριο αργότερα για έναν καλό espresso, και αντί να πετάξεις παράλληλα 120€ για την krups (που ...ουπς! Espresso Δε φτιάχνει!) πάρε ένα σύστημα pour over! Κανένα V60, ή chemex κοκ, και με φρέσκο κόκκο που θα αλέθεις εσύ θα φτιάξεις σπουδαίο καφέ φίλτρου!
Σκέψου το. Ένας καλός φίλτρου δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με τον γαλλικό που φτιάχνει η ...πολυκαφετιέρα όταν της πετάς μέσα το jacobs φουντούκι... :a048:

melenaos
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από melenaos » Τετ Φεβ 01, 2017 8:23 pm

αυτό ακούγεται καλή ενδιάμεση λύση, ευχαριστώ, θα το σκεφτώ

Thanos87

Δημοσίευση από Thanos87 » Τετ Φεβ 01, 2017 8:31 pm

Να ξέρεις πως είναι η καλύτερη λύση. Μπορείς να πιεις καφεδάρες με ένα τόσο καλό μύλο (της κλάσης 400-500 ευρώ) και ένα pourover setup. Αρκεί να σου αρέσει και ο καφές φίλτρου βέβαια.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Φεβ 01, 2017 8:47 pm

Σωστά. Αν δε κάνω λάθος εσύ, Θάνο, ασχολείσαι περισσότερο με το brew και το V60 και έχεις πιει εξαιρετικούς φρέσκους καφέδες (πχ ΤΑΦ). Οπότε μάλλον είσαι και ο κατάλληλος άνθρωπος να βοηθήσεις τον melenaos. :oneup:
Πάντως, και εμένα νόμιζα ότι δε μου αρέσει ο φίλτρου, αλλά τελικά έκανα λάθος! Δε μου άρεσε τελικά ο τυποποιημένος μπαγιάτικος γαλλικός της πολυκαφετιέρας (τύπου προαλεσμένος από supermarket) , και είχα κάνει λάθος συσχετισμούς. Ο καφές από V60 πχ που δουλεύω στο μαγαζί, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νόμιζα ότι ήταν φίλτρου! Η καφετιέρα, θα σου δώσει ένα συγκεκριμένο ρόφημα. Το V60, θα σου δώσει αυτό που θες εσύ! Θα προσαρμόσεις και θα δοκιμάσεις ποικίλες θερμοκρασίες, διαφορετικές αλέσεις, χρόνους εκχύλισης, τεχνικές, ποσότητες τελικού ροφήματος κλπ, και θα πάρεις ένα ρόφημα στα δικά σου γούστα. Με άρωμα, γεύση, aftertaste, που προτιμάς.

Αν θες να σιγουρευτείς ότι σου αρέσει ο πραγματικός φίλτρου, θα σου πρότεινα να πας σε ένα κατάστημα/καφετέρια που το χρησιμοποιούν -το v60 πχ (σε συνδυασμό με φρέσκο καφέ) και να δοκιμάσεις, ώστε να διαμορφώσεις άποψη. Και αν τελικά σου αρέσει, προχωράς στην αγορά και αρχίζεις!! :oneup:

Απάντηση