Αγορά μηχανής 500-600 ευρώ

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Thanos87
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Hario v60
2η Μηχανή:: Nespresso Krups
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder

Re: Αγορά μηχανής 500-600 ευρώ

Δημοσίευση από Thanos87 » Δευ Ιαν 30, 2017 9:10 pm

georgio έγραψε:
Thanos87 έγραψε:όχι, DB είναι dual boiler, δηλαδή διπλό boiler. ΗΧ σημαίνει Heat Exchanger, δηλαδή εναλλάκτης θερμότητος. Έχει μόνο ένα boiler (ατμού) και στηρίζεται στον εναλλάκτη να ρίξει τη θερμοκρασία σε επίπεδα επιθυμητά για την εκχύλιση.
Σε ευχαριστώ! Και ποια θεωρείται "καλύτερη" ας πουμε για πιο top επιλογή ενος home barista?
Επίσης υπάρχει μηχανη αυτόματη σαν την WEGA Mininova για οικιακή χρήση;
Σορρυ για το OFF TOPIC αλλά ήθελα κάπου να τα ρωτήσω. Αν υπάρχει κάποιο κατάλληλο ποστ μπορώ να συνεχίσω εκει.

Γενικά καλύτερη από άποψη θερμοκρασιακής ακρίβειας θεωρείται το dual boiler που έχει δύο ανεξάρτητα boiler για ατμό και εχκύλιση, και σε πολλές μηχανές τέτοιου τύπου μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του καθενός ξεχωριστά. Μπορείς να καταλάβεις πως σου δίνει περισσότερες επιλογές. Βέβαια, είναι ακριβότερες στην πλειοψηφία τους από της HX, έχουν υψηλότερους χρόνους προθέρμανσης(κατά κανόνα). Για έναν home barista, μια HX είναι επαρκής συνήθως. Βέβαια, αν δεν έχεις θέμα με το οικονομικό πας σε dual boiler.

Ενδεικτικά, η Nuova Simonelli Oscar 2 που είναι από τις πιο φτηνές HX κοστίζει 740 (Ελλάδα). Η φτηνότερη dual boiler που βρήκα ήταν η Expobar Brewtus IV περί τα 1400 ευρώ.

:offtopic:
Αποστόλη ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Δημοσίευση από buddy » Δευ Ιαν 30, 2017 9:35 pm

Δεν εχουν υψηλοτερους χρονους προθερμανσης οι DB απο τις ΗΧ, στα ιδια ειναι.
Μαλιστα στις DB εχεις την δυνατοτητα να αναψεις μονο το ενα boiler, σε περιπτωση που θελεις να κανεις μονο espresso και να κερδισεις σημαντικα σε χρονο προθερμανσης, αλλα σε αυτην τη περιπτωση θα χασεις λιγο σε στεθεροτητα θερμοκρασιας καθως στις DB συμπληρωνεται ζεστο νερο απο το boiler του ατμου και οχι κρυο νερο απο την δεξαμενη ή την παροχη.
Γι' αυτο τον τον λογο ειναι πιο σταθερες θερμοκρασιακα απο τις ΗΧ.
Επισης ειναι πιο ευκολες στη χρηση λογω pid και εχεις επαναληψιμοτητα που σε μια ΗΧ δεν εχεις σε τετοιο βαθμο.
Τωρα βεβαια βγαινουν πολλες ΗΧ με pid. Απαραιτητο σιγουρα δεν ειναι, αλλα κανεναν δεν θα χαλασει πιστευω :lol:
Στο θεμα του ατμου τωρα...δεν ξερω τι γινεται...δηλαδη ποια εχει πιο ισχυρο? Μια DB με 1,5 λιτρο boiler αποκλειστικα για ατμο ή μια ΗΧ με boiler 2 λιτρα?
Παντως στο θεμα espresso κερδιζουν οι DB.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Δευ Ιαν 30, 2017 11:53 pm

σαν το θερμοσίφωνα λειτουργεί η HX
τον ηλιακό και του πετρελαίου σίγουρα. για τον ηλεκτρικό δεν είμαι σίγουρος.
Δηλαδή ο καυστήρας πετρελαίου ή ο ήλιος, ζεσταίνει νερό, αλλα δεν λουζόμαστε με αυτό το νερό.
Αλλα περνάει κρύο νερό μεσα απο το ζεστό με μια σερπαντίνα και ζεσταίνει το ένα το άλλο.

Thanos87 μήπως μπερδεύτηκες απο το τσίπουρο; που λειτουργεί ανάποδα; χαχαχα
έτσι κρυώνουμε το βρασμένο τσίπουρο. βυθίζοντας τον σωλήνα μεσα απο τον οποίο περνάει, μέσα σε κρύο νερό.

πάντως εγω για σπίτι δε θα έπαιρνα hx και συμφωνώ με τον χρήστο.
και λόγω pid, και λόγω αφαλάτωσης, και λόγω επιλογής 1 ή 2 boiler.

το cooling flush μου θυμίζει τις πρώτες μέρες και το temperature surfing. Δηλαδή εντελώς στην τύχη θερμοκρασία. Στο περίπου.

όσο για την ρουτίνα του να περιμένω την μονου boiler να πέσει απο θερμοκρασία ατμου σε θερμοκρασία εκχείλισης, (που αναφέρθηκε 3 σελίδες πριν. παναθεμα σας 8 ώρες έλειψα και γραψατε 3 σελίδες.. δε σας προλαβαίνω!) ..δεν το έχω κάνει ποτέ. πρώτα φτιάχνω τον καφέ και μετά το γάλα. ακόμα και 3 καφέδες που κάνω (σπάνια) πάλι έτσι το κάνω. Τώρα αν κρυώνει λίγο ο καφες.. δεν ξερω. ενα λεπτο διαδικασία είναι. πόσο να κρυώσει.
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
gsisr
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Eureka Atom 75
2ος Μύλος:: Compak K10

Δημοσίευση από gsisr » Τρί Ιαν 31, 2017 7:56 am

παιδια τί συζητάμε τώρα; έστω και δύο καπουτσίνο να πίνεις τη μέρα back to back η sb είναι ταλαιπωρία. Τι αφαλατώσεις και πράσινα άλογα;;το boiler ατμού;;;;τι άλατα να πιάσει το boiler ατμού;;;μια φορά το εξάμηνο αφαλάτωση στη χειρότερη, μια φορά το χρόνο αν γεμίζεις με καθαρό νερό και ανα 2-3 μήνες το κομμάτι του hx που είναι μισή ώρα υπόθεση.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιαν 31, 2017 10:05 am

O άνθρωπος ζήτησε σύγκριση 2 συγκεκριμένων μηχανών, με συγκεκριμένο budget και με συγκεκριμένες ανάγκες. Θέλει να ασχοληθεί με το latte art που σημαίνει θέλει καζάνια γάλα, δε μιλάμε για ένα καπουτσίνο. Ούτε για μηχανές πολύ πιο ακριβές όπως οι db και οι οποίες προφανώς είναι οι καλύτερες.

Για το θέμα της θερμοκρασίας το pid είναι τρομερή βοήθεια, είναι σημαντικό να έχεις τον έλεγχο σε μια βασική παράμετρο μέσα στον χαμό των ρυθμίσεων. Η μικρή μου συμβίωση με την oscar έδειξε ότι η θερμοκρασία μαθαίνεται, απλά θέλει συνεχή τριβή κ δοκιμές και σ' αυτό βοηθάει η μεγάλη θερμοκρασιακή της σταθερότητα. Το ξανα-αναφέρω αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε μια μηχανή. Θέλει δουλίτσα, αλλά όταν βρεις τον βηματισμό σου μπορείς να πετύχεις μεγάλη επαναληψιμότητα και αυτό έχει αποδειχθεί . Συνεπώς καμία σχέση με τύχη.
Διάβασε και εδώ

Το θέμα της συντήρησης είναι μια διαδικασία που θα την έχεις όποια μηχανή κ να πάρεις. Η ιδιαιτερότητα της Oscar σε αυτό, είναι ότι επειδή δεν έχει έξοδο νερού, είναι δύσκολο να αφαλατώσεις το boiler, γιατί δεν μπορείς να το αδειάσεις (τουλάχιστον με ορθόδοξο τρόπο). Υπάρχουν όμως και σ' αυτό λύσεις, δεν είναι πυρηνική φυσική. Την πρωτη φορά θα το κάνεις αγχωμένος κ τις επόμενες θα σου φανεί παιχνιδάκι.

Αντώνη η πρώτη μου αφαλάτωση στο boiler άργησε γιατί φοβόμουν τη διαδικασία και με βόλευε η γνώμη του Gianni απο το Elektros οτι δε χρειάζεται να ασχοληθείς με το boiler ποτέ! Tελικά με έτρωγε κ την έκανα 7 μήνες μετά την αγορά κ πίστευα τότε ότι θα βρω μέσα πέτρες. Το νεράκι βγήκε σχεδόν καθαρό. Να πω βέβαια ότι χρησιμοποιούσα από την πρώτη μέρα τη brita. Απ την άλλη η brita γράφει στο site της ότι το φίλτρο κρατάει τα άλατα αλλά όχι όλα, αυτά που είναι χρήσιμα για τον οργανισμό περνάνε στο νερό. Συνεπώς από τη στιγμή που το boiler περιέχει νερό το οποίο βράζει κάποια στιγμή αυτά τα άλατα θα αρχίσουν να στερεοποιούνται κ να αυξάνονται, επομένως κοντά στο εξάμηνο καλό θα είναι να ρίχνουμε και ένα καθαρισμό.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Τρί Ιαν 31, 2017 12:05 pm

εμενα με την brita φοβήθηκε το μάτι μου.
παλιότερα το ρεσερβουαρ του νερου δεν το άδειαζα. απλα γέμιζα καθε μερα μια μικρη ποσοτητα.
και το επλενα καθε 2 μηνες μαζι με την αφαλατωση. αλλα ηταν καθαρο.

οταν χρησιμοποίησα την brita, και πηγα μετα να το πλήνω, βρήκα μέσα βατράχια.
η brita αφαιρεί το χλώριο και δεν ειναι για να καθεται πολύ το νερό. για τον ιδιο λόγο θέλει και καθε μήνα αλλαγή το φίλτρο.
αν το αφήσεις 1 χρόνο φαντασου τι θα βρεις μεσα. τουλάχιστον το βράζεις που και που να αποστειρώνεται
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
Artisti
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Ιαν 31, 2017 12:14 pm

Ε το γράφει στις οδηγίες η brita δεν κάνει να μένει το νερό πάνω από κάποιες ώρες.
Και φυσικά το καλύτερο είναι να μην αφήνεις πολύ το νερό στο ρεζερβουάρ αλλά να βάζεις φρέσκο.
Όχι μόνο φρεσκοαλεσμένος καφές αλλά και φρεσκοφιλτραρισμένο νερό.... :priest:

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Ιαν 31, 2017 12:37 pm

Πάντως εγώ Αποστόλη, που ασχολούμαι με το latte art (δε νοείται καπουτσίνο αζωγράφιστο, χαχα) δεν έχω πρόβλημα με τη single boiler. Όπως είπα, ναι με έχει δυσκολέψει σε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές, αλλά δεν είναι ότι παρασκευάζω και 20 καφέδες με γάλα τη μέρα για να έχω τρελό πρόβλημα! Συνήθως κάνω 4 cappuccino/latte τη μέρα. Θεωρώ ότι δεν είναι τραγικά μεγάλος αριθμός που σε περιορίζει. Εκτός και αν αυτά τα 4 καφεδάκια τα θέλεις όλα σε σειρά την ίδια στιγμή. Εκεί πάω πάσο.
Ας πούμε, εκεί που πραγματικά δυσκολεύτηκα, ήταν μία μέρα που είχαμε αρκετό κόσμο στο σπίτι... Ναι, εκείνη την ημέρα σπάσανε τα νεύρα μου, γιατί θέλανε όλοι cappuccino και έτσι εγώ την έβγαλα στη κουζίνα τη ...βάρδια!

Αν ο φίλος θέλει τη μηχανή για πραγματικά πολύ latte (όχι απλά 5 καφεδάκια πχ) τότε ναι, πάει ασυζητητί στην oscar!! :oneup:

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Έχει επικρατήσει να λέμε όταν κάτι είναι παράλογο και άτοπο την έκφραση "πράσινα άλογα". Και οι περισσότεροι άνθρωποι το γράφουν έτσι όπως είναι στα εισαγωγικά. Στην πραγματικότητα, αν το σκεφτεί κανείς Τα Πράσινα Άλογα, δεν έχουν κάποια λογική υπόσταση και δε βγάζει νόημα η έκφραση, τουλάχιστον ετυμολογικά. Γιατί όμως;;; Γιατί, θεωρείται πως η 'θυμόσοφη ρήση' είναι παραφθορά της αρχαίας έκφρασης "Πράσσειν άλογα", δηλαδή πράττω κάτι μη λογικό.
Δε ξέρω πιο από τα δύο είναι το σωστό. Εμένα ας πούμε και το "πράσινα άλογα" μια χαρά ευσταθεί στο μυαλό μου, αν το μεταφράσω υπό το πρίσμα της ανυπαρξίας του πράσινου χρώματος σε ζώα. Άρα, με την έννοια του κάτι ανύπαρκτου. Anyway, είμαι off topic αφενός, και αφετέρου πάλι... πελαγοδρομώ! :f010:

coolmind
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Δημοσίευση από coolmind » Τρί Ιαν 31, 2017 1:47 pm

Να πω οτι στις αγγελιες υπάρχει μια domobar μεταχειρισμενη η οποια ειναι στα χρήματα που θέλεις και ειναι πολυ καλη μηχανη.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιαν 31, 2017 2:13 pm

Artisti έγραψε:Ε το γράφει στις οδηγίες η brita δεν κάνει να μένει το νερό πάνω από κάποιες ώρες.
Και φυσικά το καλύτερο είναι να μην αφήνεις πολύ το νερό στο ρεζερβουάρ αλλά να βάζεις φρέσκο.
Όχι μόνο φρεσκοαλεσμένος καφές αλλά και φρεσκοφιλτραρισμένο νερό.... :priest:
+1

...μέχρι κ το νερό είναι μπαγιάτικο :a016:

Απάντηση