Αγορά μηχανής 500-600 ευρώ

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
gsisr
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Eureka Atom 75
2ος Μύλος:: Compak K10

Re: Αγορά μηχανής 500-600 ευρώ

Δημοσίευση από gsisr » Δευ Ιαν 30, 2017 4:11 pm

Oscar κι από μενα. Ακόμα και έναν καπουτσίνο να φτιάχνεις!

georgio
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees

Δημοσίευση από georgio » Δευ Ιαν 30, 2017 4:28 pm

UltiMo_ έγραψε:καπουτσίνο δεν σημαίνει απαραίτητα hx ή διπλό boiler.
εφόσον μιλάμε για 2 καφέδες τη φορά, είναι καλύτερα μετα την εκχείλιση να περιμένεις 1 λεπτό να γίνει ο ατμός, σε μια μηχανη μονου Boiler, παρα να περιμενεις +20 λεπτα για να ζεστάνεις το καζάνι της oscar θες δε θες να χρησιμοποιήσεις ατμό.

σωστα όλα τα άλλα ατου, αλλα να μην νομίζει ο φίλος οτι χωρίς hx, δε θα φτιάχνει καπουτσίνο
Άσχετο αλλα τι διαφορά εχει μια μηχανή HX απο μια DB?? Μια ΗΧ μηχανή δεν σημαίνει και διπλο boiler?

Thanos87
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Hario v60
2η Μηχανή:: Nespresso Krups
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder

Δημοσίευση από Thanos87 » Δευ Ιαν 30, 2017 4:41 pm

όχι, DB είναι dual boiler, δηλαδή διπλό boiler. ΗΧ σημαίνει Heat Exchanger, δηλαδή εναλλάκτης θερμότητος. Έχει μόνο ένα boiler (ατμού) και στηρίζεται στον εναλλάκτη να ρίξει τη θερμοκρασία σε επίπεδα επιθυμητά για την εκχύλιση.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιαν 30, 2017 4:44 pm

georgio έγραψε:[...Μια ΗΧ μηχανή δεν σημαίνει και διπλο boiler?
:a038: :a038: :a038:

Θάνο, να ανεβάσει ήθελες να πεις.

Gaggia BC
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Ιαν 30, 2017 5:09 pm

Εμενα το μονο που με φρεναρισε απο αναβαθμιση σε Oscar ειναι το μισαωρο που θελει για ζεσταμα. Το πρωι θελω μεχρι να ντυθω/τσιμπησω να ειναι ετοιμη. Να βαλω χρονοδιακοπτες δεν γινεται καθοτι ξυπναμε διαφορετικες ωρες με τη συζηγο.Το μονο που μου τη σπαει τωρα,ειναι που περιμενω την αλλαγη στις θερμοκρασιες για να της κανω cappuccino με την baby.Αν μπορεις να ζησεις με το ζεσταμα go on. Κσι κατω απο 500€ ειναι φοβερη τιμη

Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Ιαν 30, 2017 5:23 pm

Να πω και εγώ την άποψή μου: επέλεξα την Lelit Pl41 Plust pid, μια μηχανή single boiler, παρότι σχεδόν όλοι στην οικογένεια προτιμούν/πίνουν cappuccino! Εγώ πίνω καθημερινά 1 espresso και 1 cap, o αδερφός μου 2 με 3 freddo espresso, η μητέρα μου 1 cappuccino (όχι κάθε μέρα), και ο πατέρας μου 2 cappuccino και στο ενδιάμεσο espressaki...
Συνεπώς πίνουμε 7-8 καφέδες την ημέρα τουλάχιστον, από τους οποίους οι μισοί θέλουν και τον ατμό...

Αν με έχει δυσκολέψει το μονό boiler;; Ναι, αρκετά, ειδικά στην περίπτωση που θέλουμε όλοι καφέ σε κοντινά χρονικά διαστήματα. Δε με ενοχλεί η ίσως μικρότερη 'δύναμη' του ατμού (σε σχέση με oscar), γιατί συνηθίζεται. Και το λέω εγώ που η πρώτη μου εμπειρία με ακροφύσιο ήταν σε επαγγελματικές μηχανές, με αποτέλεσμα όταν αγόρασα την lelit σπίτι να χρειαζόμουν όπως ήταν φυσικό αναλογικά τριπλάσιο χρόνο για να φουσκώσω γάλα, κάτι που στην αρχή με ξίνιζε, και απορούσα πως γίνεται ένα ακροφύσιο να είναι τόσο "αδύναμο". Well, αυτό δεν ισχύει, το ακροφύσιο και ο ατμός είναι μια χαρά για την οικιακή χρήση, αλλά όταν η συγκριτική μου εμπειρία είναι με μηχανές άνω των 6.000€, σαφώς και αρχικά η lelit φάνταζε στα μάτια μου σαν παιχνίδι...
Αν κάτι με δυσκολεύει λοιπόν, δεν είναι ο ατμός. Είναι ο χρόνος που απαιτείται να πας από τον ατμό ξανά σε extraction. Δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται το boiler να 'φτάσει' ξανά στην ιδανική θερμοκρασία για να εκχυλίσω τον επόμενο espresso. Στην αρχή ακολούθησα την τακτική, πρώτα back to back τα shots, και μετά το γάλα, αλλά αυτό "δεν προχώρησε" όπως ήταν αναμενόμενο, γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, ο πρώτος/δεύτερος καφές είχε κρυώσει... Έτσι απλά πλέον, έχουμε βρει σπίτι τις "ώρες" μας: άλλες ώρες πίνω εγώ το cappuccino μου, και άλλες οι υπόλοιποι,χαχα. Άλλωστε η μηχανή δουλεύει με χρονοδιακόπτη σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, οπότε δεν έχουμε θέμα αρχικής αναμονής.

Και το κρίσιμο ερώτημα: Τότε γιατί την επέλεξες;;
Γιατί μετά από περίπου 5 μήνες ψαξίματος και 'σκέψης' κατέληξα, πως για 1η αγορά, θέλω μια μηχανή σχετικά εύκολη στη χρήση και τη συντήρησή της, ΜΕ PID (βασικό!) την οποία να την αγοράσω από εταιρεία/κατάστημα που να μου εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά για την αγορά μου! (βλέπε barista.gr)
Για όλα αυτά συμβιβάστηκα. Αν αγόραζα ξανά μηχανή, θα την επέλεγα πάλι. Ούτως ή άλλως δεν έχω σκοπό να ζήσω ...αιώνες μαζί της. Κάποια στιγμή θα πάω σε αναβάθμιση εξοπλισμού.

All in all, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών: Τι είναι σημαντικότερο για σένα. Ο χρόνος προθέρμανσης, το PID, ο χρόνος αναμονής για αφρόγαλα/extraction, η συντήρηση, η θερμοκρασιακή σταθερότητα του μεγαλύτερου boiler, η ποιότητα του ατμού, το κατάστημα αγοράς (εγγύηση κλπ)...? Τα βάζεις κάτω, τα 'ζυγίζεις' και αποφασίζεις.

Πάντως και οι δύο επιλογές είναι εξαιρετικές, οπότε ό,τι και να επιλέξεις, ευχαριστημένος εικάζω θα μείνεις! :)

Thanos87
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Hario v60
2η Μηχανή:: Nespresso Krups
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder

Δημοσίευση από Thanos87 » Δευ Ιαν 30, 2017 6:00 pm

Luckees έγραψε:
georgio έγραψε:[...Μια ΗΧ μηχανή δεν σημαίνει και διπλο boiler?

Θάνο, να ανεβάσει ήθελες να πεις.

Παίρνει κρύο νερό από το τανκ και το ζεσταίνει; Νόμιζα παίρνει ζεστό από το boiler και το κρυώνει. :OOPS:

georgio
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees

Δημοσίευση από georgio » Δευ Ιαν 30, 2017 7:48 pm

Thanos87 έγραψε:όχι, DB είναι dual boiler, δηλαδή διπλό boiler. ΗΧ σημαίνει Heat Exchanger, δηλαδή εναλλάκτης θερμότητος. Έχει μόνο ένα boiler (ατμού) και στηρίζεται στον εναλλάκτη να ρίξει τη θερμοκρασία σε επίπεδα επιθυμητά για την εκχύλιση.
Σε ευχαριστώ! Και ποια θεωρείται "καλύτερη" ας πουμε για πιο top επιλογή ενος home barista?
Επίσης υπάρχει μηχανη αυτόματη σαν την WEGA Mininova για οικιακή χρήση;
Σορρυ για το OFF TOPIC αλλά ήθελα κάπου να τα ρωτήσω. Αν υπάρχει κάποιο κατάλληλο ποστ μπορώ να συνεχίσω εκει.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Ιαν 30, 2017 8:39 pm

Θάνο η βασική ιδέα είναι το κρύο νερό από τη δεξαμενή διακλαδίζεται σε 2 ανεξάρτητες διαδρομές. Στην πρώτη διαδρομή το νερό πάει στο boiler, το ζεσταίνει η αντίσταση και ετσι έχουμε ζεστό νερό κ ατμό (στην oscar έχουμε μόνο ατμό). Η άλλη κλειστή διαδρομή είναι ένας σωλήνας, ο οποίος λέγεται εναλάκτης (hx). Αυτός ο σωλήνας περνάει μέσα από το boiler, η θερμότητα μεταφέρεται στον σωλήνα και ζεσταίνει το νερό που περιέχει, καταλήγοντας στο group. Το πρόβλημα είναι ότι το νερό αυτό βρίσκεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία κ για να πέσουμε στην επιθυμητή, φλασάρουμε για να διώξουμε το πολύ καυτό νερό. Αυτή η κίνηση λέγεται cooling flush.
Συνημμένα
hx.jpg

Άβαταρ μέλους
gsisr
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Eureka Atom 75
2ος Μύλος:: Compak K10

Δημοσίευση από gsisr » Δευ Ιαν 30, 2017 9:07 pm

Ειδικά εσύ jazz ησουν καρφωτα για oscar! Η μηχανη δίνει τουλάχιστον ισάξιους καφέδες με τη lelit pid και πραγματικά σου λύνει τα χέρια. Τώρα για το 40λεπτο που θέλει ζεσταμα λύσεις υπάρχουν

Απάντηση