Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Re: Τελειοποιώντας την εκχύλιση με γυμνό pf

Δημοσίευση από Jazz » Πέμ Δεκ 15, 2016 3:04 pm

Illy έχω καιρό να πιω. Δε θυμάμαι καν τη γεύση! χαχα. Θυμάμαι όμως ότι μου άρεσε, ήταν από τους πρώτους καφέδες που είχα δοκιμάσει σε σωστή καφετέρια.
Τον tierra δεν τον έχω πιει ακόμα σε freddo και δε ξέρω αν προτείνεται. Λογικά αυτό θα μπορεί να μας το πει ο UltiMo. Ο Academia σε cappuccino που τον έχω έχω πιει εκτός σπιτιού πάλι, ναι, είναι ελαφρύς, αλλά γευστικός κατ' εμέ. Φαντάζομαι όμως ότι σε freddo θα γίνεται ακόμα πιο ελαφρύς. Αν μπορούσες να τον βρεις, θα σου πρότεινα με κλειστά μάτια τον danesi gold. (και άμα τον βρεις, πες το και σε μας να τρέξουμε. Νομίζω ότι τον έχει και σε 250 gr κουτάκια και η TAF, αλλά υπερβολικά ακριβά για commercial -9.5 €)

Πάντως από όσους έχω δοκιμάσει σπίτι, ο tierra μου άρεσε περισσότερο.

Chriss
Όνομα: Χρηστος
Μηχανή:: Oscar II
2η Μηχανή:: Gaggia Classic/Evo
Μύλος:: Mazzer SJ
2ος Μύλος:: Niche 0

Δημοσίευση από Chriss » Πέμ Δεκ 15, 2016 7:58 pm

17 gr o lavazza που εβαλες λογικα με δυσκολια κουμπωσε το πορταφιλτερ. Εγω ολους αυτους του ιταλικους στα 15 γρ παιζω. Εχουν μεγαλυτερο ογκο προς βαρος απο οτι οι περισσοτεροι specialty

buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Δημοσίευση από buddy » Πέμ Δεκ 15, 2016 8:55 pm

Φιλε μου ετσι οπως ειναι το grouphead της lelit και 24 gr να βαλεις στο μαμα καλαθι, το pf κουμπωνει χαλαροτατα.
Εδω ψαχνουμε καταλληλο καλαθι για να βαλουμε 15 γρ και δεν βρισκουμε, με 12αρι καλαθι εισαι καλα στα 18 γρ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος buddy την Πέμ Δεκ 15, 2016 9:00 pm, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Πέμ Δεκ 15, 2016 8:56 pm

Όχι. Μια χαρά κούμπωσε το pf, όπως πάντα.
Αποφασίστε όμως παιδιά, ο ένας μου λέει βάλε μέχρι και 17.5 για commercial , ο άλλος 15gr σε αυτά τα χαρμάνια... Με έχετε μπερδέψει. :lol:
Πάντως και ο UltiMo που παίζει αποκλειστικά με τέτοια blends νομίζω βάζει 18gr και είναι ευχαριστημένος.
Όπως και να έχει, έχω παρατηρήσει ότι με περισσότερα gr γευστικά ικανοποιούμαι περισσότερο, οπότε, δε ξέρω. Τείνω προς αυτές τις ποσότητες (16.5 - 17.5 gr)

coolmind
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Δημοσίευση από coolmind » Πέμ Δεκ 15, 2016 9:37 pm

Οσο ανεβαινεις σε γραμμαρια κανεις λιγο ποιο ανοιχτο το κοψιμο,και δοκιμαζεις,οταν δεις οτι δεν παιρνει αλλο η αρχιζει να χαλαει η γευση του ,σταματας.

Rallakias
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Δεκ 15, 2016 9:41 pm

Πόση ''σημασία'' έχει το αν θα βάλεις 15 ή 19 γρ καφέ όταν τηρείς εναν σταθερο κανονα αναλογιας στην εκχύλιση (πχ 1:2 - 1γρ καφε σκόνη για 2 γρ ροφήματος) ?
Το γευστικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να ειναι το ίδιο?
Εκτός αν αναφέρεστε σε εκχυλίσεις με δεδομένη ποσότητα ροφήματος οπότε όσο περισσοτερος καφές , τόσο εντονότερο γευστικο αποτέλεσμα!

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Πέμ Δεκ 15, 2016 10:42 pm

Περιπου το ιδιο ειναι Βασίλη σαν αποτελεσμα, κατα την γνώμη μου!
Στην μια περιπτωση (αυτη που ειναι της μοδας σημερα με το ζύγισμα της εκχύλισης) μπορουμε να θεωρήσουμε ότι κρατας σταθερη την ποσότητα του καφε και βρισκεις ποια αναλογία σου δινει την καλύτερη γευση αλλάζοντας τα γραμμαρια του ροφηματος (δηλαδη την ποσότητα), ενώ στην πιο κλασσικη, εχεις σταθερη την ποσοτητα του ροφηματος και αλλάζεις τα γραμμαρια του καφέ μεχρι να πετυχεις την βελτιστη γευση.
Τωρα το ποια μεθοδος βολευει τον καθενα, εξαρταται απο πολλά και ειναι άλλο θεμα.
Λογικα παντως πιό «σωστη» είναι η νεα μεθοδος.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Παρ Δεκ 16, 2016 2:44 am

εγω θεωρώ σωστότερο να βρεθεί ο κατάλληλος όγκος (άλεση και ποσότητα) ωστε να εχει την κατάλληλη απόσταση απο το shower. αν για τη μηχανη σου και το καλαθι σου ειναι πχ 18, τοτε το να δοκιμασεις τα 16 θα σε παει ενα δαχτυλο πιο κατω. και αυτο θα σου δωσει πολυ χειρότερο αποτέλεσμα. και ας είσαι στα "σωστά για το blend γραμμάρια".

γιαυτο πολλοί δε ζυγίζουν καν αλλα στρώνουν με το δάχτυλο και ο,τι περισεύει το πετάνε.
γεμίζουν με τον όγκο. οχι με το βάρος.
και πράγματι ο tierra εχει πολύ όγκο. είναι αφράτος. φρεσκαδούρα.
When life throws you curves, aim for the apex

coolmind
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Δημοσίευση από coolmind » Παρ Δεκ 16, 2016 9:47 am

Οι καφεδες οπως και ολα τα υπολοιπα ποσιμα και φαγωσιμα ,εχουν καποια γευση που πρέπει να βγάλουν(οποια το κανουν οχι ολα).
Απο την στιγμή που αλλαζει η ποσοτητα του καφε που προσθέτεις πρεπει να αλλάξει και η ποσότητα σε αυτο που θα πάρεις.
Επισης οπως πολυ σωστα είπε και ο Στεφανος Δωματιώτης στο τελευταιο σεμινάριο που έδωσε στο out of the box υπάρχει συνταγη για τον καθε καφε και πρεπει να διατηρείται γιατι αλλιως δεν παίρνεις αυτο που πρέπει στο φλυτζάνι.

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Παρ Δεκ 16, 2016 7:11 pm

Προς Χρήστο: (xristospet21) Δοκίμασα τον Tierra σε freddo espresso και μου άρεσε! Οπότε, μάλλον είναι προτεινόμενος και για κρύα ροφήματα! :oneup:

Απάντηση