El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Καλησπέρα σε όλους!
Λοιπόν, τι έκανα σήμερα:
Τσέκαρα λιγάκι το μύλο. Απλά πράγματα, μη φανταστείτε ότι έκανα λύσιμο. Ξεβίδωσα τη βίδα ασφαλείας (εννοείται όλα αυτά με τον μύλο εκτός πρίζας), και έστριψα το κολάρο προς fine όσο έπαιρνε. Πράγματι, παιδιά, διαπίστωσα ότι τα μαχαίρια ακούμπησαν τελείως μεταξύ τους εκεί που είναι η μαύρη μικρή βιδούλα, σαν στοπ, κάτω από το μαύρο κολάρο. Άρα, όντως δεν πάει πιο ψιλά το σύστημα, και δεν είναι ότι έχει "χαθεί" κάποια στροφή. Όλα αυτά με την προϋπόθεση βέβαια πως τα μαχαίρια είναι σωστά τοποθετημένα-πατάνε δηλαδή σωστά. Που πιστεύω δηλαδή πως δεν υπάρχει η τελευταία περίπτωση, γιατί όταν πήγα το μύλο στη eurogat, τον έβαλαν κανονικά να δουλέψει. Τον άκουσαν δηλαδή. Υποτίθεται πως τον τσέκαραν. Άρα δε θα το καταλάβαιναν αμέσως οι τεχνικοί, αν υπήρχε αυτό το θέμα;; ...
Μετά τον έβαλα να κόψει. Πολύ 'σβόλος' ρε παιδιά! Πολύ 'σβόλος'... Τσουγκράνα θες να τον διασπάσεις... Και επειδή είναι και άστρωτος ο μύλος, φτιάχνω καφέ στις 4 πχ η ώρα με κόψιμο (φαινομενικά) σωστό, και στις 5 ξαναπιάνω τη μηχανή, κόβω καφέ χωρίς να τον πειράξω και ή τα spouts κατουράνε, ή κρατιούνται και ρίχνουν σταγονίτσες... Δηλαδή έλεος. Ίδια gr, πάτημα στα 16 kg, ίδια διαδικασία...
...Επειδή μου ζητήσατε βίντεο με τη ρουτίνα μου, τράβηξα ένα με τις βασικές κινήσεις μου από τη στιγμή που έχω αλέσει μέχρι τη στιγμή που πατάω και το παραθέτω σε επόμενο post.
Διευκρινήσεις:
- Η "πατέντα" είναι το κινητό πάνω σε υψωμένη στοίβα από τα δοχεία της ζάχαρης, του ελληνικού κ.λ.π. Το ξέρω ότι μοιάζει λιγάκι γελοίο, αλλά δεν είχα κάποιον να μου κρατάει σταθερή την κάμερα.
- Η ζυγαριά στο tamping μπορεί να λέει 19 kg, αλλά εσείς να έχετε στο μυαλό σας 17kg. Πιστέψτε με τόσα είναι.
- Όταν ξαναείδα το βίντεο από το κινητό, διαπίστωσα ότι μοιάζει το tamper να τοποθετείται λιγάκι στραβά πάνω στην επιφάνεια του καφέ στο καλαθάκι - υπό γωνία. Επειδή όμως το τσέκαρα και off the record, η camera είναι παραπλανητική. Το πάτημα ήταν επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, το πάτημα (αλλά και η όλη διαδικασία) θεωρώ ότι δεν ήταν όπως θα έπρεπε. Δε φταίω εγώ. Με αγχώνει "το γυαλί" και η δημοσιότητα! χαχα
- Anyway, το όλο point του βίντεο, είναι να δείτε τι περίπου κάνω σαν διαδικασία πριν κουμπώσω το portafilter, για να με διορθώσετε. Το συνδετήρα το χρησιμοποιώ 2 φορές: Και στο ποτηράκι και μετά στο portafilter. Ο λόγος είναι ότι είναι τόσο πολλοί οι σβόλοι, που θέλει λίγο παραπάνω διαδικασία.
- Εννοείται ότι ο καφές στο ποτηράκι είναι ζυγισμένος και μετά την άλεση. (18.3 gr ώστε και ελάχιστη ποσότητα να χάσω κατά την κατανομή, να μην έχω απόκλιση)
...Αυτάαα... Ανεβάζω το βίντεο και περιμένω να πέσουν οι 'κεραυνοί' σας.
Λοιπόν, τι έκανα σήμερα:
Τσέκαρα λιγάκι το μύλο. Απλά πράγματα, μη φανταστείτε ότι έκανα λύσιμο. Ξεβίδωσα τη βίδα ασφαλείας (εννοείται όλα αυτά με τον μύλο εκτός πρίζας), και έστριψα το κολάρο προς fine όσο έπαιρνε. Πράγματι, παιδιά, διαπίστωσα ότι τα μαχαίρια ακούμπησαν τελείως μεταξύ τους εκεί που είναι η μαύρη μικρή βιδούλα, σαν στοπ, κάτω από το μαύρο κολάρο. Άρα, όντως δεν πάει πιο ψιλά το σύστημα, και δεν είναι ότι έχει "χαθεί" κάποια στροφή. Όλα αυτά με την προϋπόθεση βέβαια πως τα μαχαίρια είναι σωστά τοποθετημένα-πατάνε δηλαδή σωστά. Που πιστεύω δηλαδή πως δεν υπάρχει η τελευταία περίπτωση, γιατί όταν πήγα το μύλο στη eurogat, τον έβαλαν κανονικά να δουλέψει. Τον άκουσαν δηλαδή. Υποτίθεται πως τον τσέκαραν. Άρα δε θα το καταλάβαιναν αμέσως οι τεχνικοί, αν υπήρχε αυτό το θέμα;; ...
Μετά τον έβαλα να κόψει. Πολύ 'σβόλος' ρε παιδιά! Πολύ 'σβόλος'... Τσουγκράνα θες να τον διασπάσεις... Και επειδή είναι και άστρωτος ο μύλος, φτιάχνω καφέ στις 4 πχ η ώρα με κόψιμο (φαινομενικά) σωστό, και στις 5 ξαναπιάνω τη μηχανή, κόβω καφέ χωρίς να τον πειράξω και ή τα spouts κατουράνε, ή κρατιούνται και ρίχνουν σταγονίτσες... Δηλαδή έλεος. Ίδια gr, πάτημα στα 16 kg, ίδια διαδικασία...
...Επειδή μου ζητήσατε βίντεο με τη ρουτίνα μου, τράβηξα ένα με τις βασικές κινήσεις μου από τη στιγμή που έχω αλέσει μέχρι τη στιγμή που πατάω και το παραθέτω σε επόμενο post.
Διευκρινήσεις:
- Η "πατέντα" είναι το κινητό πάνω σε υψωμένη στοίβα από τα δοχεία της ζάχαρης, του ελληνικού κ.λ.π. Το ξέρω ότι μοιάζει λιγάκι γελοίο, αλλά δεν είχα κάποιον να μου κρατάει σταθερή την κάμερα.
- Η ζυγαριά στο tamping μπορεί να λέει 19 kg, αλλά εσείς να έχετε στο μυαλό σας 17kg. Πιστέψτε με τόσα είναι.
- Όταν ξαναείδα το βίντεο από το κινητό, διαπίστωσα ότι μοιάζει το tamper να τοποθετείται λιγάκι στραβά πάνω στην επιφάνεια του καφέ στο καλαθάκι - υπό γωνία. Επειδή όμως το τσέκαρα και off the record, η camera είναι παραπλανητική. Το πάτημα ήταν επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, το πάτημα (αλλά και η όλη διαδικασία) θεωρώ ότι δεν ήταν όπως θα έπρεπε. Δε φταίω εγώ. Με αγχώνει "το γυαλί" και η δημοσιότητα! χαχα
- Anyway, το όλο point του βίντεο, είναι να δείτε τι περίπου κάνω σαν διαδικασία πριν κουμπώσω το portafilter, για να με διορθώσετε. Το συνδετήρα το χρησιμοποιώ 2 φορές: Και στο ποτηράκι και μετά στο portafilter. Ο λόγος είναι ότι είναι τόσο πολλοί οι σβόλοι, που θέλει λίγο παραπάνω διαδικασία.
- Εννοείται ότι ο καφές στο ποτηράκι είναι ζυγισμένος και μετά την άλεση. (18.3 gr ώστε και ελάχιστη ποσότητα να χάσω κατά την κατανομή, να μην έχω απόκλιση)
...Αυτάαα... Ανεβάζω το βίντεο και περιμένω να πέσουν οι 'κεραυνοί' σας.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
- Σβόλοι, ώ σβόλοι... : https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... TZxMUR6Y0E
- Κατανομή - Πάτημα: https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... jlPdjBsamc
- Κατανομή - Πάτημα: https://drive.google.com/open?id=0B4L0G ... jlPdjBsamc
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Με το συρμα ανακατευουμε το καφε για να ανακατευτει καλυτερα η ανομοιογενεια της αλεσης, λογω single dosing και να σπασουμε πιθανο clumbing, ΔΕΝ κανουμε κατανομη με το συρμα, δαχτυλο θελει και βγαλε καφε απο το κεντρο προς τη περιφερεια
espresso junkie...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Δάχτυλο κάνω όταν έχω βάλει πάνω από 19 gr, που με 'παίρνει'. Στα 18 gr, επειδή το δοκίμασα, όσο και αν ανακατέψω στο καλαθάκι, δεν είναι ποτέ 'επαρκής' η (αν και αφράτη) ποσότητα για να γίνει επαφή με το δείκτη μου. Θέλω να πω, ότι το επίπεδο του καφέ είναι λιγάκι πιο κάτω από το επιθυμητό για αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, δεν έχω δοκιμάσει να 'σπρώξω' καφέ από το κέντρο στη περιφέρεια που λες, οπότε θα το δοκιμάσω και θα σας πω αποτέλεσμα.
Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη για τη συμβουλή σου.
Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη για τη συμβουλή σου.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Κανονικά τα βλέπω όλα εγώ δεν βλέπω κανένα δικό σου λάθος by the book oπως Είναι εδω
http://www.home-barista.com/weiss-distr ... nique.html
Εγώ προτιμώ να κάνω την κατανομή μέσα στο pf και να κερδίζω χρόνο.
Ορισμένοι θεωρούν ότι γυαλί βοηθά καλύτερα όταν πέφτει ο καφές άλλοι το χάρτινο.
Αυτός εδώ πχ τον κοπανάει μέχρι να ξεσβωλιάσει !
Το tamping μην το κοιτάς είναι για lever (μην δίνουμε και το κακό παράδειγμα)
https://m.youtube.com/watch?v=0q-SIs5spnM
http://www.home-barista.com/weiss-distr ... nique.html
Εγώ προτιμώ να κάνω την κατανομή μέσα στο pf και να κερδίζω χρόνο.
Ορισμένοι θεωρούν ότι γυαλί βοηθά καλύτερα όταν πέφτει ο καφές άλλοι το χάρτινο.
Αυτός εδώ πχ τον κοπανάει μέχρι να ξεσβωλιάσει !
Το tamping μην το κοιτάς είναι για lever (μην δίνουμε και το κακό παράδειγμα)
https://m.youtube.com/watch?v=0q-SIs5spnM
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Αν δεν μπορεις να σπρωξεις καφε με το ακρο του δεικτη, που δεν το νομιζω και λιγα γρ να χεις παλι μπορεις ανετα, τοτε σου προτεινω ανεπιφυλακτα αυτο
http://www.barista.gr/el/ocd-ergaleio-katanomhs-kafe-2
Κυκλοφορει και κινεζια στο ebay
http://www.barista.gr/el/ocd-ergaleio-katanomhs-kafe-2
Κυκλοφορει και κινεζια στο ebay
espresso junkie...
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Γιωργη το by the book γενικοτερα εχει τελειωσει στον εσπρεσσο καταλοιπα του παρελθοντος, παμε by the taste and the flavors
Παει ο εσπρεσσο που ξεραμε...
Παει ο εσπρεσσο που ξεραμε...
espresso junkie...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Γιώργο, δε βάζω τον καφέ απευθείας γιατί αφενός θέλω να αποφύγω παρακράτηση του μύλου, ήτοι άλλα gr στο καλαθάκι, ήτοι λάθος συμπεράσματα, και αφετέρου γιατί τόσος σβόλος δε διασπάται εύκολα με τη μία...
Βρε Βασίλη, δε θέλω να βγω στη ζητιανιά! Δαχτυλάκι, δαχτυλάκι! Με το δείκτη μου θα σπρώξω τον καφέ, δεν είμαστε για άλλα έξοδα τώρα! Θα τα καταφέρω!
Βρε Βασίλη, δε θέλω να βγω στη ζητιανιά! Δαχτυλάκι, δαχτυλάκι! Με το δείκτη μου θα σπρώξω τον καφέ, δεν είμαστε για άλλα έξοδα τώρα! Θα τα καταφέρω!
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Αυγοδαρτη στο ποτηρακι δε μενει τιποτα πουδρα
espresso junkie...
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: El Salvador - Santa Rita (Guachupilin Nano- lot)
Α ξέχασα να πω, ότι δοκίμασα στο pid να προσαρμόσω τις ρυθμίσεις και να πάω ένα βαθμό πάνω θερμοκρασιακά (από 101 --> 102 με offset 0), αλλά το φλιτζάνι μου φάνηκε πώς είχε ελαφρώς την πικράδα του καμένου. Είναι δυνατόν 1 βαθμός C, να έκανε τόση διαφορά στο φλιτζάνι;;
Αυγοδάρτη εε;; Δεν κακό, δεν κακό...
Αυγοδάρτη εε;; Δεν κακό, δεν κακό...