Είμαι καιρό μέλος στο forum αλλά δεν έχω αναρτήσει ποτέ κάτι μιας και μαζεύω πληροφορίες για να αποκτήσω και εγώ ένα συνδυασμό μηχανής & μύλου. Μιας και έχω σχεδόν καταλήξει, θέλω να το μοιραστώ με την κοινότητα και περιμένω και τα πολύτιμα σχόλια σας.
Αναφορικά με την μηχανή, από όσο μπορώ να καταλήξω είναι δύο οι επιλογές μου:
- Lelit PL41 PLUST PID σε single boiler
- Nuova Simonelli Oscar II σε heat exchanger
Ανάμεσα στις δύο, η αλήθεια είναι πως τείνω πιο πολύ προς την Lelit λόγω της ευκολίας κυρίως (λιγότερος χρόνος για σωστό ζέσταμα) και επειδή μου αρέσει περισσότερο και αισθητικά στο σύνολο του χώρου μου. Είμαι και λίγο πιο ρομαντικός τεχνολογικά, οπότε οι ηλεκτρονικές ευκολίες της Oscar με τρομάζουν λιγάκι.
Το βασικό μου πρόβλημα είναι ο μύλος, όπου η λίστα καταλήγει ως εξής:
- Mahlkonic Vario Home
- Compak K3 Touch
- Μεταχειρισμένο Mazzer Super Jolly
Ο Vario είναι ακριβότερος από τους άλλους δύο και παρόλο που στην τελευταία έκδοσή του έχει βελτιωθεί αρκετά, με προβληματίζουν λίγο το αδύναμο μοτέρ του και οι πιο συχνές βλάβες. Εδώ τείνω περισσότερο προς τον Compak, αλλά ο όγκος του μου φαίνεται αρκετά μεγάλος (εξου και ο Vario στην λίστα) και φοβάμαι ότι θα μου φάει αρκετό χώρο στον πάγκο.
Σκεφτόμουν και ένα εναλλακτικό σενάριο όπως π.χ. ένας Graef 702 (και μικρός και αξιόπιστος - όχι stepless όμως) ίσα ίσα για να μάθω την μηχανή και να πειραματιστώ λιιιιιγο και εφόσον με κρατήσει το όλο setup, να επενδύσω σε έναν καλύτερο μύλο.
Αυτή τη στιγμή είμαι κάτοχος μία Gaggia Unica all-in-one, η οποία ναι μεν είναι ευκολία (πατάς-ανάβει-πατάς-βγάζει-πατάς-σβήνει), αλλά ακόμη και με την παλαιότερη Kenwood μηχανή που είχα με portafilter, ο καφές που έβγαζα (μετά από πολλές δοκιμές η αλήθεια είναι) ήταν κλάσεις ανώτερος.
Τώρα για το budget, ναι μεν μιλάμε για ένα ταβάνι 1000 ευρώ, αλλά άμα ένας καλύτερος συνδυασμός βγει και λίγο παραπάνω (ή και παρακάτω βρε αδερφέ
Ευχαριστώ που με ανέχεστε και περιμένω το feedback σας.
Νίκος