Μετα την silvercrest τι?
- dkstopo
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
Re: Μετα την silvercrest τι?
Πάντως εγώ σε περίπτωση αλλαγής μηχανής μάλλον θα πήγαινα περισσότερο σε μια μεταχειρισμένη επαγγελματική 300-400 ευρό με 1 group από μία καινούργια των 500. Ο καθένας το ζυγίζει αναλογα με το τι είναι διατεθειμένος να δώσει τι χώρο έχει κτλ κτλ κτλ.
φιλικά Κώστας.
φιλικά Κώστας.
- sphinxgr
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
- Μύλος:: Ascaso imini i2
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato
Λογική η ερώτηση σου πάντως για μένα. Θεωρώ πως υπάρχουν κατηγορίες υποψήφιων home baristas ανάλογα με τα χρήματα που μπορούν διαθέσουν σε διάστημα 2 ετών για εξοπλισμό.johann69 έγραψε:Καλησπέρα σας, Μετα την silvercrest τι προτείνετε μην ανεβουμε πολυ όμως
Ευχαριστώ
α)μέχρι 100€ - μια απλή καφετιέρα της σειράς με καφέ αλεσμένο από σούπερ μάρκετ
β)μέχρι 250€ - μια καλή καφετιέρα της σειράς με καφέ αλεσμένο από σούπερ μάρκετ
γ)μέχρι 550€ - μια απλή Lelit με ξεχωριστό μύλο για χρήση με κόκκους και αρκετές ποικιλίες
δ)850€- 1000€ - Lelit 58mm με PID και ξεχωριστό μύλο για χρήση με κόκκους και αρκετές ποικιλίες και δυνατότητα να βγάλει το 95% της κάθε ποικιλίας καφέ (και φυσικά μπορεί να το καταλάβει/εκτιμήσει, γιατί είμαστε και κάποιοι που όλα ίδια μας φαίνονται ή μας αρέσει κάτι που δεν αρέσει στους περισσότερους)
ε)>1000 για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω και μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα και χρόνο για αυτό.
*Ένας απλός χρήστης που θέλει να κάνει δοκιμές και να φτάνει σε αρκετά καλό αποτέλεσμα σχετικά εύκολα, παίζει στη Γ κατηγορία.
*Αν μπορεί να διαθέσει χρόνο για δοκιμές και διάβασμα και θα γουστάρει με το πέρασμα του χρόνου, τότε πάει στη Δ.
*Ακόμα και η Β είναι μια σεβαστή κατηγορία γιατί κάποιοι απλά θέλουν να αγοράζουν τον καφέ τους απο το σούπερ, και να παίρνουν το καλύτερο αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο. Ακόμα και τα 250€ είναι πολλά για αρκετό κόσμο και πρέπει να είναι σεβαστό αυτό.
Το θέμα είναι έπειτα απο σκέψη ο κάθε υποψήφιος home barista σε ποια κατηγορία θα ήθελε να είναι και να του προταθούν επιλογές σύμφωνα με αυτή.
Δεν έχει νόημα να θες να δώσεις 200 και να σου προτείνουμε για 500. Ούτε έχει νόημα να θες για 200 αλλά να μην έχεις και μεγάλο πρόβλημα να δώσεις 500. Πρέπει ξαναλέω αρχικά να βάλει ο χρήστης το ανώτατο όριο χρημάτων που θέλει να δώσει σε διάστημα 2 ετών και να μπει στην ανάλογη κατηγορία
Εγώ πριν αρχίσω να διαβάζω το forum ήμουν Β κατηγορία (έως 250€). Μετά απο αρκετό διάβασμα αποφάσισα πως με στερήσεις και αλλαγή προτεραιοτήτων αξίζει να πάω στη Δ κατηγορία (900€) και να ξεκινήσω το μαγικό ταξίδι στις γεύσεις και τη γνώση του καφέ. Αν δεν υπήρχε το forum, θα ήμουν ακόμα στα 250€ που φάνταζαν και φαντάζουν πάρα πολλά για καφετιέρα!
- Gespresso
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Ωραία άποψη και κείμενο.
- Artisti
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Είναι λάθος το κείμενο αυτό με 100€ νομίζεις ότι κάνεις εσπρεσο αλλά στη ουσία πετάς τα λεφτά σου σε ένα καμμένο μαυροζούμι.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που βγάζει προχειρα συμπεράσματα που λειτουργούν παραπλανητικά σε όσους δεν γνωρίζουν και ψάχνουν να μάθουν.
Ο καφές ειτε ειναι απο ΣΜ είτε για το πρωτάθλημα των barista έχει δύο βασικές προδιαγραφές σε πίεση και θερμοκρασία που χωρίς αυτες πραγματικό εσπρεσο δεν έχεις και για τους ίδιους λόγους ο καφες απο τις καψουλες δεν είναι κανονικός εσπρέσο.
Ακόμα και οι φθήνοτερες Lelit κάπου στα 350€ οριακά και δύσκολα καλύπτουν αυτες τις δύο απαραίτητες προδιαγραφές του εσπρέσο αλλά τί να κάνουμε υπάρχει και ένας συμβιβασμός γιατι πραγματικά ο εσπρέσο είναι ο ακριβώτερος καφές σε εξοπλισμό απο όλους τους τύπους καφέδων.
Και για να μπεις στο κόσμο του πραγματικού εσπρέσο στο σπίτι και όχι του ψευτοεσπρεσο με αφρό αντί για κρέμα καφέ το ελάχιστο όριο μαζί με τον απαραίτητο μύλο τώρα είναι στα 500€. για πραγματικά καλό εξοπλισμό στο σπιτι με αντιστοιχα αποτελεσματα με τις καλες επαγγελματικες μηχανες τοτε ξεπερνάς άνετα το χιλιάρικο.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που βγάζει προχειρα συμπεράσματα που λειτουργούν παραπλανητικά σε όσους δεν γνωρίζουν και ψάχνουν να μάθουν.
Ο καφές ειτε ειναι απο ΣΜ είτε για το πρωτάθλημα των barista έχει δύο βασικές προδιαγραφές σε πίεση και θερμοκρασία που χωρίς αυτες πραγματικό εσπρεσο δεν έχεις και για τους ίδιους λόγους ο καφες απο τις καψουλες δεν είναι κανονικός εσπρέσο.
Ακόμα και οι φθήνοτερες Lelit κάπου στα 350€ οριακά και δύσκολα καλύπτουν αυτες τις δύο απαραίτητες προδιαγραφές του εσπρέσο αλλά τί να κάνουμε υπάρχει και ένας συμβιβασμός γιατι πραγματικά ο εσπρέσο είναι ο ακριβώτερος καφές σε εξοπλισμό απο όλους τους τύπους καφέδων.
Και για να μπεις στο κόσμο του πραγματικού εσπρέσο στο σπίτι και όχι του ψευτοεσπρεσο με αφρό αντί για κρέμα καφέ το ελάχιστο όριο μαζί με τον απαραίτητο μύλο τώρα είναι στα 500€. για πραγματικά καλό εξοπλισμό στο σπιτι με αντιστοιχα αποτελεσματα με τις καλες επαγγελματικες μηχανες τοτε ξεπερνάς άνετα το χιλιάρικο.
- sphinxgr
Όποιος έχει 100€ για καφετιέρα, να πάει να πεθάνει εν ολίγοις. Δεν έχει θέση στο forum, δεν έχει θέση στον κόσμο, και φυσικά δεν πρέπει να πίνει καφέ. Αυτό λέμε εν ολίγοις?Artisti έγραψε:Είναι λάθος το κείμενο αυτό με 100€ νομίζεις ότι κάνεις εσπρεσο αλλά στη ουσία πετάς τα λεφτά σου σε ένα καμμένο μαυροζούμι.
Περιμένω κείμενο σου πιο κατατοπιστικό στο οποίο να ξεκαθαρίζεται σε όλες τις οικονομικές κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών τι να πάρουν και τι να περιμένουν.
Βάσει των γραφόμενων σου βέβαια, δεν υπάρχει θέση για την πλέμπα που έχει 300€. Πρέπει απαραίτητα για να έχεις άποψη και λόγο να παίζεις με 500άρικα
-
georgis4
- Όνομα: γιωργος
- Μηχανή:: saeco 8423/11
- Μύλος:: graef cm702
Συμφωνω με τον απο πανω με μονη ενσταση την κατηγορια β). Με €250 παιρνεις και μηχανακι και μυλο και tamper κτλ και πινεις καφεδαρες (σε σχεση με πολλαααα μαγαζια) με λιγο πειραματισμο και φρεσκα blend καφεδακια και οχι sm. Παραδειγμα το δικο μου με μια ταπεινη saeco 8423 και ενα graef μυλαρακο.Μονο σημειο προσοχης να γινει η μηχανη unpressurized και σε συνδιασμο με φρεσκο BLEND σπυρι και κρεμες βλεπεις και οτι θες.
Ακριβος εξοπλισμος χρειαζεται για speciality καφεδες. Οποιον εμπειρο ιταλο και να ρωτησει κανεις θα του απαντησει blend σπυρι.
Οποτε υπαρχει budjet τροπος να πιει κανεις αξιοπρεπες καφεδακια αν ασχοληθει λιγο. Μην αποτρεπουμε καθε νεο στο *αθλημα* λεγοντας εσπρεσσο στο σπιτι δε πινει με κατω απο €500 πχ. Spesiality σιγουρα οχι αλλα ο speaiality δεν ειναι ο ορισμος του εσπρεσσο.
Ακριβος εξοπλισμος χρειαζεται για speciality καφεδες. Οποιον εμπειρο ιταλο και να ρωτησει κανεις θα του απαντησει blend σπυρι.
Οποτε υπαρχει budjet τροπος να πιει κανεις αξιοπρεπες καφεδακια αν ασχοληθει λιγο. Μην αποτρεπουμε καθε νεο στο *αθλημα* λεγοντας εσπρεσσο στο σπιτι δε πινει με κατω απο €500 πχ. Spesiality σιγουρα οχι αλλα ο speaiality δεν ειναι ο ορισμος του εσπρεσσο.
- sphinxgr
α)Μια απάντηση πρέπει να περιέχει οικονομικά στοιχεία ώστε ο κάθε αγοραστής να ενταχθεί σε μια κατηγορία έπειτα από έλεγχο των δικών του αναγκών / προτεραιοτήτων .
β)Πρέπει να περιλαμβάνει χρονικό ορίζοντα. Δεν είναι σωστό να του πεις θα δώσεις 350€ αλλά σε 6 μήνες να έχεις κατα νου ότι θα δώσεις άλλα 200€ και αυτός να έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει/μπορεί να διαθέσει συνολικά 350€. Για αυτό σε προτείνουμε σε ένα λογικό χρονικό ορίζοντα και βάσει του αρχικού συνόλου χρημάτων που θέλει να δαπανήσει ο αγοραστής.
γ) Πρέπει με απλά λόγια να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής τι χάνει και τι κερδίζει σε κάθε κατηγορία που εντάσσεται και έπειτα αν υπάρχουν μικρές απορίες να δίδονται διευκρινήσεις.
Προτείνω να γραφεί απο κάποιον πιο έμπειρο στην τέχνη του καφέ ένας σχετικός οδηγός που θα είναι σημείο αναφοράς για νέους χρήστες και θα έχει και προτάσεις εξοπλισμού σε αυτά τα χρήματα. Να σκέφτεται ο άλλος πως έχω 300€ να δώσω και να έχει χρήσιμη απάντηση για το τι να κάνει. Όχι να του λένε, καλά τα 300€ αλλά με 800€ θα φτιάχνεις καφεδάρες! 300€ έχει ο άνθρωπος. Είναι προφάνές βέβαια πως θα υπάρχει το σχετικό κείμενο / οδηγός, που προκαταβολικά θα ξέρει τι χάνει και τι κερδίζει.
Ναι μεν υπάρχουν σχετικοί οδηγοί, αλλά με έλλειψη οικονομικών στοιχείων και συναφείς παραμέτρους όπως απαιτούμενος χώρος, χρόνος, χρήματα. Όλες οι συγκεντρωμένες πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως σε όλους εύκολο να διαθέσουν όλα τα απαραίτητα ώστε να το επιτύχουν.
β)Πρέπει να περιλαμβάνει χρονικό ορίζοντα. Δεν είναι σωστό να του πεις θα δώσεις 350€ αλλά σε 6 μήνες να έχεις κατα νου ότι θα δώσεις άλλα 200€ και αυτός να έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει/μπορεί να διαθέσει συνολικά 350€. Για αυτό σε προτείνουμε σε ένα λογικό χρονικό ορίζοντα και βάσει του αρχικού συνόλου χρημάτων που θέλει να δαπανήσει ο αγοραστής.
γ) Πρέπει με απλά λόγια να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής τι χάνει και τι κερδίζει σε κάθε κατηγορία που εντάσσεται και έπειτα αν υπάρχουν μικρές απορίες να δίδονται διευκρινήσεις.
Προτείνω να γραφεί απο κάποιον πιο έμπειρο στην τέχνη του καφέ ένας σχετικός οδηγός που θα είναι σημείο αναφοράς για νέους χρήστες και θα έχει και προτάσεις εξοπλισμού σε αυτά τα χρήματα. Να σκέφτεται ο άλλος πως έχω 300€ να δώσω και να έχει χρήσιμη απάντηση για το τι να κάνει. Όχι να του λένε, καλά τα 300€ αλλά με 800€ θα φτιάχνεις καφεδάρες! 300€ έχει ο άνθρωπος. Είναι προφάνές βέβαια πως θα υπάρχει το σχετικό κείμενο / οδηγός, που προκαταβολικά θα ξέρει τι χάνει και τι κερδίζει.
Ναι μεν υπάρχουν σχετικοί οδηγοί, αλλά με έλλειψη οικονομικών στοιχείων και συναφείς παραμέτρους όπως απαιτούμενος χώρος, χρόνος, χρήματα. Όλες οι συγκεντρωμένες πληροφορίες μέχρι αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως σε όλους εύκολο να διαθέσουν όλα τα απαραίτητα ώστε να το επιτύχουν.
- sphinxgr
Όπως τα λεει ο φίλος. Καλύτερο αποτέλεσμα με μικρές αλλαγές στον χρόνο που απαιτείται απο το χρήστη για να μάθει και να πειραματιστεί και μάλιστα με ένα "φυσιολογικό" κόστος.georgis4 έγραψε: με μονη ενσταση την κατηγορια β). Με €250 παιρνεις και μηχανακι και μυλο και tamper κτλ και πινεις καφεδαρες (σε σχεση με πολλαααα μαγαζια) με λιγο πειραματισμο και φρεσκα blend καφεδακια και οχι sm. Παραδειγμα το δικο μου με μια ταπεινη saeco 8423 και ενα graef μυλαρακο.Μονο σημειο προσοχης να γινει η μηχανη unpressurized και σε συνδιασμο με φρεσκο BLEND σπυρι και κρεμες βλεπεις και οτι θες.
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
φυσικα οχι. δε λεμε αυτο. ειναι σαν να λεμε δεν εχω 200 ευρω για να φαω το μεσημεριανό μου, αρα δεν μπορω να αγοράσω φρέσκο σολομό και καβούρι και χαβιάρι, αρα θα βολευτω με κονσέρβα σολομο απο το μαρκετ και πατε αυγού πεστροφας και απομιμηση καβουριού. για να νομιζω οτι τρώω αρχοντικά. οχι. με 2 ευρω μπορεις να παρεις ενα πολυ πολυ ωραιο και πεντανόστιμο σουβλάκι. εναλλακτικες υπαρχουν. αν δε πιανεις το φρέσκο αστακό, θα παρεις φρέσκια καραβίδα. ή γαρίδα. δεν θα παρεις απομίμηση αστακου κονσέρβα.sphinxgr έγραψε:Όποιος έχει 100€ για καφετιέρα, να πάει να πεθάνει εν ολίγοις. Δεν έχει θέση στο forum, δεν έχει θέση στον κόσμο, και φυσικά δεν πρέπει να πίνει καφέ. Αυτό λέμε εν ολίγοις?
οποιος δεν μπορει να αγγιξει ομως τα απαραιτητα για να πιει εναν σωστο εσπρεσσο, μπορει πολυ ευκολα να πιει ενα πολυ ομορφο drip. ή ενα french press. ή μια οικονομικότατη aeropress. τοσες λύσεις υπαρχουν. γιατι δηλαδη με το ζόρι να πιεις μαπα καφε με μηχανη των 49,99 ευρω απ το Lidl; ενω με τα ίδια λεφτα παίρνεις ενα απίστευτο σετ pour over; μονο και μονο επειδη το ταμπελακι στο Lidl γραφει "μηχανη εσπρεσσο" και σενα σου χει κολλησει να πιεις εσπρεσσο;
When life throws you curves, aim for the apex
- Artisti
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Εξακολουθεί να περιφέρει την τρικυμία στο κρανίο του και να μην θέλει να καταλάβει ότι δεν είναι θέμα χρημάτων καταρχήν ο εσπρέσο αλλά προδιαγραφών.Και ταυτίζεται στη άγνοια του με κάτι τύπους που λένε "φιγουρατζίδες γιατί δίνεται τόσα λεφτά σε καφετιέρες και εγώ με την krups μου φτιάχνω ίδιο freddo με την καφετέρια"
Λοιπόν το κόστος δεν το καθορίζω εγώ ούτε κανένας άλλος αν και προσωπικά θα ήθελα να είχε την δυνατότητα και μια καφετιέρα των 50€ να μπορεί να βγάλει πραγματικό εσπρέσο.
Και ο πραγματικός εσπρέσο οπως λέει και η εγκυκλοπαιδεια που δεν διάβασες έχει απαίτηση για σταθερή πίεση 9bar και σταθερή θερμοκρασία 90c τουλάχιστον.Συνεπώς αυτά που λες για 100 και 200 ευρω απο το κεφάλι σου είναι αδύνατο να τηρήσουν τις βασικές αυτες προδιαγραφες αυτό σου λεω και.εσυ συνεχίζεις να απαντάς όπως ο ανόητος με την krups.
Espresso National Institute for making a "certified Italian espresso" are:
Parameter Value
Portion of ground coffee 7 ± 0.5 g (0.25 ± 0.02 oz)
Exit temperature of water from unit 88 ± 2 °C (190 ± 4 °F)
Temperature in cup 67 ± 3 °C (153 ± 5 °F)
Entry water pressure 9 ± 1 bar (131 ± 15 psi)
Percolation time 25 ± 5 seconds
Volume in cup (including crema) 25 ± 2.5 ml (0.85 ± 0.08 US fl oz)
Λοιπόν το κόστος δεν το καθορίζω εγώ ούτε κανένας άλλος αν και προσωπικά θα ήθελα να είχε την δυνατότητα και μια καφετιέρα των 50€ να μπορεί να βγάλει πραγματικό εσπρέσο.
Και ο πραγματικός εσπρέσο οπως λέει και η εγκυκλοπαιδεια που δεν διάβασες έχει απαίτηση για σταθερή πίεση 9bar και σταθερή θερμοκρασία 90c τουλάχιστον.Συνεπώς αυτά που λες για 100 και 200 ευρω απο το κεφάλι σου είναι αδύνατο να τηρήσουν τις βασικές αυτες προδιαγραφες αυτό σου λεω και.εσυ συνεχίζεις να απαντάς όπως ο ανόητος με την krups.
Espresso National Institute for making a "certified Italian espresso" are:
Parameter Value
Portion of ground coffee 7 ± 0.5 g (0.25 ± 0.02 oz)
Exit temperature of water from unit 88 ± 2 °C (190 ± 4 °F)
Temperature in cup 67 ± 3 °C (153 ± 5 °F)
Entry water pressure 9 ± 1 bar (131 ± 15 psi)
Percolation time 25 ± 5 seconds
Volume in cup (including crema) 25 ± 2.5 ml (0.85 ± 0.08 US fl oz)