Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Απάντηση
buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από buddy » Τετ Ιούλ 06, 2016 9:15 pm

Σωστα δεν εγινε και τιποτα και στις δυο περιπτωσεις ο καφες ηταν super.Eσυ τι καλαθι χρησιμοποιεις?να χρησημοποιω το μαμα τελικα η μεγαλυτερο?Επισης εσυ που εισαι και πιο πεπειραμενος... ims σητες και vst καλαθια αξιζουν τα λεφτα τους?αν παρω..θα εχω καλυτερα αποτελεσματα στο φλυτζανι και γενικα στις εκχυλησεις?

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Τετ Ιούλ 06, 2016 10:19 pm

Μαμα σιτα και μαμα καλαθακι ή vst, για after sale καλαθακια μονο vst για μενα, τι χρησιμοποιω ειναι αλλη ιστορια δε το προτεινω :f010:
Οπτικα καλυτερες εκχυλισεις με το μαμα θα παιρνεις, για γευση στο φλυτζανι vst.
Τα καλαθακια σου να τα γεμιζεις 1-2 χιλ κατω απο τη ντουζιερα, με 14 γρ αναγκαζεσαι να κοψεις πιο ψιλα και περνεις υπερεκχυλισμενο αποτελεσμα.
Και κοψε τα commercial σκουπιδια κριμα ειναι :red: , εχουμε φοβερους ψηστες με εκπληκτικης ποιοτητας πρωτη υλη
espresso junkie...

buddy

Δημοσίευση από buddy » Τετ Ιούλ 06, 2016 10:32 pm

Τους εχω κοψει εδω και καιρο.. μονο specialty παιρνω.. η αναφορα που εκανα για commercial ηταν τοτε που πρωτοπηρα τη μηχανη..

user76
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Baratza sette 270wi

Δημοσίευση από user76 » Σάβ Ιούλ 09, 2016 11:48 pm

εγώ σήμερα έκανα commercial καφέ ( Hausbrandt Academia ) και μου βγήκε πολύ καλός στα 16γραμμ. ...Πολύ καλύτερος απο τους specialty που δουλεύω 1 χρόνο τώρα...Δεν ξέρω τι γίνεται με τους specialty αλλά δεν έχω ευχαριστηθεί ακόμη καφέ και έδωσα ένα κάρο λεφτά...Μου βγαίνουν χωρίς ιδιαίτερη γεύση και συνήθως ξινοί με ότι ρύθμιση και αν έχω δοκιμάσει...Ελάχιστες φορές μου άρεσαν :down:

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Κυρ Ιούλ 10, 2016 12:42 am

δυστυχως και εγω μαζι με ενα φιλο που τα συζηταγαμε, βαρεθηκαμε να δοκιμαζουμε διαφορους φρέσκους.
ποτέ δεν φτιάξαμε το θεικό ποτήρι. δεν έχω την τέλεια μηχανή ή τον τέλειο μύλο ή τον τέλειο ουρανίσκο ωστε να πιω θεικό φλυτζάνι. και βαρεθηκα μια να πινω πικρο, μια ξινό, μια νεροζούμι. με 18 και 20 και 22 γραμμάρια. είναι δύσκολοι καφέδες.
γιαυτο το γύρισα στους μπαγιάτικους, ελαφρα ψημένους, όπως γράφω και στο προφίλ μου. σταθερά καλή απόδοση, πάντα με 14 γραμμάρια, και πλέον κανένας καφές στο νεροχύτη.
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
Artisti
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Κυρ Ιούλ 10, 2016 12:53 am

Ότι υπάρχουν δύσκολοι καφέδες υπάρχουν.Ότι τα χαρμάνια (blend) είναι ευκολοτερα σε φτωχές μηχανές ΟΚ.
Αλλά όχι να κάνουμε θεά το μπαγιάτικο καφέ σε κονσέρβα.

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Bezzera Aria Top
Μύλος:: Mazzer Philos
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!

Δημοσίευση από UltiMo_ » Κυρ Ιούλ 10, 2016 1:15 am

"θεα" οχι. αλλα το προτιμω. γιατι ξερω οταν πατησω το κουμπι, τι καφες θα βγει. δε θα καθομαι στο παρα 5 για δουλεια, να βγαζω ξυνιλες, και να τους πεταω στο νεροχυτη και να παλευω.
και το ιδιο διαπιστωσα οταν πηγα σε ενα νεο μικρο καφενεδακι. που το ανοιξαν δυο κοπελες. πολυ μικρο και πολυ ομορφο, με φρεσκα χειροποίητα κεικάκια και γλυκάκια.. και φρεσκο καφε απο τοπικό ψήστη.
ωραία λεω! παω να δοκιμασω.
η ξινίλα που ήπια δεν περιγράφεται. γνωριμο αποτέλεσμα. το εχω πιει σπίτι μου πολλές φορές. όσο και να λεμε οτι οι καφεδες έξω ειναι χάλια. προτιμω τον illy τον χάλια ή τον jacobs τον χάλια. παρά τον "φρέσκο" που δεν πετυχαίνει.
και τα κορίτσια είχαν mazzer super jolly και ενα τέρας Expobar. αρα ούτε ο εξοπλισμός φταίει.

ισως φταίει το ψηστήρι. άλλο ψηστήρι έχει ο βολιώτης ή ο αθηναίος ή ο δραμινός. και άλλο έχει ο ίλλης και ο χάουσμπράντς
When life throws you curves, aim for the apex

Άβαταρ μέλους
Artisti
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it

Δημοσίευση από Artisti » Κυρ Ιούλ 10, 2016 3:55 am

Δεν ειναι το ψησιμο (ειναι ως ενα βαθμο) όσο το χαρμάνι τους που ειναι υπολογισμένο να δουλευει με χάλια μηχανες και ασχετους.
Ειναι σαν τα Σκωτσέζικα ουίσκυ επειδή ο πολύς κόσμος δεν άντεχε τα "μονοποικιλιακά" μάλτ έφτιαξαν το "χαρμανι" μπλεντ που όλοι ξέρουμε.
Ε τώρα οι κοπελίτσες επειδή πήραν καφέ και εξοπλισμό δεν σημαινει ότι έγιναν και barista και ουτε ειναι ευκολη δουλεια αυτη.
Στο YouTube κυκλοφορει ενα βιντεο που δειχνει τα καλά κεντρικα καφέ του Μιλάνο.
Σε ενα απο.τα παλια καφέ εφτιαχνε μόνο ένας και κανένας αλλος αλλά και αυτός δεν εκανε τιποτα αλλο στεκόταν δίπλα στη μηχανή και περίμενε.Και φυσικά η πελάτες πηγαιναν εκει για να πιουν καφέ που έχει φτιάξει αυτός που έχει "χέρι" για αυτην την δουλειά.
Παλιά θυμάμαι στο χωριό ειχε τρία καφενεία ο παπους μου πηγαινε μόνο σε ενα συχνά με επαιρνε μαζί του (για πορτοκαλαδα).Μια φορά του λέω παπου γιατί δεν πας και σε αυτο το καφενειο που είναι απέναντι ;
Γιατί οι γυναίκες δεν ξέρουν να ψήσουν σωστά τον καφέ αν ήταν θα μου εφτιαχνε καφέ και η γιαγιά αου.
Και πραγματικά καφέ σπίτι δεν επινε ποτέ και η γιαγιά μου εφτιαχνε καφέ μόνο για την ίδια και τις γειτόνισες που μαζευονταν να κουτσομπολέψουν όλο το χωριό.

buddy

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Ιούλ 10, 2016 8:39 am

Παιδες νομιζω οτι κατι κανετε λαθος (στην παρασκευη του καφε)...Ultimo νομιζα οτι στο προφιλ σου "οι καφεδες μου: μπαγιατικοι" νομιζα οτι εκανες χαβαλε... οχι οτι το εννοουσες...Μεχρι να παρω μηχανη να βρω το forum δεν ηξερα τι ειναι specialty coffees.. η πρωτη φορα που δοκιμασα specialty δεν μου αρεσαν γιατι εκτος απο τη γευση του καφε..γευτικα και τα φρουτα, τη σοκολατα κ.τ.λ. και λεω τι σκατα...καφε με γευσεις θα πινω τωρα...κι ομως μεγαλο λαθος..ειχα απλα συνηθισει τους αλλους...την αλλη μερα το πρωι πηγαινοντας για δουλεια πηρα το καθιερωμενο εσπρεσακι απο καφετερια εξω και καταλαβα τη μεγαλη διαφορα ποιοτητας των specialty με τους commercial...οι γευσεις που εχεις στο στομα σου ειναι απλα η μερα με την νυχτα...τωρα γιατι σας βγαινουν πικροι ή ξινοι δεν μπορω να καταλαβω..παντως για να βγαινει πικρος ή ξινος ο καφες κατι φταιει... και ο μονος που δεν φταιει ειναι ο καφες..μηπως παιζει κατι με την θερμοκρασια εκχυλησης?περιμενετε να περασουν 10 - 12 μερες απο το roast date?επισης φανταζομαι ξερετε οτι με specialty ξεχναμε τον κανονα των 25 - 30 sec.. καθε specialty εχει τη δικη του ιεροτελεστια...(χρονο εκχυλησης,γραμμαρια,θερμοκρασια) σε γενικες γραμμες (γενικα λεμε...) απο taf: 21 γρ καφε, 40 sec, 50-60 ml και γινεται παρτυ μεσα στο στομα μου... επισης και τα 0,5 γρ καφε εχουν διαφορα στο φλυτζανι...θελει πολλες δοκιμες.. και απολυτη ακριβεια...για το θεϊκο εσπρεσακι!

buddy

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Ιούλ 10, 2016 9:28 am

μη σας πω οτι και το 0,2 γρ και 0,3 γρ εχουν διαφορα στο φλυτζανι...θελει απολυτη μα απολυτη ακριβεια!

Απάντηση