Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
user76
Δημοσιεύσεις: 161
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 07, 2014 5:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από user76 » Παρ Ιουν 12, 2015 8:44 pm

Christos έγραψε:Κανονικά ναι, άμα είναι σαν αυτό των Gaggia. Αλλά γιατί να ασχολείσαι με το pressurized;
επειδή είμαι αρχάριος, είπα να πάρω έτοιμο αλεσμένο καφέ για να δοκιμάσω την μηχανή και το κόψιμο του καφέ και μετά να πάω σε non pressurized...
είδα σε ένα βίντεο ότι για να κάνεις pressurized, πρέπει να βάλεις στην τρύπα του pf ένα πλαστικό πραγματάκι αλλιώς τινάζει ο καφές...ισχύει και που το βρίσκεις αυτό ;;;δεν θυμάμαι να είταν μέσα στις συσκευασίες :coffee:
και κάτι άλλο...επιτρέπεται το tamping σε pressurized ;;;

james20

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από james20 » Τετ Ιουν 17, 2015 11:48 am

Καλημέρα σας :) όταν λέτε 14-19 g καφέ εννοείτε το σπυρί ή τον καβουρδισμένο;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Christos » Τετ Ιουν 17, 2015 11:55 am

Καλημέρα και καλωσόρισες στο forum.
Το σπυρί είναι καβουρδισμένο. Εννοούμε 14-19g τελικής σκόνης καφέ, όπως αυτή προκύπτει από την άλεση των καβουρδισμένων σπυριών.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

james20

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από james20 » Τετ Ιουν 17, 2015 12:03 pm

αααα νόμιζα ότι σπυρί-κόκος ήταν το ίδιο...Ευχαριστώ και πάλι καλή σας ημέρα!

user76
Δημοσιεύσεις: 161
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 07, 2014 5:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από user76 » Πέμ Ιουν 18, 2015 2:25 pm

με τον ίδιο αλεσμένο καφέ αλλά με διαφορετικά γραμμάρια στο pf, παίρνουμε ίδια ποσότητα ml εκχύλισης ;; π.χ για διπλό, παίρνουμε ίδια ml στα 14 γραμμ. και ίδια στα 17 γραμμ. ;;;

για να πετύχουμε στα 60ml διπλο καφέ πιο ελαφρύ ή πιο βαρύ, πρέπει να αυξάνουμε ή να μειώνουμε τα γραμμάρια ή να κόβουμε πιο πολύ ή πιο λίγο τον καφέ στο άλεσμα ;;;

ioannk

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από ioannk » Τρί Σεπ 15, 2015 4:45 pm

Επειδη δεν εχω εσπρεσσο ποτηρακι με αναγραφόμενα ml. θελω να μετράω την ποσοτητα ροφηματος σε γραμμαρια. Ετσι βάζω για διπλό εσπρεσσο 17-18gr καφε .
Πρεπει να περιμενω 50-60gr ροφηματός ή κατι αλλο?

Άβαταρ μέλους
Edesso
Δημοσιεύσεις: 1083
Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Τοποθεσία: Έδεσσα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Edesso » Τρί Σεπ 15, 2015 5:43 pm

1/2 δηλ 35γρ για αρχη και εισαι καλα σε 25-30" , σιγα σιγα μπορεις να μειωσεις τα γρ του ροφηματος αν θες πιο γεματο σωμα και εντονες γευσεις
espresso junkie...

lazostat
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Τετ Δεκ 30, 2015 4:51 pm

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από lazostat » Κυρ Ιαν 03, 2016 2:18 pm

Στο πρώτο ποστ μιλάτε για πίεση και θερμοκρασία, αλλα είναι παράγοντες που δεν μπορώ να υπολογίσω με την μηχανή που διαθέτω. Philips Saeco 8423/11.

lazostat
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Τετ Δεκ 30, 2015 4:51 pm

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από lazostat » Δευ Ιαν 04, 2016 2:05 am

Παιζει ρολο εαν η μηχανη ειναι ημι-αυτοματη ή αυτοματη; Τι ακριβως μηχανη ειναι αυτη που εχω εγω;

lazostat
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Τετ Δεκ 30, 2015 4:51 pm

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από lazostat » Πέμ Ιαν 14, 2016 8:05 pm

triptsis έγραψε:1/2 δηλ 35γρ για αρχη και εισαι καλα σε 25-30" , σιγα σιγα μπορεις να μειωσεις τα γρ του ροφηματος αν θες πιο γεματο σωμα και εντονες γευσεις
Αν το αφησω 30 δευτερολεπτα θα βγαλει 100γρ καφε! Και στα 25 δευτερολεπτα που το αφηνω παλι 65+ βγαζει!! Γιατι γινεται αυτο; Κανω κατι λαθος;

Ειτε 10γρ καφε βαλω, ειτε 17γρ καφε, παλι βγαζει αρκετη ποσοτητα στα 25 δευτερολεπτα. Εχω μπερδευτει!!!

Απο το 15ο δευτερολεπτο και μετα ο καφες βγαινει πιο ανοιχτοχρωμος και μετα ριχνει μονο αφρο νομιζω.

Εχω την Saeco 8423.

Απάντηση