Συντήρηση Bialetti Brikka
Συντήρηση Bialetti Brikka
Καλησπέρα σας,
ανοίγω το παρόν θέμα μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο φόρουμ για το μπρίκι Brikka της Bialetti, η οποία αφ' ενός μου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τη συντήρηση της εν λόγω μηχανής, αφ' ετέρου μου παρείχε ορισμένες επιπρόσθετες πληροφορίες για την Brikka. Αρχικά, να αναφέρω ότι έχω το συγκεκριμένο μοντέλο γύρω στα 4-5 χρόνια για περιστασιακή οικιακή χρήση.
Η γνωριμία μου με το "σπιτικό" espresso έγινε στο γραφείο που δούλευα, το αφεντικό μου -σπουδαγμένος στην Ιταλία- έχει επίσης μεράκι με τον καφέ, έτσι κάθε πρωί απολαμβάναμε ένα φρεσκοαλεσμένο φρεσκοψημένο espresso σε ηλεκτρική μηχανή (τη μάρκα δεν την θυμάμαι).
Μετά από τη σύντομη αυτή γνωριμία, πίστευα ότι την ίδια ποιότητα μπορώ να την απολαύσω και μια απλούστερη και φθηνότερη μηχανή. Αγόρασα με 50€ την 4πλη Brikka, ο καφές στην αρχή ήταν καλός, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Ίσως ο πήχης μου να ήταν αρκετά ψηλά, το αποτέλεσμα όμως ήταν μετριότατο. Άλλαξα (σκόνη) καφέ, το ίδιο. Επίσης, όπως έχει αναφερθεί και από άλλους χρήστες, το "καϊμάκι" σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανιζόταν!
Ύστερα από λίγο καιρό, παρατήρησα ότι είχα αμελήσει το θέμα της συντήρησης. Ανακάλυψα ότι η καφετιέρα αποσυναρμολογείται πλήρως και άρχισα να καθαρίσω εξωτερικά τα άλατα με cif και το εσωτερικό με οδοντόβουρτσα. Το θέμα είναι όμως ότι η γεύση παραμένει η ίδια, λίγο καβουρντισμένη αλλά ελαφρώς ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ.
Και ερωτώ: Μήπως η μεταλλική γεύση οφείλεται σε διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος της μηχανής; Έχει αποκτήσει ήδη ένα καφετί χρώμα, αλλά φαντάζομαι πως προέρχεται από τον καφέ. Μπορώ να βάλω viakal ή cif εσωτερικά για να φύγουν τα άλατα; Ο καθαρισμός και το τρίψιμο με οδοντόβουρτσα αρκούν;
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω η σύντομη ιστορία μου να μην ήταν κουραστική!
ανοίγω το παρόν θέμα μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο φόρουμ για το μπρίκι Brikka της Bialetti, η οποία αφ' ενός μου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για τη συντήρηση της εν λόγω μηχανής, αφ' ετέρου μου παρείχε ορισμένες επιπρόσθετες πληροφορίες για την Brikka. Αρχικά, να αναφέρω ότι έχω το συγκεκριμένο μοντέλο γύρω στα 4-5 χρόνια για περιστασιακή οικιακή χρήση.
Η γνωριμία μου με το "σπιτικό" espresso έγινε στο γραφείο που δούλευα, το αφεντικό μου -σπουδαγμένος στην Ιταλία- έχει επίσης μεράκι με τον καφέ, έτσι κάθε πρωί απολαμβάναμε ένα φρεσκοαλεσμένο φρεσκοψημένο espresso σε ηλεκτρική μηχανή (τη μάρκα δεν την θυμάμαι).
Μετά από τη σύντομη αυτή γνωριμία, πίστευα ότι την ίδια ποιότητα μπορώ να την απολαύσω και μια απλούστερη και φθηνότερη μηχανή. Αγόρασα με 50€ την 4πλη Brikka, ο καφές στην αρχή ήταν καλός, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Ίσως ο πήχης μου να ήταν αρκετά ψηλά, το αποτέλεσμα όμως ήταν μετριότατο. Άλλαξα (σκόνη) καφέ, το ίδιο. Επίσης, όπως έχει αναφερθεί και από άλλους χρήστες, το "καϊμάκι" σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανιζόταν!
Ύστερα από λίγο καιρό, παρατήρησα ότι είχα αμελήσει το θέμα της συντήρησης. Ανακάλυψα ότι η καφετιέρα αποσυναρμολογείται πλήρως και άρχισα να καθαρίσω εξωτερικά τα άλατα με cif και το εσωτερικό με οδοντόβουρτσα. Το θέμα είναι όμως ότι η γεύση παραμένει η ίδια, λίγο καβουρντισμένη αλλά ελαφρώς ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ.
Και ερωτώ: Μήπως η μεταλλική γεύση οφείλεται σε διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος της μηχανής; Έχει αποκτήσει ήδη ένα καφετί χρώμα, αλλά φαντάζομαι πως προέρχεται από τον καφέ. Μπορώ να βάλω viakal ή cif εσωτερικά για να φύγουν τα άλατα; Ο καθαρισμός και το τρίψιμο με οδοντόβουρτσα αρκούν;
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω η σύντομη ιστορία μου να μην ήταν κουραστική!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
Καλωσόρισες στο forum.
Εμένα η εντύπωση μου είναι ότι εσωτερικά την καθαρίζεις μόνο με νερό, ούτε καν με σαπούνι για τα πιάτα, και στεγνώνεις με χαρτοπετσέτα. Αυτό γιατί θέλεις να υπάρχει ένα στρώμα από λάδια καφέ να επικαλύπτει τις μεταλλικές επιφάνειες της, ώστε να μην δίνει αυτήν την μεταλλική γεύση. Οπότε προσωπικά θα σου συνιστούσα σίγουρα ΟΧΙ με απορρυπαντικά τύπου Cif. Εάν έχει πιάσει πολλά άλατα ο θάλαμος νερού, στο κάτω μέρος, μπορείς να δοκιμάσεις με ζεστό νερό και λίγο ξύδι.
Πάντως καλό καφέ από τέτοιο μπρίκι και μάλιστα με προαλεσμένο καφέ, δεν παίρνεις με τίποτα. Εάν θέλεις κάτι που να πίνεται αγοράζεις μύλο και βρίσκεις φρεσκοψημένο κατάλληλο καφέ σε σπυρί.
Τέλος τον καφέ αυτόν που δίνουν αυτά τα μπρικάκια κατ΄ευφημισμό τον αποκαλούμε espresso. Καμία σχέση. Εάν θέλεις espresso θέλεις μηχανή κατάλληλη να ανεβάζει την πίεση στα 9bar και φυσικά μύλο, καφέ σε σπυρί κ.τ.λ.
Εμένα η εντύπωση μου είναι ότι εσωτερικά την καθαρίζεις μόνο με νερό, ούτε καν με σαπούνι για τα πιάτα, και στεγνώνεις με χαρτοπετσέτα. Αυτό γιατί θέλεις να υπάρχει ένα στρώμα από λάδια καφέ να επικαλύπτει τις μεταλλικές επιφάνειες της, ώστε να μην δίνει αυτήν την μεταλλική γεύση. Οπότε προσωπικά θα σου συνιστούσα σίγουρα ΟΧΙ με απορρυπαντικά τύπου Cif. Εάν έχει πιάσει πολλά άλατα ο θάλαμος νερού, στο κάτω μέρος, μπορείς να δοκιμάσεις με ζεστό νερό και λίγο ξύδι.
Πάντως καλό καφέ από τέτοιο μπρίκι και μάλιστα με προαλεσμένο καφέ, δεν παίρνεις με τίποτα. Εάν θέλεις κάτι που να πίνεται αγοράζεις μύλο και βρίσκεις φρεσκοψημένο κατάλληλο καφέ σε σπυρί.
Τέλος τον καφέ αυτόν που δίνουν αυτά τα μπρικάκια κατ΄ευφημισμό τον αποκαλούμε espresso. Καμία σχέση. Εάν θέλεις espresso θέλεις μηχανή κατάλληλη να ανεβάζει την πίεση στα 9bar και φυσικά μύλο, καφέ σε σπυρί κ.τ.λ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
Ευτυχώς η πρώτη μου επαφή με espresso ήταν όντως με καφέ σπυρί, μύλο, καλή μηχανή κλπ!
Άρα θεωρώ θετικό σημάδι την "καφέ" στρώση στα τοιχώματα του μπρικιού, ξεχνάω τα χημικά και... συνηθίζω τη μεταλλική γεύση, ελπίζοντας να μην πίνω μαζί με τον καφέ και μόρια μετάλλου!
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
Άρα θεωρώ θετικό σημάδι την "καφέ" στρώση στα τοιχώματα του μπρικιού, ξεχνάω τα χημικά και... συνηθίζω τη μεταλλική γεύση, ελπίζοντας να μην πίνω μαζί με τον καφέ και μόρια μετάλλου!
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
Επισυνάπτω, αν είναι χρήσιμο, 3 φωτογραφίες του εσωτερικού.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, Χρήστο, ο καφέ χώρος που εμφανίζεται είναι αποτέλεσμα κατακάθισης του καφέ; Δεν έχει, δηλαδή, καμία σχέση με διάβρωση;
Η μυρωδιά πάντως, θυμίζει παλιά κέρματα, σαν υγρό μέταλλο κάπως... Δεν είναι και η πιο ευχαριστη.
Ευχαριστώ!
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, Χρήστο, ο καφέ χώρος που εμφανίζεται είναι αποτέλεσμα κατακάθισης του καφέ; Δεν έχει, δηλαδή, καμία σχέση με διάβρωση;
Η μυρωδιά πάντως, θυμίζει παλιά κέρματα, σαν υγρό μέταλλο κάπως... Δεν είναι και η πιο ευχαριστη.
Ευχαριστώ!
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
Το μπρίκι ειναι σαν τη κατσαρόλα. Όπως πλένει τη κατσαρόλα πλύνε και αυτο. Σίγουρα θα φύγει το επίστρωμα του καφέ που εχει κολλήσει επάνω.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
Τα ίδια με εσένα είχα κάνει και εγώ πριν πολλά χρόνια οταν πρωτοπήγα Ιταλία.
Πήρα σφουγγάρι και καθάρισα τα λάδια του καφέ μιας bialetti και μόνο που δεν την κοπάνησαν σ το κεφάλι μετά οι Ιταλοί που ήξεραν τί παίζει.
Μόνο αφαλάτωση αν εχει πιασει πολλα αλατα με λευκο ξυδι κανουμε και τα λαδια του καφε μονο ενα ξεπλυμα με νερο κανουμε στο τελος οπως σου ειπαν.
Επίσης η bialetti αν δεν είναι εντελώς στεγνή την κραταμε λυμενη γιατι διαφορετικα πιανει μουχλα μεσα.
Στη Ιταλία μόνιμα της ειχαν ανοικτες και ήταν το πρωτο πράγμα που προσεξα.
Πήρα σφουγγάρι και καθάρισα τα λάδια του καφέ μιας bialetti και μόνο που δεν την κοπάνησαν σ το κεφάλι μετά οι Ιταλοί που ήξεραν τί παίζει.
Μόνο αφαλάτωση αν εχει πιασει πολλα αλατα με λευκο ξυδι κανουμε και τα λαδια του καφε μονο ενα ξεπλυμα με νερο κανουμε στο τελος οπως σου ειπαν.
Επίσης η bialetti αν δεν είναι εντελώς στεγνή την κραταμε λυμενη γιατι διαφορετικα πιανει μουχλα μεσα.
Στη Ιταλία μόνιμα της ειχαν ανοικτες και ήταν το πρωτο πράγμα που προσεξα.
- digibill
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: EurekaMignon Manuale
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Ipanema, Utopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
Χρησιμοποιώ καθημερινώς μια brikka (2 cups) τον τελευταίο ένα χρόνο (μαζί με μύλο porlex). Κατά μέσο όρο κάνω 2 καφέδες την ημέρα. Σήμερα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση:
Γενικά απλά την ξεπλένω μετά απο κάθε χρήση, περιστασιακά την λύνω και την περνάω και με σαπουνάδα.
Έχει νόημα να παλέψω να την καθαρίσω περισσότερο; Ή να την αφήσω έτσι;
Γευστικά δεν μπορώ να πω ότι έχω παρατηρήσει κάτι σε "μέταλλο"...
Γενικά απλά την ξεπλένω μετά απο κάθε χρήση, περιστασιακά την λύνω και την περνάω και με σαπουνάδα.
Έχει νόημα να παλέψω να την καθαρίσω περισσότερο; Ή να την αφήσω έτσι;
Γευστικά δεν μπορώ να πω ότι έχω παρατηρήσει κάτι σε "μέταλλο"...
-
- Δημοσιεύσεις: 247
- Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2015 3:22 pm
- Όνομα: GEORGIOS
- Μηχανή:: Lelit Plus PID/
- 2η Μηχανή:: elektra microcasa
- Μύλος:: eureka mignon
- 2ος Μύλος:: COMPAK K3
- Οι καφέδες μου:: tigrato
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
σκετο νερο.τα ελαια του καφε προστατευουν το αλουμινιο.η καλυτερη μοκα.την ειχα αλλα την εχασα.ακριβη αλα υψηλης ποιοτητας αλουμινιο και ο καλυτερος καφε απο μοκα.
- digibill
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: EurekaMignon Manuale
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Ipanema, Utopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Συντήρηση Bialetti Brikka
Εχοντας πιει πολλους καφεδες απο αλλα mokka pots αλλα και απο απειρες ηλεκτρικες εσπρεσιερες μεχρι 100€, ο συνδυασμος brikka + φρεσκοςλεσμενος καφες στον porlex μου εχει δωσει μακραν τα πιο γευστικα αποτελεσματα... Ειδικα με τα υπολοιπα mokka pots το αποτελεσμα γευστικα δεν εχει καμια σχεση...