Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις 
- Artisti
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Στη κατηγορία των καφέδων υπάρχουν πολλές.
16-17 γρ καφε για τη σαεκο ειναι 3.5 κοφτα κουταλακια του γλυκου; Εκανα μια δοκιμη μπορει να επιβεβαιωσει ενας;
-
stelios38
Καλησπέρα.Και εγώ καινούριος στην διαδικασία του καλού καφέ .Ύστερα απο πολύ διάβασμα έχω κάνει το εξής.Η μηχανή που έχω ειναι μια gaggia carezza deluxe.Για διπλό εσπρέσο βάζω 17 γραμμάρια καφέ και πατάω με δύναμη περίπου στα 15 κιλά.Ο καφές βγαίνει στα 19 δευτερόλεπτα 60ml.Έχει ωραία γεύση και μέτρια κρεμά.Ο καφές που αγοράζω είναι lavazza.Που κάνω λάθος και έχω πιο γρήγορο χρόνο?19 δευτερόλεπτα αντι για 25-30 ? Ξέρει κάποιος να μου πει το ιδανικό κόψιμο καφέ για την μηχανή μου? Δεν έχω δικό μου μύλο.
- an19gi75
- Όνομα: Τάσος
- Μηχανή:: lelit pl41em
- 2η Μηχανή:: Delonghi ECO 310.R
- Μύλος:: graef cm800
- Οι καφέδες μου:: σε αναζήτηση
Για να σου βγει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να κόψεις πιο ψιλά. Δεν υπάρχει σταθερή ρύθμιση γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες, ακόμη και οι καιρικές συνθήκες. Είναι δύσκολο ως αδύνατο να καταφέρεις αυτό το πράγμα, χωρίς να έχεις δικό σου μύλο. Ακόμη και αν το πετύχεις με έτοιμο κόψιμο, την άλλη μέρα ο καφές θα θέλει άλλο κόψιμο, και θα τον έχεις ήδη κομμένο.
Όταν με το καλό πάρεις μύλο, θα πρέπει να κάνεις dial in. Με λίγα λόγια θα διαλέξεις μια ρύθμιση(στην αρχή στην τύχη), θα μετρήσεις τη μάζα του καφέ και θα δεις σε πόσο χρόνο βγαίνει πόσος όγκος (άλλοι προτιμάνε μάζα). Αν σου βγαίνει γρήγορα θα πρέπει ή να κόψεις πιο ψιλά ή να βάλεις περισσότερο καφέ στο portafilter. Αν σου βγαίνει αργά θα πρέπει να κόψεις πιο χοντρά ή να βάλεις λιγότερο καφέ στο portafilter. Με κάθε αλλαγή στη ρύθμιση του μύλου θα πρέπει να πετάς την πρώτη ποσότητα που βγαίνει γιατί θα είναι προηγούμενης ρύθμισης (αυτή η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την κατακράτηση του μύλου). Όταν πηγαίνει σε πιο ψιλή ρύθμιση του μύλου, θα πρέπει να το κάνεις με το μύλο σε λειτουργία.
Με δοκιμή και πλάνη θα πετύχεις το ζητούμενο. Αυτό σε όγκο μεταφράζεται σε 50-60ml διαλύματος (μαζί με την κρέμα) σε χρονικό διάστημα 25-30s. Το χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικό και μπορείς να το παραβείς,αφού το ζητούμενο είναι η γεύση. Αν θέλεις πάλι να παίζεις με μάζα, θα πρέπει να διαλέξεις μια "συνταγή". Αυτό είναι η αναλογία της μάζας του καφέ που παίρνεις προς τη μάζα του καφέ που ζυγίζεις στο κόψιμο. Η συνταγή μπορεί να παίξει από 3/1 μέχρι 1/1. Για παράδειγμα με συνταγή 2/1 για 20g κομμένου καφέ θα πρέπει να πάρεις 40g καφέ πόσιμου.
Αυτά.
Όταν με το καλό πάρεις μύλο, θα πρέπει να κάνεις dial in. Με λίγα λόγια θα διαλέξεις μια ρύθμιση(στην αρχή στην τύχη), θα μετρήσεις τη μάζα του καφέ και θα δεις σε πόσο χρόνο βγαίνει πόσος όγκος (άλλοι προτιμάνε μάζα). Αν σου βγαίνει γρήγορα θα πρέπει ή να κόψεις πιο ψιλά ή να βάλεις περισσότερο καφέ στο portafilter. Αν σου βγαίνει αργά θα πρέπει να κόψεις πιο χοντρά ή να βάλεις λιγότερο καφέ στο portafilter. Με κάθε αλλαγή στη ρύθμιση του μύλου θα πρέπει να πετάς την πρώτη ποσότητα που βγαίνει γιατί θα είναι προηγούμενης ρύθμισης (αυτή η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την κατακράτηση του μύλου). Όταν πηγαίνει σε πιο ψιλή ρύθμιση του μύλου, θα πρέπει να το κάνεις με το μύλο σε λειτουργία.
Με δοκιμή και πλάνη θα πετύχεις το ζητούμενο. Αυτό σε όγκο μεταφράζεται σε 50-60ml διαλύματος (μαζί με την κρέμα) σε χρονικό διάστημα 25-30s. Το χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικό και μπορείς να το παραβείς,αφού το ζητούμενο είναι η γεύση. Αν θέλεις πάλι να παίζεις με μάζα, θα πρέπει να διαλέξεις μια "συνταγή". Αυτό είναι η αναλογία της μάζας του καφέ που παίρνεις προς τη μάζα του καφέ που ζυγίζεις στο κόψιμο. Η συνταγή μπορεί να παίξει από 3/1 μέχρι 1/1. Για παράδειγμα με συνταγή 2/1 για 20g κομμένου καφέ θα πρέπει να πάρεις 40g καφέ πόσιμου.
Αυτά.
-
stelios38
Σήμερα καταφερα και πήρα ενα ωραίο καφέ σε γεύση και σε κρέμα. Για διπλό εσπρέσο βάζω 17 γραμμάρια καφέ και πατάω με δύναμη περίπου στα 15 κιλά.Ο καφές βγήκε στα 29 δευτερόλεπτα 60ml. Κόψιμο καφέ για την μηχανή μου έκανα στα 2,5 αυτή την φορά και δεν είχα καθόλου μπούκωμα,δεν ξέρω αν το κόψιμο που έκανα είναι σωστό αλλα δοκιμάζω.
Δεν έχω δικό μου μύλο και νομίζω οτι χρειάζεται για να μην τρέχω στα καφεκοπτεία.
Μπορεί κάποιος να πρωτινή ενα καλό μύλο και οικονομικό
stelios38 (gaggia carezza deluxe)
Δεν έχω δικό μου μύλο και νομίζω οτι χρειάζεται για να μην τρέχω στα καφεκοπτεία.
Μπορεί κάποιος να πρωτινή ενα καλό μύλο και οικονομικό
stelios38 (gaggia carezza deluxe)
-
harryv
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Κοίτα για κανά graef με 100-120€. Υπάρχει στην ενότητα μύλοι συζήτηση γι αυτούς.
- crs13
- Όνομα: Christos
- Μηχανή:: Lelit Anna PL41TEM
- Μύλος:: DF64
Καλησπέρα σε όλους,
νέος και γω στον κόσμο του εσπρέσο και αντιμετοπίζω ένα θεματάκι.
Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν πατάω τον καφέ ενώ το καλαθάκι βρίσκεται μέσα στο pf συνήθως πατιέται στραβά.
μπορώ να πατάω τον καφέ στο καλαθάκι και μετά να τοποθετώ το καλαθάκι στο pf ή μήπως αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα?
ΥΓ. χρησιμοποιώ ένα αρκετά καλό και βαρύ tamper!
νέος και γω στον κόσμο του εσπρέσο και αντιμετοπίζω ένα θεματάκι.
Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν πατάω τον καφέ ενώ το καλαθάκι βρίσκεται μέσα στο pf συνήθως πατιέται στραβά.
μπορώ να πατάω τον καφέ στο καλαθάκι και μετά να τοποθετώ το καλαθάκι στο pf ή μήπως αυτό θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα?
ΥΓ. χρησιμοποιώ ένα αρκετά καλό και βαρύ tamper!
Στη σαεκο διαβασα 16 δευτερα καπου
Ειναι απο τη στιγμη που γυριζεις το λεβιε αριστερα σωστα; Απο τοτε ξεκινας να μετρας; Ή απο τοτε που αρχιζει η εκχυλιση;
Επισης μπορει καποιος να μου πει που θα βρω τον πιο φτηνο Illy της αγορας; Ειτε κομμενος ειτε σπυρι
Εστω και σε πμ
Ειναι απο τη στιγμη που γυριζεις το λεβιε αριστερα σωστα; Απο τοτε ξεκινας να μετρας; Ή απο τοτε που αρχιζει η εκχυλιση;
Επισης μπορει καποιος να μου πει που θα βρω τον πιο φτηνο Illy της αγορας; Ειτε κομμενος ειτε σπυρι
Εστω και σε πμ
-
harryv
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
25-30 δεύτερα 50-60ml για normal δόσεις των 14-15 gr. Χρόνος από τότε που πατάς το κουμπί.
Για τα φθηνότερο ψάξτο στο skroutz
Για τα φθηνότερο ψάξτο στο skroutz