La San Marco SM 90 πληροφορίες?

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
dgn
Όνομα: Δημήτριος
Μηχανή:: Silvia heavy mod
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Major
2ος Μύλος:: Macap M4 Stepless

Re: La San Marco SM 90 πληροφορίες?

Δημοσίευση από dgn » Τετ Οκτ 20, 2010 2:00 pm

Μεγειές!! Όταν βρεις χρόνο ενημέρωσέ μας και για την εναπομείνασα espressoμηχανή :-)

Άβαταρ μέλους
boltsis
Όνομα: Ηλίας
Μηχανή:: La San Marco 95E
2η Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: La San Marco SM 90/T
2ος Μύλος:: Zassenhaus manual
Οι καφέδες μου:: TAF San Pedro

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Οκτ 20, 2010 2:23 pm

Ευχαριστώ για το σχεδιάγραμμα και για τις ευχές σας!Ναι το έχω δει αυτό αλλά τι είναι επ' ακριβώς το doserless?Πάντως έχει για να βγάζεις μονή η διπλή δόση αρκεί να να το κάνεις απότομα το δεξί αυτάκι.Νομίζω ότι βγάζει με τη μία 6-9gr απο ότι έχω διαβάσει σε κάποια χαραχτηριστικά του.

Το μαγαζί το έχω Λάρισα και όποιος θέλει να κόψει καφέ ας έρθει :lol:!Και να κεράσω βέβαια, όσο ξέρω βέβαια..
Εγώ για ένα απλό freddo espresso ξεκίνησα..

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Τετ Οκτ 20, 2010 2:29 pm

Καλορίζικος!
Άντε και καλά καφεδάκια!
Έκανες ένα μεγάλο βήμα και καλή αγορά..Άξιζε!!!

translator

Δημοσίευση από translator » Τετ Οκτ 20, 2010 3:42 pm

boltsis έγραψε:Ευχαριστώ για το σχεδιάγραμμα και για τις ευχές σας!Ναι το έχω δει αυτό αλλά τι είναι επ' ακριβώς το doserless?
Σημαίνει χωρίς δοσομετρητή.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Οκτ 20, 2010 4:58 pm

Καλορίζικος Ηλία. Και εγώ πιστεύω ότι έκανες μια καλή αγορά.
Επίσης ΜΗΝ πειράξεις καμία βίδα από το κάτω burr. Μια χαρά δείχνει. Θα ξεβιδώσεις μόνο όταν θα είναι να αλλάξεις burrs.

Off topic:
Μην κλέβεις στον αριθμό δημοσιεύσεων. Φώτο και topic; :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Οκτ 20, 2010 9:57 pm

Ευχαριστώ Χρήστο, ξέχασα να αναφέρω αν μπορεί κάποιος υπέυθυνος να συμμαζέψει λίγο τις φωτογραφίες μου.Προσπάθησα να βάλω πιο πολλές σε ένα post αλλά δε το κατάφερα.Γράφει αν θέλεις περισσότερα συνημμένα προσθέσε τις λεπτομέρειες πιο κάτω αλλά δε το βρήκα..Αλλά απο ότι βλέπω διορθώθηκε, ευχαριστώ..

Επίσης θέλω να ρωτήσω κάτι σημαντικό όσον αναφορά τα burrs.Για να ρυθμίσεις πόσο ψιλό θες να κόψεις απλά περιστρέφεις το μεταλλικό δίσκιο μαζί με το κουβά που ρίχνεις τους κόκκους (βλέπεται φωτό πιο πίσω).Αν το σφίξω πολύ προς το τέρμα ακούγονται λίγο τα μαχαίρια.Μια στιγμή το είχα βάλει τέρμα και χοροπήδαγε όλη η μηχανή και το σταμάτησα ακαριάια για να μη το χαλάσω.Ευτυχώς δεν έγινε η παραμικρή ζημιά απο ότι είδα πάλι.Κάτι ψιλογρατσουνιτσες που διακρόινονατι στις φωτό τις είχε απο πριν.Οπότε λογικά δε πρέπει να ακουμπάνε καθόλου μεταξύ τους έτσι δεν είναι?Μου κανε εντύπωση παρόλο που βρήκανε πάρα πολύ μεταξύ τους τα burrs δε χαραχτήκανε καθολού, περίεργο.
Έκανα και το πρώτο κόψιμο σήμερα :clap: .Μού έφερε ένας φίλος μου κόκκους Δε ξέρω μάρκα) και κόψαμε λίγο ώστε να δούμε τι γίνεται.Δε το έβαλα και πάρα πολύ τέρμα αλλά σχεδόν το έκανε πούδρα.Για να φανταστείτε πήγα να φτιάξω ένα μονό και με το ίδιο πάτημα που κάνω στον illy caffee macinato 125γρ έβγαλε μόνο κάτι σταγόνες.Δε μπορούσε παρόλο που άφησα τη μηχανή ένα λεπτό να δουλέψει έβγαλε στο πάτο μια πίκρα σκέτη.Ο παραπάνω illy είναι εμφανώς πιο χοντροκομμένος.Πως να κόβω περίπου το καφέ?Κάτι ενδιάμεσο?Τώρα θα μού πείτε ανάλογα το καφέ και τι πάτημα θα κάνω.Αλλά απλά να έχω στο νού μου κάποιο μέτρο σύγκρισης.
Συγνώμη για τη πολυλογία μου απλά τώρα μαθαίνω και καταλαβαίνετε.Επίσης μόλις έκοψα το καφέ στο μύλό, τι μυρωδιά ήταν αυτή που έβγαλε?Μοσχοβόλησε όλο το μαγαζί, έπαθα πλάκα..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Οκτ 20, 2010 10:22 pm

Από την θέση που είσαι τώρα (που πρακτικά μπούκωσε η μηχανή) θα αρχίσεις σταδιακά βήμα με βήμα (αλήθεια πόσα βήματα έχει;) να κόβεις τον καφέ χοντρότερο. Σε καθε αλλαγή θα πετάς μια μικρή ποσότητα καφέ (την αρχική). Θα βάζεις δόση για διπλό και θα κάνεις ελάχιστο πάτημα γιατί η μηχανή σου έχει pressurised pf. Μόλις οι χρόνοι σου έρθουν κοντά στα 20-30 δευτερόλεπτα από την στιγμή που πατάς το κουμπί για 50-60 ml καφέ είσαι περίπου στο κόψιμο που ταιριάζει στην μηχανή σου η οποία δυστυχώς ποτέ δεν θα σου αποκαλύψει το ίδανικό κόψιμο λόγω ακριβώς του τύπου pf που έχει. Δοκιμή και λάθος είναι η υπόθεση.

Μετά από εκείνο το σημείο κοψίματος που θα βρεις οι επόμενες αλλαγές συνήθως θα είναι ένα βήμα πάνω ή κάτω.

Τέλος, δε κάνει τα burrs να ακουμπάνε μεταξύ τους.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Οκτ 20, 2010 11:01 pm

Το κακό με αυτή τη μηχανή είναι ότι δεν έχει κάποια νούμερα πάνω στο μεταλλικό δίσκο παρά μόνο το μηδέν και μετά είναι όλο γραμμές.Αν το σφίξεις τέρμα έρχεται το μηδέν κάθετα στο σώμα σου.Όταν κάνεις προς τα δεξιά το όλο σύστημα πας προ το χοντρό κόψιμο μέχρι που ξεβιδώνει τελείως και το παίρνεις στα χέρια.Αν δε κάνω λάθος το έχω 6-7 γραμμές απόσταση απο το μηδέν, μετά φοβάμαι μη βρίσκουνε τα burrs.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Οκτ 20, 2010 11:08 pm

Από εκεί που είσαι θα ξεβιδώνεις γραμμή - γραμμή. Κάτι θα έχει που θα κουμπώνει ανά γραμμούλα. Τα νούμερα δεν είναι απαραίτητα και ούτε υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ διαφορετικών μύλων.

Άβαταρ μέλους
boltsis

Δημοσίευση από boltsis » Τετ Οκτ 20, 2010 11:13 pm

Οκ κατάλαβα..Αυτό θα κάνω.Σε ευχαριστώ για τη βοήθειά σου..

Απάντηση