Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
dim_cafe

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso

Δημοσίευση από dim_cafe » Κυρ Νοέμ 23, 2014 9:16 pm

Tomic έγραψε:Καλησπέρα και παλι. Ειμαι σε καλο δρομο κ προχθες πήρα μια καινουρια ποικιλία απο το tailor made (Santa Barbara,Colombia) όπου σε 28 δευτερα έβγαλε 60 ml. Η απορία μου ειναι ομως η εξής. Στην αρχη βγήκε ο καφές σαν μέλι, είχε κ tiger stripes αλλα ξανθηνε γρήγορα κ η ροή αυξήθηκε απότομα. Θα έλεγα οτι ειναι μπαγιατικος ο καφές αλλα ψήθηκα στις 10/11 οπως αναφέρει. Τι μπορει να φταιει γιατι δοκίμασα μα το κοψω πιο ψιλό αλλα μετα δεν έβγαινε η αναλογία στο χρονικό διάστημα
Καλησπέρα φίλε όπως τα γράφεις εμένα με παραπέμπει σε chanelling, οτι δηλαδή κατα την διάρκεια της εκχύλισης το νερό λόγω πίεσης βρήκε γρηγορότερη οδό και βγήκε γρηγορότερα προς τα έξω. Εξού και το ταχύτερο της εκχύλισης. Βέβαια απο την άλλη σου "βγήκε" ο χρόνος εκχύλισης με την θεμιτή ποσότητα καφέ που σημαίνει οτι αν δεν είχες chanelling θα είχες λιγότερη ποσότητα καφέ σε 30 δεύτερα (αυτό δεν λέει τίποτα). όπως λένε όλοι ο τελικός κριτής είναι η γεύση σου. αν τον έχεις δοκιμάσει τον καφέ στο κατάστημα ξέρεις το προφίλ του και έτσι με πειραματισμό προσπάθησε να φτάσεις όσο κοντά μπορείς στο αποτέλεσμα εκέινο (δεν είναι εφικτό το καταλαβαίνεις το γιατί ) απλά στοιχεία μπορείς να πάρεις και να καταλάβεις οτι δεν έχεις χαλάσει τον καφέ.

Υ.Γ. Εμπειρία μου...αν θες την εφαρμόζεις...μονοποικιλιακοί καφέδες σε πολλά γραμμάρια 20 με 21 όσο μπορείς στο καλάθι σου, κάψιμο λεπτό (πρωσοπικά άσε λίγο στην άκρη το μπούσουλα 30 sec 60ml) και η απόσταξή σου να είναι αργή με τελέιωμα 45-50ml στα 30 με 37δευτερα. ΔΥΝΑΤΟ πάτημα.....Αυτά δεν χάνεις και τίποτα...

Tomic

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Tomic » Δευ Νοέμ 24, 2014 2:37 pm

Χρησιμοποίησα 17γρ μονο οποτε θα δοκιμάσω με περισσότερα. Το πάτημα του δίνω κ καταλαβαίνει σε κάθε περίπτωση. Σε σχέση με αυτόν που σερβίρανε εκει ήταν εμφανώς πιο ελαφρύς κ λιγο πιο όξινος

DimiD

Δημοσίευση από DimiD » Κυρ Φεβ 01, 2015 2:49 pm

Έπεσα τυχαία πάνω σε ένα καταπληκτικό οδηγό αρχαρίων από το ChefSteps.

https://www.chefsteps.com/classes/espresso/landing#/

Πρόκειται για μια σειρά βίντεο και κειμένων, που εξηγούν σύντομα, απλά και κατανοητά όλα τα βασικά τμήματα παρασκευής, καταρρίπτουν σειρά από μύθους, και γενικά φαίνεται ότι έχει γίνει μια δουλειά με αισθητική και μεράκι. Επίσης, έχουν έναν καταπληκτικό οδηγό αρχαρίων για Latte art -> https://www.chefsteps.com/classes/espresso#/latte-art

Άβαταρ μέλους
cadm8
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: V60, aeropress
Μύλος:: LSM 91
2ος Μύλος:: Porlex
Οι καφέδες μου:: Mokka

Δημοσίευση από cadm8 » Δευ Φεβ 16, 2015 8:06 am

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Πέμ Απρ 16, 2015 10:30 pm

espresso junkie...

fantomXxXx
Όνομα: Μανόλης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
2ος Μύλος:: Breville BCG800
Οι καφέδες μου:: Round Cup

Δημοσίευση από fantomXxXx » Παρ Μάιος 29, 2015 6:49 pm

Καλησπέρα παίδες. Έχω διαβάσει πολλά μηνύματα για παρασκευή καφέ, αλλά θα ήθελα αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει στο παρακάτω. Έχω πάρει τον καφέ σε κόκκο από coffe island, αυτόν που χρησιμοποιούν εκεί. Έχω δοκιμάσει σε διπλό καλαθάκι 14,16 και 18 γραμμάρια και έχω πετύχει εκχυλίσεις με 60ml σε 26΄΄ για freddo. Τον χτυπάω λίγο με 2 πάγους και το βάζω σε ποτήρι με άλλον ένα πάγο. Το αποτέλεσμα οπτικά είναι οκ αλλά γευστικά δεν μου αρέσει. Έχετε καμιά πρόταση, να διορθώσω κάτι μήπως και πιω σωστό καφέ επιτέλους?? Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη!!!

simi
Μηχανή:: Nouva Sim Oscar
2η Μηχανή:: Francis X1, Y5,
Μύλος:: tAlΩs
2ος Μύλος:: Mazzer super jolly
Οι καφέδες μου:: Ακόμα τους ψάχνω.
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από simi » Παρ Μάιος 29, 2015 11:03 pm

Φιλε Μανωλη αν πραγματι θελεις να πετυχεις καλο καφεδακι η προταση μου ειναι να αλλαξεις καφε, με τα ιδια λεφτα που δινεις για τον καφε απο αυτο το μαγαζι μπορεις να παρεις καφε ανωτερης ποιοτητας απο αλλου. Γνωμη μου.

fantomXxXx
Όνομα: Μανόλης
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: Delonghi EN97.W Esse
Μύλος:: Ascaso I Steel I-1
2ος Μύλος:: Breville BCG800
Οι καφέδες μου:: Round Cup

Δημοσίευση από fantomXxXx » Σάβ Μάιος 30, 2015 10:48 am

simi έγραψε:Φιλε Μανωλη αν πραγματι θελεις να πετυχεις καλο καφεδακι η προταση μου ειναι να αλλαξεις καφε, με τα ιδια λεφτα που δινεις για τον καφε απο αυτο το μαγαζι μπορεις να παρεις καφε ανωτερης ποιοτητας απο αλλου. Γνωμη μου.

Τι καφέ θα μου πρότεινες??

simi
Μηχανή:: Nouva Sim Oscar
2η Μηχανή:: Francis X1, Y5,
Μύλος:: tAlΩs
2ος Μύλος:: Mazzer super jolly
Οι καφέδες μου:: Ακόμα τους ψάχνω.
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από simi » Σάβ Μάιος 30, 2015 2:06 pm

ξρκινα να δοκιμαζεις αλλα ποτε 250γρ μονο απο ενα ειδος, χρειαζεσαι τουλα ιστον 2 σακκυλακια μεχρι να μαθεις τον καθε καφε, παρε απο οποιον θες (εχει το forum καταστηματα και προτασεις αρκετες οπως το καταστημα στη Δραμα barista-shop)

user76
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Baratza sette 270wi

Δημοσίευση από user76 » Τετ Ιουν 10, 2015 3:39 pm

Καλησπέρα,

έχω εδώ και λίγες μέρες την καινούρια μου Lelit PL41TEM και λέω να κάνω απόψε την πρώτη μου δοκιμή με Illy espresso ( έτοιμο αλεσμένο )..Να χρησιμοποιήσω το pressurized καλαθάκι ή το non-pressurized ;;; Γενικά πότε χρησιμοποιούμε το pressurized καλαθάκι ;;

Απάντηση