Delonghi ECO 310.W

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
stv

Delonghi ECO 310.W

Δημοσίευση από stv » Δευ Μαρ 01, 2010 9:38 am

η νέα μου μηχανή μπήκε σε λειτουργία και βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής!
Πρόκειται για μια όμορφη εμφανισιακά μηχανή, καταλαμβάνει μικρό όγκο, το οποίο μπορεί να αρέσει στις κυρίες (α! ωραία μηχανή και δεν μου πιάνει και την μισή κουζίνα!) αλλά εγώ το συγκαταλέγω στα αρνητικά. Ο μικρός όγκος και το μικρό βάρος ακόμα και με γεμάτη νερό κάνει δύσκολο το κούμπωμα του pf.
Εικόνα

To pf έχει μεγάλη πορεία κουμπώματος, δεν κουμπώνει με μία κίνηση όσο καφέ και αν βάλεις αλλά ανάλογα την δύναμη που ασκεί κανείς, καθώς και την δυνατότητα σταθεροποίηση της μηχανής, ώστε να μην γυρίζει ολόκληρη κατά την προσπάθεια (!). Βέβαια το ίδιο συνέβαινε και με την παλαιά delonghi που έχω αλλά η διαδρομή σε αυτήν την περίπτωση είναι εμφανώς μεγαλύτερη!

Ο θόρυβος στην αρχή μου έκανε εντύπωση. Ήταν πολύ δυνατός την πρώτη φορά που πάτησα το κουμπί για να τρέξει νερό. Αλλά αυτό συνέβη μόνο την πρώτη φορά κατά την οποία άργησε πάρα πολύ να αρχίσει η ροή του νερού. Ο θόρυβος ήταν μικρότερος στην συνέχεια αλλά η μηχανή τρίζει πολύ, τα φλυτζάνια στην "ταράτσα" κάνανε συναυλία και γενικά δεν είμαι ευχαριστημένος με τα επίπεδα θορύβου.
Έφτιαξα μερικούς καφέδες αυτό το πρωί, αλλά είναι νωρίς να βγάλω οποιοδήποτε συμπέρασμα, η μηχανή θέλει μελέτημα και πολλά πειράματα μέχρι να είναι έτοιμη να κάνει καλό καφέ, έχει τις δυνατότητες, ομοιόμορφη ροή, καθότι με boiler ομοιόμορφα ζεστό νερό.
Θα επανέρθω με ένα πλήρες review όταν η μηχανή θα είναι έτοιμη να παρασκευάζει, εκτός από σούπα και espresso ! :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Re: Delonghi ECO 310.W

Δημοσίευση από Alex_Under » Δευ Μαρ 01, 2010 10:14 am

Καλορίζικη.
Γμτ, εγώ νόμιζα ότι πήρες την κόκκινη... :(

Ο θόρυβος στην αρχή είναι η αντλία η οποία ήταν κενή από νερό και προσπαθούσε να τραβήξει. Δεν πρόκειται να στον ξανακάνει, εκτός αν δεν το προλάβεις και αδειάσει το ρεζερβουάρ και τραβήξει αέρα.

Καλούς καφέδες. Τις πάω τις DeLonghi. 'Eχουν καλό value for money.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

stv

Δημοσίευση από stv » Δευ Μαρ 01, 2010 10:26 am

Alex_Under έγραψε:Καλορίζικη.
Γμτ, εγώ νόμιζα ότι πήρες την κόκκινη... :( .
και εγώ την κόκκινη ήθελα, αλλά ήταν out of stock!
Alex_Under έγραψε:Καλορίζικη.
Καλούς καφέδες.
Ευχαριστώ Αλέξανδρε!

Kirkat

Δημοσίευση από Kirkat » Δευ Μαρ 01, 2010 10:35 am

Καλορίζικη η καινούρια σου μηχανή και καλούς καφέδες.

stv

Δημοσίευση από stv » Τρί Μαρ 02, 2010 10:07 am

Επανέρχομαι στο ημιτελές review προκειμένου να συμπληρώσω νέα στοιχεία από την διαδικασία παρασκευής home espresso delonghi!

καταρχήν ευχαριστώ φίλε kirkat κι οι καφέδες καλή θα είναι! (από τις σούπες που πίνω έξω πάντως καλύτεροι θα'ναι!!)

Να αναθεωρήσω τα περί θορύβου που ανέφερα παραπάνω. Η μηχανή όταν δεν πατάει καλά σε στερεό έδαφος κάνει φασαρία, ενώ σε ένα σταθερό τραπέζι, ή πάγκο ή στην δική μου περίπτωση πλυντήριο ο θόρυβος είναι ελάχιστος εντός του φυσιολογικού. Ωστόσο το μεγάλο μειονέκτημα της μηχανής είναι το μικρό μέγεθος, πρέπει να την κρατάει κανείς δυνατά προκειμένου να κουμπώσει το φίλτρο στην μηχανή. Το φίλτρο, όπως ήδη έχω πει είναι το κλασσικό αντιπαθητικό φίλτρο της delonghi με θήκη που δεν κουμπώνει (μια στις τρις περιπτώσεις καταλήγει στα σκουπίδια όταν επιχειρήται το άδειασμα των υπολειμμάτων του καφέ που μόλις παρασκευάστηκε) έχει βέβαια εκείνο το πλαστικό κινητό μέρος για να το κρατάει κανείς αλλά θα σπάσει, όπως συνέβη και με το προηγούμενο φίλτρο, στην πρώτη πτώση(στους 8 μήνες που είχα την προηγούμενη δικαιολογείται μια πτώση του φίλτρου, αν και τραγικό λάθος μπορεί να συμβεί).
Εικόνα

Χρησιμοποίησα όλες αυτές τις μέρες καφέ illy dark roasted σε κόκκους.
Εικόνα

έφτιαξα γύρο στους 15 καφέδες (δεν τους έπινα κιόλας). ΟΙ παρατηρήσεις μου, σε σχέση με την προηγούμενη μηχανή ετούτη έχει πιο δυνατή ροή, πράγμα που σημαίνει πως εάν ο καφές είναι χοντροκομμένος το νερό κυλάει πολύ γρήγορα και ο καφές δεν πίνεται. Δοκίμασα με ψιλοκομμένο κανονική δόση, χοντροκομμένο κανονική δόση, ψιλοκομμένο με παραπάνω δόση και χοντροκομμένο με παραπάνω δόση. όλες οι περιπτώσεις χοντροκομμένου καφέ απορρίπτονται, στην περίπτωση του ψιλοκομμένου καφέ αλλά με υπερβολική δόση (όχι απλά παραπάνω) δηλαδή δόση για διπλό espresso η μηχανή πραγματικά ζορίστηκε. Χρειάστηκε τουλάχιστο 30 με 40 sec για να εμφανίσει την πρώτη σταγόνα. Το αποτέλεσμα ίσως για έναν διπλό θα ήταν ικανοποιητικό, πιστεύω.
Τέλος ο καλύτερος καφές προέκυψε με κανονική με λίγο παραπάνω δόση ψιλοκομμένου καφέ, δεν μέτρησα το χρόνο παρασκευής αλλά οι πρώτες σταγόνες είναι παχύρρευστες και δίνουν έναν άξιο restretto (το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται ακόμα πλήρως στις απαιτήσεις μου, θα χρειαστούν μερικά ακόμα πειράματα)
Εικόνα

ωστόσο στα πλαίσια της παρουσίασης άφησα να τρέξει περισσότερο νερο:
Εικόνα

και το τελικό:
Εικόνα

το καϊμάκι είναι ικανοποιητικό στα πλαίσια του illy dark roasted παρόλο που με την παλαιά delonghi είχα πετύχει και καλύτερα αποτελέσματα. Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο είναι το άρωμα. η μηχανή έχασε γρήγορα, μετά τους πρώτους καφέδες, το άρωμα της μηχανής αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την γεύση. Η γεύση ακόμα δεν έχει προσεγγίσει τα φυσιολογικά στάνταρ, δεν ξέρω εάν οφείλεται στο γεγονός οτι η μηχανή είναι καινούρια και αν σε λίγο καιρό θα είναι εντάξει. Παρατήρησα νερό στο φίλτρο μετά την παρασκευή με χοντροκομμένο καφέ, δεν είχε νερό μόνο στην περίπτωση του διπλού με ψιλοκομμένο καφέ, ενώ λιγο νερό είχε στον ψιλοκομμένο μονό.

Μόλις έχω νεά και για την γεύση, θα ολοκληρώσω την παρουσίαση της delonghi.
Συνημμένα
CIMG2001.JPG
CIMG2000.JPG
CIMG1999.JPG
CIMG1995.JPG
CIMG1990_pf.jpg

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Μαρ 02, 2010 10:33 am

Φίλε stv,
ευχαριστούμε για την παρουσίαση και καλή συνέχεια στην επίτευξη του espresso που θα σε ικανοποιήσει. Απλα θα ήθελα λίγο να αποσαφηνίσεις μερικά πράγματα.
Απ΄ότι κατάλαβα χρησιμοποιείς το μονό καλαθάκι; έτσι δεν είναι; Χωράει αυτό 14 g; Ρωτάω γιατί στην περίπτωση που έκανες overdosing τον ψιλοκομμένο είδες τις πρώτες σταγόνες 30-40 s και αυτό είναι way off.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

stv

Δημοσίευση από stv » Τρί Μαρ 02, 2010 10:50 am

Christos έγραψε:Φίλε stv,
ευχαριστούμε για την παρουσίαση και καλή συνέχεια στην επίτευξη του espresso που θα σε ικανοποιήσει. Απλα θα ήθελα λίγο να αποσαφηνίσεις μερικά πράγματα.
Απ΄ότι κατάλαβα χρησιμοποιείς το μονό καλαθάκι; έτσι δεν είναι; Χωράει αυτό 14 g; Ρωτάω γιατί στην περίπτωση που έκανες overdosing τον ψιλοκομμένο είδες τις πρώτες σταγόνες 30-40 s και αυτό είναι way off.
δεν χρησιμοποιώ το μονό καλαθάκι, χρησιμοποιώ πάντα το διπλό! Το μονό καλαθάκι της μηχανής είναι τόσο μικρό που χωράει μόνο ακριβή ποσότητα του μετρητή που δίνεται μαζί με την μηχανή, πολύ λίγο ακόμα και για μονό. Εγώ βάζω για τον μονό δύο κουταλάκια του γλυκού και το overdosing ήταν τρις κουταλιές του γλυκού. Ενώ ο καφές που μου άρεσε είχε δύο και κάτι κουταλιές καφέ (μάλλον χρειάζομαι ζυγαριά :roll: )

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Τρί Μαρ 02, 2010 12:54 pm

Ο μύλος είναι blender . Αυτό φταίει και για το κόψιμο του καφέ

stv

Δημοσίευση από stv » Τρί Μαρ 02, 2010 1:02 pm

mx1001 έγραψε:Ο μύλος είναι blender . Αυτό φταίει και για το κόψιμο του καφέ
Τι εννοείς; δεν έχω να παρατηρήσω κάτι για το μύλο αυτό, 6 μήνες τον έχω και την δουλειά του την κάνει μια χαρα :?:

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Τρί Μαρ 02, 2010 1:31 pm

DeLonghi kg39.
Και εγώ αυτόν είχα μέχρι πριν ένα μήνα.
Είναι βέβαια blade αλλά για μικρές δόσεις 1..4 την φορά κόβει σχετικά ομοιόμορφα. Στις μεγάλες τα χαλάει...
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Απάντηση