Ιωσήφ το ότι κάνει recovery σε 52 sec στο σημείο που μετράει ο αισθητήρας προφανώς δεν πάει να πει ότι το νερό έχι κάνει recovery σε 52 sec. Απλά το θεωρώ αυτονόητο και δεν το αναφέρω. ϊσως να είναι και λάθος που το θεωρώ αυτονόητο. Αλλά θέλω να πιστεύω , χωρις να σημαίνει ότι ισχύει, οτι μετά από 3 λεπτά η θερμοκρασια στο μπόιλερ είναι ικανή να σου δώσει τον επόμενο καφέ. Αυτή δεν είναι και η λογική χρήση της μηχανής? 2 καφεδάκια μέσα σε 3-5 λεπτά?o έγραψε:Δεν σου είχα πει ακριβώς αυτό, είχα πει πως είναι πιθανό η θερμοκρασία του νερού στο boiler να είναι πράγματι χαμηλή, αλλά περνώντας από το grouphead και με την λειτουργία της αντίστασης, να ανεβαίνει 2-3 βαθμούς. Αν το boiler είναι πράγματι περίπου ~180ml καθαρού όγκου νερού, είναι ΠΟΛΥ λογικό να έχεις πτώση 10 βαθμών.
Σχετικά με το PID, εγώ με άπειρες δοκιμές στο boiler της Gaggia, πάντα ερχόμουν σε συμβιβασμό μεταξύ recovery και σταθερότητας θερμοκρασίας. Για αυτό και οι ρυθμίσεις του PID, για να επιλέξεις τι προτιμάς. Επίσης με αύξηση του d, λογικά έχεις αύξηση του overshoot, αφού με μεγαλύτερο d, προκαλείς πιο "βίαιες" αντιδράσεις του PID όταν η θερμοκρασία φεύγει από την προκαθορισμένη.
Επίσης είχα πει πως ανάμεσα σε καφέδες, για σωστό αποτέλεσμα, πρέπει να περιμένεις γύρω στα 10 λεπτά, ώστε να επανέλθουν όλα στην θερμοκρασία που πρέπει. Άντε να περιμένεις 7, 8; Αυτό με τα 52 δευτερόλεπτα κτλ είναι υπερβολές και λάθος. Πιστεύω πως η Lelit ήξερε τι τιμές έβαζε στο PID, και σίγουρα για να κάνει το απαιτούμενο tuning έκανε δοκιμές που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε, με ειδικά εργαλεία για αυτό τον σκοπό. Να καταλήγεις ότι βρήκες "καλύτερες" απλά κοιτώντας το PID είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αμφιλεγόμενο.
Σχετικά με το PID Ιωσήφ πιστευεις το προφανές ότι η Lelit έχει κάνει την κατάληλη ρύθμιση, αλλά δυστυχώς πρέπει να έχει παραλάβει το PID από την Gicar και να μην έχει ασχοληθεί καθόλου. Εγώ μετά τις ρυθμίσεις έχω γρηγορότερο recovery κατά 1 λεπτό και καθόλου overshoot. Και είναι κάτι που είναι απτό γιατί βλέπω τις ενεδειξεις του display και μετράω και με χρονόμετρο. Οπότε επέτρεψε μου να διαφωνήσω σχετικά με τις ρυθμίσεις της Lelit που είναι προσαρμοσμένες στο γρήγορο ζέσταμα της μηχανής και μόνο.