Μετά από ατελείωτα πειράματα και ατελείωτο διάβασμα (ούτε για διδακτορικό δεν θα διάβαζα τόσο
Πάρτε coca cola ή μπύρα και παραγγείλτε και πίτσα διότι το βίντεο είναι μία ώρα (!) ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ για να καταλάβετε σε απλά Ελληνικά με ποιά λογική δουλεύει το P.I.D. έτσι ώστε να μπορέσετε να ρυθμίσετε και P.I.D. άλλης μάρκας.
Δεν ήθελα να γράψω οδηγό, διότι θα τον καταλαβαίνανε μόνο αυτοί που έχουν ασχοληθεί αλλά αποτύχανε. Με το βίντεο μπορεί να το καταλάβει ακόμα και οποιαδήποτε γυναίκα μέλος του φόρουμ (που λογικά) σαν γυναίκα δεν έχει τεχνική υποδομή.
Αυτός ήταν ο σκοπός μου. Να καταλάβουν ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ του P.I.D. οι πάντες.
Τέλος σας προτείνω και τις ιδανικές ρυθμίσεις, κατά τη γνώμη μου για τις μηχανές Lelit Anna PL41TEM & Lelit Annita PL042TEMD και La Pavoni Domus Bar Dosata - DEDPID. (Καμμία άλλη μηχανή, μόνο αυτές!)
Το recovery που έχω καταφέρει χωρίς overshoot απλά είναι ΤΡΕΛΛΟ. Είναι πέρα κάθε λογικής στα 52 sec! (Πάλι γνώμη μου...
Οι ρυθμίσεις που κατέληξα είναι:
P=0.4
I=0.04
D=13.9
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφού κάνετε μετρήσεις αν σας ικανοποιεί περισσότερο η θερμοκρασία εκχύλισεις στις εξής ρυθμίσεις:
P=0.5
I=0.04
D=13.1
Το offset της μηχανής αν σας ενδιαφέρει να το χρησιμοποιήσετε είναι 8 βαθμοί Cº. Εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ.
Τέλος προτείνω να επιλέξετε για θερμοκρασία brewing μετά τις ρυθμίσεις t1=93 (με την χρησιμοποίηση offset 8) ή 101 χωρίς να χρησιμοποιείτε offset και για ατμό t2=125 Cº αν κάνετε 100 γραμμάρια αφρόγαλο (π.χ. 1 capuccino) 130 Cº αν κάνετε 220 γραμμάρια αφρόγαλο (1 Latte) και 135 Cº αν κάνετε 320 γραμμάρια αφρόγαλο (1 capuccino & 1 Latte) και 140 Cº αν κάνετε 440 γραμμάρια αφόγαλο (π.χ. 2 Latte).
Γενικά μία ρύθμιση 135 Cº καλύπτεται το 75% των περιπτώσεων αλλά να θυμάστε: Όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία επιλέξετε για ατμό, τόσο γρηγορότερα θα χρειάζεστε αφαλάτωση. Εγώ χρησιμοποιώ 130 Cº.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η παράμετρος t1 επιρεάζεται από το offset, ενώ η παράμετρος t2 ΔΕΝ ΕΠΙΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ OFFSET. Μας δείχνει πάντα θερμοκρασία μπόιλερ, ακόμα και αν έχουμε επιλέξει να βλέπουμε offset!
Δυστηχώς έχω την υποψία ότι η La Pavoni Domus Bar Dosata - DEDPID δεν έχει την παράμετρο t2 άρα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του ατμού, άρα το P.I.D. δεν λειτουργεί για τον ατμό αλλά μόνο για την εκχύλιση. Κακό αυτό... Αυτό το υποψιάζομαι, διότι έχω διαβάσει το εγχειρίδιο της και δεν αναφέρει ρύθμιση t2 αλλά μόνο prg που σημαίνει program και είναι η t1 στην Lelit. Όποιος με το καλό αγοράσι τέτοια μηχανή, (Γιώργο που είσαι, διαβάζεις? Ο Γιώργος την έχει παραγγείλει!) θα ήθελα να μας ενημερώσει!
Αν ήδη αναρωτιέστε τι είναι αυτά τα ακαταλαβήστικα που γράφω ακριβώς από πάνω, δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω και αυτός ήταν ο σκοπός μου. Αν δεν τα κατάφερα, συγνώμη που έφαγα μία ώρα από τη ζωή σας. Ειλικρινά δεν το αξίζατε αυτό...
Ακριβώς από κάτω το βίντεο!
Καλή θέαση!
Υ.Γ. Μέσα θα ακούτε γυναίκα