Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
- madrivermadonus
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.
Έχω δοκιμάσει σε 25 με 30 δεύτερα απο 30 ως 45 ml περίπου.
Το πιο γευστικό αποτέλεσμα το πήρα με 16γρ καφέ στα 30 ml.
Το πάτημα απο ότι συμπέρανα δεν μου επηρρέασε ιδιαίτερα την εκχύλιση απο τη στιγμή που βρήκα το σωστό κόψιμο.
Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και βιντεάκι ωστε να έχετε εικονα καθώς ίσως να κάνω κάποιο λάθος και να μην το καταλαβαίνω.
Το πιο γευστικό αποτέλεσμα το πήρα με 16γρ καφέ στα 30 ml.
Το πάτημα απο ότι συμπέρανα δεν μου επηρρέασε ιδιαίτερα την εκχύλιση απο τη στιγμή που βρήκα το σωστό κόψιμο.
Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και βιντεάκι ωστε να έχετε εικονα καθώς ίσως να κάνω κάποιο λάθος και να μην το καταλαβαίνω.
- madrivermadonus
Ανέβασα ένα βίντεο.
Η Gaggia μου ΄δινει την εντύπωση οτι δεν έχει μεγάλη πίεση και αν κόψω τον καφέ λίγο πιο ψιλό μπουκώνει.
ΣΤο βίντεο προσπαθώ να δείξω πόσο ψιλός είναι ο καφές. Συγκεκριμένα φαίνεται λίγο το φλούδι και αν τον πατήσω με τα δάχτυλα αποτυπώνεται ελαφρώς το αποτύπωμα το δαχτύλου.
Αν είναι σχετικά ψιλός και γιαυτό ζορίζεται η μηχανή πως είναι δυνατόν να φαίνεται το φλούδι; Δεν θα έπρεπε να είναι εννιαία σκόνη;
http://youtu.be/v9beIzLTyyU
Έβαλα 14 γρ και έκανα μια εκχείλιση 30 ml σε περίπου 30 sec.
Παρακαλώ τις παρατηρήσεις σας...
Η Gaggia μου ΄δινει την εντύπωση οτι δεν έχει μεγάλη πίεση και αν κόψω τον καφέ λίγο πιο ψιλό μπουκώνει.
ΣΤο βίντεο προσπαθώ να δείξω πόσο ψιλός είναι ο καφές. Συγκεκριμένα φαίνεται λίγο το φλούδι και αν τον πατήσω με τα δάχτυλα αποτυπώνεται ελαφρώς το αποτύπωμα το δαχτύλου.
Αν είναι σχετικά ψιλός και γιαυτό ζορίζεται η μηχανή πως είναι δυνατόν να φαίνεται το φλούδι; Δεν θα έπρεπε να είναι εννιαία σκόνη;
http://youtu.be/v9beIzLTyyU
Έβαλα 14 γρ και έκανα μια εκχείλιση 30 ml σε περίπου 30 sec.
Παρακαλώ τις παρατηρήσεις σας...
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Όταν τον τσιμπας με το δάχτυλο και γίνεται ένα σώμα, τότε είναι πολύ ψιλός. Σαν τον ελληνικό.
Γιατι σε αγχώνει? Απλά κάντον πιο χοντροκομμένο μέχρι να σου βγούνε οι χρόνοι που θέλεις
Γιατι σε αγχώνει? Απλά κάντον πιο χοντροκομμένο μέχρι να σου βγούνε οι χρόνοι που θέλεις
When life throws you curves, aim for the apex
- madrivermadonus
Παίρνω καλό αποτέλεσμα γευστικά. Απλώς δεν είμαι σίγουρος για τη σωστή πίεση της Gaggia καθώς με παρόμοιο κόψιμο η krups μου ζορίζεται παρόμοια που θεωρητικά είναι λιγότερο ισχυρή.
Μου φαίνεται περίεργο να φαίνονται αυτά τα φλουδάκια τα οποία δεν έχω δει σε βίντεο άλλης εκχύλισης και δεν ξέρω κατα πόσο είναι φυσιολογικό.
Για παράδειγμα σε αυτό τον οδηγό δεν φαίνονται φλούδια:
https://www.sweetmarias.com/library/con ... esso-grind
Αν γεμίσω το καλαθάκι με 18-19 γρ θα πρέπει να χοντροκόψω αρκετά τον καφέ ωστε να μην μπουκώσει η καφετιέρα.
Μου φαίνεται περίεργο να φαίνονται αυτά τα φλουδάκια τα οποία δεν έχω δει σε βίντεο άλλης εκχύλισης και δεν ξέρω κατα πόσο είναι φυσιολογικό.
Για παράδειγμα σε αυτό τον οδηγό δεν φαίνονται φλούδια:
https://www.sweetmarias.com/library/con ... esso-grind
Αν γεμίσω το καλαθάκι με 18-19 γρ θα πρέπει να χοντροκόψω αρκετά τον καφέ ωστε να μην μπουκώσει η καφετιέρα.
-
dim_cafe
Μη σε επιρεάζουν τα φλούδια δεν υπάρχει πρόβλημα άλλωστε με την ascaso i2 (την ίδια έχω) μην φαντάζεσαι οτι έχεις το τελειότερο κόψιμο θα υπάρχουν και καλύτερα αποτελέσαμτα απο ακριβότερους μύλους.
- madrivermadonus
Ευχαριστώ Δημήτρη
-
NikosArarat
Μπράβο! Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σας!
-
Tomic
Καλησπέρα, με λενε Πανο και ειμαι νέος στα μυστικά του espresso. Πριν λίγες μερες πήρα την gaggia classic και τον ascaso imini 2 μιας και άκουσα πολυ καλα λογια για τον εν λόγω συνδυασμό. Έκανα και το διάβασμα μου και σπατάλησα μεχρι στιγμής πανω απο 100 γρ καφε και δεν έχω βρει ακομα κάποια καλη ρύθμιση. Καφε έχω πάρει απο το tailor made αλλα αυτο δεν με αγχώνει προς στιγμη ιδιαίτερα. Κάποια στιγμη θα βρώμα ικανοποιητική κοπή. Αυτο που έχω σαν απορία μεχρι στιγμής ειναι η δοσολογίας μιας και στο διπλο καλάθι οταν το γεμίζω με καφε μεχρι επάνω προκειμένου να κανω κάποιο leveling με το δάχτυλο το ζυγίζω και ξεπερνά αρκετά τα 18 γρ. Συνήθως ειναι στα 20γρ και για να φτάσει τα 17-18 δεν φτάνει ο καφές στο χείλος του καλαθιού οπως δείχνουν τα περισσότερα βιντεο και αναρωτιέμαι αν και σε αυτο τον τομεα κανω κάποιο λαθος.
Ευχαριστω εκ των προτέρων για την βοήθεια και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την πληρότητα του φορουμ
Ευχαριστω εκ των προτέρων για την βοήθεια και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την πληρότητα του φορουμ
- Angeldust
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Επικοινωνία:
Καλωσόρισες.Proton θα πρέπει να έχεις το καλάθι unpressurized και δεύτερον μην γεμίζεις το καλάθι μέχρι στο πάνω χείλος,άσε 2 με 3 mm παρακάτω.Μετά θα δεις με το μύλο και το πάτημα αν θέλουν αλλαγές.
-
Tomic
Ναι όντως το non pressurized καλαθάκι έχω απλώς το ειχα σαν απορία γιατι στα περισσότερα βιντεο έκαναν ένα βουναλακι πανω απο το χείλος κ μετα leveling με το δάχτυλο. Κάπως ετσι λοιπόν στο διπλο basket βγαίνει περίπου 20γρ κ μου έκανε εντυπωση. Ως εκ τούτου λοιπόν στα 17-18γρ το leveling ειναι λιγο δύσκολο να γινει καθότι βγαίνει λιγο χαμηλότερα απο το χείλος ούτε basket.
Βεβαια θα μου πεις κανε τα απλα πρωτα κ ασε τα προχωρημένα απλα επειδη βάζω το bottomless portafilter προσπαθώ να παρατηρώ κ τα λάθη που κανω
Βεβαια θα μου πεις κανε τα απλα πρωτα κ ασε τα προχωρημένα απλα επειδη βάζω το bottomless portafilter προσπαθώ να παρατηρώ κ τα λάθη που κανω