Taresso Tigrato

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Taresso Tigrato

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Μάιος 19, 2014 1:19 pm

mitsos1311 έγραψε:Δοκίμασα κι εγώ σήμερα τον συγκεκριμένο καφέ με rd 11/05/2014 .
Αν και μου είπε ο φίλτατος Σωκράτης ότι στις 10 μέρες αποδίδει καλύτερα, δεν κρατήθηκα και τον άνοιξα!
Ωραίος καφές σοκολατένιος και γλυκόπιοτος .
Στα 17,6γρ δεύτερη προσπάθεια 60ml / 45sec . Θέλει λίγο πιο χοντρό κόψιμο προφανώς , αν βλέπεται κάτι άλλο που φαίνεται λάθος , όποιες συμβουλές δεκτές!

ΥΓ. Αργησα λίγο να ανεβάσω βίντεο , άλλα το δύσκολο ήταν να κάνω την αρχή :a049:
Θανάση με την Ascaso , πάρε τα πάνω σου , άκου εδώ το κρουστικό δράπανο :lol:
Μια χαρα είναι η εκχύλιση από κατανομή και πάτημα διότι δεν υπήρξε επ ουδενί channeling καθ όλη την διάρκειά της.
Απλώς την νερούλιασες αφού συνεχισες και μετα το blonding! Eκει γύρω στα 33-34sec έπρεπε να την είχες διακόψει και να έχεις έναν ωραιότατο ristretto.
Για normale χρειαζεται πιο χοντρο κόψιμο.

Άβαταρ μέλους
mitsos1311
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Bezzera BZ99s
2η Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Αscaso i-steel Ι-1
Οι καφέδες μου:: Στο Ψάξιμο...

Δημοσίευση από mitsos1311 » Δευ Μάιος 19, 2014 4:50 pm

Το καλαθάκι το γεμίζω μέχρι πάνω , το ισιώνω με το δάχτυλο με την τεχνική 12-6 , 9 -3 από κατανομή κάνω ότι καλύτερο μπορώ πιστεύω γιατί και κατά την διάρκεια της κοπής το κατανέμω όσο μπορώ , λογικά πρέπει να φτάνει το καλαθάκι μέχρι 18γρ. μέγιστο .
Το θέμα είναι ότι σε επόμενες προσπάθειες , με πιο χοντρό κόψιμο μπορεί να πετυχαίνω 30sec/60ml πάνω - κάτω άλλα σαν εικόνα εκχύλισης όσο και σαν γεύση δεν έχω καλό αποτέλεσμα ούτε κάνει tiger stripes και το blonding ξεκινάει νωρίτερα .
Μήπως ο συγκερκιμένος καφές θέλει παραπάνω γραμμάρια , μήπως φταίει κάπου η μηχανή ή ο μύλος γι αυτό ή εγώ?
Θα ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία νέο βίντεο σε σχετικό τόπικ για να μου πείτε τις απόψεις σας ! Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές!

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Δευ Μάιος 19, 2014 5:55 pm

Στην "θεωρία" που ασπάζομαι και προσπαθώ να την έχω σαν οδηγώ, το πακ δεν πρέπει να το αφήσεις να φουσκώσει κατά την εκχύλιση γιατί αν φουσκώσει χάνει τη συνοχή του και τότε έχουμε πιο πιθανό channeling.
Αυτό το πετυχαίνεις με τη ντουζιέρα, βάζοντας τόσα γρ έτσι ώστε όταν κουμπώσει το κλείστρο ίσα ίσα να ακουμπά το πακ στη ντουζιέρα, να μην αφήνει κενό. Στο τέλος το πακ πρέπει να βγει σαν πέτρα και να έχει στην επιφάνειά του καλοσχηματισμένη την ντουζιέρα βίδα και σίτα.
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Δευ Μάιος 19, 2014 9:14 pm

Ο πρακτικός που όμως με ύφος «γνώστη» διατυπώνει άκριτα θεωριες και ανέπτυξε και αυτη που ασπάζεσαι Βασίλη, τα έχει μπερδέψει κάπως, σκεπτόμενος απλοικά και μην καταννοόντας τι συμβαινει κατα την διαρκεια της διαβροχής του puck!
Το channeling δεν δημιουργείται επειδη φουσκώνει το puck και χαλαρώνει. Ουτε χρησιμοποιουμε την ντουζιερα για να αποτρεψουμε την ...χαλάρωση.
Αν ηταν έτσι τότε θα ήταν προτιμοτερο η εκχύλιση να γινεται με απ ευθειας 9 bar και μαλιστα με περιστροφικη αντλια που έχει και πολύ πιο αποτομο και αμεσο αποτελεσμα. Ετσι η πίεση που ασκειται στην επιφάνεια του puck είναι τοσο ισχυρη ( στα 9bar είναι 242 κιλα σε καλαθακι των 58mm) που το κραταει συμπιεσμενο και θα μηδενιζε τις πιθανοτητες channeling κατα αυτη την... «θεωρια»!
Αντ αυτού βλεπουμε ότι οι σοβαροί κατασκευαστες παρεχουν το preinfusion, το οποίο όσο πιο «απαλό» και προοδευτικό είναι, μεχρι να φτασουμε τα 9bar, αρα αφηνοντας το puck να διογκωθει ωστε να επιτευχθει η αναδιαταξη και η διαπλοκή των κόκκων μεταξύ τους, τοσο πιο μικροτερη πιθανοτητα channeling εχουμε.
Τo channeling δημιουργείται λόγω ανομοιογένειας στην πυκνότητά του οπότε το νερό βρισκει καποια ευκολοτερη διοδο-διόδους και όχι λογω χαλαρότητας. (και για άλλους λογους που έχουν να κανουν με την ακριβεια κατασκευής του μύλου ή την κατάσταση των μαχαιριών, που ομως δεν είναι του παροντος)
Εαν είναι ομοιόμορφα πιο χαλαρό ή πιο σφικτό το puck, το νερο δεν χρειαζεται να δημιουργησει τουνελ αλλά το διαποτίζει ομοιόμορφα.
Αυτο που χρειαζεται είναι καλη ποιότητα άλεσης απ τον μύλο και καταλληλη τεχνικη κατανομής απο τον χειριστή. (αν και όσο πιο κακη είναι η ποιότητα άλεσης τοσο πιο πολύ καλείται να κοπιάσει με διαφορες μεθοδους ο χειριστης)

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Δευ Μάιος 19, 2014 10:35 pm

Όπως πάντα, απόλυτα κατατοπιστικός Γιάννη. :respekt:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Edesso

Δημοσίευση από Edesso » Τρί Μάιος 20, 2014 1:07 am

Y.V έγραψε: Το channeling δεν δημιουργείται επειδη φουσκώνει το puck και χαλαρώνει. Ουτε χρησιμοποιουμε την ντουζιερα για να αποτρεψουμε την ...χαλάρωση.
Γιάννη θα μπορούσες πολύ ωραία να ξεκινήσεις από έδω, η πρώτη σου παράγραφο νομίζω πως δεν χρειαζόταν, εξάλλου εγώ ποτέ δεν αναφέρθηκα σε τρίτο πρόσωπο και πρακτικούς και θεωρητικούς και παντογνώστες κλπ

Εισαι αναλυτικός και κατατοπιστικος σε αυτά που γράφεις και νομίζω πως δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σου, εξάλλου οι εμπειρίες που έχουμε στο αγαπημένο μας χόμπι είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα (και στον εξοπλισμό βέβαια :D )
Y.V έγραψε:στα 9bar είναι 242 κιλα σε καλαθακι των 58mm

με στειλες αδιάβαστο :respekt: , 242,28 κιλά για την ακρίβεια
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Μάιος 20, 2014 9:20 am

triptsis έγραψε:Γιάννη θα μπορούσες πολύ ωραία να ξεκινήσεις από έδω, η πρώτη σου παράγραφο νομίζω πως δεν χρειαζόταν,...
Εχεις απόλυτο δικιο Βασιλη! :c034:
Δεν θα ξανασυμβει!

Θα παρακαλουσα τον Χρηστο να το αφαιρέσει!

Άβαταρ μέλους
Edesso

Δημοσίευση από Edesso » Τρί Μάιος 20, 2014 9:33 am

:a013:
Τη καλημέρα μου
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
Y.V

Δημοσίευση από Y.V » Τρί Μάιος 20, 2014 1:34 pm

Ξαναδιαβαζοντας το ποστ μου, για λόγους που προέκυψαν αλλα δεν ειναι του παροντος, αναγκαζομαι να ανακαλεσω την παρακληση να σβυστει η πρωτη παραγραφος!
Την βρισκω σαφεστατα μεν δεικτική, όχι όμως χυδαια ή προσβλητική.

Η διαφωνία μου εξ άλλου, που δημιούργησε και την αναφορά μου αυτή, δεν εγκειται στην ιδια την άποψη, αλλα στον τρόπο εκφοράς και διατύπωσης της ιδιας οπως πρωτοπαρουσιάστηκε!
(Προς αποφυγή οιασδήποτε παρεξήγησης διευκρινιζω ότι δεν αναφέρομαι φυσικα στον Βασίλη ο οποιος μαλλιστα με έκανε να προβληματιστώ και να αναθεωρησω απο τούδε τον τροπο γραφής μου)

Άβαταρ μέλους
Giwrgos
Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Ascaso I Mini I-2

Δημοσίευση από Giwrgos » Δευ Μάιος 26, 2014 6:05 pm

Παρέλαβα σήμερα τα φακελάκια με RD 19/5
Δοκίμασα να φτιαξω σήμερα εσπρέσο.Γέμισα το 2πλο καλαθάκι,γύρω στα 17-18 γρ χωράει.
Εκχύλιση 25Sec-50ml.
Αποτέλεσμα στο νεροχύτη..Ξινή γεύση και καμία γεύση.
Περίμενα καλύτερα αποτελεσματα με την gaggia αλλά ποτέ δεν πήρα ένα καλό φλυτζάνι.
Έχω αλλάξει καφέδες κ τ αποτέλεσμα ειναι λες και δεν έχω αλλάξει. Ίδιο αποτέλεσμα με όλους τους καφέδες...
Δεν ξέρω αν με το pid έχω καλύτερο αποτέλεσμα αλλά περίμενα καλύτερα φλυτζανια..

Απάντηση