Φίλε Μιχάλη την στιγμή που έχει εξαφανιστεί από την αγορά , ο μεταχειρισμένος μύλος Mazzer να μας μιλάς για την εξαφάνιση της άγριας Ορχιδέας !!! χαχαχαχα
Οι μεταχειρισμένοι μύλοι mazzer , προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή οποία απαγορεύει
την αγορά τους για οικιακή χρήση .
Η αγορά τους από ιδιώτη για οικιακή χρήση , θα κρίνεται παράνομη και καταχρηστική και θα διώκεται
ποινικά.
Γι' αυτό μην προτείνετε προϊόντα , που θα οδηγήσουν τα μέλη αυτού του φόρουμ στην παρανομία .
ΥΓ. Πλακίτσα κάνω , ελπίζω να μην παρεξηγείσαι .
Πέρα από την πλάκα φίλε Μιχάλη , έχω την εντύπωση ότι μπερδεύεις την συγκομιδή του φυτού από τα βουνά για εμπόριο (παράνομο ), με την πώλησή του από εξειδικευμένα καταστήματα (συνήθως με μπαχαρικά ) και με την παρασκευή του Σαλεπιού . Η συγκομιδή του χωρίς άδεια , ίσως είναι παράνομη άλλα η αγορά του από καταστήματα πώλησης μπαχαρικών κλπ. δεν νομίζω να είναι .
π.χ. άλλο είναι να πάρεις ένα πριόνι και να πας στον Υμηττό να κόψεις πεύκα να τα φορτώσεις στο αγροτικό (παράνομο )και άλλο να τα αγοράσεις από έμπορο που έχει άδεια κλπ (νόμιμο ).
Το σαλέπι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες , για τον ανθρώπινο οργανισμό και συστήνεται από πολλούς .Μια αναζήτηση στο google θα βρεις ότι είναι μέχρι και αφροδισιακό!
(εξαιτίας των αφροδισιακών του ιδιοτήτων , λέγεται ότι οι Οθωμανοί ανακάλυψαν το Οθωμανικό .... )
Φίλε Γιάννη προφανώς για την παρασκευή του
1)Φτιάχνεις τον εσπρέσο ,
2)Φτιάχνεις σαλεποαφρόγαλα
3)Ρίχνεις το σαλεποαφρόγαλα(θα κάνεις salep art ) στον espresso και από πάνω κανέλλα (κάπως έτσι φαίνεται στην φωτογραφία )
Αυτό μάλλον είναι η συνταγή για το Cappuccinolu Salep .
Για espressolu salep μάλλον είναι η παρακάτω,
1)Ρίχνεις λίγο σκόνη σαλεπιού μαζί με τον καφέ στο καλαθάκι (ξεκίνα πχ από 1gr γιατί φαίνεται και πανάκριβο , εκτός κι αν πάρεις τα βουνά με το φυτολόγιο ,για να τα αποξηράνεις και να τα αλέσεις στον μύλο σου μαζί με τον καφέ , άλλα αυτό είναι παράνομο και δεν το έμαθες από έμενα(μας βλέπει κι ο Μιχάλης)Μιχάλη μιας και δεν παρεξηγήσε συνεχίζω χαχαχα )
2) δες τι θα βγει ανάλογα με την ποσότητα σαλεπιού που βάζεις ,
λογικά αν βάλεις λίγο σαλέπι , θα πίνεις espressolu salep , αν βάλεις πιο πολύ σαλέπι από εσπρέσο , θα πίνεις salep espressolu
ή μπορεί αυτή η συνταγή να είναι δικιά μου εφεύρεση και την ονομάζω ελληνιστί " Όρχις Εσπρέσο του Μήτσου " ! ( το ονομάζω έτσι γιατί ή θα πιείς κάτι καλό ή θα πιείς τα @ρχ... μου) χαχαχαχαχαχα
Ορχις είναι η επιστημονική ονομασία του σαλεπιού (την γλύτωσα μάλλον ...) .
Μετά μπορείς να δοκιμάσεις και με λουκούμι , τον λεγόμενο sujuk lokum espressolu , και για μεσημεριανό ή όταν έχεις δουλειά προτείνω , kempap espressolu (μοιάζει με τον γνωστό μας espresso μόνο που αυτόν τον φτιάχνεις ke-mpap τον πίνεις μονορούφι )χαχαχαχα !!!
Αυτά τα ολίγα...
Κι όμως το αυθεντικό σαλέπι παρασκευαζεται μόνο από βολβούς άγριων ορχιδέων και το πρόβλημα καταστροφής των αγριων αρχιδέων για παραγωγή σαλεπιού ειδικά στην Τουρκία είναι τεράστιο, κι αυτό λόγω του οτι οι άγριες ορχιδέες είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν για οποιοδήποτε εμπορικό ή μη σκοπό (λόγω της εξάρτησης τους από συγκεκριμένο είδος μύκητα που βρίσκεται μόνο στην φύση).
Δεν έχω άποψη επί του θεματος...
Δεν βρηκα όμως έστω κάποια αξιόπιστη σοβαρη επιστημονική μελέτη που να το υποστηρίζει.
Εχω όμως καποιες απορίες.
Αν η αγρια ορχιδέα είναι πραγματικα είδος προς εξαφάνιση και η διαιώνισή της πραγματικα βλαπτεται απ την συλλογη των βολβών της, γιατι επιτρεπεται η εμπορία του σαλεπιού ανα τον κόσμο;
Παντα όταν κατι είναι υπό προστασία, απαγορευεται ταυτοχρόνως και η αγορα και πώλησή του.
Φίλε Γιάννη δεν γνωριζω ούτε κι εγώ γιατί επιτρέπεται η εμπορία του αλλά υποψιάζομαι ότι το σαλέπι του εμπορίου μάλλον δεν πρόκειται για αυθεντικό σαλέπι, αλλά προιόν που παρασκευάζεται από "υποκατάστατα" μάλλον ριζάλευρο άρα παν περίπατο κι όλες οι υποθιτέμενες ευεργετικές του ιδιότητες.
Όπως ανάφερα προηγούμένως το αυθεντικό σαλέπι είναι προϊόν των βολβών των φυτών του γένους Οrchidaceae και τα φυτά αυτά σύμφωνα με την σύμβαση της Βέρνης είναι αυστηρώς προστατευόμενα, άρα δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμη εκρίζωση φυτών και εμπορία αυθεντικού σαλεπιού όπως υπάρχει για παράδειγμα η νόμιμη υλοτόμευση και η εμπορεία ξυλείας.
Στην Τουρκία υποογίζεται ότι καταστρέφονται πείπου 30-40 εκατομύρια φυτά κάθε χρόνο για το σαλέπι. Στην Ελλάδα σαφώς και δεν συμβένει αυτή η καταστροφη αλλά το πρόβλημα δεν έιναι και ανύπαρκτο.
Ψαχνοντας εν τάχει (χωρις να έχω γνωσεις) τα περι ορχιδεων, ειδα ότι το μεγαλο προβλημα στην αναπαραγωγή τους, είναι στο έδαφος αλλά και το υποστρωμα του εδαφους που αυτες μπορουν να ευδοκιμησουν.
Μηπως λοιπον, σκεπτομαι, η συλλογη των βολβών δεν δημιουργει προβλημα για την αναπαραγωγή τους, όπως πχ θα προκαλούσε η εκχέρσωση των αγρών, στους οποίους ευδοκιμούν, ή το ανακάτεμα του χώματος για καλιέργειες;
Φίλε Γιάννη έχεις δίκιο, το πρόβλημα με τις ορχιδέες που δεν επιτρέπει την καλλιέργεια τους βρίσκεται στο έδαφος που ευδοκιμούν όπου υπάρχει ένας μύκητας ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη τους.
Από την άλλη βέβαια και η οποιαδήποτε συλλογή βολβών και άρα καταστροφή φυτών σαφώς και δεν επιτρέπεται.
Φιλε Δημήτρη ευχαριστώ για την απάντηση και απλα LOL στο ποστ σου Δεν έχω καμία επαφή με το όλο σαλέπι θέμα. Κ εχω πάει και Κων/πολη 3 φορές... Αν πάντως κάποιος φτιάξει (με τα νόμιμα πάντα φυτα/βολβούς) θα ήταν καλή φάση ένα βιντεάκι κ με την συνταγή μαζί.