Βοήθεια για μετατροπές σε Gaggia Baby Twin

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Άβαταρ μέλους
Angeldust
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Επικοινωνία:

Re: Βοήθεια για μετατροπές σε Gaggia Baby Twin

Δημοσίευση από Angeldust » Σάβ Δεκ 07, 2013 1:33 am

Το tank φαίνεται η καλύτερη λύση αλλα πρέπει να είναι από χαλκό η μπρούντζο και το ftiahxnei μάστορας.Αυτό θα μοιάζει σαν πακέτο από τσιγάρα ακουμποταs στην μπροστινή ίσια μεριά το boiler έχοντας βάλει θερμοαγώγιμη pasta.Το κρύο νερό να μπει από κάτω και το ζεστό να βγει από πάνω μέσο χαλκοσωλήνα 6 χιλιοστά προς την opv.Το κρύο νερό θα μπει με την υπάρχουσα teflon σωλήνα που έρχεται από την αντλία.

Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Δημοσίευση από G.K » Σάβ Δεκ 07, 2013 9:32 am

αυτο που θα ηθελα να πω εγω,επειδη ειμαι και εγω σε σταδιο μελετης-αγορας υλικων
για βελτιωση της δικης μου μηχανης, οτι η προθερμανση πρεπει να μπει μετα την opv αλλιως
το ζεστο νερο θα επιστρεφει στο δοχειο του νερου.
αν καποιος μπορει να μου εξηγησει το αντιθετο παρακαλω για την απαντηση του.
δεν νομιζω οτι ειναι καλο να εχουμε επιστροφη ζεστου νερου στο δοχειο νερου της μηχανης.

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Angeldust » Σάβ Δεκ 07, 2013 1:05 pm

Έτσι είναι ο ποιο απλό τρόπος.Τώρα άμα πάνε λίγα ζεστά ml σε δοχείο γεμάτο με κρύο νερό μικρό το κακό.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Σάβ Δεκ 07, 2013 1:33 pm

Παιδιά να τρέξουν 40 και 50 ml σε δοχείο με 500 ή και 1000ml κρύου νερού τι πρόβλημα θα δημιουργήσει ακριβώς; Θα πάει το νερό από 25 βαθμούς στους 27 πχ. Δεν τρέχει και τόσο πολύ νερό η OPV. Επίσης η έξοδος της OPV προς το boiler εφάπτεται με το ίδιο το boiler. Δεν υπάρχει τρόπος να συνδέσεις εκεί το σύστημα προθέρμανσης. Η καλύτερη λύση είναι αυτή που έχει υλοποιηθεί πολλάκις.

Στο θέμα του τανκ, πιστεύω πρέπει να γίνει με χαλκό η μπρούντζο όπως είπε και o Angeldust, και να είναι κάπως μικρότερο από τις υλοποιήσεις που έχω δει, κυρίως πιο στενό ώστε το νερό να φτάνει σε μία θερμοκρασία 80 βαθμών. 60-70ml είναι αρκετά, ο σκοπός είναι να έχουμε ελάχιστη μείωση θερμοκρασίας στον έναν διπλό εσπρέσσο (50 - 60ml) και όχι να μειώσουμε τον χρόνο ανάμεσα στους καφέδες, καθώς κάτι τέτοιο απλά δεν γίνεται με τόσο μικρό boiler. Tο νερό μέσα στο tank θεωρώ δεδομένο πως θα θέλει 10-15 λεπτά για να ξανανεβάσει θερμοκρασία.

Θα πρότεινα, αν κάποιος μπορεί να βρει κάποιον μάστορα (ειδικά τα παιδιά από Αθήνα που υπάρχουν πολλές επιλογές) να μπορεί να φτιάξει κάτι τέτοιο, να μαζευτούμε 4-5 άτομα που βλέπω ότι ενδιαφερόμαστε για να μας κάνει καλύτερη τιμή. Εγώ θα έπαιρνα σίγουρα ένα.

Άβαταρ μέλους
Makron
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: Finest Coffee Berlin, TAF, Hausbrandt

Δημοσίευση από Makron » Σάβ Δεκ 07, 2013 2:48 pm

Για να δω αν έχω καταλάβει καλά, επειδή μιλάμε για την Gaggia baby twin αλλά το θέμα προθέρμανσης προφανώς επεκτείνεται ευτυχώς και σε άλλες μηχανές, το νερό που πηγαίνει από την αντλία της στην OPV επιστρέφει όχι στο δοχείο νερού, αλλά στην αντλία της. Η σύνδεση γίνεται με ένα Ταυ πριν την αντλία που φέρνει και συναντιέται με φρέσκο νερό από το δοχείο. Σίγουρα γίνεται μίξη, σίγουρα τα ml που πηγαίνουν εκεί είναι λίγα αλλά μέσα στο λεπτό σωληνάκι αν η μίξη δεν γίνει ακριβώς μισό-μισό μπορεί υποθέτω να φτάσει στην αντλία νερό 50-60 βαθμών; Που δεν βρίσκω τον λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τώρα γιατί αυτός είναι ο σωστός τρόπος σύνδεσης δηλαδή το τανκ ανάμεσα στην αντλία και την OPV, όσο και αν έψαξα στο φόρουμ δεν βρίσκω μια αιτιολογία. Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο GK. Το λογικό νομίζω θα ήταν η σύνδεση του μικρού τανκ να γίνει μετά την OPV ώστε να μην υπάρχει καθόλου θερμική επιβάρυνση, τουλάχιστον στην Twin διότι αν καταλαβαίνω σωστά άλλες μηχανές επιστρέφουν το νερό από την OPV στο δοχείο νερού.

Είναι αυτός ο ποιο απλός τρόπος σύνδεσης; Σίγουρα γιατί δεν χρειάζεται να μετακομίσεις την OPV από την θέση της. Πάντως αν μιλάμε για τανκ εγώ δεν θα έβαζα καθόλου χαλκοσωλήνα στην έξοδο του τανκ προς την OPV. Θα συνέδεα ένα σωληνάκι τεφλόν καλυμμένο όπως τα κόκκινα της Gaggia που έχω σε προηγούμενες φωτογραφίες, διότι αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες και πίεση. Λάθος; Δεν είναι πιο απλό;

Άβαταρ μέλους
Makron
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: Finest Coffee Berlin, TAF, Hausbrandt

Δημοσίευση από Makron » Σάβ Δεκ 07, 2013 3:34 pm

PaNoSS έγραψε: επισης τι εννοεις κατασκευη 2 κομματιων και αποφυγη λογο διαρροων?
Παναγιώτη αναφέρομαι στην κατασκευή thermoblock και κατ' επέκτασιν σε τανκ σαν αυτό http://www.home-barista.com/espresso-ma ... t2794.html. Για τις διαρροές ρίξε μια ματιά μετά το 2:56'
http://www.youtube.com/watch?v=379YtdIRpRU

Κάπου είχα δει και άλλο ένα βίντεο από τεχνικούς με ένα σωρό από τέτοια που ανέφεραν ότι έχουν διαρροές επειδή είναι δύο κομμάτια. Το ψάχνω.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Σάβ Δεκ 07, 2013 4:26 pm

Makron έγραψε:Για να δω αν έχω καταλάβει καλά, επειδή μιλάμε για την Gaggia baby twin αλλά το θέμα προθέρμανσης προφανώς επεκτείνεται ευτυχώς και σε άλλες μηχανές, το νερό που πηγαίνει από την αντλία της στην OPV επιστρέφει όχι στο δοχείο νερού, αλλά στην αντλία της. Η σύνδεση γίνεται με ένα Ταυ πριν την αντλία που φέρνει και συναντιέται με φρέσκο νερό από το δοχείο. Σίγουρα γίνεται μίξη, σίγουρα τα ml που πηγαίνουν εκεί είναι λίγα αλλά μέσα στο λεπτό σωληνάκι αν η μίξη δεν γίνει ακριβώς μισό-μισό μπορεί υποθέτω να φτάσει στην αντλία νερό 50-60 βαθμών; Που δεν βρίσκω τον λόγο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Μπερδεύτηκα σκεφτόμενος την Classic. Στην Baby προφανώς καλύτερα να συνδεθεί μετά την OPV. Η υλοποίηση βέβαια είναι η ίδια, δεν ξερώ μόνο αν διαφέρει ο διαθέσιμος χώρος.

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Σάβ Δεκ 07, 2013 4:51 pm

Αν δεν κανω λαθος, εκτος απο τα ξενα φορουμ που ολοι λενε για πριν την βαλβιδα, και ο woodsman ειχε επιμεινει σε αυτο το τροπο. Ο μονος λογος που μπορω να φανταστω ειναι η διακυμανση της πιεσης. Οτι δηλαδη αν εχεις ακομα ενα εμποδιο μπροστα απο την opv, δεν θα βγαζει σταθερη πιεση απο το group, αλλα δεν μου φαινετε και πολυ πιστικο. Οσο για την τοποθετηση αυτη καθεαυτη, για τους εχοντες baby-twin και τα τοιαυτα(μηχανες χωρις ρυθμιζομενη opv), θα ειναι ευκολο, διοτι τους εχει μεινει η εργοστασιακη γωνια που κουμπωνε στο μποιλερ. Για τους κατοχους classic, χρειαζετε κατασκευη.

Για το μποιλερ, στην δικη μου baby, υπολογισα οτι χωραει μπροστα στην πλακουτσωτη επιφανεια του μποιλερ ενα tank, μεγεθους 30*40*90 (108 ml). Θα γινει απο ανοξειδωτο 316 και θα βαλω μια λαμαρινα απο χαλκο, σαν παρεμβυσμα (τσοντα οπως το λενε οι παλιοι :lick: ) μεταξυ αυτου και του μποιλερ. Παστα για cpu μπρος πισω και ολα αυτα, σαντουιτς με ανοξειδωτα κολαρα. Σκευτηκα να γινει ολο απο χαλκο, αλλα δεν εχω εμπιστοσυνη και τοσο στην ασημοκολληση.

Η εισοδος θα γινεται με τεφλον σωληνακι και η εξοδος με τον εργοστασιακο σωληνα της gaggia (σιλικονης με εξωτερικη ενισχυση, μπλανταζ). Αυτο διοτι δεν ξερω τη συμπεριφορα του τεφλον στις υψηλες θερμοκρασιες

Αν βρειτε ενα μηχανουργειο, ειναι σχετικα απλη η κατασκευη του και ουτε πολλα υλικα χρειαζονται. Απλως καλες κολλησεις. Αυτοι που ειναι κρητη, μπορω να τους το φτιαξω και εγω.

Περιμενω αυτη τη στιγμη το pid, για να γινει ολη αυτη η διαδικασια, διοτι θεωρω οτι ειναι απαραιτητο για την προθερμανση. Πριν μπεις στην διαδικασια με τους σωληνες, θα σου προτεινα να περιμενεις λιγο να δουμε πως θα παει αυτο το πειραμα και προχωρας.

ΥΓ
Σιγουρα οι αντιστασεις θα δουλευουν περισσοτερο στην αρχη και ισως ανακαλυψουμε οτι το 10λεπτο ή το 15ρτο δεν ειναι αρκετα σαν προθερμανση. Μολις φτασει ομως το συστημα σε μια θερμοκρασιακη ισορροπια, θα δουλευουν λιγοτερο, διοτι θα εχουμε ζεστανει μεγαλυτερη μαζα, αρα θα εχει και περισσοτερη ενεργεια. Το ιδιο που συμβαινει οταν φτιαχνουν μεγαλα και βαρια pf ή μποιλερ.
Το pid δεν το επηρεαζει καθολου αυτο, οι αντιστασεις ισως να επιβαρυνθουν λιγο περισσοτερο, αλλα και αυτο θα ειναι αμελητεο.

Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Δημοσίευση από G.K » Σάβ Δεκ 07, 2013 5:17 pm

strider19 έγραψε:
Για το μποιλερ, στην δικη μου baby, υπολογισα οτι χωραει μπροστα στην πλακουτσωτη επιφανεια του μποιλερ ενα tank, μεγεθους 30*40*90 (108 ml). Θα γινει απο ανοξειδωτο 316 και θα βαλω μια λαμαρινα απο χαλκο, σαν παρεμβυσμα (τσοντα οπως το λενε οι παλιοι :lick: ) , α
εγω φιλε μου δεν θα εβαζα 316 ανοξειδωτο διοτι περιεχει μολυβδο,ειναι καλο για κατασκευες κοντα στην θαλασσα κτλ εγω για ανοξειδωτο θα εβαζα 304 18,3 -8,7 cr- ni
η 304L 18-10 χρωμιο- νικελιο αντιστοιχα. με το δευτερο προτιμοτερο.
επισης δεν νομιζω να κερδισεις τιποτα παρεμβαλοντας χαλκο μεταξυ του ανοξειδωτου και του
μποιλερ. ενταξει ο χαλκος εχει μεγαλυτερη θερμοχωρητικοτητα απο το ανοξειδωτο και απο το αλουμινιο (το αλουμινιο αποβαλει γρηγορα θερμοτητα και ο χαλκος την αποθηκευει και αποβαλεται πιο αργα) αλλα επειδη θα ειναι λεπτο φυλλο δεν νομιζω να κερδισεις κατι.
αντιθετως πιστευω αν το δοχειο φτιαχτει απο χαλκο 2 χιλιοστα αρκουν για πανω απο 10 bar πιεσηνομιζω θα ηταν πιο ιδανικο.
αυτα και απο μενα,και εγω το ψαχνω για την προθερμανση,για το πως να την κανω,σε αυτο που εχω καταληξει σιγουρα ειναι οτι θα γινει δοχειο και οχι καποια κατασκευη με χαλκοσωληνα

ΥΓ νομιζω οτι χωραει και μεγαλυτερο ο φιλος strax
viewtopic.php?f=16&t=2037#p33957
εφτιαξε ενα 200ml και απο οτι γραφει ανεβαζει γρηγορα θερμοκρασια
αν ειναι ετσι νομιζω οτι ειναι καλυτερο να γινει οσο πιο μεγαλο γινεται.

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Σάβ Δεκ 07, 2013 8:12 pm

Το 316 εχει μεγαλυτερη αντοχη στη διαβρωση απο τα κοινα ανοξειδωτα κραματα (οπως το 304 ή το 18/8) για αυτο εκτος απο την θαλασσα, ολα τα ανοξειδωτα αντικειμενα που ερχονται σε επαφη με τροφιμα (εκτος απο τα οικιακα μαχαιροπιρουνα) ειναι απο 316, οπως για παραδειγμα παγκοι, κουζινικα σκευη κτλ..

Τη χαλκινη λαμαρινουλα τη βαζω βασικα διοτι η επιπεδη επιφανεια, δεν ειναι ακριβως επιπεδη, ειναι λιγο κυρτη. Οποτε, σαν μαλακο μεταλλο, πιστευω οτι θα πιασει καπως τις διαφορες και θα προσφερει μεγαλυτερη επιφανεια επαφης.

Το να το κανω ολο απο χαλκο, δεν το εχω αποκλεισει ακομα. Θα παω να ρωτησω ποσο κανει η λωριδα που χρειαζομαι και θα δω (για ανοξειδωτο τα εχω τα υλικα).

Οσο για το μεγεθος, δεν θελω να το κανω μεγαλυτερο, διοτι θα ειναι απελπιστικα κοντα στα πλαστικα τοιχωματα, καλωδια, button κτλ. Και επειτα εκτος του οτι θα κανει περισσοτερη ωρα να θερμανθει (εστω και αν ειναι μικρη η διαφορα) δεν χρειαζεται. Οικιακη ειναι η μηχανη, ποσους καφεδες να κανω πλεον :a080: .

Απάντηση