Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia

PID, μετρητές πίεσης, και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε το "φιατάκι" σας να γίνει Mitsubishi Evo.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Re: Ρύθμιση OPV στα 9 bar σε Gaggia

Δημοσίευση από afonic » Σάβ Ιουν 22, 2013 8:40 pm

Νομίζω πως είναι μια OPV που μπαίνει μετά την αντλία. Δεν γνωρίζω γιατί την αναφέρει σε αυτό το video, σίγουρα δεν υπάρχει σε καμία από τις Classic που έχω δει. Νομίζω ήταν στις παλαιότερες Gaggia Coffee και είναι ρυθμιζόμενη: http://coffeegeek.com/forums/espresso/m ... ods/304652

Σε σχέση με αυτά που ξέρουμε, όχι δεν αλλάζει κάτι.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Σάβ Ιουν 22, 2013 9:00 pm

Ο πιο φθηνός και απλός τρόπος να κάνεις ρυθμιση στην OPV σε μια μηχανη με παλμική αντλια ή να ελεγξεις την ρυθμιση της, είναι με ένα μανομετρο στο πορταφιλτερ.
Βαζοντας ένα βρυσάκι (ή δεν στεγανοποιείς πλήρως το μανομετρο ώστε να τρεχει :lol: ), ρυθμιζεις την ροή στα 75 μλ στα 30 δευτ.
Ρυθμιζεις την OPV ωστε το μανομετρο να δείχνει 9bar.
Ξαναμετράς τη ροή (ή τη διαρροή :lol: ) γιατι πιθανότατα θα έχει αλλάξει επειδή άλλαξαν τα Bar.
Ρυθμιζεις εκ νεου την ροή στα 75μλ/30δευτ
Αυτό θα αλλάξει κάπως την ένδειξη στο μανομετρο.
Ξαναδιορθώνεις την OPV μεχρι πάλι να δειξει 9bar
Ξαναελεγχεις την ροή και πάει λεγοντας, μεχρι να πετύχεις το μανομετρο να δείχνει 9bar και η ροή ταυτοχρόνως να είναι 75μλ/30δευτ.

Μετα μπορεις να στεγανοποιήσεις πλήρως την συνδεση με το μανομετρο, ώστε να δεις πόση είναι σε αυτή την ρύθμιση η στατική πίεση.
Γνωρίζοντας πλέον την στατική πίεση θα μπορεις να ελεγχεις* ή να ρυθμιζεις σε αυτό το νούμερο την μηχανή σου, χωρις να χρειάζεται πλεον η μετρηση της δυναμικής πίεσης με τις ροες κλπ.

*Οι παλμικες με τον καιρό χαλαρώνουν και αλλάζει η πίεσή τους.

Άβαταρ μέλους
silkman9
Μηχανή:: Gaggia Classic 2013
2η Μηχανή:: Braun 3063
Μύλος:: Mahlkönig Vario
Οι καφέδες μου:: Portioli και βλέπουμε

Δημοσίευση από silkman9 » Τετ Νοέμ 13, 2013 1:15 am

Σε κάποια άλλα φόρουμ φτιάχνουν ρεφενέ ένα "travelling portafilter" το οποίο αποστέλεται ταχυδρομικά σε όποιον χρήστη θέλει να ρυθμίσει την μηχανή του από τον προηγούμενο και έτσι δεν χρειάζεται ο καθένας να φτιάχνει καινούριο. Ουσιαστικά ο κάθε χρήστης (μια και έχει χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες φορές) πληρώνει τα ταχυδρομικά για να τον στείλει στον επόμενο.

Είναι μια ιδέα που δεν ξέρω κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη αλλά εγώ την λέω έτσι κ αλλιώς. :a013:

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Δευ Νοέμ 18, 2013 7:17 pm

Μια παρενθεση εδω, η πλαστικη opv που εχει η Baby αλλα νομιζω και ολες της baby σειρας (class,dose,twin), ειναι "ρυθμιζομενη". Απαραιτητη προυποθεση, ειναι ενα μετρητικο οργανο οπως αυτα που αναφεροντε πριν καθως και υγρο τεφλον (κανει και το νημα, οχι η ταινια, αλλα θα ειναι πολυ κοπος).

Η ρυθμιση γινεται αμα ξεβιδωσουμε λιγο το μεταλλικο ρακορ που εχει το πλαστικο ταυ αμεσως μετα την αντλια, απο το οποιο με την σειρα του φευγει ενα διαφανες λαστιχο συλικονης το οποιο παει σε ενα αλλο πλαστικο ταυ, εκει οπου ειναι η εισοδος της αντλιας και η εξοδος του δοχειου νερου

https://docs.google.com/file/d/0B49ltN7 ... edit?pli=1

Φαινεται στην προτελευταια εικονα (εκει το ρακορ ειναι πλαστικο, αλλα ειναι αυτο που κοιταει προς τα πανω).

Στην ουσια, το ρακορ αυτο, παταει ενα ελατηριο, και το ελατηριο παταει μια ταπα. Αν το βιδωσουμε λιγοτερο, ασκει λιγοτερη δυναμη στο ελατηριο, αρα χρειαζεται και λιγοτερη δυναμη για να ανοιξει η ταπα. Το ρακορ ομως, στεγανοποιει στις βολτες, αρα αμα απλως το ξεβιδωσουμε λιγο σπαει το υγρο τεφλον που εχει απο τη μανα του και μπορει να χανει λιγο (στην καλη περιπτωση) ή να το πεταξει τελειως (στη χειροτερη). Για αυτο πρεπει να ξεβιδωθει τελειως, να καθαρισουν οι βολτες απο το παλιο τεφλον, να μπει καινουργιο, να βιδωθει μεχρι μεσα και μετα να ξεβιδωθει αναλογως (αυτη ειναι η διαφορα του υγρου τεφλον απο το νημα, το υγρο επιτρεπει για μερικα δευτερολεπτα να το ξεβιδωσεις ενω το νημα απαγορευεται να το γυρισεις αναποδα). Η διαδικασια αυτη επαναλαμβανεται ωσπου παρεις τα επιθυμητα αποτελεσματα με το μετρητικο οργανο.

Η συγκεκριμενη μεθοδος εχει ομως ενα σημαντικο μειονεκτημα για αυτο και δεν την συστηνω, παρα μονο αν δεν θελετε/μπορειτε να βαλετε την opv της classic: το ρακορ δεν θα βιδωθει τελειως και σαν πιθανα αποτελεσματα να εχετε τα παραπανω. Το καλο ειναι οτι εκτος απο πολλες βολτες εχει και ψιλο σπειρωμα, οποτε εκτος και αν το αφησετε πολυ ξεβιδωτο, δεν θα υπαρξει προβλημα. Επισης καλο θα ηταν να βαλετε μπολικο τεφλον γιατι λειτουργει και σαν ασφαλιστικο σπειρωματων ταυτοχρονα.

ΥΓ
Αν θυμαμαι καλα, απο τη στιγμη που αρχιζει και σφιγγει, θελει δυο περιστροφες περιπου αναποδα για να δειξει 10 bar σε τυφλο

Άβαταρ μέλους
Makron
Όνομα: Ντίνος
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Graef CM702
Οι καφέδες μου:: Finest Coffee Berlin, TAF, Hausbrandt

Δημοσίευση από Makron » Τρί Νοέμ 19, 2013 2:57 pm

Μήπως ξέρετε που μπορώ να βρω ένα βανάκι για την ακριβή ρύθμιση ροής στο τεστ;

Για να κάνω τις μετρήσεις έχω φτιάξει ένα portafilter και έχω τοποθετήσει ένα βανάκι μπίλιας σαν αυτό
test portafilter.JPG
Όμως επειδή περιστρέφεται κατά 1/4 μόνο, παιδεύομαι για να βρω την σωστή ροή. Αρκεί λίγο να το ακουμπήσω και η ροή αλλάζει εντελώς.
Θα ήθελα να βρω κάτι σαν τα παρακάτω που να μπορώ να κάνω μικρορύθμιση, αλλά όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάτι. Έχετε κάτι σχετικό; Κάποιο λινκ;

http://coffeegeek.com/images/33162/267x ... ewHead.JPG
και
http://www.home-barista.com/forums/user ... 6_tlak.jpg

strider19

Δημοσίευση από strider19 » Τρί Νοέμ 19, 2013 6:21 pm

Οι βανες στις φωτογραφιες ειναι με γλωσσα και οχι με μπιλια οπως η δικια σου (και οι περισσοτερες γενικως). Λογικα σε μαγαζια με υδραυλικα ειδη ή με μηχανολογικο εξοπλισμο θα βρεις. Δεν ξερω κατα ποσο θα βρεις στο 1/8, αλλα με μια συστολη μπορεις να βαλεις οτι θες.

Άβαταρ μέλους
Makron

Δημοσίευση από Makron » Τρί Νοέμ 19, 2013 7:55 pm

Αναζητώ στα 3/4 της ίντσας...
Makron έγραψε:
Θα ήθελα να βρω κάτι σαν τα παρακάτω που να μπορώ να κάνω μικρορύθμιση, αλλά όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάτι.
Γι αυτό το έγραψα. Δεν μπορώ να βρω. Όσο και αν έψαξα, κάτι πέρα από μεγάλες βάνες βρύσης δεν βρήκα. Θέλω κάτι μικρότερο. Αναρωτιέμαι τι έχετε χρησιμοποιήσει σαν βανάκι για το τεστ, όσοι το έχετε φτιάξει έτσι;
Ένα λινκ θα βοηθούσε να κάνω παραγγελία μέσω διαδικτύου.

Άβαταρ μέλους
Makron

Δημοσίευση από Makron » Πέμ Δεκ 12, 2013 10:09 pm

Έχω ψάξει όλα τα μαγαζιά του Βόλου και δεν υπάρχει αυτό το βανάκι που ζητάω. Οπότε το ερώτημα παραμένει
Αναρωτιέμαι τι έχετε χρησιμοποιήσει σαν βανάκι για το τεστ, όσοι το έχετε φτιάξει με αυτόν τον τρόπο;
Ένα λινκ θα βοηθούσε να κάνω παραγγελία μέσω διαδικτύου.
Κάποια πρόταση από κάποιον που γνωρίζει ή που έχει κάνει την κατασκευή με βανάκι για την ακριβή ρύθμιση ροής στο τεστ;

ΣΗΜ: το 2ο λινκ στις φωτογραφίες ίσως δεν δουλεύει οπότε δείτε και αυτά:
http://www.home-barista.com/forums/user ... 6_tlak.jpg
http://www.home-barista.com/forums/user ... auge_1.jpg

patikas69
Μηχανή:: Classic + PID Rex
2η Μηχανή:: Bialeti Moka Express
Μύλος:: Porlex Tall
Οι καφέδες μου:: Speciality

Δημοσίευση από patikas69 » Πέμ Ιαν 16, 2014 9:27 pm

EΕφάρμοσα τις οδηγίες του Ιωσήφ, ξεβίδωσα την εξάγωνη οπή γυρνώντας δεξιόστροφα περίπου 240 μοίρες ( αν και ο Ιωσήφ έλεγε 270, επιφυλακτικός γαρ ) και ρύθμισα την OPV στα 10bar ( από 12bar ). Έχω φτιάξει δύο καφέδες αλλά με ανησυχεί που η μηχανή βγάζει μυρωδιά καμμένου ( μυρίζει πριν βάλω το pf με τον καφέ και κάνω εκχύλιση ). Γιατί άραγε να μυρίζει. Το παξιμάδι με το σωληνάκι επιστροφής είναι κανονικά.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Παρ Ιαν 17, 2014 2:09 pm

Nα ξεβίδωσες δεξιόστροφα είναι λίγο άτοπο, οπότε θυμίσου τι έκανες μην το έχεις πάρει 14 bar. H μυρωδιά καμμένου είναι ακόμα πιο ανησυχητική, ελπίζω να μην χρησιμοποίησες την μηχανή. Άνοιξε την να δεις τι έχει συμβεί, ίσως κατά την ρύθμιση να ακούμπησες κάτι (σωληνάκι, καλώδιο) πάνω στο boiler και να έχει λιώσει;

Απάντηση