PID σε Gaggia Evolution
-
odys2008
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
PID σε Gaggia Evolution
Παιδιά, χθες έβαλα pid στην gaggia evolution που έχω. Η διαφορά σε σχέση με τις κλασικές υλοποιήσεις που βλέπουμε στο internet είναι ότι έβαλα και έλεγχο για τον ατμό χρησιμοποιώντας την έξοδο για alarm που έχει ο ελεγτής.
Αγόρασα τον PID από την auber SYL-1512A
αυτόν τον αισθητήρα θερμοκρασίας RTD
ένα SSR 40Α με ψύκτρα
2 διόδους 1n4001
χρησιμοποίησα έναν παλιό μετασχηματιστή 12 volt dc
μερικά πρεσαριστά βίσματα για τις ηλεκτρικές συνδέσεις
2 καλώδια σηματοδοσίας λεπτά
καλώδια 1,5 mm2 για τις συνδέσεις των ηλεκτρικών στοιχείων
ένα σπιράλ για να σημαζέψω τα καλώδια
και τέλος πήρα και ένα αλουμινένιο κουτί για να βάλω μέσα τον controller
Εδώ φαίνεται η συνδεσμολογία που ακολούθησα : φωτογραφίες σε λίγο καιρό που θα έρθει το μεταλικό κουτί και θα ξανανοίξω την μηχανή για να περάσω ένα καλώδιο γείωσης σε αυτό γιατί 220 volt στον controller που στερεώνονται με βίδες και μεταλικό κουτί δεν πάνε χωρίς γείωση, και δυστυχώς δεν την βλέπω στα έτοιμα κιτ που κυκλοφορούνε, όπως και την ψύκτρα στο SSR
Αγόρασα τον PID από την auber SYL-1512A
αυτόν τον αισθητήρα θερμοκρασίας RTD
ένα SSR 40Α με ψύκτρα
2 διόδους 1n4001
χρησιμοποίησα έναν παλιό μετασχηματιστή 12 volt dc
μερικά πρεσαριστά βίσματα για τις ηλεκτρικές συνδέσεις
2 καλώδια σηματοδοσίας λεπτά
καλώδια 1,5 mm2 για τις συνδέσεις των ηλεκτρικών στοιχείων
ένα σπιράλ για να σημαζέψω τα καλώδια
και τέλος πήρα και ένα αλουμινένιο κουτί για να βάλω μέσα τον controller
Εδώ φαίνεται η συνδεσμολογία που ακολούθησα : φωτογραφίες σε λίγο καιρό που θα έρθει το μεταλικό κουτί και θα ξανανοίξω την μηχανή για να περάσω ένα καλώδιο γείωσης σε αυτό γιατί 220 volt στον controller που στερεώνονται με βίδες και μεταλικό κουτί δεν πάνε χωρίς γείωση, και δυστυχώς δεν την βλέπω στα έτοιμα κιτ που κυκλοφορούνε, όπως και την ψύκτρα στο SSR
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος odys2008 την Παρ Σεπ 03, 2010 1:58 pm, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.
- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
Re: PID σε Gaggia Evolution
Πως είναι δυνατόν να είναι ΤΟΣΟ φτηνό (35$) όταν τα PIDs για τις Rancilio ξεκινάνε από τα 120€ ?
Υ.Γ. Την θερμοκρασία την δείχνει σε Κελσίου ή σε Φαρενάιτ? Γιατί κάπου στο μάνιουαλ του διάβασα το 2ο
Υ.Γ. Την θερμοκρασία την δείχνει σε Κελσίου ή σε Φαρενάιτ? Γιατί κάπου στο μάνιουαλ του διάβασα το 2ο
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
-
odys2008
Καταλάθος πάτησα υποβολή, πριν ολοκληρώσω το ποστ μου γι αυτο δεν είδες την λίστα με τα πλήρη υλικά. Σαφώς δεν έδωσε 160$ για ένα κιτ, καθώς λόγω τον σπουδών μου(ΗΜΜΥ), ξέρω ότι αυτά δεν αξίζουν τα λεφτά τους και όπως θα δείς και στο τέλος του πρώτου ποστ μου, τα κρίνω και επικίνδυνα, οπότε και έκρινα ότι με λιγότερα χρήματα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο.
Ο controller δίχνει και βαθμούς κελσίου και φαρεναιτ
Τώρα όσον αφορά τα χρήματα που δαπάνησα είναι:
35$ ο controller, και 25$ ο sensor +16$ μεταφορικά γι αυτά
15$ το SSR με το heatsink και τα μεταφορικά
6,5$ το μεταλικό κουτί
7 ευρώ όλα τα άλλα υλικά
συνολικά δήλαδή έδωσα κάπου στα 105$ για ένα πολύ ποιοτικότερο kit που έχει και έλεγχο ατμού σε αντίθεση με αυτά που κυκλοφορούν, έχει pt100 sensor και όχι thermocouple, και έχει heatsink στο ssr
Ο controller δίχνει και βαθμούς κελσίου και φαρεναιτ
Τώρα όσον αφορά τα χρήματα που δαπάνησα είναι:
35$ ο controller, και 25$ ο sensor +16$ μεταφορικά γι αυτά
15$ το SSR με το heatsink και τα μεταφορικά
6,5$ το μεταλικό κουτί
7 ευρώ όλα τα άλλα υλικά
συνολικά δήλαδή έδωσα κάπου στα 105$ για ένα πολύ ποιοτικότερο kit που έχει και έλεγχο ατμού σε αντίθεση με αυτά που κυκλοφορούν, έχει pt100 sensor και όχι thermocouple, και έχει heatsink στο ssr
- Alex_Under
Ο αισθητήρας θερμοκρασίας πως μπαίνει;
Βλέπω αυτόν που δείχνεις που λέει "for Rancilio and Gaggia" και έχει πάσα.
Χρειάζεται να γίνει "χοντρή" δουλειά στο boiler της μηχανής με χρησιμοποίηση παδαδόρων κτλ ή μπαίνει κάπου έτοιμα?
Βλέπω αυτόν που δείχνεις που λέει "for Rancilio and Gaggia" και έχει πάσα.
Χρειάζεται να γίνει "χοντρή" δουλειά στο boiler της μηχανής με χρησιμοποίηση παδαδόρων κτλ ή μπαίνει κάπου έτοιμα?
-
odys2008
Βγάζεις τον θερμοστάτη και βιδώνεις αυτόν στην θέση του. Bolt on είναι, με 17άρι κλειδί βγάζεις τον θερμοστάτη, και με το χέρι και 8άρι κλειδι βάζεις τον σένσορ. Δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση το boiler
Δυστυχώς μόνο αυτός και της omega είναι αυτοί που βρήκα και μπαίνουν σε m4 σπείρωμα, αλλά ο omega είχε τελιώσει
Δυστυχώς μόνο αυτός και της omega είναι αυτοί που βρήκα και μπαίνουν σε m4 σπείρωμα, αλλά ο omega είχε τελιώσει
- Alex_Under
Απότι διάβασα λέει ότι δεν μπαίνει σε Silvia μετά τον Ιούνιο του 06'
Αλλά από την άλλη, με προσεκτικότερη παρατήρηση είδα ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κλασσικό thermocouple (σωστά δεν το λέω?) το οποίο είναι κολλημένο στο κεφάλι μιας βίδας.
Δηλαδή η ίδια δουλειά (στην δικιά μου την μηχανή μιλώντας) προφανώς (αν ποτέ το αποφασίσω) μπορεί να γίνει κολόντας τον αισθητήρα στα πλαινά του boiler όπως έκανα εδώ
viewtopic.php?f=16&t=284

Απότι βλέπω, τα pids τελικά είναι αρκετά φτηνά, αρχίζωντας από 24 λίρες αγγλίας
http://shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=pid+ ... m270.l1313
....Ρε λες?
Αλλά από την άλλη, με προσεκτικότερη παρατήρηση είδα ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κλασσικό thermocouple (σωστά δεν το λέω?) το οποίο είναι κολλημένο στο κεφάλι μιας βίδας.
Δηλαδή η ίδια δουλειά (στην δικιά μου την μηχανή μιλώντας) προφανώς (αν ποτέ το αποφασίσω) μπορεί να γίνει κολόντας τον αισθητήρα στα πλαινά του boiler όπως έκανα εδώ
viewtopic.php?f=16&t=284

Απότι βλέπω, τα pids τελικά είναι αρκετά φτηνά, αρχίζωντας από 24 λίρες αγγλίας
http://shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=pid+ ... m270.l1313
....Ρε λες?
-
odys2008
Μπορείς να πάρεις αισθητήρα, από την omega, που κάνει surface messurment, και κολάει, δεν χρειάζεται να βάλεις ταινία εσύ, γιατί θα πρέπει να πάρεις ταινία που να αντέχει σε 200 βαθμούς κελσιου που ανεβάζουν τα boiller.
Μετά ο λόγος που δεν πήρα, από το ebay pid σαν αυτύς που δείχνεις είναι ότι δεν ήξερα σίγουρα ότι γινόταν το κόλπο με το alarm output και τον ατμό και δεν ήθελα να το ρισκάρω, όπως και ότι ήταν 1/16din ενώ της auber είναι ο μισός από αυτούς αφού είναι 1/32din size. Εφόσον όμως αυτός που θα πάρεις έχει 4 setpoints για alarm(AH1, AH2, AL1, AL2), θα κάνει την δουλειά σου. Από την άλλη δεν ήταν δα και τόσο ακριβότερος, απλά τα μεταφορικά ήταν πολλά, όμως αφού πήρα και το rtd από εκεί μετριάστηκε κάπως το κόστος των μεταφορικών
Μετά ο λόγος που δεν πήρα, από το ebay pid σαν αυτύς που δείχνεις είναι ότι δεν ήξερα σίγουρα ότι γινόταν το κόλπο με το alarm output και τον ατμό και δεν ήθελα να το ρισκάρω, όπως και ότι ήταν 1/16din ενώ της auber είναι ο μισός από αυτούς αφού είναι 1/32din size. Εφόσον όμως αυτός που θα πάρεις έχει 4 setpoints για alarm(AH1, AH2, AL1, AL2), θα κάνει την δουλειά σου. Από την άλλη δεν ήταν δα και τόσο ακριβότερος, απλά τα μεταφορικά ήταν πολλά, όμως αφού πήρα και το rtd από εκεί μετριάστηκε κάπως το κόστος των μεταφορικών
- Alex_Under
Λύσε μου ακόμα μία απορία.
Ποιά η διαφορά μεταξύ Relay Output και SSR Output?
Ποιά η διαφορά μεταξύ Relay Output και SSR Output?
- NaGR
- Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Graef CM 80
- 2ος Μύλος:: Eureka Mignon
αν δεν μας ενδιαφέρει ο ατμός, ένα Pid με 2 alarm setpoints δεν είναι αρκετό?
επίσης o RTD θα κάνει για όλες τις gaggia ανεξαιρέτως? για τη Pure με νοιάζει.
επίσης o RTD θα κάνει για όλες τις gaggia ανεξαιρέτως? για τη Pure με νοιάζει.
-
odys2008
Λοιπόν το SSR ενεργοποιείται με έναν dc παλμό και πολύ λίγο ρεύμα 25mA, οπότε πρακτικά το pid βγάζει μια τάση (8volt βγάζει αυτός της auber), και δίνει εντολή στο ssr να δώσει ρεύμα στην αντίσταση.
Από την άλλη το ρελέ, θέλει αρκετο ρεύμα για να λειτουργήσει, καθώς έχει ένα πηνίο με σίδηρο που και με το που δώσει ρεύμα ο ελεγτής έλκει έναν διακόπτη και αυτός δίνει ρεύμα στην αντίσταση σου. Ο ελεγτής όμως δεν παράγει το ρεύμα αυτό, περιμένει να του το δώσουμε εμείς, οπότε έχει εναν απλό διακόπτη για να ελέγχει το ρελέ και άρα δεν μπορεί να ελέγξει το ssr αν δεν του δώσουμε κάπως εμείς την dc τάση που απαιτεί το ssr( πχ με έναν μετασχηματιστή, όπως κάνω εγώ στο αλαρμ μου που είναι ρελε output)
Όπως καταλαβένεις, και το ssr και το ρελέ είναι αυτόματοι διακόπτες, που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Όμως τα ρελέ δεν κάνει να ανοιγοκλείνουν πολύ συχνά γιατί φθείρονται οι επαφές τους, που σημαίνει ότι δεν κάνουν για την εφαρμογή μας. Οπότε κοιτάς ο pid σου να έχει ssr έξοδο για pid, και αν θέλεις και έλεγχο για ατμό, να έχει ssr ή ρελέ στο alarm. Αν έχει ssr και στο αλαρμ τότε δεν χρειάζεσαι μετασχηματιστή, αν έχει ρελέ στο αλαρμ χρειάζεσαι.
Από την άλλη το ρελέ, θέλει αρκετο ρεύμα για να λειτουργήσει, καθώς έχει ένα πηνίο με σίδηρο που και με το που δώσει ρεύμα ο ελεγτής έλκει έναν διακόπτη και αυτός δίνει ρεύμα στην αντίσταση σου. Ο ελεγτής όμως δεν παράγει το ρεύμα αυτό, περιμένει να του το δώσουμε εμείς, οπότε έχει εναν απλό διακόπτη για να ελέγχει το ρελέ και άρα δεν μπορεί να ελέγξει το ssr αν δεν του δώσουμε κάπως εμείς την dc τάση που απαιτεί το ssr( πχ με έναν μετασχηματιστή, όπως κάνω εγώ στο αλαρμ μου που είναι ρελε output)
Όπως καταλαβένεις, και το ssr και το ρελέ είναι αυτόματοι διακόπτες, που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Όμως τα ρελέ δεν κάνει να ανοιγοκλείνουν πολύ συχνά γιατί φθείρονται οι επαφές τους, που σημαίνει ότι δεν κάνουν για την εφαρμογή μας. Οπότε κοιτάς ο pid σου να έχει ssr έξοδο για pid, και αν θέλεις και έλεγχο για ατμό, να έχει ssr ή ρελέ στο alarm. Αν έχει ssr και στο αλαρμ τότε δεν χρειάζεσαι μετασχηματιστή, αν έχει ρελέ στο αλαρμ χρειάζεσαι.