Προβλημα με ψιλο Κοψιμο καφε και χρονοι εκχυλισεις

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
s3irios

Re: Προβλημα με ψιλο Κοψιμο καφε και χρονοι εκχυλισεις

Δημοσίευση από s3irios » Δευ Ιούλ 08, 2013 1:11 am

Η καβα που επισκεπτομαι οπως εχω ηδη πει ειναι 1 στενο παρακατω, τις δοκιμες τις εκανα παρεα με τον ανθρωπο, πεταγομουν εκοβε γυρναγα κατευθειαν δοκιμη. Τι διαφορα στην προκειμενη περιπτωση θα μπορουσε να εχει ο σπιτικος μυλος? Ξαναλεω δεν μιλαω τοσο για ποιοτητα γευσης, αλλα για τον τροπο-χρονο που γινεται η εκχυλιση γιατι καταλαβαινω οτι οταν βγαινει πολυ γρηγορα η παρα πολυ αργα με μεγαλες αποκλισεις απο τους δηλωθεν χρονους και ml, ο καφες δεν βγαινει σωστα και δεν πινεται. Ειμαι πολυ συγκεκριμενος σε αυτο που λεω και φυσικα δεν απαιτησα απο κανεναν να μου προσφερει τη λυση ετοιμη. Κουβεντα γινεται και κουβεντα με δοκιμες δεν μενω στα λογια. Αλωστε το τοπικ ξεκινησε απο προηγουμενο με τιτλο "Γνωριμια με San Marino" κοινως ψαχνομαι να βρω και να καταλαβω. Προσωπικα ολα τα τοπικ θαρρω πως εχουν κατι να προσφερουν ακομα και σε καποιιον τριτο που μπορει να εχει ενα παρομοιο προβλημα και να βοηθηθει απο την πορεια του καθε τοπικ.
Το μεγαλυτερο θεμα μου επειδη δεν ειχα ποτε επαγγελματικη μηχανη ειναι να απορρριψω οποιοδηπτε αλλο πιθανο προβλημα. Οταν λοιπον αναφερω αναλυητικα τα bar της μηχανης το αν ειναι συνεχεια αναμενη (θερμοκρασιες) διαδικασιες διεξοδικα κλπ ειναι μπας και πεταχτει καποιος και πει π.χ. ρε συ κανε την ταδε δοκιμη με την μηχανη, η με το pf, η κανε αυτο το κολπακι κλπ κλπ μπας και το προβλημα εγκειται καπου αλλου ισως ακομα και στην ιδια τη μηχανη.
Απο κει και υστερα επανειλημενως δηλωσα πως μυλο θα παρω αλλα για να παρω πρεπει να βγουν λεφτα και για να βγουν λεφτα πρεπει να δουλεψει η μηχανη, οχι με τις τελειες εκχυλισεις αλλα με ικανοποιητικες για να καλυπτουν εστω προσωρινα τις αναγκες των πελατων. Βρε παιδια σε φορουμ ειμαστε η σε βιβλιοθηκη? Ωραια να εχουμε ολοι τις μηχαναρες και τους υπερμυλους και τους υπερκαφεδες και τα naked portafilters και να ανεβαζουμε βιντεος με τα καιμακι και ωωωω υπεροχη εκχυλιση και μπραβο, αλλα θαρρω πως η κουβεντα και μαλιστα η διερευνητικη κουβεντα δεν κανει κακο σε κανεναν.

Η απορια μου ξεκινησε πως σε επαγγελματικο μυλο σε ολες τις σκαλες ο καφες βγαινει νερο και στην τελευταια βγαινει με το μαστιγιο. Στην τελικη μπορει να φταιει και ο καθολα επαγγελματικος μυλος. Τιποτα δεν αποκλειεται γιαυτο και ψαχνομαι. Προσωρινα πρεπει να μπορω να φτιαξω εναν "καλο" καφε. Αν καποιος δεν μπορει να σκεφτει κατι αλλο η απο αυτα που εχω γραψει καταληγει πως ολα γινοντε σωστα και η μονη παραμετρος που μπορει να μενει ειναι ο μυλος, αν θελει το αναφερει και μενει εκει. Δεν προκαλεσα κανεναν να μου βρει με το ζορι την λυση ουτε εβγαλα μαχαιρι.Παντα φιλικα και ομορφα και κανεις δεν ειναι ρε παιδια αναγκασμενος να με "σωσει".
Ευχαριστω για ολες τις απαντησεις παιδια να'στε καλα, δεν θα σας κουρασω αλλο, οταν παρω μυλο θα ποσταρω αποτελεσματα για να κλεισει και το τοπικ. :b050:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος s3irios την Δευ Ιούλ 08, 2013 1:21 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Δευ Ιούλ 08, 2013 1:21 am

Πως να σου πει καποιος το πρόβλημα οταν ο μυλος δεν ειναι δικος σου αλλα απο καταστημα;;
Τα μπορει πολλα ..μπορει να εχει να καθαρισει τα μαχαιρια 2 χρονια , μπορει να εχει παρει πετρα ο μυλος και τα μαχαιρια να ειναι για πεταμα..
Ειναι ο μυλος stepped? Stepless? ποιος μυλος ειναι;
Θεωρητικα επρεπε σε καποιο κοψιμο να εισαι κοντα, και αν οχι θα εφερνες τους χρονους παιζοντας με τα γρ. !!
Επειδή δε θυμαμαι , δοσομετρικο και ζυγαρια εχεις;;

s3irios

Δημοσίευση από s3irios » Δευ Ιούλ 08, 2013 1:26 am

Οκ δεν ειπα κατι διαφορετικο. Εγραψα οτι αν ολα τα αλλα φαινοντε σωστα και μενει το θεμα του μυλου οκ. Απλα ειδα την αναρτηση του φιλου που εγραφε σε στυλ οτι τον κουρασα, δεν θυμαμαι να του χτυπησα το κουδουνι! Ζυγαρια ναι και με γεμισμα του καλαθακιου ο καφες βγαινει απο 19,7 μεχρι 21 γραμμαρια απιεστα. Γιαυτο και ελεγα οτι το καλαθακι μαλλον ειναι τριπλο και οχι διπλο. Δοσομετρικο αν εννοεις το κουταλακι ναι παιρνει πανω απο 2,5 τετοια για να γεμισει το pf.

nikp81

Δημοσίευση από nikp81 » Δευ Ιούλ 08, 2013 1:37 am

Οχι δοσομετρικο ποτηρακι εννοω για να δεις ποσα ml παιρνεις..
Τσεκαρε τη ζυγαρια με τη μεθοδο του ευρω , για να δεις οτι ειναι ολα οκ..
Απο 19 μεχρι 21γρ αν βαλεις στο καλαθακι , με το ιδιο κοψιμο στο μυλο θα εχεις διαφορετικες εκχυλισεις..

s3irios

Δημοσίευση από s3irios » Δευ Ιούλ 08, 2013 1:40 am

Ποτηρι ναι εχω ως στοχο τα 60ml. αλωστε απο κει και περα αρχιζιε και ξανθαινει. επρεπε να ημουν πιο συγκεκριμενος στο θεμα των γραμμαριων. Εννοουσα οτι με τα διαφορετικα κοψιματα επαιζει απο 19,7 εως 21 γραμμαρια. Τωρα με το πολυ ψιλο κοψιμο ειναι σταθερα στα 21 γραμμαρια 0,2-0,3 πανω κατω.

Άβαταρ μέλους
Angeldust
Όνομα: Kostas
Μηχανή:: Gaggia Classic gold
2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
Μύλος:: Saeco M2002
2ος Μύλος:: Hand mill
Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Angeldust » Δευ Ιούλ 08, 2013 3:25 am

Όταν αγοράζουμε καφέ μας λέει ο πολίτης αν να το alesi για espresso.Λέμε όχι και καθόμαστε κάθε μέρα και γυρνάμε το χειροκίνητο το μύλο και ας είναι κοντά το μαγαζί.Αυτό το κάνουμε γιατί δεν βγάζουμε άκρη αλλιώς.Με 8-9 gr το μονο και 16 gr το διπλό πρέπει να δουλεύει ένα μαγαζί(για το κέρδος σου).Θα πρέπει να βρείς και τα κατάλληλα καλαθάκια γιατί μου φαίνεται πολύ καφέ βάζεις.Εγώ θα σου προτείνω να αλλάξεις μαγαζί και την μάρκα του καφέ(έστω μια φορα)για να κανεις σύγκριση.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Δευ Ιούλ 08, 2013 11:25 am

Μην γεμίζεις το καλαθάκι. Αφού έχει ζυγαριά, κόψε εκεί που μπουκώνει η μηχανή και βάλε 16 γραμμάρια στο καλαθάκι πχ.

Όσο για τον μύλο που κόβεις τον καφέ, υποψιάζομαι πως είναι τεράστιος μύλος καφεκοπτείου και όχι μύλος ειδικός για espresso. Πέρα από αυτα δηλαδή που έφερε σαν παράδειγμα ο Νίκος, μπορεί να είναι και εκ φύσεως ακατάλληλος.

Καλύτερα να έπαιρνες λίγο πιο φτηνή μηχανή (δεν ξέρω πόσο την πήρε υποθέτω) και έναν μεταχειρισμένο Mazzer. Εξάλλου ο μύλος είναι πιο σημαντικός από την μηχανή.

s3irios

Δημοσίευση από s3irios » Δευ Ιούλ 08, 2013 11:43 am

Καλημερα παιδια. Πρεπει να αλαχτει το καλαθακι γιατι αν βαλω λιγοτερο μετα δεν πατιεται σωστα το δοκιμασα. Θα προσπαθησω να βρω σιγα σιγα μυλο για να μην σας ζαλιζω τσαμπα.
Angeld αντιλαμβανομαι τι λες και εχεις δικιο. θα σας ενημερωσω με το καλο, ευχαριστω!

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Δευ Ιούλ 08, 2013 2:08 pm

Εσύ ταλαιπωρείσαι βασικά, εμείς 2 γραμμές σε ένα PC γράφουμε. Πάρε τον μύλο να σωθείς!

Απάντηση