Προβλημα με ψιλο Κοψιμο καφε και χρονοι εκχυλισεις
-
dio
Re: Προβλημα με ψιλο Κοψιμο καφε και χρονοι εκχυλισεις
Υπολογισε και την ελειψη φρεσκαδας που ειναι απο τους πιο σημαντικους παραγοντες!
-
s3irios
Ναι οκ το εχω σαν παραμετρο δεν διαφωνω, αν και δουλευει πολυ αυτος ο καφες στην καβα αποτι εχω δει καθε 2 μερες το γεμιζει αλλα συμφωνω δεν μπορεις να ξερεις ακριβως τι παιζει.
Εκανα μια δοκιμη εβαλα λιγοτερο καφε, περι τα 18γραμ τωρα και ο καφες βγηκε πολυ πιο γρηγορα
περιπου 17 δευτερολεπτα.
Twilight zone
Εκανα μια δοκιμη εβαλα λιγοτερο καφε, περι τα 18γραμ τωρα και ο καφες βγηκε πολυ πιο γρηγορα
Twilight zone
-
evan
Συννονόματε Βαγγέλη, δηλάδή πριν τα 18γρ πόσα έβαζες; Για ιταλικής σχολής χαρμάνια είναι πάρα πολλά.
Στην κατάσταση που περιέγραψες σου προτείνω να πέσεις σταθερά στα 15γρ, να κρατήσεις το ίδιο ελαφρύ προς μεσαίο πάτημα και να παίξεις με το κόψιμο. Πήγαινε στην κάβα που λες πάρε 50γρ και δοκίμασε, αν έχεις γρήγορη εκχύλιση κόψε πιο λεπτά και το αντίστροφο. Αλλά κράτα κάποιες συνιστώσες σταθερές για να βγάλεις άκρη, αν κάθε φορά αλλάζεις ποσότητα και πάτημα και κόψιμο δεν θα βγάλεις άκρη.
Στην κατάσταση που περιέγραψες σου προτείνω να πέσεις σταθερά στα 15γρ, να κρατήσεις το ίδιο ελαφρύ προς μεσαίο πάτημα και να παίξεις με το κόψιμο. Πήγαινε στην κάβα που λες πάρε 50γρ και δοκίμασε, αν έχεις γρήγορη εκχύλιση κόψε πιο λεπτά και το αντίστροφο. Αλλά κράτα κάποιες συνιστώσες σταθερές για να βγάλεις άκρη, αν κάθε φορά αλλάζεις ποσότητα και πάτημα και κόψιμο δεν θα βγάλεις άκρη.
-
s3irios
Γεια σου συνονοματε, απ'οτι καταλαβα το pf εχει τριπλο καλαθακι μεσα γιατι χωραει 21 γραμμαρια απατητα. Αν βαλω πιο λιγο εκτος του οτι δεν μπορω να τον ισιωσω τον καφε, δεν πατιεται και καλα μετα οσο και να το πιεσεις. Βρηκα στο baristashop καλαθακι κλασσικο διπλο 58ρι. Δεν νομιζω να υπαρχει αλλη διαφορα στα pf εκτος απο την διατομη και να μην μου ταιριαζει? το δικο μου 58ρι ειναι παντως σιγουρα. "Barista Shop Διπλό Φίλτρο Καλάθι - 14gr - 58mm"
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Βαγγέλη δύσκολα να βγάλεις άκρη και τα κάνεις χειρότερα δοκιμάζοντας και διαφορετικούς καφέδες.
Στους stepped μύλους δεν σημαίνει ότι θα βρεις το σωστό νούμερο χωρίς να πειράξεις τα γραμμάρια, στον Anfim που έχω εγώ μπορεί πχ στα 18γρ καφέ στο κόψιμο στην κλίμακα 2 να κάνει 60secs και στο 3 να κάνει 15. Οπότε αναγκαστικά παίζω με τα γραμμάρια (για αυτό σου λέω για την ζυγαριά). Μετά αν στο 3 και στα 20γρ μου βγαίνει άψογος, 50ml σε 30secs μπορεί τον ίδιο καφέ στο ίδιο κόψιμο αντί για Classic να τον βάλω σε μια Silvia και να εκχυλιστεί σε 10secs. Επίσης αν αλλάξω καφέ ξεχνάω όλα τα παραπάνω καθώς ίδια ποσότητα και ίδιο κόψιμο έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Η σωστή εκχύλιση περιλαμβάνει συγκεκριμένο κόψιμο - ποσότητα σε συγκεκριμένο συνδυασμό καφέ - μύλου - μηχανής.
ΥΓ. Λες κόβει στο 3 για ηλεκτρικές μηχανές στο πρώτο ποστ. Λάθος δεν υπάρχει αυτό. Λες χωράει 21γρ το καλαθάκι. Μετρημένο πως; Με τι καφέ και τι κόψιμο;
Στους stepped μύλους δεν σημαίνει ότι θα βρεις το σωστό νούμερο χωρίς να πειράξεις τα γραμμάρια, στον Anfim που έχω εγώ μπορεί πχ στα 18γρ καφέ στο κόψιμο στην κλίμακα 2 να κάνει 60secs και στο 3 να κάνει 15. Οπότε αναγκαστικά παίζω με τα γραμμάρια (για αυτό σου λέω για την ζυγαριά). Μετά αν στο 3 και στα 20γρ μου βγαίνει άψογος, 50ml σε 30secs μπορεί τον ίδιο καφέ στο ίδιο κόψιμο αντί για Classic να τον βάλω σε μια Silvia και να εκχυλιστεί σε 10secs. Επίσης αν αλλάξω καφέ ξεχνάω όλα τα παραπάνω καθώς ίδια ποσότητα και ίδιο κόψιμο έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Η σωστή εκχύλιση περιλαμβάνει συγκεκριμένο κόψιμο - ποσότητα σε συγκεκριμένο συνδυασμό καφέ - μύλου - μηχανής.
ΥΓ. Λες κόβει στο 3 για ηλεκτρικές μηχανές στο πρώτο ποστ. Λάθος δεν υπάρχει αυτό. Λες χωράει 21γρ το καλαθάκι. Μετρημένο πως; Με τι καφέ και τι κόψιμο;
-
s3irios
Καλημερα, ο ανθρωπος εχει επαγγελματικο κοφτη και μου λεει για ηλεκτρικες μηχανες εμεις εδω κοβουμε στο 3. Τι να πω τωρα εκει δεν ξερω. 21 γραμμαρια χωρεσε στο κοψιμο "3" αλλα και με καφε σουπερμαρκετ, συγκεκριμενα τον rioba. Ολους τους καφεδες τους δοκιμασα με τα ιδια settings για αρχη. Δηλαδη ιδια ποσοτητα (μεχρι πανω απιεστο) ιδιο ισιωμα και αν οχι ολοιδια, παρομοια πιεση με το tamper. Επειτα αρχισα να παιζω με τις ποσοτητες αλλα ειδα οτι δεν γινοταν διοτι οπως αναφερω μετα, βαζωντας λιγοτερη ποσοτητα εκτος του οτι δνε μποορουσα να τον ισιωσω μεσα στο καλαθακι, δεν πατιοταν και καλα με το ταμπερ με αποτελεσμα να βγαινει νερο η εκχυλιση.
Εχω και δοσομετρικο πλαστικο κουταλακι το οποιο βεβαια προσωπικα δεν με βολευει αλλα εχω δοκιμασει και με αυτο και χρειαζεται 3+ τετοια για να γεμισει μεχρι πανω το καλαθακι. Γθιαυτο κατεληξα στο οτι προφανως ο προηγουμενος ιδιοκτητης τουχε 3πλο καλαθακι δεν εξηγειται αλλιως. Σιγουρα ο καθε καφες και το καθε κοψιμο στον καυε καφε δημιουργει πολλες διαφορετικε περιπτωσεις στις οποιες δεν υπαρχει μπουσουλας γενικος. Ξερω οτι και η λυση ειναι η αγορα μυλου αλλα μεχρι τοτε (συντομα) μπρεπει να καταληξω να φτιαχνω καφε καπως. Για την ωρα συνεχιζω να γεμιζω το καλαθακι-ισιωμα-πατημα καλο και ετσι μοθ βγαζει γυρω στα 22-25 δευτ 60ml καφε. Οχι ιδανικη εκχυλιση αλλα εινια μια μεση λυση.
Εχω και δοσομετρικο πλαστικο κουταλακι το οποιο βεβαια προσωπικα δεν με βολευει αλλα εχω δοκιμασει και με αυτο και χρειαζεται 3+ τετοια για να γεμισει μεχρι πανω το καλαθακι. Γθιαυτο κατεληξα στο οτι προφανως ο προηγουμενος ιδιοκτητης τουχε 3πλο καλαθακι δεν εξηγειται αλλιως. Σιγουρα ο καθε καφες και το καθε κοψιμο στον καυε καφε δημιουργει πολλες διαφορετικε περιπτωσεις στις οποιες δεν υπαρχει μπουσουλας γενικος. Ξερω οτι και η λυση ειναι η αγορα μυλου αλλα μεχρι τοτε (συντομα) μπρεπει να καταληξω να φτιαχνω καφε καπως. Για την ωρα συνεχιζω να γεμιζω το καλαθακι-ισιωμα-πατημα καλο και ετσι μοθ βγαζει γυρω στα 22-25 δευτ 60ml καφε. Οχι ιδανικη εκχυλιση αλλα εινια μια μεση λυση.
- Giwrgos
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
αυτο το 3 που σου λεει για ηλεκτρικες μηχανες ειναι λαθος.
Εγω οταν ξεκινησα και πηρα καφε απο καβα και μου εκοψε οπως μου ειπε για μηχανες καπουτσινο ηταν μια αηδια.Δεν εχουν ιδεα..για να παρεις κανα ελληνικο καλα ειναι,απο'κει και περα δυσκολα τα πραγματα.
Αυτο που βγηκε σε μενα ηταν γρηγορη εκχυλιση-Μαυρο χρωμα του καφε και καθολου κρεμα..Με τη μια στο νεροχυτη.
Πιστευω αν δεν εχεις το δικο σου μυλο δεν θα βγαλεις καφε της προκοπης.
Εγω οταν ξεκινησα και πηρα καφε απο καβα και μου εκοψε οπως μου ειπε για μηχανες καπουτσινο ηταν μια αηδια.Δεν εχουν ιδεα..για να παρεις κανα ελληνικο καλα ειναι,απο'κει και περα δυσκολα τα πραγματα.
Αυτο που βγηκε σε μενα ηταν γρηγορη εκχυλιση-Μαυρο χρωμα του καφε και καθολου κρεμα..Με τη μια στο νεροχυτη.
Πιστευω αν δεν εχεις το δικο σου μυλο δεν θα βγαλεις καφε της προκοπης.
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Είναι ανοησία αυτό με το κόψιμο στο 3 που σου ειπε, δεν ισχυει.
Τον καφέ τον ζυγιζεις πριν τον βάλεις στο φίλτρο;
Τον καφέ τον ζυγιζεις πριν τον βάλεις στο φίλτρο;
-
vdal72
- Όνομα: Ευάγγελος
- Μηχανή:: Vbm_domobar jr2b mod
- 2η Μηχανή:: Την Πούλησα
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: super joly
- Οι καφέδες μου:: kemgin - Kassandra- Dernaya Tailor Made
sory φίλε αλλά τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση πραγματικά δεν το καταλαβαίνω,χωρίς μύλο τι προσπαθείς ακριβώς να κάνεις ?Ούτε οι χρόνοι ούτε μου έκοψε αυτος τον καφε θα φέρουν το αποτέλεσμα που θες.Παρε ΜΥΛΟ και μετά κριτής είναι το στόμα σου ούτε τα 20 η τα 25 η τα 30-40 sec πάιζε με το κόψιμο,κατανομή και το tamping απλά τα γραφει και ο christos δες τα και πολλή προπόνηση (χώσε λεφτά σε καφέ,πικρή αλήθεια) για να μάθεις και την μηχανή σου.Στο βωμό της επιστήμη του καφέ 
- Angeldust
- Όνομα: Kostas
- Μηχανή:: Gaggia Classic gold
- 2η Μηχανή:: Grimac Cialdina(ese)
- Μύλος:: Saeco M2002
- 2ος Μύλος:: Hand mill
- Οι καφέδες μου:: Segafredo,Ethiopia Sidamo
- Επικοινωνία:
Σύμφωνο και εγώ,χωρίς μύλο δεν μπορείς εσύ να έχεις τον έλεγχο τον πραγμάτων.