Προβλημα με ψιλο Κοψιμο καφε και χρονοι εκχυλισεις
-
s3irios
Προβλημα με ψιλο Κοψιμο καφε και χρονοι εκχυλισεις
Καλημερα σε ολους, εχω διαβασει το σχετικο αρθρο για τους χρονους εκχυλισης που στοχευουμε και τα ml. Με 2 διαφορετικους ετοιμους κομμενους καφεδες (rioba, Lavazza κοκκινος) γεμισμα καλαθακι, ισιωμα και πατημα (τη δυναμη του πατηματος ακομα προσπαθω να την μετρησω για να'μαι 100% σιγουρος) για να βγουν τα πολυποθητα 55-60ml επρεπε να φτασουμε στα 60 δευτερολεπτα. Συν οτι στα τελευταια 10 δευτ. ξανθιζε ο καφες αρκετα, απλα το αφηνα να δω ποσο θα του παρει να φτασει την δοσολογια.
Πηρα καφε απο συνεργατη των coffeway, απο Brazita, golden espresso στο ονομα, μου τον εκοψε σε επαγγελματικο μυλο που εχει στην βαθμιδα 3 η οποια ειναι για ηλεκτρικες μηχανες απο τι με ενημερωσε. Σε 11 δευτεροπλετα εφτανα τα 60 ml. πραγμα που σημαινε οτι ηταν πολυ χοντροκομμενος ο καφες. Στην θεση μυλου "2" βγηκαν τα 60ml σε 14 δευτ. Στην τελευταια θεση "1" εκει που κοβει τον ελληνικο, εκτοξευτηκαμε στα 40 sec για 60ml. Επισης να τονισω οτι σε ολουε τους καφεδες εβγαλε κρεμα αλλα σε καμμια περιπτωση το αποτελεσμα που ειδα σε πολυαριθμα βιντεος που ο καφες βγαινει σαν μελι με αυτη την υπεροχη καστανοκοκκινη μπολικη κρεμα. Το καλαθακι δεν ειναι Pressurized και απο καφε χωραει 21 γραμμαρια απιεστα. Η μηχανη San marino smsa1 ρυθμισμενη στα 10.2 bar και μονιμα αναμενη.
Μπορει να φταιει κατι αλλο περαν του καφε και να συμβαινει αυτη η περιεργεια με τους χρονους?
Ευχαριστω παιδια και με συγχωρειτε για το κατεβατο.
Πηρα καφε απο συνεργατη των coffeway, απο Brazita, golden espresso στο ονομα, μου τον εκοψε σε επαγγελματικο μυλο που εχει στην βαθμιδα 3 η οποια ειναι για ηλεκτρικες μηχανες απο τι με ενημερωσε. Σε 11 δευτεροπλετα εφτανα τα 60 ml. πραγμα που σημαινε οτι ηταν πολυ χοντροκομμενος ο καφες. Στην θεση μυλου "2" βγηκαν τα 60ml σε 14 δευτ. Στην τελευταια θεση "1" εκει που κοβει τον ελληνικο, εκτοξευτηκαμε στα 40 sec για 60ml. Επισης να τονισω οτι σε ολουε τους καφεδες εβγαλε κρεμα αλλα σε καμμια περιπτωση το αποτελεσμα που ειδα σε πολυαριθμα βιντεος που ο καφες βγαινει σαν μελι με αυτη την υπεροχη καστανοκοκκινη μπολικη κρεμα. Το καλαθακι δεν ειναι Pressurized και απο καφε χωραει 21 γραμμαρια απιεστα. Η μηχανη San marino smsa1 ρυθμισμενη στα 10.2 bar και μονιμα αναμενη.
Μπορει να φταιει κατι αλλο περαν του καφε και να συμβαινει αυτη η περιεργεια με τους χρονους?
Ευχαριστω παιδια και με συγχωρειτε για το κατεβατο.
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Re: Προβλημα με ψιλο Κοψιμο καφε και χρονοι εκχυλισεις
Αν δεν πάρεις ζυγαριά για να ξέρεις ακριβώς την ποσότητα του καφέ και μύλο δεν έχει νόημα να το ψάχνεις.
- manyjobs23
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
- 2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
- Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
Φίλε θα συμφωνήσω με τον afonic πρεπει να πάρεις μύλο για να πάρεις αποτέλεσμα (και φρεσκοψημενο καφε) χωρίς αυτα δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο των εκχυλισεων σου...
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........
-
nikp81
Θα σμυφωνησω με τους προηγουμενους για τη ζυγαρια και να προσθεσω , οτι και χωρις μυλο τσαμπα παιδευεσαι...οι εκχυλισεις απαιτούν ακριβεια και χωρις αυτα δεν γινεται..
-
Marvellous_Cain
Εγώ πλέον οτιδήποτε καφέ και να πάρω σε αλεσμένο σακουλάκι δε μπορώ να βγάλω σωστό καφέ, πάντα μου φαίνεται χοντροκομμένος... Είναι και η Silvia λίγο δύστροπη από όσο έχω καταλάβει...
- Artisti
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Φαντάσου κάποιο "μη έμπειρο" να αγοράσει καφέ από το σουπερμάρκετ και να του μπουκώσει την καφετιέρα τι θα γίνει...
-
Marvellous_Cain
Λίγο δύσκολο να μπουκώσεις μηχανή με προ-αλεσμένο καφέ απο SM ...
Θα πρέπει να έχεις pressurized και να κάνει το πάτημα ελέφαντα
Θα πρέπει να έχεις pressurized και να κάνει το πάτημα ελέφαντα
-
s3irios
Παιδια εχω γραψει ηδη οτι ο καφες που χωραει στο καλαθακι ειναι 21 γραμμαρια
Δεν ξερω μηπως δεν πρεπει τελικα να γεμιζω το καλαθακι μεχρι πανω και να το ισιωνω, παρα να βαζω λιγοτερο να το απλωνω οσο μπορω και να το πιεζω με το tamper μετα.
Μετρημενα σε ζυγαρια εννοειται. Μυλο θα παρω παιδια αλλα ειναι αλλα 150+ ευρω που αυτη τη στιγμη δεν υπαρχουν. Δεν ειχα ποτε την απαιτηση να βγει ο καφες οπως στα βιντεο που ανεφερα, που βγαινει μελι σκετο. Απλα μου εκανε εντυπωση γιατι και με τον φρεσκοκομμενο απο την καβα, (1 στενο απο το καταστημα μου αντε να εκανα 4 λεπτα να γυρισω και να βαλω στην μηχανη τον καφε) περιμενα κατι καλυτερο. Ο καφες απο την αρχη βγαινει μαυρος χωρις φαινοτυπικα κρεμα. κρεμα στο ποτηρακι βεβαια μαζευεται περι τα 3-4 χιλιοστα παχος.s3irios έγραψε:Το καλαθακι δεν ειναι Pressurized και απο καφε χωραει 21 γραμμαρια απιεστα.
Δεν ξερω μηπως δεν πρεπει τελικα να γεμιζω το καλαθακι μεχρι πανω και να το ισιωνω, παρα να βαζω λιγοτερο να το απλωνω οσο μπορω και να το πιεζω με το tamper μετα.
- Giwrgos
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Για να εχεις 60ml σε 11 ή 14 sec πρεπει να ειναι χοντρο το κοψιμο του καφε αν κανεις σωστα το πατημα.
Δες λιγο και το τοπικ για την κατανομη του καφε.Ισως κανεις καποιο λαθος που δεν το εχεις καταλαβει.
Δες λιγο και το τοπικ για την κατανομη του καφε.Ισως κανεις καποιο λαθος που δεν το εχεις καταλαβει.
-
s3irios
Το εχω δει ηδη και ομως οπως περιγραφω ηταν θεμα του κοψιματος. ΤΟ κουλο της υποθεσης ειναι που οταν κοψαμε μονο τον καφε σητν μικροτερη σκαλα του Ελληνικου, πλεον απο τα 11-14 δευτ. πηγαμε πλεον σητν αλλη ακρη των μεγαλων χρονων εκχυλισης.