Πρόταση "καψουλομηχανής".

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Πρόταση "καψουλομηχανής".

Δημοσίευση από afonic » Τετ Ιουν 26, 2013 4:11 pm

Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η καψουλομηχανή δεν είναι στάδιο που πρέπει να περάσει κάποιος που του αρέσει ο καφές. Ένας καλός ελληνικός ή ο φρεσκοκομμένος καφές από Moka pot ή Aeropress είναι κλάσεις ανώτεροι καφέδες. Τώρα αν μιλάμε για κάποιον που του αρέσει ο εσπρέσσο, πολύ περισσότερο όχι.

Και μπορεί να φαντάζει οικονομική σαν λύση, η τιμή ανά καφέ όμως είναι συχνά διπλάσια ενός φρεσκοψημένου single origin καφέ.

Άβαταρ μέλους
Σιδηρούς
Δημοσιεύσεις: 136
Εγγραφή: Τρί Ιουν 25, 2013 12:20 pm
Μηχανή:: Silvercrest
Μύλος:: Hario Skerton
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο...
Τοποθεσία: Αθήναι
Επικοινωνία:

Re: Πρόταση "καψουλομηχανής".

Δημοσίευση από Σιδηρούς » Πέμ Ιουν 27, 2013 11:31 pm

Ernesto έγραψε:καλησπέρα.
Η καψουλομηχανή είναι απλά μια λύση.Έχει τα υπέρ και τα κατά.
Σίγουρα στα σχετικά ποστ μπορείς να ενημερωθείς σχετικά .
Κατι αναλογο συμβαινει και στο δικο μου χομπυ,δεν εχει κανενα νοημα να πας κατευθειαν "στα υψηλα" γιατι θα απογοητευθεις και απλα θα χαλασεις ασκοπα χρηματα.Καλο ειναι εκει το προσωρινο μεταβατικο σταδιο. Νομιζα πως με την καψουλομηχανη ισως μαθαινεις καποια πραγματα και μετα πας στην καθ'εαυτου μηχανη πιο εμπειρος και ψαγμενος.Θα το εχεις ακουσει φανταζομαι πως υπαρχουν ατομα που λενε για τον υψηλο αριθμο bar της μηχανης κλπ.
Η μηχανη που εχει η γυναικα μου ειναι της Nestle Dolce Gusto,δεν εχω ασχοληθει και πολυ [εχω καπου θαψει την δικια μου εσπρεσομηχανη] και εαν δεν αξιζει τον κοπο τοτε να μην "μεινω" εκει.

Άβαταρ μέλους
Alex D.
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2012 4:19 pm
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Πρόταση "καψουλομηχανής".

Δημοσίευση από Alex D. » Παρ Ιουν 28, 2013 12:23 am

Παλιότερα είχα και εγώ μια καψουλομηχανη της Nespresso και πιστεύω ότι δε σου διδάσκει κάτι πάνω στον καφέ. Πατάς ένα κουμπί και αυτό ήταν! Αν θέλει κανείς να πίνει καφέ στη δουλέιά πχ υπάρχνουν καψουλομηχανές που έχουν αξιοπρεπή αποτελέσματα άλλα δε μαθαίνεις κάτι για τον καφέ γιατί είναι εντελώς διαφορετικός τρόπος παρασκευής.

Σαν χόμπυ, το πρώτο στάδιο είναι η αγορά μιας οικονομικής μηχανής, ενός μύλου και ενός tamper. Από τα σημαντικότερα για να μην απογοητευτεί κανείς είναι η επιλογή εξαιρετικής ποιότητας καφέ. Τα αποτελέσματα που μπορεί να πάρει ένας τελείως αρχάριος, σε σύντομο διάστημα με εξαιρετικής ποιότητας καφέ, είναι πολύ καλύτερα από τα περισσότερους καφέδες που θα πιει έξω (όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό).

Με τη ρύθμιση της πίεσης και της θερμοκρασίας μπορεί να ασχοληθεί κανείς σε κάποιο επόμενο στάδιο και ίσως με αγορά αρκετά πιο ακριβής μηχανής (ειδικά για τη θερμοκρασία). Παρόλα αυτά ακόμα και χωρίς ρύθμιση αυτών των παραμέτρων, με μια εισαγωγική μηχανή, λίγο διάβασμα και ανώτερης ποιότητας καφέ θα πάρει εξαιρετικά αποτελέσματα και αρκετές γνώσεις. Αντίθετα η καψουλομηχανή δεν προσφέρεται για χόμπυ, γιατί απλά πατάς ένα κουμπί.

nikatsip

Re: Πρόταση "καψουλομηχανής".

Δημοσίευση από nikatsip » Παρ Ιουν 28, 2013 10:14 am

Σιδηρούς έγραψε:Κατι αναλογο συμβαινει και στο δικο μου χομπυ,δεν εχει κανενα νοημα να πας κατευθειαν "στα υψηλα" γιατι θα απογοητευθεις και απλα θα χαλασεις ασκοπα χρηματα.Καλο ειναι εκει το προσωρινο μεταβατικο σταδιο. Νομιζα πως με την καψουλομηχανη ισως μαθαινεις καποια πραγματα και μετα πας στην καθ'εαυτου μηχανη πιο εμπειρος και ψαγμενος.
Πράγματι αρκετές φορές ένας καινούριος στο χώρο αισθάνεται διστακτικός να κάνει μεγάλα ανοίγματα. Στην περίπτωση αυτή, το πρώτο βήμα δεν πρέπει να είναι μια καψουλομηχανή, γιατί πολύ απλά παρεκκλίνει από την ουσία της ενασχόλησης με τον καφέ. Η καψουλομηχανή δεν προσφέρει καμία γνώση - όπως είπε και ο Alex "πατάς ένα κουμπί" και αυτό είναι όλο.

Off topic:
Εάν κάποιος επιθυμεί να κάνει μια αρχή στο χώρο, αλλά δεν θέλει να διαθέσει πολλά χρήματα για αρχή, μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα μπρίκι moka, ένα χειροκίνητο μύλο και specialty καφέ. Ο εξοπλισμός αυτός κοστίζει από 70 έως 100€ και σε εισάγει πολύ ουσιαστικά στην δραστηριότητα ενασχόλησης με τον καφέ (παρεμπιπτόντως λόγω της ευελιξίας και φορητότητας αποτελεί μια φανταστική λύση για καφέ στις διακοπές ή ακόμα και σε επίσκεψη).

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Πρόταση "καψουλομηχανής".

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιουν 28, 2013 11:10 am

Πολυσυζητημένο στο forum και ανούσιο θέμα που ελάχιστη σχέση έχει με την ενασχόληση και την γνώση που αναφέρεται παραπάνω. Είναι πολύ πιο απλό. Ο λόγος που κάποιος επιλέγει την κανονική κλασική μέθοδο παρασκευής espresso και όχι τις καψουλο-μεριδό-espresso-do-everything ροφηματομηχανές είναι ο σαφέστατα καλύτερος καφές με πολύ μικρότερο κόστος μέσο/μακροπρόθεσμα. Τώρα εάν κάποιοι από εμάς το έχουμε κάνει και χόμπι αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Επίσης δεν υπάρχει θέμα του τύπου "εάν κάποιος δεν έχει λεφτά" για έναν οικονομικό εξοπλισμό της τάξης των 200 ευρώ (και αυτό έχει συζητηθεί εκτενώς) γιατί απλά αυτό σημαίνει ότι δεν έχει και λεφτά να αγοράσει καφέ. Δεν είναι δωρεάν ο καφές απ΄ότι γνωρίζω και ούτε ο espresso αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

ermis1975
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Δευ Φεβ 07, 2011 10:52 am

Re: Πρόταση "καψουλομηχανής".

Δημοσίευση από ermis1975 » Τρί Οκτ 29, 2019 1:36 pm

Παλιό το θέμα, αλλά κάνοντας ενα κύκλο απο καψουλομηχανές (όλες) και κανονικές μηχανές και με μυλο κοπής, κατέληξα πάλι σε iperespresso illy. Ο λόγος ειναι οτι "βαριέμαι" να κάνω τη διαδικασία και οτι ο συγκεκριμένος καφές απο την illy ειναι πολύ καλος.

Απάντηση