Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
-
gotigreco
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Gaggia Baby Black
- Μύλος:: Ascaso i2-mini
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Οκ σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου, όταν αγοράσω το γυμνό portafilter θα ενημερώσω.
-
redonly
Ξανανοίγω το νήμα για μία κουβέντα προς νέους ναυτιλομένους με αφορμή το προηγούμενο σχόλιο του φίλου: παιδιά, σε όσους ξεκινάτε το ταξίδι στην καφεγνωσία και στην αναζήτηση του 'the perfect shot", να θυμάστε ότι το δυσκολότερο κομμάτι στη διαδικασία είναι το levelling. Ένα κακό levelling δεν το διορθώνει κανένα καλό πάτημα, κανένας "ανεκτικός" καφές, κόψιμο, θερμοκρασία, πίεση, τέλεια ποσότητα στο pf κλπ. Μου πήρε 2 χρόνια να το συνειδητοποιήσω όσο κι αν το διάβαζα αριστερά δεξιά! Ένα καλό levelling εξασφαλίζει ότι ο καφές μοιράζεται ισόποσα και ομοιόμορφα καθ'όλο τον όγκο του pf. Εκτός αν υπάρχουν μύλοι που βοηθάνε σε αυτό πέραν του "αναμενόμενου", χρειάζεται αρκετή εμπειρία και τόνους χυμένου καφέbarista.gr έγραψε: [...] Με ενα γυμνο Portafilter θα δεις αν κανεις λαθος στο levelling και στην κατανομη και το πατημα.
-
dio
Καθε σημειο πρεπει να γινεται σωστα και ολα μαζι συμβαλουν στο τελικο αποτελεσμα.
Ένα κακό levelling μπορει να μη το διορθώνει κανένα καλό πάτημα,ομως ενα καλο levelling μπορει να το καταστρεψει ενα στραβο tamping!
Ένα κακό levelling μπορει να μη το διορθώνει κανένα καλό πάτημα,ομως ενα καλο levelling μπορει να το καταστρεψει ενα στραβο tamping!
-
nikatsip
Στο πνέυμα των δύο ανωτέρω παρατηρήσεων, πιστεύω οτι το καλό leveling αποτελεί οδηγό για το tamping. Η καλή κατανομή μπορεί να "σε οδηγήσει" στο να πατήσεις τον καφέ σωστά, ήτοι οριζόντια.
-
redonly
dio δε διαφωνώ ότι όλα παίζουν σε αυτή την πολύπλοκη εξίσωση. Έβαλα όμως στο τραπέζι κάτι που τουλάχιστον εγώ για αρκετό καιρό το είχα παραμελημένο. Νόμιζα ότι levelling σημαίνει να είναι απλώς ίσιο το "puck" ως προς το δακτυλίδι του pf.
Eιλικρινά πιστεύω, χωρίς διάθεση να διαφωνήσω μαζί σου, ότι ένα καλό levelling ακολουθούμενο από ένα κακό tamping δε θα δώσει το ίδιο κακό αποτέλεσμα με το αντίστροφο.
Eιλικρινά πιστεύω, χωρίς διάθεση να διαφωνήσω μαζί σου, ότι ένα καλό levelling ακολουθούμενο από ένα κακό tamping δε θα δώσει το ίδιο κακό αποτέλεσμα με το αντίστροφο.
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Noμιζω ότι αντί του "leveling", ο όρος «κατανομή» είναι σαφως σωστότερος!
-
redonly
Κατανομή (distribution) είναι όντως σωστότερος όρος, γιατί αποδίδει τη φύση αλλά και τη δυσκολία της διαδικασίας. Το "levelling" σαν όρος είναι παραπλανητικός
-
lio14
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
Ναι ρε παιδια. Οσο μπορουμε ας χρησιμοποιουμε την ελληνικη ορολογια. Και για πρακτικους αλλα και πατριωτικους λογους.
-
Marvellous_Cain
Και εγώ νομίζω ότι η κατανομή του καφέ στο PF είναι πιο σημαντική από το πάτημα...
Αυτό έχω διαπιστώσει ως τώρα στα δικά μου φλυτζάνια
Καλό είναι να τα κάνεις όλα σωστά
Αυτό έχω διαπιστώσει ως τώρα στα δικά μου φλυτζάνια
Καλό είναι να τα κάνεις όλα σωστά
-
nikp81
Το οτι η μια ενεργεια ειναι εχει πιο μεγαλη βαρυτητα απο μια αλλη , δεν παιζει στον εσπρεσσο ..Καθε εκχυλιση ειναι μοναδικη , απο ενα συνολο ενεργειων και πρεπει καθε φορα να κανουμε σε ολα τα βηματα οτι καλυτερο μπορουμε