Tamper
- yiannis971
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Re: Tamper
Το δικό μου της consept art ειναι 353.7 γραμμάρια
http://www.barista-shop.gr/index.php?pa ... Itemid=195
εναλλακτικά δες και αυτό εδώ
http://www.ebay.com/itm/190728075955?ss ... 1438.l2649
http://www.barista-shop.gr/index.php?pa ... Itemid=195
εναλλακτικά δες και αυτό εδώ
http://www.ebay.com/itm/190728075955?ss ... 1438.l2649
-
nikatsip
Περιμένω να παραλάβω νέα μηχανή (Gaggia Classic), η οποία -αν θυμάμαι καλά- έχω διαβάσει οτι περιλαμβάνει στη συσκευασία πλαστικό tamper, το οποίο φαντάζομαι οτι θα πρέπει να αντικαταστήσω με κάτι πιο καλό/ποιοτικό κλπ.
Δεδομένου οτι μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει το μάτι μου σε κάποιο θέμα σχετικά με τη "σημαντικότητα" (;) του tamper και τι πρέπει να λάβει κανείς υπ'όψιν του όταν αγοράζει, θα ήθελα -αν είναι έυκολο- να με ενημερώσει κάποιος αν το θέμα αυτό περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Όποιο άλλο χρήσιμο link έχετε να μου διαθέσετε σχετικά με το θέμα είναι ευπρόσδεκτο!
Υ.Γ.: Ενδεχομένως να φανεί οτι τα ζητάω έτοιμα στο πιάτο... αλλά το θέμα έχει ήδη 32 σελίδες..
Δεδομένου οτι μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει το μάτι μου σε κάποιο θέμα σχετικά με τη "σημαντικότητα" (;) του tamper και τι πρέπει να λάβει κανείς υπ'όψιν του όταν αγοράζει, θα ήθελα -αν είναι έυκολο- να με ενημερώσει κάποιος αν το θέμα αυτό περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Όποιο άλλο χρήσιμο link έχετε να μου διαθέσετε σχετικά με το θέμα είναι ευπρόσδεκτο!
Υ.Γ.: Ενδεχομένως να φανεί οτι τα ζητάω έτοιμα στο πιάτο... αλλά το θέμα έχει ήδη 32 σελίδες..
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Δεν έχουν γραφτεί πολλά πράγματα γιατί τουλάχιστον κατ΄εμέ είναι δευτερευούσης σημασίας παράγοντας στην όλη διαδικασία, αρκεί η διάμετρος του να είναι σωστή για το εκάστοτε καλαθάκι. Οι λόγοι είναι προφανείς όταν το tamper καλείται να πιέσει ομοιόμορφα μια κυκλική επιφάνεια συγκεκριμένης και αντίστοιχης διαμέτρου.
Συνήθως όλα τα τυποποιημένα μεγέθη, πχ 58mm, αφήνουν αρκετό περιθώριο από τα τοιχώματα του καλαθιού (μην ξεχνάμε ότι τα καλαθάκια δεν έχουν σταθερή διάμετρο καθ΄υψος) αλλά αυτό δεν είναι και ιδιαίτερο πρόβλημα. Για ακόμα καλύτερο ταίριασμα πας σε ακριβότερες custom λύσεις:
viewtopic.php?f=2&t=30&start=60#p8852
Το άλλο σημαντικό, είναι το ύψος της λαβής που θα πρέπει να σου επιτρέπει άνετα το να κρατάς το πατητήρι και με τα τρία δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μέσο) σε επαφή με το πάνω μέρος της βάσης του.
http://www.flickr.com/photos/83126216@N00/334004244/
Αυτό σε βοηθάει να αισθάνεσαι εάν πραγματικά το πατητήρι είναι στην σωστή κάθετη θέση πριν ασκήσεις την μεγάλη πίεση. Βοηθάει δηλαδή στο να δημιουργήσεις μια πραγματικά επίπεδη επιφάνεια καφέ χωρίς κλίσεις που είναι σημαντικό για μια σωστή εκχύλιση.
Τέλος το βάρος. Δεν είναι σημαντικό να είναι βαρύ το tamper (και με αλουμινένιο γίνεται η δουλειά σου) αλλά σίγουρα βοηθάει σε ένα άνετο πρώτο απαλό πάτημα, που ελέγχεις κλίσεις κτλ πριν το κανονικό πάτημα.
YΓ Για θέματα όπως εάν η βάση είναι κυρτή ή επίπεδη ή με ραβδώσεις πάμε στην λεπτομέρεια της λεπτομέρειας τουλάχιστον για την μεγαλύτερη πλειοψηφία από εμάς που έχουμε εξοπλισμό τύπου Silvia και Baby και χωρίς υψηλό επίπεδο γευστικής αντίληψης.
Συνήθως όλα τα τυποποιημένα μεγέθη, πχ 58mm, αφήνουν αρκετό περιθώριο από τα τοιχώματα του καλαθιού (μην ξεχνάμε ότι τα καλαθάκια δεν έχουν σταθερή διάμετρο καθ΄υψος) αλλά αυτό δεν είναι και ιδιαίτερο πρόβλημα. Για ακόμα καλύτερο ταίριασμα πας σε ακριβότερες custom λύσεις:
viewtopic.php?f=2&t=30&start=60#p8852
Το άλλο σημαντικό, είναι το ύψος της λαβής που θα πρέπει να σου επιτρέπει άνετα το να κρατάς το πατητήρι και με τα τρία δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μέσο) σε επαφή με το πάνω μέρος της βάσης του.
http://www.flickr.com/photos/83126216@N00/334004244/
Αυτό σε βοηθάει να αισθάνεσαι εάν πραγματικά το πατητήρι είναι στην σωστή κάθετη θέση πριν ασκήσεις την μεγάλη πίεση. Βοηθάει δηλαδή στο να δημιουργήσεις μια πραγματικά επίπεδη επιφάνεια καφέ χωρίς κλίσεις που είναι σημαντικό για μια σωστή εκχύλιση.
Τέλος το βάρος. Δεν είναι σημαντικό να είναι βαρύ το tamper (και με αλουμινένιο γίνεται η δουλειά σου) αλλά σίγουρα βοηθάει σε ένα άνετο πρώτο απαλό πάτημα, που ελέγχεις κλίσεις κτλ πριν το κανονικό πάτημα.
YΓ Για θέματα όπως εάν η βάση είναι κυρτή ή επίπεδη ή με ραβδώσεις πάμε στην λεπτομέρεια της λεπτομέρειας τουλάχιστον για την μεγαλύτερη πλειοψηφία από εμάς που έχουμε εξοπλισμό τύπου Silvia και Baby και χωρίς υψηλό επίπεδο γευστικής αντίληψης.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
nikatsip
Ευχαριστώ πάαααρα πολύ!
Το θέμα του σχήματος/μεγέθους ομολογώ δε το είχα προσεγγίσει. 
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nikatsip την Τετ Δεκ 12, 2012 2:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Christos
- Συντονιστής

Εγώ το έκανα λάθος αλλά ακόμα είμαι με το ίδιο (που αλλάζει και λαβή).
viewtopic.php?f=2&t=30&start=50#p8847
viewtopic.php?f=2&t=30&start=50#p8847
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- G.K
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: G.B Modified By GK
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Porlex Mini
ειπα να κανω μια μικρη παρουσιαση του ταμπερ που εχω παρολο που δεν συνηθιζεται,ωστε καποιος να εχει αρκετες πληροφοριες και να βοηθηθει αν εχει σκοπο να παραγγειλει το ιδιο.
το ταμπερ μου ειναι το heft tamper 58mm απο την madebyknock
http://www.madebyknock.com/buy.html
αυτη την στιγμη στελνει ελλαδα μονο με international signed for, ειναι συστημενο
και εχει και tracking number, και θελει απο 5 εως 10 μερες για να ερθει.
τα μεταφορικα του ειναι 12,5Ε και η τιμη του ειναι 32,5Ε
το βαρος του heft tamper 58mm ειναι 322γρ
το συνολικο του υψος ειναι 87,6mm
το χερουλι ειναι απο ξυλο οξιας και εχει 72,4mm υψος
η βαση του ειναι ανοξειδωτο ατσαλι το οποιο εχει υψος 15,2mm και διαμετρο 57,95mm
η ολη κατασκευη ειναι πολυ βολευτικη και αριστης κατασκευης,ταιριαζει ανετα στο χερι(εγω εχω σχετικα μεγαλη παλαμη,το αναφερω ως μετρο συγκρισης),ευκολα μπορεις να βαλεις την απαραιτητη δυναμη που χρειαζεται
παραθετω μερικες φωτογραφιες ωστε να το δειτε καλυτερα
ελπιζω να βοηθηθουν καποιοι στην επιλογη τους
το ταμπερ μου ειναι το heft tamper 58mm απο την madebyknock
http://www.madebyknock.com/buy.html
αυτη την στιγμη στελνει ελλαδα μονο με international signed for, ειναι συστημενο
και εχει και tracking number, και θελει απο 5 εως 10 μερες για να ερθει.
τα μεταφορικα του ειναι 12,5Ε και η τιμη του ειναι 32,5Ε
το βαρος του heft tamper 58mm ειναι 322γρ
το συνολικο του υψος ειναι 87,6mm
το χερουλι ειναι απο ξυλο οξιας και εχει 72,4mm υψος
η βαση του ειναι ανοξειδωτο ατσαλι το οποιο εχει υψος 15,2mm και διαμετρο 57,95mm
η ολη κατασκευη ειναι πολυ βολευτικη και αριστης κατασκευης,ταιριαζει ανετα στο χερι(εγω εχω σχετικα μεγαλη παλαμη,το αναφερω ως μετρο συγκρισης),ευκολα μπορεις να βαλεις την απαραιτητη δυναμη που χρειαζεται
παραθετω μερικες φωτογραφιες ωστε να το δειτε καλυτερα
ελπιζω να βοηθηθουν καποιοι στην επιλογη τους
- Christos
- Συντονιστής

Πολύ ωραίος ο τρόπος που παρουσίασες τις διαστάσεις του Γιώργο. 
- G.K
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: G.B Modified By GK
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Porlex Mini
ευχαριστω χρηστο,νομιζω οτι ενα απο τα πιο σημαντικα χαρακτηριστικα ενος ταμπερ ειναι
οι διασταστεις του.νομιζω οτι αν καποιος θελησει να παρει το ιδιο θα βοηθηθει αρκετα.
ΥΓ πιστεω οτι θα ηταν καλο και αλλα μελη του εδω φορουμ να προχωρησουν σε παρουσιαση του δικου τους ταμπερ,ωστε καινουργια μελη και οχι μονο,να μπορουν να κρινουν και να αποφασισουν
πιο θα τους ταιριαζε.....κτλκτλ
οι διασταστεις του.νομιζω οτι αν καποιος θελησει να παρει το ιδιο θα βοηθηθει αρκετα.
ΥΓ πιστεω οτι θα ηταν καλο και αλλα μελη του εδω φορουμ να προχωρησουν σε παρουσιαση του δικου τους ταμπερ,ωστε καινουργια μελη και οχι μονο,να μπορουν να κρινουν και να αποφασισουν
πιο θα τους ταιριαζε.....κτλκτλ
-
errikos
- Όνομα: Ερρίκος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Black
- Μύλος:: Ascaso Mini
- Οι καφέδες μου:: Διάφορα...
Καλησπέρα και απο μένα,
Μετά την αγορά της Gaggia Baby και την παραγγελία μύλου (ακόμα περιμένω να μου έρθει) θέλω να πάρω ένα tamper να αντικαταστήσω το ψεύτικο μαμίσιο.
Επειδή μου φαίνεται πραγματικά παράλογο να δώσω πάνω από 10 άντε βαριά 15Ε για ένα κομμάτι σίδερο, έχετε κάτι να προτείνετε; Μόνο σε εμένα φαίνεται κοροιδία να χρεώνεις 30Ε και 40Ε για έναν μεταλλικό κύλινδρο;
Προς το παρόν έχω το μαμίσιο και ένα άλλο πλαστικό, λίγο καλύτερης ποιότητας αλλά σε άλλη διάσταση. Θα ήθελα κάτι που να με βολεύει λίγο περισσότερο από αυτό. Τι διάσταση πρέπει να πάρω;
Μετά την αγορά της Gaggia Baby και την παραγγελία μύλου (ακόμα περιμένω να μου έρθει) θέλω να πάρω ένα tamper να αντικαταστήσω το ψεύτικο μαμίσιο.
Επειδή μου φαίνεται πραγματικά παράλογο να δώσω πάνω από 10 άντε βαριά 15Ε για ένα κομμάτι σίδερο, έχετε κάτι να προτείνετε; Μόνο σε εμένα φαίνεται κοροιδία να χρεώνεις 30Ε και 40Ε για έναν μεταλλικό κύλινδρο;
Προς το παρόν έχω το μαμίσιο και ένα άλλο πλαστικό, λίγο καλύτερης ποιότητας αλλά σε άλλη διάσταση. Θα ήθελα κάτι που να με βολεύει λίγο περισσότερο από αυτό. Τι διάσταση πρέπει να πάρω;
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Γιατι δεν πας σε έναν τορνοδόρο να σου κάνει μια βάση από ανοξειδωτο ατσαλι και μετα σε έναν ξυλουργο να σου κάνει στον ξυλότορνο την λαβή;
Και να σου προσθεσουν και μια ενδιαμεση βίδα για να τα συνδέσεις...
Πες στον τορναδόρο να στο κάνει ακριβώς 58,6 χιλιοστα που είναι ιδανικό για τα καλαθακια της Gaggia
Αγόρασε επίσης και βερνίκι για βερνίκωμα της λαβής.
Βαλε και βενζινες και χαμενες ώρες για τους τορνοδόρους κλπ.
Α! Μετα περνα ξανά από αυτό το θεμα να πεις σε μας τα κορόιδα, πόσο πλήρωσες συνολικά...
Και να σου προσθεσουν και μια ενδιαμεση βίδα για να τα συνδέσεις...
Πες στον τορναδόρο να στο κάνει ακριβώς 58,6 χιλιοστα που είναι ιδανικό για τα καλαθακια της Gaggia
Αγόρασε επίσης και βερνίκι για βερνίκωμα της λαβής.
Βαλε και βενζινες και χαμενες ώρες για τους τορνοδόρους κλπ.
Α! Μετα περνα ξανά από αυτό το θεμα να πεις σε μας τα κορόιδα, πόσο πλήρωσες συνολικά...