Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Όλα τα θέματα που αφορούν την συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση espresso μηχανών
sakoula

Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)

Δημοσίευση από sakoula » Κυρ Οκτ 07, 2012 6:27 pm

ετοιμάζομαι να το κάνω!
Σε όλα τα video online βλέπω ότι αφήνουν το portfilter πάνω στην μηχανή.
Είναι σωστό αυτό ή θα πρέπει να το έχω εκτός?

ευχαριστώ!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 07, 2012 6:59 pm

Εγώ το κάνω χωρίς το portafilter.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

sakoula

Δημοσίευση από sakoula » Κυρ Οκτ 07, 2012 9:39 pm

Καλησπέρα!!!
Μόλις τελείωσα την αφαλάτωση!!!!!
Λοιπόν, έχω την Silvia 2 χρόνια την είχα πάρει καινούργια, κάνω κατά μέσο όρο 2 διπλά καφεδάκια την μέρα,
με νερό από την βρύση, µένω δυτική Αθήνα (δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό για την σκληρότητα του νερού, γενικά
είναι μαλακό)

Άφησα το portafilter πάνω στο grouphead τελικά γιατί φοβόμουν μήπως πιτσιλάει.
Χρησιμοποίησα 1 σακκουλάκι dezcal (28g) σε 1lt νερό. Το διάλυμα με το dezcal το "τράβηκα" 3 φορές
από 330ml (τόσο χωράει το boiler της silvias νομίζω)
εναλλάξ από grouphead και ακροφύσιο ατμού (την πρώτη τράβηκα και από τα δύο ταυτόχρονα).
Ενδιάμεσα άφησα την μηχανή κλειστή για 15minutes.

Παρατηρήσεις (να σημειώσω ότι δεν είχα κάποιο πρόβλημα με την silvia μου)
1. "νομίζω" ότι η ροή είναι πιο καλή από το grouphead (ισως πιο ομοιόμορφη, πιο σταθερή)
2. στο διάφανο δοχείο που "τράβαγα" νερό παρατήρησα στον πάτο κάποιες λευκές νιφάδες (να υποθέσω άλατα)

Περίμενα πολύ χειρότερα πράγματα, πολύ πιο πολλά άλατα. Θα έπρεπε πιθανά να επαναλάβω την διαδικασία?
Επίσης κάθε πότε κάνετε την διαδικασία?

Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σας!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Οκτ 07, 2012 10:38 pm

Κανείς δεν μπορεί να σου πει για την συχνότητα των αφαλατώσεων εάν δεν ξέρει πόσο σκληρό είναι το νερό και πόσος όγκος συνολικά νερού περνάει από την μηχανή.
Εγώ κάνω κάθε τρεις μήνες αλλά έχω και ρητίνη αποσκλήρυνσης. Δεν έχω δει κάτι περίεργο στην λειτουργία της μηχανής ΜΟΥ οπότε συνεχίζω έτσι.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Πέμ Οκτ 11, 2012 12:09 am

Το επιβεβαιώνω κι εγώ αυτό Χρήστο. Με φίλτρο ρητίνης κάνω αφαλάτωση κάθε 4 μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα.

Άβαταρ μέλους
G.K
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: G.B Modified By GK
Μύλος:: Mazzer Super Jolly
2ος Μύλος:: Porlex Mini

Δημοσίευση από G.K » Σάβ Δεκ 08, 2012 1:02 pm

περιμενοντας να μου ερθει η baby και διαβαζοντας για αφαλατωση με το dezcal και διαβαζοντας για την αμφιβολια αν κανει για αλουμινενιο μποιλερ την απαντηση πηρα απο το site της urnex
οπου λεει οτι για μικρους χρονους δεν υπαρχει προβλημα.παραθετω το αρχικο κειμενο
Can Dezcal™ be used on copper and aluminum?

Dezcal™ can be used on coffee machines with aluminum and copper heating units for short periods of time. Our formula contains a corrosion inhibitor. However, with extended exposure to acids, aluminum can pit and lose its lustre. When copper is in contact with acid, the oxidized portion is cleaned (similar to taking the green off of a roof). When copper is in the acid solution, it will redeposit back onto itself, so there is minimal concern for damage.

In general, we only recommend use of our products in the manner which is described on the packages. In the case of descaling with acids, we suggest avoiding extended exposure and just using the product and rinsing thoroughly after use.

διαβασα και ενα κολπο που λεει η εταιρια να κανεις για να εισαι σιγουρος οτι δεν εχει μεινει
dezcal στη μηχανη σου.αν ριξεις μαγειρικη σοδα στο νερο που ξεπλενεις και αυτο αφρισει σημαινει οτι εχει ακομα dezcal και θελει και αλλο ξεβγαλμα.παραθετω το αρχικο κειμενο

How do I know if Dezcal™ has been rinsed out of my machine?

To confirm that the product is properly rinsed, one can sprinkle household baking soda into some of the rinse water. Foaming indicates Dezcal™ is still present in the rinse water, and we recommend one more rinse. If the baking soda simply drops into solution, the Dezcal™ is fully rinsed

ειδικα το τελυταιο δεν το διαβασα καπου....και πιστευω οτι ειναι χρησιμο

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Δεκ 08, 2012 5:13 pm

Χρήσιμες οι πληροφορίες σου Γιώργο. :oneup:

Άβαταρ μέλους
G.K

Δημοσίευση από G.K » Πέμ Δεκ 13, 2012 7:28 am

G.K έγραψε:περιμενοντας να μου ερθει η baby και διαβαζοντας για αφαλατωση με το dezcal και διαβαζοντας για την αμφιβολια αν κανει για αλουμινενιο μποιλερ την απαντηση πηρα απο το site της urnex
οπου λεει οτι για μικρους χρονους δεν υπαρχει προβλημα
αυτα ειναι τα λεγομενα της urnex οπως αναφερα και πιο πανω που γραφει στο site της.
εγω ομως της ειχα στειλει επισης e-mail οπου την ρωτουσα αν κανει το dezcal για αλουμινενια μποιλερ.η απαντηση ηρθε χτες το βραδυ αργα

Dear George,
Alkaline detergents (like most of our products) are not generally compatible with aluminum. For this reason we do not recommend use of these products on aluminum surfaces.

Thank you,
Urnex Brands, Customer Service

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
αλκαλικα απορυπαντικα { οπως τα περισοτερα απο τα προιοντα μας } δεν ειναι γενικα συμβατα
με το αλουμινιο.για αυτο το λογο δεν συνιστουμε την χρηση αυτων των προιοντων σε αλουμινενιες επιφανιες.

απο την μια στο site τους λενε οτι για μικρο χρονικο διαστημα δεν υπαρχει προβλημα και απο την αλλη στο e-mail που μου εστειλαν λενε οτι δεν το συνιστουνε... τι να πω.. εγω προσωπικα δεν ξερω αν θα το χρησιμοποιησω με την baby { που περιμενω να ερθει }

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Πέμ Δεκ 13, 2012 9:31 am

Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί αφαλάτωση η μηχανή όμως.Τότε τι θα χρησιμοποιήσεις;

Άβαταρ μέλους
G.K

Δημοσίευση από G.K » Πέμ Δεκ 13, 2012 9:54 am

θα μπορουσα να χρησιμοποιησω της gaggia το Gaggia Descaler Decalcifier

http://www.amazon.co.uk/Gaggia-21001682 ... B003FO1340

το οποιο με μια προχειρη ερευνα στον ιστο αποτελειται απο γαλακτικο οξυ το οποιο ειναι πιο
ηπιο απο το dezcal και ειναι για τροφιμα food grade .βεβαια πρεπει να χρησιμποιησης ολο το μπουκαλι και δεν ειναι και φτηνο... δεν ξερω τι να πω..ισως τελικα χρησιμοποιησω και εγω το
dezcal...ετσι και αλλιως για να φαει το αλουμινενιο μποιλερ θελει χρονια οποτε...
αυτο που με ανυσηχει περισσοτερο ειναι μην τυχον και πινουμε και διαλυμενο αλουμινιο..
δεν ειναι και το πιο καλο για την υγεια.δεν ξερω θα συνεχισω να το ψαχνω,και για οτι νεοτερο
θα ενημερωνω

Απάντηση