La Pavoni Europiccola

Όλος ο έλεγχος της εκχύλισης στα χέρια σας. Απαιτούν πολύ χρόνο εκμάθησης αλλά ανταμείβουν με κορυφαίο espresso.
Απάντηση
proverp
Όνομα: Πάνος
Μηχανή:: Bezzera Strega
Μύλος:: Eureka Atom 75
Οι καφέδες μου:: The Barn

Re: La Pavoni Europiccola

Δημοσίευση από proverp » Τετ Οκτ 17, 2012 10:40 pm

Γειά σου Στέλιο,

Η μηχανή είναι αυτή
Τώρα το thread το έχω μελετήσει και όχι μόνο καθως αυτή η μηχανή αποτελούσε διακαή πόθο εδώ και πολύ καιρό.
Για αυτά που ρώτησες, εσωτερικά φαίνεται καινούργια μόνο σκόνη είδα, από όσο μπορείς να δεις από την τρύπα.

Πρέπει να την ανοίξω από κάτω για να βεβαιωθώ αν είναι του 2001 plus το μοντέλο της? δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

Δεν έχω άλλες ερωτήσεις προς το παρόν, ελπίζω να πάνε όλα καλά, το ΣΚ θα παλέψω μαζί της μέχρι τότε απλά ψάχνω.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον.

Άβαταρ μέλους
stelios
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro

Δημοσίευση από stelios » Τετ Οκτ 17, 2012 11:11 pm

Κρίνοντας από το μανόμετρο, η μηχανή σου είναι η professional (αυτοί είναι φίλοι :clap: ).
Ο πιο απλός τρόπος για να δεις αν είναι πριν του 2001 ή μετά, είναι να μετρήσεις την εσωτερική διάμετρο που έχει το καλαθάκι. Αν είναι 51mm, τότε είναι μετά του 2001, η millennium δηλαδή. Οι παλαιότερες έχουν διάμετρο 48 mm (νομίζω).
Γέμισε τη μηχανή με νερό μέχρι τα 3/4 του boiler. Άναψε τη. Αν ο πρεσοστάτης λειτουργεί σωστά, πρέπει να κλείσει η μηχανή όταν η πίεση στο μανόμετρο δείχνει περίπου 0,7 bar. Παρατήρησε αν έχεις πουθενά διαρροές. Αν δεν έχεις, μάλλον όλα είναι καλά. Για τη βαλβίδα/ασφάλεια διαρροής ατμού, δεν ξέρω πως να την δοκιμάσεις. Στη δική μου μηχανή, δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ, καθώς θεωρητικά ενεργοποιείται αν κολλήσει ο πρεσσοστάτης και δεν κλείσει τη μηχανή όταν φτάσει στήν επιθυμητή πίεση.
Για τη λίπανση, το θέμα είναι πιο απλό. Ανεβοκατεβάζεις το μοχλό όταν η μηχανή είναι υπό πίεση. Η κίνηση πρέπει να είναι εύκολη και να μην τρίζει ενοχλητικά το έμβολο. Για να τη λιπάνεις σωστά, πρέπει να αγοράσεις πέρα από το λιπαντικό (dow corning 111, διάβασε στο φόρουμ) και κάποια χρήσιμα εργαλεία που πουλάει και το Orphan Espresso. Θα σου πρότεινα, αν ξεκινήσεις τέτοια δουλειά, να παραγγείλεις και φλάντζες/λάστιχα για να τα κάνεις όλα μαζί.

proverp

Δημοσίευση από proverp » Πέμ Οκτ 18, 2012 8:57 pm

Την έβαλα στον πάγκο, φαίνετε ότι όλα λειτουργούν καλά, η πίεση πηγαίνει μέχρι το 1 bar max, και κινήτε μεταξύ 0.7 και 1.

Εννοείτε ότι δοκίμασα να κάνω και μερικά καφεδάκια, αλλά δεν ... τζάμπα ο καφές και η μελέτη

πιο συγκεκριμένα δοκίμασα αρχικά με Hausbrandt Gourmet που έχω περίπου 250 γραμμάρια και βγήκαν προχτες από βαθιά κατάψυξη, και έκανα 2 δοκιμές στο διπλό μπασκετάκι με 14 γραμμάρια και κόψιμο στο 2.5 και 3 του Anfim, εξαιρετικα αποτυχημένες και μετά άνοιξα τον τελευταίο speciality από Taf που είxα στο ντουλάπι μου τον Planada Herbazu, και δοκίμασα ακόμη 3 καφεδάκια διπλα και 1 μονό.
Τα διπλά 14 γραμμάρια κοψιμο στο 2.5 το πρώτο, 14 γραμμάρια κόψιμο στο 2.0 το δεύτερο, 15 γραμμάρια κόψιμο στο 2.0 τορ τρίτο, και το μονό 10 γραμμάρια κόψιμο στο 2.0. όλα άθλια χειρότερα από τον Hausbrandt. Μπορεί να φταίει και το degassing (λέω τώρα εγώ), το ΣΚ αναμένονται νέες δοκιμές με τους ίδιους καφέδες σε διαφορετικές αναλογίες.

ΥΓ. Μου τη σπάει απίστευτα το πλαστικό ταμπερ, πρέπει να παραγγείλω άμεσα.

Άβαταρ μέλους
stelios

Δημοσίευση από stelios » Πέμ Οκτ 18, 2012 9:41 pm

Πάνο,
Η μηχανή αυτή θέλει αποκλειστικά φρέσκο καφέ. Δεν μπορώ να το τονίσω παραπάνω.
Αν έχει περάσει ένας μήνας από το RD, ξέχασέ το. Άρα οι επώνυμοι συσκευασμένοι καφέδες αποκλείονται.
Σχετικά με το κόψιμο, για φρέσκους καφέδες στον best εγώ έκοβα μεταξύ 2,5 και 3,5. Ο best σε μένα τερμάτιζε στον -1,5. Άρα σε απόλυτο νούμερο μεταξύ 4 και 5. Για αρχή μην πειραματίζεσαι με ακριβούς καφέδες. Δοκίμασε φρέσκους αλλά φθηνότερους. Όταν κατεβάζεις το λεβιέ πρέπει να νιώθεις κάποια αντίσταση. Αν δεν νιώθεις κόντρα, πρέπει να κόψεις πιο ψιλό τον καφέ. Σιγά σιγά θα μάθει το χέρι σου πιά είναι η σωστή πίεση. Για αυτό το λόγο η μηχανή αυτή θέλει το χρόνο της, γιά να τη μάθεις. Παρακολούθησε προσεκτικά τα video που υπάρχουν στο thread. Μέτρησε τους χρόνους που παίρνει η κάθε κίνηση και τήρησέ τους ευλαβικά.
Η μηχανή δεν πρέπει να φτάνει στο 1 bar. Το πολύ μέχρι το 0,8 atm. Ο ηλεκτρικός διακόπτης πόσες θέσεις έχει ? On/Off ή υπάρχει και ενδιάμεση θέση ?

proverp

Δημοσίευση από proverp » Πέμ Οκτ 18, 2012 10:01 pm

Έλα Στελιο
Καφές εννοείτε οτι είναι φρέσκος μόλις τον άνοιξα, μιλάω πάντα για τον Taf.
Ο δικός μου ο Anfim έχει τέρμα στο -1 άρα σε απολύτες τιμές έκοψα πιο "λεπτά" από ότι έκοβες εσύ με τον Anfim, για την Sylivia κόβω minimum σε speciality καφέδες στο 3.0 στο 2.5 μπουκώνει. Εμένα μου φάνηκε πάρα πολύ ψιλό το κόψιμο αφού φοβήθηκα μη βρουν τα μαχαίρια του μύλου, αλλά ο λεβιές κατέβηκε εξαιρετικά χαλαρά.
Τώρα για την μηχανή. Η δική μου μηχανή έχει πράσινο διακόπτη με μία μόνο θέση, on/off.

Τα shots που έκανε με hausbrandt δεν ήταν τόσο άσχημα απλά για μένα ήταν άθλια(η κρέμα έσπασε γρήγορα και η γεύση δεν ήταν αυτό που περίμενα, μη ξεχνάς ότι έχω μηχανή αναφοράς τη Sylvia και πιστεύω ότι μπορώ να πιώ καλύτερο καφέ), ο καφές από ΤΑΦ ήταν άθλιος, πιθανόν να φταίει το degausing, συνήθως περιμένω 1 ημέρα από τη στιγμή που ανοίγω το σακουλάκι για να πιώ καλό καφέ με την Sylvia, αλλά σήμερα οι δοκιμές γίνανε με το άνοιγμα οπότε κρατάω μια επιφύλαξη. Το roast date του καφέ είναι 28/9 δηλαδή είναι 20 ημερών, ε δεν μπορείς να τον πεις και μπαγιάτικο.

Άβαταρ μέλους
stelios

Δημοσίευση από stelios » Πέμ Οκτ 18, 2012 11:08 pm

Ωραία Πάνο,
Πρέπει να πειραματιστείς παραπάνω με το κόψιμο. Κόψε πιο ψιλά μέχρι να βρεις κάποια αντίσταση στο κατέβασμα του μοχλού. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα μπουκώσει η μηχανή. Μικρό το κακό, αρκεί να αποφύγεις το "φτέρνισμα". Με τον best δεν θα έχεις πρόβλημα ακόμα κι αν κόψεις στο 1.
Τον Planada Herbazu δεν τον έχω δοκιμάσει. Δοκίμασε και με τον sunrise. Εμένα αυτός μου βγάζει τα καλύτερα αποτελέσματα στη μηχανή στα 16,6 γραμμάρια. Δεν έχω προσωπική εμπειρία με τη Silvia.
Θα σου στείλει κάτι σε PM. Ρίξε μια ματιά. Θα σου φανεί χρήσιμο.
Καλές προσπάθειες.

proverp

Δημοσίευση από proverp » Πέμ Οκτ 18, 2012 11:30 pm

Ευχαριστώ πολύ Στέλιο για τη βοήθεια,

εν τω μεταξύ ξαναείδα τα βιντεάκια και μάλλον πρεπει να προσθέσω γραμμάρια, τα 15 είναι μάλλον λίγα, τέλος πάντων είδομεν, θα ποστάρω εδώ τις εμπειρίες μου και τις απόψεις μου μετά τις νέες προσπάθειες.

Άβαταρ μέλους
AngelosPap
Όνομα: Άγγελος
Μηχανή:: Gaggia Baby Black
Μύλος:: Macap MX

Δημοσίευση από AngelosPap » Παρ Οκτ 19, 2012 11:22 pm

Παιδιά έχει μετρήσει ποτέ κανείς ή ξέρει όταν κατεβάζεις το μοχλό περίπου με πόσα Bar κάνετε εκχύληση?

proverp

Δημοσίευση από proverp » Σάβ Οκτ 20, 2012 12:59 pm

Πραγματικά δεν έχω ιδέα Άγγελε.

Στα δικά μου τώρα. Λοιπόν αφού (ξανά)είδα καμμιά 15αριά βιντεάκια και διάβασα μερικά άρθρα οδηγούς για την europiccola, ανακάλυψα ότι το μόνο εξαιρετικά διαφορετικό που έκανα ήταν το tamping στο οποίο οι περισσότεροι αν δεις τα βιντεακια πατάνε με όλη τους τη δύναμη, μόνο που δεν χοροπηδάνε πάνω στο καλαθάκι.
Χμμ το δοκίμασα και επιτέλους είχα πόσιμο καφέ στην έξοδο, απλά λόγω έλειψης tamper και naked pf δεν είμαι σίγουρος για την κατανομή αν και σε μερικές περιπτώσεις είναι φανερό με το μάτι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι δοκιμές έγιναν πάντα στο διπλό καλαθάκι με 12 14 και 16.5 γραμμάρια, (παραπάνω δεν παίρνει), κόψιμο με τον anfim στο 1.5 και διαφορετικό tamping από light μέχρι heavy, δηλαδή στο σύνολο 6 καφεδάκια, τα ligtht τα ήπιε ο νεροχύτης, αυτά με το heavy tamping των 14 και 16.5 γραμματιών εγώ.
Πρώτα συμπεράσματα,
1. Το tamper δεν βοηθάει, άρα σταματάω άμεσα τις δοκιμές μέχρι να πάρω νέο καλό tamper δεν έχει νόημα να προσπαθώ με αυτό που έχω ήδη.
2. naked pf χρειάζετε, το distibution εδώ παιζει πιο σημαντικό ρόλο από ότι με άλλες μηχανές, στη Sylvia με όποιον (σχεδόν) τρόπο και να γεμίσω δεν βλέπω channeling
3. Φαίνετε ότι η διαφορά στον Anfim τουλάχιστον είναι στο -2.0 για τα δικά μου settings σε σχέση με την Sylvia
4. Χρειάστηκα ουσιαστικά μιά ντουζίνα καφέδες για να κάνω έναν που να πίνετε, στα υπ''όψιν ότι δεν ήταν καλύτερος από αυτούς που κάνω με την Sylvia

Αυτά προς το παρόν, νέες δοκιμές σύντομα, προηγείτε πρώτα η αγορά tamper, και ψάχνω για naked pf σε brass χρώμμα με ξύλινη λαβή αλλά δεν έχω βρει προς το παρόν, αν κάποιος ξέρει που μπορώ να βρώ ας μου στείλει ένα pm.

Άβαταρ μέλους
stelios

Δημοσίευση από stelios » Σάβ Οκτ 20, 2012 11:37 pm

AngelosPap έγραψε:Παιδιά έχει μετρήσει ποτέ κανείς ή ξέρει όταν κατεβάζεις το μοχλό περίπου με πόσα Bar κάνετε εκχύληση?
Άγγελε, δεν έχω κάνει τη μέτρηση που ζητάς. Θέλει ειδικό pf.
Από τη φυσική, υπολογίζω ότι γιά να έχεις πίεση εκχύλισης 9 bar, πρέπει να εξασκήσεις στην άκρη του μοχλού δύναμη περίπου 20 kg.

Απάντηση