Σχολή : Napoli

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Σχολή : Napoli

Δημοσίευση από Y.V » Πέμ Ιουν 28, 2012 12:59 am

Eγώ από την άλλη δεν πιστεύω ότι η κρέμα είναι το χειρότερο κομμάτι του καφε, ή οτι μαζεύει όλη την πίκρα.

Η κρεμα έχει την γευση του καφέ που εφτιαξα (ίσως με κάπως μεγαλύτερη ένταση αλλα όχι διαφορετική)

Δεν έχω πιει καλο εσπρεσσο με κρέμα που δεν έχει συνοχή και κάποια διάρκεια.

Η κρεμα δε του Nespresso δεν έχει καμία σχέση με ενος καλού εσπρεσσο.
Ουτε οπτικά, ούτε σαν υφή αλλά ούτε γευστικά οπότε δεν μπορει να συγκριθεί.

Googlis

Δημοσίευση από Googlis » Πέμ Ιουν 28, 2012 2:22 pm

Espresso χωρίς κρέμα = τάπερ χωρίς καπάκι.
Κακή κρέμα, πιθανόν κακός espresso.
Μια κρέμα ικανοποιητικά πυκνή και με συνοχή είναι χρειαζούμενη. Από εκεί και πέραν όπως την βρίσκει ο καθείς.
Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους που σε κάποιους αρέσει μια πολύ πυκνή και παχιά κρέμα, προσωπικά ζητήματα είν' αυτά.
Θα ήθελα όμως σε όσους αρέσει αυτή η υπέρ-πλούσια κρέμα, να μας παραθέσουν τους λόγους που την επιθυμούν, τι της βρίσκουν; (Για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις - απόψεις μας)

fanisfanis

Δημοσίευση από fanisfanis » Κυρ Ιούλ 01, 2012 12:33 pm

Googlis έγραψε:Espresso χωρίς κρέμα = τάπερ χωρίς καπάκι.
Κακή κρέμα, πιθανόν κακός espresso.
Μια κρέμα ικανοποιητικά πυκνή και με συνοχή είναι χρειαζούμενη. Από εκεί και πέραν όπως την βρίσκει ο καθείς.
Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους που σε κάποιους αρέσει μια πολύ πυκνή και παχιά κρέμα, προσωπικά ζητήματα είν' αυτά.
Θα ήθελα όμως σε όσους αρέσει αυτή η υπέρ-πλούσια κρέμα, να μας παραθέσουν τους λόγους που την επιθυμούν, τι της βρίσκουν; (Για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις - απόψεις μας)
μόνος σου ρωτάς,μόνος σου απαντάς. (στην πρώτη παράγραφο)
ένας βασικότατος λόγος που η κρεμα η κρεμα χρειαζεται,είναι το ότι βλέποντας την κρεμα ξέρεις περίπου τι επακολουθει.ειναι σαν "καθρεπτης" της εκχυλισης.Εργαλείο διάγνωσης βρε αδερφέ :D
είναι σκούρα πολυ ?θα πιεις δηλητηριο(υπερέκχ.) είναι ανοιχτόχρομη ? θα είναι ξινος(υποεκχ.)..

Από εκει και πέρα είναι καθαρα θέμα γουστου.Δεν χρειάζεται όλοι να θελουμε το ίδιο,εσυ μπορει να την πετάς με το κουτάλακι,ενώ εγω να τρελαίνομαι για την κρεμα. έτσι απλα

fanisfanis

Δημοσίευση από fanisfanis » Κυρ Ιούλ 01, 2012 1:00 pm

Gtsog έγραψε:Αδιάφορη ούτε σε μένα είναι, θεωρώ ότι ένας γευστικός espresso σε ικανοποιεί και οπτικά με μια όμορφη κρέμα, μέχρι εκεί όμως.

Δε με απασχολεί όμως και ιδιαίτερα, άλλωστε η πλούσια κρέμα είναι χαρακτηριστικό των robusta καφέδων που δεν είναι του γούστου μου. Άσε που γευστικά η κρέμα είναι το χειρότερο κομμάτι από έναν καφέ, αφού μαζεύει όλη την πίκρα.

Το σχόλιο μου πήγαινε πιο πολύ για το περιστατικό που ειπώθηκε στη Horeca που τουμπάρανε τον καφέ από τη μια κούπα στην άλλη για να δείξουν τη διάρκεια, την αντοχή? Και απλά αναρωτήθηκα από πότε θεωρείται η κρέμα highlander χαρακτηριστικό γνώρισμα του καλού epsresso :lol:
Να καταλάβω σχόλια για το χρώμα, τα σχέδια ίσως ή κάτι τέτοιο αλλά η διάρκεια τί μπορεί να δείχνει? Και στο nespresso όποιος έχει στη διάθεση του θα ξέρει ότι η κρέμα είναι ακλόνητη, αυτό δεν πάει να πει ότι είναι και καλός epsresso.
και όμως φίλε μου και η διάρκεια που κρατάει η κρεμα παίζει ρόλο..ανδεις και στα πρωταθλήματα το πρωτο που κάνουν οι κριτές οταν τους πανε τα espresso είναι με το κουτάλακι τραβάνε 2-3 κάθετες γραμμές στην επιφανεία και βλέπουν πόσο γρήγορα ¨κλείνει ¨ η κρεμα... και πόση ώρα κρατάει..
επίσης αν είναι σωστή η εκχυλιση η κρεμα δεν είναι καθόλου πικρή.μαλλον δεν πετυχαινεις σωστές εκχυλισης κανεις υπερεκχυλιση (ανω των 30" η πολλα γραμμαρια)για αυτο και σου βγαίνει πικρή η κρεμα..
οσο για το nespresso Kai ta highlanders apla LOL

fanisfanis

Δημοσίευση από fanisfanis » Κυρ Ιούλ 01, 2012 9:02 pm

και κάτι ασχετο(αλλα οχι εντελώς)τελευταία έχω παρατηρήσει τεράστια αύξηση απο ¨ξερολες¨(όχι μονο στο φόρουμ) είναι κατι τυπακια που υποτίθεται είναι expert στον espresso αλλα αν συζητήσεις λίγο μαζι τους καταλαβαίνεις ότι αυτός ο ¨τυπακος¨ έπινε φραπέ μεχρι που ξαφνικά πέρυσι(μην πω και φετος)ανακάλυψε την Αμερική (speciality)
και αυτα τα τυπακια έχουν πλέον ΤΌΣΟ εξεζητημενους γευστικους καλύκες που αν τους πεις για ιταλικο espresso αρχίζουν την ειρωνία.
σε αυτα τα τυπακια λέω ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ SPECIALITY ?

σορυ αλλα οποίος δεν σέβεται τις επιλογές μου δεν σέβομαι ούτε εγω τις δικές του (όχι ότι δεν πίνω speciality)

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Κυρ Ιούλ 01, 2012 9:24 pm

...ΟΚ

Πάντως στα πρωταθλήματα το πρώτο πράγμα που κάνουν οι Sensory κριτές είναι να αξιολογήσουν οπτικά αν η κρέμα του espresso είναι όπως περιέγραψε ο barista πριν ξεκινήσει τις εκχυλίσεις.
Στη συνέχεια γέρνουν το φλιτζάνι για να δουν το πάχος και το πόσο ελαστική είναι η κρέμα, δηλαδή αν θα σπάσει στη μέση. Αν είναι συμπαγής και αν είναι αφρώδης. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουν πολύ χρόνο να αξιολογήσουν τη διάρκεια που θα έχει, γιατί πρέπει αμέσως (εκτός κι αν ο barista τους υποδείξει κάτι διαφορετικό) να ανακατέψουν 3 φορές το espresso με τη χαρακτηριστική κίνηση που κάνουν μπρός-πίσω με σκοπό να αναμιχθούν τα αρώματα (έλαια) του shot και φυσικά να δοκιμάσουν αμέσως τουλάχιστον 2 γουλιές προτού αξιολογήσουν γευστικά τον καφέ.

Το ανακάτεμα σίγουρα δεν γίνεται για να δουν πόσο γρήγορα θα ενωθεί ξανά η κρέμα.

Επίσης στο πιο πάνω post αναφέρεις ότι αν η κρέμα είναι ανοιχτόχρωμη λόγω υποεκχύλισης ο καφές θα είναι ξινός, νομίζω η ξινίλα συνήθως βγαίνει όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή απ'ότι έπρεπε. Στην υποεκχύλιση ο καφές έχει αδύναμη γεύση και ίσως πικρίλα δε νομίζω να είναι ξινός. Μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια...

Googlis

Δημοσίευση από Googlis » Δευ Ιούλ 02, 2012 2:08 pm

fanisfanis έγραψε:μόνος σου ρωτάς,μόνος σου απαντάς. (στην πρώτη παράγραφο)
ένας βασικότατος λόγος που η κρεμα η κρεμα χρειαζεται,είναι το ότι βλέποντας την κρεμα ξέρεις περίπου τι επακολουθει.ειναι σαν "καθρεπτης" της εκχυλισης.Εργαλείο διάγνωσης βρε αδερφέ :D
είναι σκούρα πολυ ?θα πιεις δηλητηριο(υπερέκχ.) είναι ανοιχτόχρομη ? θα είναι ξινος(υποεκχ.)..

Από εκει και πέρα είναι καθαρα θέμα γουστου.Δεν χρειάζεται όλοι να θελουμε το ίδιο,εσυ μπορει να την πετάς με το κουτάλακι,ενώ εγω να τρελαίνομαι για την κρεμα. έτσι απλα
Φάνη, δεν ρωτάω αρχικά, έθεσα κάποια στάνταρ.
Πέραν από αυτά τα στάνταρ, του τι υποδηλώνει η κρέμα, σε σένα λόγου χάριν που σου αρέσει η υπέρ-πλούσια κρέμα, τι σε κάνει να την επιθυμείς; Τι της βρίσκεις; Τι σου ικανοποιεί;
Π.χ. σε εμένα δεν μου αρέσει η υπέρ-πλούσια κρέμα γιατί είναι παχύρρευστη και μου θυμίζει κάτι σε ελληνικό καφέ.
Επιπρόσθετα μου αρέσει στις τελευταίες 1-2 γουλιές να μην έχει κρέμα, αφενός για να απελευθερώσει όλα τα αρώματά του και να τα οσφρηστώ πριν τελειώσει ο καφές, αφετέρου έχω την αίσθηση ότι αφήνει μια πιο smooth και καθαρή γεύση είτε γλυκίζουσα είτε οξύτητα που είναι επιθυμητή για μένα.

Απάντηση