Ποιότητα νερού σε Dual Boiler μηχανές σε σχέση με τις HX.

Ημι-επαγγελματικές μηχανές για τους πιο ενθουσιώδεις home barista. Μηχανές αξιώσεων που προκαλούν με την εμφάνιση τους και μόνο.
marnik

Ποιότητα νερού σε Dual Boiler μηχανές σε σχέση με τις HX.

Δημοσίευση από marnik » Πέμ Ιαν 19, 2012 4:58 pm

admin: Διάσπαση νήματος από εδώ:

Παιδιά έχω μια ερώτηση που αφορά όλες τις μηχανές διπλού boiler: Υποτίθεται ότι είναι καλύτερες από τις H/X για την παρασκευή espresso γιατί λόγω του ανεξάρτητου boiler η θερμοκρασία είναι σταθερότερη και με πλήρη έλεγχο αυτής. Αυτό είναι πέρα για πέρα λογικό και πειστικό. Ωστόσο, το boiler αυτό, για παράδειγμα στην Alex είναι αν δεν κάνω λάθος 0,8lt. Έχω καταλάβει σωστά ότι το νερό αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή espresso? Επομένως για τον espresso χρησιμοποιείται όχι φρέσκο νερό κάθε φορά, αλλά το νερό που ζεσταίνεται και ξαναζεσταίνεται στο ανεξάρτητο αυτό boiler (λαμβανομένου υπόψη ότι από τα 0,8lt θα χρησιμοποιήσουμε σε οικιακή χρήση λογικα από 60ml έως 250ml την ημέρα, το νερό όχι μόνο ζεσταίνεται ξανά και ξανά, αλλά και μπαγιατεύει, καθώς θα ανανεώνεται πολύ αργά). Δεν μου αkούγεται και ιδανικό αυτό, φυσικά μπορεί κάτι να μην έχω καταλάβει σωστά ή να κάνω λάθος, φαντάζομαι ότι ο αντίλογος θα είναι πειστικός ιδίως για την Alex που και αρκετά χρήματα κάνει αλλά και τόσες καλές κριτικές έχει πάρει, οπότε ανυπομονώ να μάθω το λάθος μου. Τι λέτε?

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Re: Ποιότητα νερού σε Dual Boiler μηχανές σε σχέση με τις HX

Δημοσίευση από focus » Πέμ Ιαν 19, 2012 5:27 pm

Εύστοχη παρατήρηση. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι πρακτικά χρησιμοποιείται αρκετό νερό κατά την παρασκευή, ακόμα και σε μια Dual Boiler, οπότε το νερό ανανεώνεται συχνά. Όλοι μας συνηθίζουμε να ζεσταίνουμε τα φλυτζάνια με νερό από το group, να τρέχουμε αρκετό νερό πριν τη παρασκευή για να ζεσταθεί η διαδρομή και τα επιμέρους τμήματα (dispression screen, shower screen) και καταναλώνουμε επίσης αρκετό νερό για τον καθαρισμό.

Γεγονός είναι επίσης ότι στο boiler αυτό δεν αναμένεται το νερό να έχει υψηλότερη συγκέντρωση αλάτων, καθώς δεν εξατμίζεται κάποιο μέρος του νερού (αφήνοντας πίσω του άλατα) όπως συμβαίνει με το boiler των HX.

Στον αντίποδα παρατηρώ ότι στη παρασκευή καφέ φίλτρου (drip) προτείνεται πάντα το νερό να έχει ζεσταθεί πρόσφατα. Τα εξεζητημένα συστήματα παροχής ζεστού νερού της Marco, ζεσταίνουν "on demand" το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία και δεν αποθηκεύουν ζεστό νερό.

Θα είχε ενδιαφέρον αν είχε κάποιος άποψη για το αν αλλοιώνονται κάποια γευστικά χαρακτηριστικά του νερού που παραμένει σε υψηλή θερμοκρασία για παρατεταμένο χρόνο. :a014:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Ιαν 19, 2012 8:36 pm

Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

marnik

Δημοσίευση από marnik » Παρ Ιαν 20, 2012 10:35 pm

Ευχαριστώ για το link Χρήστο, ωστόσο δεν συμφωνώ με το τελευταίο post εκεί, όπου το μέλος αναφέρει ότι στην ουσία και οι ΗΧ είναι διπλού boiler, καθώς στην Bezzera μου για παράδειγμα η χωρητικότητα του σωλήνα που φέρνει το φρέσκο νερό από το τεπόζιτο είναι 200ml, οπότε το νερό αυτό ανανεώνεται κάθε φορά με ένα flush, ενώ στις διπλού boiler αυτό δεν συμβαίνει (εκτός αν φλασάρει κάποιος κάθε μέρα 700ml για να ανανεώνεται κάθε μέρα το νερό), αλλά και πάλι δεν είναι μόνο ότι δεν ανανεώνεται (στις διπλού boiler) αλλά και ότι ζεσταίνεται και ξαναζεσταίνεται που δεν το θεωρώ ιδανικό (χωρίς να έχω τις γνώσεις ώστε να τεκμηριώσω αν επηρεάζει την γεύση του νερού και κατ'επέκταση του καφέ).

Οπότε Γιώργο δεν θα είχε ενδιαφέρον μόνο το αν αλλοιώνονται κάποια γευστικά χαρακτηριστικά του νερού που παραμένει σε υψηλή θερμοκρασία για παρατεταμένο χρόνο, αλλά του νερού που ζεσταίνεται ξανά και ξανά (καθώς το νερό που μένει σε ψηλή θερμοκρασία για απρατεταμένο χρόνο και δεν καταναλωθεί, την επόμενη μέρα θα ξαναζεσταθεί κλπ και ούτως ή άλλως η ανανέωσή του γίνεται σταδιακά, δηλ. προστίθεται κάποιο φρέσκο στο ήδη υπάρχον)

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Σάβ Ιαν 21, 2012 12:41 am

Με την ύπαρξη πλέον του PID, η ταση είναι για μηχανές διπλού μπόιλερ.
Πχ και η καινούρια Nuova Simonelli είναι πλέον και αυτή διπλού μπόιλερ.

Τι να πάθει όμως το νερό όταν ξαναζεσταίνεται και ξαναζεσταίνεται;
Το φαγητό δεν κανει αφου το βγάλουμε από το ψυγείο και το ζεστάνουμε στους 40-50 βαθμούς να το ξαναβάλουμε στο ψυγείο και μετα να το ξαναζεστανουμε.
Και αυτό γιατι το φαγητο το ζεσταινουμε σε τετοια θερμοκρασία η οποία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Η ψύξη δε, δεν τα καταστρέφει.
Το νερό στις μηχανες του εσπρέσσο, δεν ζεσταίνεται στους 40-50 βαθμούς για να αναπτυχθουν βακτηρίδια αλλά θερμαίνεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλές.
Εδω αποστειρώνουν μερικώς, ιατρικά εργαλεία με βρασμό.
Οι συγχρονοι κλιβανοι αποστείρωσης έχουν δυνατότητα ρύθμισης για αποστείρωση, από 105 έως 134 βαθμούς
Το νερό επίσης δεν μενει στασιμο αλλά ανανεώνεται συνεχώς.
Πολύ πιο στασιμο μένει στα σφραγισμένα εμφιαλωμένα νερά, μεχρι αυτά να καταναλωθούν και μάλιστα διατηρούνται σε θερμοκρασίες που ευνοούν περισσότερο ή λιγότερο την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Πιο πολλά βακτηρίδια έχει το φρέσκο νερό που μπαίνει από το ήδη ξαναζεσταμένο στο μπόιλερ μιας μηχανής του εσπρέσσο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Ιαν 21, 2012 10:06 am

Να προσθέσω επίσης ότι στο παραπάνω νήμα από το home-barista υπάρχει ένα link που έχει παραβλεφθεί και αναφέρεται στο δοχείο νερού. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το νερό εκεί εάν μείνει στάσιμο και χωρίς ανανέωση επηρεάζει πολύ περισσότερο την γεύση απ΄ότι το νερό στο boiler. Η σημασία της ανανέωσης σε ημερήσια βάση όλου του νερού στο water tank τονίζεται επίσης στο παραπάνω link.
Επομένως η Izzo με την δυνατότητα της για απ΄ευθείας σύνδεση στο δίκτυο έχει ένα επιπλέον advantage στο θέμα της πιθανής αλλοίωσης της γεύσης του νερού.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Σάβ Ιαν 21, 2012 11:31 am

Πριν από λίγο έφτιαξα έναν καφέ (50 ml)
Και ενώ μαζί με το αρχικό flush των 30 ml ξοδεψα συνολικά 80 ml, μετα τό πλύσιμο του πορταφίλτερ, της σίτας και τα 3 backflush, το συνολικό νερό που μέτρησα στο νεροχυτάκι ήταν 450 ml + 50 ml του καφέ, επομένως 500 ml καινούριο νερό μπήκε στο μπόιλερ.
Θα μπορούσα εύκολα να τρέξω ακόμα 300ml, αλλά ειλικρινά δεν βρίσκω τον λόγο!
Η αναθερμανση του νερού το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μειώσει την υπαρξη αλάτων στο νερό, διότι ώς γνωστόν τα περισσότερα άλατα επικάθονται όταν κλείνουμε την μηχανή και κρυώνει το νερό.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Σάβ Ιαν 21, 2012 11:48 am

Σχεδόν όσο το μπόιλερ για brew. :oneup:
Εμένα πιο πολύ με απασχολεί το μπόιλερ του ατμού στις μηχανές DB και ΗΧ.
Μια στο τόσο αφαιρώ λίγο καυτό νερό για να ανανεώνεται.Πρίν 3 μέρες όμως έτσι πήγα να βγάλω λίγο νερό και παρατήρησα οτι είχε λίγο καφετί χρώμα.
Αναγκαστικά άδειασα όλο το μπόιλερ και το ανανέωσα.
Για το καφετί χρώμα υπάρχει εξήγηση;Καλό είναι πάντως να το αλλάζουμε μια στο τόσο.
Ειδικά αν δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ατμό και καυτό νερό.
Off topic:
Γιάννη ακριβώς την ίδια διαδικασία κάνω και εγώ με σένα. :)

marnik

Δημοσίευση από marnik » Σάβ Ιαν 21, 2012 4:48 pm

y.v έγραψε:......., επομένως 500 ml καινούριο νερό μπήκε στο μπόιλερ.
Όντως Γιάννη, έτσι φαίνεται να εξαλείφονται τα τυχόν μειονεκτήματα. Μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχει επαγγελματική μηχανή διπλού boiler?

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Σάβ Ιαν 21, 2012 5:09 pm

Πολλές. Dalla Corte, La Marzocco, Simonelli Aurelia II και άλλες. Τα μικρά boiler αυτών των μηχανών (σε μερικές όπως La Marzocco Linea) ένα boiler για όλα τα group + ένα για ατμό και σε άλλες (Dalla Corte, Aurelia II και La Marzocco Strada) ένα για τον ατμό και ένα για κάθε group (που συνήθως δεν υπερβαίνει το 1L.
marnik έγραψε:Όντως Γιάννη, έτσι φαίνεται να εξαλείφονται τα τυχόν μειονεκτήματα
Μα δεν υπάρχουν μειονεκτήματα για να εξαλειφθούν...

Απάντηση