Rancilio Silvia - Overpressure ????

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
woodsman43

Re: Rancilio Silvia - Overpressure ????

Δημοσίευση από woodsman43 » Τρί Μάιος 25, 2010 11:42 pm

Η διαφορα μετρησης ακριβως μετα την τρομπα και μεσα στο γκρουπ της sylvia ειναι απο μισο εως ενα bar και η διαφορα του μισου bar μαλλον εξαρταται απο την θερμοκρασια του νερου και την συμπιεση που εχουν τα υγρα γενικοτερα γιατι μετα απο λιγο τα δυο μανομετρα δειχνουν ακριβως το ιδιο.Παντως η opv, για να το ξαναπουμε,δεν ρυθμιζει την πιεση μεσα στο γκρουπ αλλα την ανωτερη πιεση που θα εκτονωθει απο το σωληνακι της.Την πιεση μεσα στο γκρουπ θα την ρυθμισεις εσυ με το σωστο κοψιμο του καφε σου σωστο πατημα κ.λ.π.Απλα η opv θα σου δωσει την δυνατοτητα να μπορεις να ανεβασεις την πιεση μεχρι τα 9.5 bar.Eγω προσωπικα την ρυθμιζω παντα λιγο παραπανω 10 με 10.5 bar.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Σάβ Μάιος 29, 2010 11:29 pm

Τώρα που έχω το μανόμετρο και επειδή με φαγουρίζει η χούφτα μου, ερωτώ...
Υπάρχει κανας τρόπος να μπεί μόνιμα πάνω στην μηχανή με αντιστρέψιμη διαδικασία?

Κάπου διάβασα ότι όσοι βάζουν μανόμετρο στην σίλβια βάζουν ένα ταυ πριν από την έξοδο της αντλίας προς την OPV.
Υπάρχει τρόπος να βάλω εκεί ένα ταυ με ένα σωληνάκι που να βγαίνει κάπου έξω από σημείο που να μην χρειάζεται να ανοίξω τρύπα;
...έτσι μια σκέψη απλά πετάω....

Εεε? Τι λες?..... (σε σένα μιλάω, woodsman... )

Y.Γ. Ενδιαφέρον τόπικ -> http://coffeegeek.com/forums/espresso/m ... ods/371482

Υ.Γ. 2 Επίσης ενδιαφέρον (δείτε φώτο από τέλος 1ης σελίδας και 2η σελίδα) -> http://www.flickr.com/photos/robives/se ... 07/detail/
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Μάιος 30, 2010 12:12 am

Και κάτι που έχει να κάνει με τα πιο παραπάνω που έγραψα....τώρα που το θυμήθηκα....και δεν με πιάνει και ύπνος...
Μια ερώτηση προς όλους τους επικριτές της μεθόδου που ακολούθησα που σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι πλανώμαι πλάνην οικτράν (.... έλα μη τρολιάζετε, φιλικά μιλάω πάντα :lol: ) θάθελα λίγο να μου εξηγήσουν:

Εφόσον η μέθοδος που ακολούθησα είναι κατα αυτούς "λάθος" τότε γιατί ρε γμτ υπάρχουν commercial λύσεις με ΤΥΦΛΑ PFs στα οποία έχει προσαρτηθεί απλά ένα μανόμετρο, λύσεις ίδιες με αυτό που έκανα εγώ; Όλοι αυτοί κοροϊδεύουν τον κόσμο;
Εικόνα
http://www.chriscoffee.com/products/hom ... mapfwgauge
"...If you have a semi commercial espresso machine, with an E61 group which doesn't have a pump pressure gauge, you should not be without this portafilter with gauge. This is the tool you need to check your pumps output pressure and make adjustments to your expansion valve when necessary...."

Εικόνα
http://www.chriscoffee.com/products/hom ... fwithgauge

Εικόνα
http://www.coffeehit.co.uk/PRD_ProductD ... rodID=1062
"...Scace 2 also tells you the pressure where the coffee puck is as you brew..."

Δείτε λίγο ιδιαίτερα την τελευταία περίπτωση που το συγκεκριμένο ΤΥΦΛΟ pf εκτός από δείκτη πίεσης έχει και θερμόμετρο. Δείτε λίγο τιμή... 421 λίρες περίπου δλδ 500€. Όσο μια Silvia... Καϋμένα κορόιδα που θα δώσουν τόσα λεφτά. Δεν ξέρουν ότι θα έχουν λάθος ενδείξεις... :lol:

(Ξαναυπενθυμίζω, ΦΙΛΙΚΑ μιλάω.... μια παρέα είμαστε ;) )

Και παρακαλώ μην ακούσω απαντήσεις του στυλ "Αυτοί οι δείκτες ηθελημένα δείχνουν 1,5 Bar πάνω(ή κάτω) ώστε να εξομοιώσουν την πίεση..." και άλλα τέτοια ευφάνταστα... :evil:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Μάιος 30, 2010 10:49 am

Θα σου ανταπαντήσω με μια ερώτηση, έχει καμιά πρακτική σημασία; η μία μεθοδος δέιχνει ας πούμε 8.6 ή άλλη 9 και η πραγματική ας πούμε είναι 8.8. Σε όλες τις περιπτώσεις, όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσεις έχεις ένα όργανο να σου δίνει μια τιμή αναφοράς την οποία την συσχετίζεις με το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι.
Επίσης επειδή με συσχετίζεις με το "πλάνην οικτράν" και αυτό το θέμα που δεν νομίζω να πήρα θέση, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η αρχική σου τοποθέτηση, ήταν το ότι οι διαφορετικοί τρόποι μέτρησεις δίνουν ίδιες τιμές πίεσης, και αυτό σου είπα από το Link που έστειλες, δεν ισχύει.
Το ότι υπάρχουν commercial λύσεις δεν λέει τίποτα για την ορθότητα και την ακρίβεια της μεθόδου παραπάνω. Πάει ο τεχνικός και μετράει στατική πίεση και άμα είναι στις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής, λέει όλα ΟΚ και φεύγει.

Σύνοψη: Δεν έχει σημασία η μέθοδος μέτρησης (στατική η δυναμική) αρκεί σταθερά να χρησιμοποιείς μία και ότι οι τιμές της μίας δεν συσχετίζονται απαραίτητα με την τις τιμές της άλλης για διαφορετικές μηχανές.
Spoiler: show
Και για να σε πικάρω, πάλι δεν διάβασες καλά. Το ακριβό σύστημα που παραθέτεις, αφήνει ροή νερού από κάτω, οπότε πάλι δικαιώνεις τους "άλλους" :lol: :lol: :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Μάιος 30, 2010 11:29 am

Μ' αρέσει που δις προειδοποίησα να μην "τρολιάσει" κανείς. Άδικα. Τελικά όλοι θέλουν να έχουν δίκιο, όπως και να 'χει.

Ξαναδιαβάζω αυτά που μου έγραψες κάποια post πιο πίσω που μου τονίζεις έντονα quotes από αυτόν που quot-άρισα εγώ πιο πριν. Και μου δείχνεις το παρακάτω.
I performed the tests several times at difference OPV settings and each time saw a 0.4 BAR difference.
Και γω να σε ρωτήσω.....

Ε, ΚΑΙ :?:
Αυτός έκανε το τεστ με διάφορες θερμοκρασίες στο boiler.
Και εγώ
Αυτός βρήκε διαφοροποιήσεις στις τιμές της πίεσης.
Εγώ ΟΧΙ.
Άσε που το λέει ο άνθρωπος "At different OPV settings".... Helloooooo... ΜΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ... "ΑΛΛΑΖΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ"... Έπαιζε δηλαδή με την OPV. Με ποιάνουν τα νεύρα μου, τραβώ τα λίγα μαλλιά μου και ρωτώ: ΑΦΟΥ ο άνθρωπας λέει "ΑΛΛΑΖΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑ ΑΛΛΗ ΠΙΕΣΗ" τότε τι διαφορετικό ή αλλότριο συμπέρασμα βγαίνει από αυτό? Ότι είναι λάθος ο τρόπος μέτρησης? OMG ....

και ξαναρωτώ..

Ε ΚΑΙ :?:
Μπορεί το δικό του μανόμετρο ναναι χειρότερο και να επηρεάζεται από την θερμοκρασία και λόγω συστολής διαστολής να δείχνει για τις ίδιες τιμές πίεσης άλλες ενδείξεις. Μπορεί απλά την δεύτερη φορά να μην είχε κουμπώσει καλά το pf.
Αλλά και έτσι ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ... Να ξαναρωτήσω...

Ε ΚΑΙ :?:
Μήλα το ένα, Πορτοκάλια αυτό που προσπαθώ να πω εγώ.
1) Δηλαδή αν είχε ανοιχτή βαλβίδα, πιστεύεις ότι με ότι θερμοκρασία και να είχε το boiler θα είχε τις ίδιες ενδείξεις;
2) Ή μήπως θες να μου πεις ότι επειδή φαίνεται να έχει διαφορετικές ενδείξεις, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ η μέθοδος καταρίπτεται ως μη ακριβής; Που μας φέρνει πάλι στο 1)...

Και αν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ μέθοδοι για σένα (με βαλβίδα ροής και χωρίς) είναι λάθος, τότε ποιός πιστεύεις ότι είναι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ τρόπος?
Ή μήπως ΔΕΝ υπάρχει καλύτερος τρόπος? Και αν είναι έτσι? Καταρίποτυμε ΟΛΟΥΣ τους τρόπου μέτρησης και πάμε "με τον σταυρό στο χέρι" έχοντας ως σύνθημα "Αν δεν μπορώ να είμαι 100.00001% ακριβής τότε δεν έχει νόημα η μέτρηση"?

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω με τι αντιτίθεσαι. Με το ότι αυτό που έκανα είναι λάθος ή με το ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι?
Θα θελα πολύ να ξέρω. Το πρώτο ή το δεύτερο?

Υ.Γ. Τα όποια κεφαλαία δεν είναι γιατί φωνάζω. Είναι για "τονισμό". (Πρέπει να τα επεξηγείς όλα σε ένα φορουμ γιατί γεννιούνται παρεξηγήσεις από το πουθενά)
Υ.Γ.2 Απάντηση στο spoiler: Καμία σχέση αυτό που δείχνεις εσύ με αυτό που δείχνω εγώ. Σου φαίνονται ίδια τα pfs? Ειλικρινά?
Μετράει αυτό που δίνεις σε βίντεο εσύ, πίεση? :? Ή έστω να δεχτώ ότι αυτό που θέλεις να δείξεις είναι με βαλβίδα ροής. Σου φαίνεται αυτή η ροή να γεμίζει 60ml σε 25"
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Alex_Under την Κυρ Μάιος 30, 2010 11:32 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Μάιος 30, 2010 11:30 am

Αγγλικά ξέρεις. Διάβασε για το scace.
Δεν αντιτίθεμαι σε τίποτα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Μάιος 30, 2010 12:27 pm

Λοιπόν και για να πω και εγώ την άποψη μου αφού το θέλεις.
Απο τις δύο μεθόδους η σωστότερη είναι με ροή και όσο για το λινκ που έστειλες, ο τύπος είχε δυνατότητα να κάνει και με του δύο τρόπους μετρήσεις και κατέληξε να παρατηρεί 0.4 Bar διαφορά. Εσύ απλά δεν έχεις αυτήν την δυνατότητα, άρα δεν μπορείς να κάνεις σχόλιο επί της παρούσης.
Άσε που το λέει ο άνθρωπος "At different OPV settings".... Helloooooo... ΜΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ... "ΑΛΛΑΖΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ"... Έπαιζε δηλαδή με την OPV. Με ποιάνουν τα νεύρα μου, τραβώ τα λίγα μαλλιά μου και ρωτώ: ΑΦΟΥ ο άνθρωπας λέει "ΑΛΛΑΖΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑ ΑΛΛΗ ΠΙΕΣΗ" τότε τι διαφορετικό ή αλλότριο συμπέρασμα βγαίνει από αυτό? Ότι είναι λάθος ο τρόπος μέτρησης? OMG ....
Με τα φτωχά αγγλικά μου εγώ το καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος λέει το εξής:
Βάζω την OPV σε χ1 τιμή και μετράω 8.6 με ροή και 9,0 με στατική (0.4 διαφορά)
Βάζω την ΟPV σε χ2 τιμή και μετράω 8.2 με ροή και 8,6 με στατική (πάλι 0.4 διαφορά)
κόκ

Και αυτό που γράφω παραπάνω το συγκεκριμενοποιώ για την Sίlvia
Christos έγραψε:Θα σου ανταπαντήσω με μια ερώτηση, έχει καμιά πρακτική σημασία; η μία μεθοδος δέιχνει ας πούμε 8.6 ή άλλη 9 και η πραγματική ας πούμε είναι 8.8. Σε όλες τις περιπτώσεις, όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσεις έχεις ένα όργανο να σου δίνει μια τιμή αναφοράς την οποία την συσχετίζεις με το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι.
Τώρα άμα θέλεις και καίγεσαι να το ψάξεις και άλλο, γιατί δεν αγοράζεις και τα υπόλοιπα, που χρειάζονται και να κάνεις και εσύ μετρήσεις με ροή και χωρίς και να μας πεις εάν παρατηρείς ή όχι διαφορές.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Μάιος 30, 2010 2:43 pm

Christos έγραψε: Απο τις δύο μεθόδους η σωστότερη είναι με ροή και όσο για το λινκ που έστειλες, ο τύπος είχε δυνατότητα να κάνει και με του δύο τρόπους μετρήσεις και κατέληξε να παρατηρεί 0.4 Bar διαφορά.
...
Με τα φτωχά αγγλικά μου εγώ το καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος λέει το εξής:
Βάζω την OPV σε χ1 τιμή και μετράω 8.6 με ροή και 9,0 με στατική (0.4 διαφορά)
Βάζω την ΟPV σε χ2 τιμή και μετράω 8.2 με ροή και 8,6 με στατική (πάλι 0.4 διαφορά)
κόκ
Δεν το συνεχίζω παρακάτω. Απλά γιατί βλέπω ότι αυτό που κατάλαβες ότι λέει ο συγκεκριμένος είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που πιστεύω εγώ ότι λέει, βασιζόμενος και εγώ στα λίγα αγγλικά μου.

Οπότε η όλη μας αντιπαράθεση έχει την μορφή του παρακάτω διαλόγου:
-Ο Ελέφαντας είναι γκρι
-Δεν είναι δυνατόν, αφού το λιοντάρι τρώει γαζέλες...
(κατάλοιπο του ΣΚΑΪ)
που σημαίνει ότι και οι δύο υποστηρίζουμε κάτι έχωντας καταλάβει ο μεν ότι μιλάμε για ελέφαντες και ο δε ότι μιλάμε για λιοντάρια.
Χάσαμε την κοινή βάση πάνω στην οποία αναπτύσουμε και οι δύο τα επιχειρήματά μας οπότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζουμε να μαλώνουμε όταν ο καθένας νομίζει ότι άλλο είναι το ζητούμενο.

"Ήξεις αφίξεις...πρόσεχε μην πνιγείς και βήξεις...." :lol:

Πάω να κάνω τον πρώτο μου La Minita El Conquistador...

;)

Υ.Γ.
Christos έγραψε:Τώρα άμα θέλεις και καίγεσαι να το ψάξεις και άλλο, γιατί δεν αγοράζεις και τα υπόλοιπα, που χρειάζονται και να κάνεις και εσύ μετρήσεις με ροή και χωρίς και να μας πεις εάν παρατηρείς ή όχι διαφορές.
ΘΑ το κάνω αν μου απαντήσεις τεκμηριωμένα στην παρακάτω ερώτηση:
Πρέπει να στοχεύσω ώστε να έχω 30ml ή 60ml στα 25"
Άν κάτσεις και σκεφτείς τι έχω ρωτήσει, ίσως καταλήξεις και συ στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος χάνει την επιστημονική της τεκμηρίωση.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Μάιος 30, 2010 3:01 pm

Τα πολλά τα λόγια είναι πιστεύω φτώχια,
παρακάτω είναι το link που χρησιμοποιείς για να ενισχύσεις το επιχείρημα σου. Ότι η μετρούμενη πίεση είναι ίδια άμα έχεις ροή ή όχι.
viewtopic.php?f=5&t=144&start=30#p2443
Άρα είναι τα αγγλικά σου και τα αγγλικά μου. Υπάρχουν και άλλα μέλη που θα ξέρουν αγγλικά καλά, ας κρίνουν αυτοί.

Το ερώτημα σου και το όλο θέμα απαντιέται με την κοινή λογική. Άμα κατά την διάρκεια που μετράς την πίεση σε κατάσταση ροής, ανοίξεις στο maximum την βαλβίδα τι πιστεύεις θα γίνει; μετά από την τελείως ανοιχτή βαλβίδα άμα θα αρχίσεις σταδιακά να την κλείνεις, τι θα παρατηρείς στο μανόμετρο;

Όταν ρίξεις ένα μήλο από τον τρίτο και πέσει κάτω δεν χρειάζεται να ψάχνεις την προέλευση της βαρύτητας ;)

YΓ Το να διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι μαλώνουμε. Να το ξεκαθαρίσω αυτό.

bill

Δημοσίευση από bill » Τρί Αύγ 17, 2010 11:45 am

Alex_Under έγραψε:Τώρα που έχω το μανόμετρο και επειδή με φαγουρίζει η χούφτα μου, ερωτώ...
Υπάρχει κανας τρόπος να μπεί μόνιμα πάνω στην μηχανή με αντιστρέψιμη διαδικασία?

Κάπου διάβασα ότι όσοι βάζουν μανόμετρο στην σίλβια βάζουν ένα ταυ πριν από την έξοδο της αντλίας προς την OPV.
Υπάρχει τρόπος να βάλω εκεί ένα ταυ με ένα σωληνάκι που να βγαίνει κάπου έξω από σημείο που να μην χρειάζεται να ανοίξω τρύπα;
...έτσι μια σκέψη απλά πετάω....

Εεε? Τι λες?..... (σε σένα μιλάω, woodsman... )

Y.Γ. Ενδιαφέρον τόπικ -> http://coffeegeek.com/forums/espresso/m ... ods/371482

Υ.Γ. 2 Επίσης ενδιαφέρον (δείτε φώτο από τέλος 1ης σελίδας και 2η σελίδα) -> http://www.flickr.com/photos/robives/se ... 07/detail/

Λίγο καθυστερημένα αλλα όπως έχω πει,θα ετοιμάσω εναν πλήρη οδηγό ώστε να μπορεί κάποιος ΜΟΝΟΣ του να βάλει μανομετρο στη σίλβια.Ισχυει οτι πρεπει να βαλεις ενα Τ

Απάντηση