Τι νερό να τοποθετήσω;

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
MISTERIO

Re: Τι νερό να τοποθετήσω;

Δημοσίευση από MISTERIO » Σάβ Νοέμ 12, 2011 2:29 pm

Εγώ πάντως έμαθα ότι το μεταλικό νερό μπορεί να σου χαλάσει τη μηχανή γιατί το νερό αυτό όταν βράσει απελευθερώνει τα άλατά του και γίνεται χαμός ατη μηχανή. Τώρα εάν έχεις φίλτρο ρητίνης δεν ξέρω αν σώζεται το πράγμα γιατί κρύο έχει άλλη σύνθεση το εμφιαλωμένο και τη στιγμή που περνάει από τη μηχανή στο boiler δεν έχει υποστεί βρασμό και έχουν άλλη σύνθεση τα άλατά του.)
Καλύτερα είναι μηχανή με ενσωματωμένο φίλτρο ρητίνης και να περνάς το νερό της βρύσης μέσα από ένα φίλτρο για το χλώριο (π.χ μια κανάτα της Brita που αποθηκεύεται και στο ψυγείο).
΄Εγραψα και άλλο κείμενο αλλά εξαφανίστηκε. Δεν ξέρω τι έγινε αλλά βρέθηκε το κείμενο του translator εκεί που θα ήταν η απάντησή μου.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τρί Νοέμ 29, 2011 2:38 pm

Αφού απογοητεύτηκα χθες με την δύναμη και την "συνέχεια" του ατμού λόγο αλάτων μόλις 25 μέρες από την προηγούμενη αφαλάτωση, αποφάσισα να πάρω και εγώ ένα φίλτρο ρητίνης σαν αυτό που αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του thread.

2.52 ευρώ έχει το ένα στην Eurogat και από ότι μου είπε ο τεχνικός αυτός προτείνει αλλαγή κάθε 30 λίτρα, δηλαδή πάνω κάτω 25 tanks.Εντυπώσεις θα σας πω σε έναν μήνα.

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Κυρ Δεκ 04, 2011 8:46 pm

Έκανα κάποιες δοκιμές για το νερό με ένα test kit που μετράει ολική σκληρότητα(Gh) και ανθρακική σκληρότητα(Kh).
test kit.jpg
Το kit της API. Οι δοκιμαστικοί σωλήνες είναι γυάλινοι.
Η ολική σκληρότητα μετρά τη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων στο νερό (συνήθως Ca2+ & Mg2+) ενώ η ανθρακική (ή αλκαλική) αναφέρεται στην περιεκτικότητα ανθρακικών (carbonates CO3) και διτανθρακικών (bicarbonates HCO3) αλάτων στο νερό.

Πάρθηκαν δείγματα από το νερό της βρύσης(Χανιά), το φιλιτραρισμένο νερό από κανάτα της Brita ( φίλτρο maxtra), το νερό από το boiler της μηχανής και νερό από το group. Ο σκοπός των 2 τελευταίων είναι να φανούν τυχόν απώλειες αλάτων που επικάθονται στη μηχανή(η μηχανή ήταν αδρανής για τουλάχιστον 12 ώρες). Έκανα τουλάχιστον 3 επαναλήψεις στις μετρήσεις και υπήρχε πολύ μικρή διακύμανση(εξ'ου και το + σύμβολο) στα αποτελέσματα τα οποία πιθανότατα είναι και ακριβή:
apotelesmata.jpg
Παρατηρήσεις:
Είναι εμφανές ότι το φίλτρο της Brita συγκρατεί μέρος των αλάτων, όπως άλλωστε και δηλώνει (Ion Exchange Filtration). Το νερό από το group εμφανίζει παραδόξως 1 βαθμό περισσότερα ανθρακικά από το νερό της εισόδου του ίσως λόγω επικαθίσεων που διαλύονται. Επίσης στο boiler περίμενα περισσότερα άλατα καθώς η ποσότητα του νερού που εξατμίζεται (ο ατμός δεν περιέχει ιόντα θεωρητικά) αφήνει πίσω στο boiler τα άλατα που περιέχει.

Στο πρόσφατο festival μιλήσαμε με εταιρίες εμπορίας φίλτρων νερού και ήταν εμφανές πως το θέμα είναι περίπλοκο και δεν υπάρχει το ιδανικό φίλτρο για όλους. Πρέπει να γίνει ανάλυση του νερού της περιοχής του καθενός και να επιλεγούν τα κατάλληλα φίλτρα για σωματίδια, οσμές, άλατα κτλ.

Αυτά από εμένα, παρακαλώ σχολιάστε ελεύθερα! :D

dio

Δημοσίευση από dio » Κυρ Δεκ 04, 2011 9:06 pm

Εγω παντως εχω παψει να ασχολουμαι με το θεμα γιατι ακρη δε βγαζω.βαζω εμφιαλομενο εχω και φιλτρο ριτινης κανω αφαλατωση καθε δυο μηνες και ειμαι μια χαρα!
Εξαλλου οπως γνωριζουμε και τα αλατα δινουν γευση...

Smaug
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
Μύλος:: Mahlkonig Vario II

Δημοσίευση από Smaug » Πέμ Ιαν 19, 2012 3:14 pm

Kαλησπέρα, μια ερώτηση σχετικά με το θέμα. Η silvia έχει 2 σωληνάκια στο δοχείο νερού της. Έχετε προσαρτήσει φίλτρο ρητίνης και στα 2 ή μόνο στο 1;
Take a look to the sky...

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Πέμ Ιαν 19, 2012 3:21 pm

Μόνο στο ένα βάζεις, σε αυτό με τη μυτερή άκρη. Από το άλλο επιστρέφει το περίσιο νερό από την opv και έχει ήδη φιλτραριστεί.

Smaug
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
Μύλος:: Mahlkonig Vario II

Δημοσίευση από Smaug » Πέμ Ιαν 19, 2012 3:58 pm

Σε ευχαριστώ πολύ.!~
Take a look to the sky...

Redrum
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
Μύλος:: Mahlkönig Vario
Οι καφέδες μου:: Έλα ντε

Δημοσίευση από Redrum » Τετ Φεβ 01, 2012 7:01 pm

Να ρωτησω και εγω κατι, στο γραφειο εχω φιλτρο αντιστροφης οσμωσης νομιζω το οποιο εχει ξεχωριστο βρυσακι, βασικα ειναι ολοκληρη εγκατασταση με αντλια και τεσσερα φιλτρα, να βαζω απο εκει νερο στην μηχανη μου; Θα βγαλω αυριο φωτογραφιες να σας το δειξω.

kostas73

Δημοσίευση από kostas73 » Τετ Φεβ 01, 2012 9:27 pm

αν και μπηκα προσφατα στο χωρο του εσπρεσσο, το φιλτρο το εχω ψαξει εδω και πολυ καιρο για το σπιτι κυρίως γιατι στο εξωτερικο που ζουσα χρονια δεν πινεται ποτε το νερο της βρύσης (και κατα τη δική μου εικονα δεν ηταν ποτε χειροτερο απο το νερο που βλεπω/μυριζω/γευομαι στην Αθήνα...αρκει κανεις να σκεφτει την ηλικία του δικτύου υδρευσης)

μετα απο ερευνα κατεληξα σε φιλτρο αναστροφης οσμωσης με συνολικα 5 φιλτρα και τη μεμβρανη... το νερο δεν εχει καμμια σχεση με της βρυσης και εδω και περιπου 2 χρονια που το χρησιμοποιω στο βραστήρα δεν εχω δει δειγμα αλατων...

η λυση εχει ειπωθει πολλες φορές στο ιδιο ποστ οτι ειναι απο τις πλεον ενδεδειγμένες (αν και μαλλον και η πιο ακριβή)... εκτος απο τη συντηρηση της μηχανης, την προτεινω ανεπιφυλακτα και για λογους υγείας...

όποιος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί νερό από τέτοιο φίλτρο, κατα την αποψή μου είναι μονόδρομος...

Άβαταρ μέλους
stelios
Όνομα: Στέλιος
Μηχανή:: Pavoni - Europiccola
2η Μηχανή:: Saeco Gran Crema
Μύλος:: OE Pharos
Οι καφέδες μου:: Taf San Pedro

Δημοσίευση από stelios » Τετ Φεβ 01, 2012 9:59 pm

Η διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης θεωρείται ή καλύτερη μέθοδος επεξεργασίας του νερού.
Είναι τόσο καλή, που μπορεί να γίνει επικίνδυνη, ειδικά αν πίνεις κανείς αποκλειστικά τέτοιο νερό.
Δύο βασικά προβλήματα:
1. Κυττόλυση. Ουσιαστικά τα κύτταρα στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τόσο "καθαρό" νερό όσο και το νερό που το περιβάλλει απορροφούν συνεχώς νερό μέχρι που τελικά "σκάνε".Θα επανέλθω, με περισσότερα στοιχεία.
2. H έλλειψη μεταλλικών στοιχείων (Ca, Mg) προκαλεί διάβρωση, ιδιαίτερα σε ηλεκτροθετικά μέταλλα όπως το Al. Για αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία η χημική σταθεροποίηση του νερού με άλατα ασβεστίου.
Οι εγκαταστάσεις αντίστροφης όσμωσης συνήθως έχουν τρόπο να εμπλουτίζουν το παραγώμενο νερό με άλατα, για να ξεπερνούν τα παραπάνω προβλήματα.
Δεν ξέρω τι κάνουν τα οικιακά φίλτρα.

Απάντηση